Jakość gazu
Napisany 15 maja 2010 - 19:28
Napisany 15 maja 2010 - 19:33
Napisany 15 maja 2010 - 19:38
Napisany 15 maja 2010 - 19:55
Gaz ten zawiera mazut który powoduje np.większe spalanie
Gdzies czytajac chyba forum lpg obilo mi sie cos o uszy odnosnie tkz "mazutu", wiec moze cos w tym jest prawdy, ale co do zwiekszonego spalania z tego powodu to juz nawijanie makaronu.Zmień kolego fachowca. Twój gaz w butli jest mieszanką propan-butan i nieczego innego.
Napisany 15 maja 2010 - 20:11
O ile dobrze pamiętam to na zimę jest w mieszance więcej butanu przez co automatycznie drożeje nam gaz bo butan jest droższy a gdy nadchodzi lato butanu jest mniej a więcej propanu
Odwrotnie na zime jest wiecej propanu. Jest to lepszy gaz, ma nizsza temp zamarzania itd,a poza tym autko na propanie duzo lepiej smiga ale spalanie kosmos. Co do zapasowna stacjach to juz dawno sie skonczyly bo stacje przewaznie maja zbiorniki okolo 10000 ltr co wystarcza na okolo tydzien.
Napisany 15 maja 2010 - 20:22
Zmień kolego fachowca. Twój gaz w butli jest mieszanką propan-butan i nieczego innego. O ile dobrze pamiętam to na zimę jest w mieszance więcej butanu przez co automatycznie drożeje nam gaz bo butan jest droższy a gdy nadchodzi lato butanu jest mniej a więcej propanu(albo odwrotnie). ale do spalania to nic nie ma.
Teoretycznie tak jest,ale przeglądając różne fora,to skoro go nie ma,to co wypływa z parowników przy okazji czyszczenia?To właśnie ta maź zwana mazutem powoduje różne zakłócenia pracy instalki.?Zacznę korzystać z SHELLA tak jak radzicie.Podobno u nich gaz przyjeżdza z Niemiec a nie z Gdańska.
Napisany 15 maja 2010 - 23:43
Napisany 16 maja 2010 - 09:37

A i na stacjach kolego niczego nie dodasz do gazu bo by było wielki BUM

Napisany 16 maja 2010 - 11:51
Ważne jest to aby regularnie zmieniać filtr Gazu

Napisany 16 maja 2010 - 19:09
A i na stacjach kolego niczego nie dodasz do gazu bo by było wielki BUM
To są słowa gostka który mi tankował

Napisany 16 maja 2010 - 21:08

Napisany 16 maja 2010 - 22:01

A tak na marginesie cena LPG 2,15 u mnie:-(
Napisany 16 maja 2010 - 23:17
Napisany 17 maja 2010 - 00:37
i jak na markowych zawsze do starego auta (punto) wchodziło 25-26max butla 34l to u prywaciarza weszło mi 36l dziwne nie ? a dystans mniejszy o 50km niż zwykle ;/
od tamtej pory tankuje głownie na Statoilu i orlenie bo mam bliżej
no i jeszcze też co dobre to na orlenie gaz mam po 2zł a na Statoilu po 2.09zł
Napisany 17 maja 2010 - 11:55

Napisany 17 maja 2010 - 18:24
mu stuknęło

i wyjmuję filter a ty czyściutki, sam się zdziwiłem że jest w takim stanie.Ale tankowałem zawsze na Orlenie.
Napisany 17 maja 2010 - 19:10
Witam kolegów, dziś wymieniałem filter gazu bo zorientowałem się, że już 20 tyś km
mu stuknęło
i wyjmuję filter a ty czyściutki, sam się zdziwiłem że jest w takim stanie.Ale tankowałem zawsze na Orlenie.
ja ostatnio wymieniłem filtr i był brudny. w sumie miał prawo, bo stuknęło mu jakieś 60 tys. :-P
Napisany 17 maja 2010 - 20:30
Jeśli PB i LPG nie jest chrzczone (
LPG nie da sie "ochrzcic", w zbiorniku nie ma cudownego korka ktory da sie odkrecic i cos wlac ( co innego z Pb), co na stacje przywiezie beczka to sprzedaja. Tyle na temat chrzczenia gazu.
JCo do LPG to najlepiej jest tankować w dużych renomowanych sieciówkach nie ważne czy to stacja hipermarketu czy orlenu bo takie duże firmy nie mogą sobie pozwolić na złą opinię bo tak zła sława t stacji pójdzie na całą Polskę. A taki prywaciarz ma w ***** jak ma jedna stację bo da mniejszą cenę doleje magicznej wody przed zlaniem do "dołka" i będzie opychał przejezdnym.
(
Wiekszosc prywaciarzy nie jest w stanie rywalizowac z koncernami wiec to oni nie moga pozwolic sobie na strate klienta. Mam znajomego ktory pracuje na Orlenie i zawsze odradzalmi tankowanie u nich bo gaz do d***. Fakt zdarzaja sie stacje ktore biara gaz z najtanszych zrodel, ale przewaznie jest to gaz lany prosto z wagonow razem z calym syfem. A propo czystosci gazu to najlepiej tankowac na stacji ktora ma zbiorniki zakopane pod ziemia, poniewaz smok zasysa gaz od gory i nie ma prawa zaciagnac ewentualnego syfu ktory znajduje sie na dole zbiornika.
Ps. cena u mnie 1.92

Napisany 18 maja 2010 - 05:53

Napisany 18 maja 2010 - 06:09