wysokie cisnienie w ukladzie chlodzenia
Napisany 08 maja 2010 - 22:48
jestm nowym uzytkownikiem forum i dopiero sie ucze jak i gdzie napisac
od pazdziernika jestem uzytkownikiem omegi jestem z niej zadowolony lecz wczoraj zauwazylem ze ( jezeli zle opisze prosze o sportowanie poniewaz nie jestem mech ) na wezu ktory idzie od silnika do termostatu i dalej do chlodnicy zaraz na samym poczatku zrobilo mi sie zgrubienie i waz zrobil sie twardy musialem odkrecic korek od zbironiczka wyrownawczego cieczy i pomoglo lecz wtedy okazalo sie ze bylo duze cisnienie w obiegu
jak bym szybciej odkrecil korek to pewnie plyn bym zbieral z podlogi garazu
boje sie ze moze to byc UPG lecz pod korkiem oleju nie mam osadu "kawy z mlekiem" z rury nie lecial bialy dym plynu nie ubylo a oleju nie przyblo problemow z odpalaniem nie mam temp nie wariuje a termostat wlacza sie przy 94 95 prosze podpowiedzcie mi co to moze byc bo juz zglupialem teraz jezdze z lekko odkreconym korkiem od zbiorniczka wyrownawczego zeby te cisnienie gdzies powoli uchodzilo aby nie rozerwalo weza
nawet nie wiem czy to dobry pomysl
prosze o pomoc pozdrawiam serdecznie
Napisany 08 maja 2010 - 22:52
Napisany 08 maja 2010 - 23:05
Wymien korek na zbiorniczku wyrownawczym - nowy oryginal okolo 20 zeta kosztuje.
Jak pytałem w ASO to chcieli ponad 100 zł.
Napisany 08 maja 2010 - 23:09
czyli korek byl by winowajaca calego zajscia ze waz grubnie i robi sie cisnienie
a moga to byc poczatki UPG ???
Napisany 09 maja 2010 - 03:08
Napisany 09 maja 2010 - 11:14
Witam
czyli korek byl by winowajaca calego zajscia ze waz grubnie i robi sie cisnienie
a moga to byc poczatki UPG ???
W korku masz zaworek ktory "pilnuje" prawidlowego cisnienia w ukladzie.
Co do UPG - to jak woda nie znika, oleju nie przybywa, "majonezu" nie ma, z wydechu nie kopci jak parowoz a plyn spalinami nie smierdzi - to raczej nie.
Napisany 10 maja 2010 - 08:25
dzieki za pomoc chlopaki dzis okazalo sie ze pewnie bedzie to UPG poniewaz odkrecilem korek od zbiorniczka i czuc bylo spaliny ogolnie rano jade do mech i posprawdza to dokladniej. a jest jakas dokladniejsza metoda zeby byc pewien ze to UPG wiecie nie jestem mechanikiem a moze sie okazac ze faktycznie wystarczylo kupic koprek lub wymienic ten waz.
Witam
wlasnie wrocilem od mechaniora albo wybralem h..owego albo nie wiem z tego co mi powiedzial ze on tu nic nie widzi nie kopci korek czysty wiec to nie uszczelka pod UPG
czuc troche spaliny w tym zbiorniczku ale mowi zebym jezdzil doradzcie mi czy jechac do innego czy zostawic to narazie i ino wymienic korek w zbiorniczku a bym zapomnial najwazniejsze dowiedzialem sie ze auto przez 3 dni dymilo lekko na bialo i troche plynu ubylo dopiero teraz żonki sumienie sie odezwalo i sobie o tym przypomniala wiecie tylko na weekend jestem w domu wiec nie wiem jak to dokladnie wygladalo ( i zostaw tu czlowieku auto zonie ;-) )
Napisany 10 maja 2010 - 08:32
Napisany 10 maja 2010 - 12:00
Napisany 10 maja 2010 - 12:23
Jak strzeli uszczelka pod głowicą to wcale nie musi być zaraz majonez. Objawy mogą być subtelne. Ogarnij układ chłodzenia bo i tak musi być drożny/sprawny. Jak okaże się że to głowica to trudno. Wyklucz co możesz, jeździj i obserwuj płyn i olej czy nie jest rozwodniony. Zmykający płyn do komory spalanie powinien zostawić ślady na świecach albo sondzie.
Witam
najpierw zaczne od korka poniewaz moze on byc faktycznie winowajaca z poczatku jak napisalem jak to zona powiedziala tlumaczyla przez 3 dni miala bialy dymek z rury i nawet jej troche plynu ubylo jak tego osobiscie nie wiedze teraz zadnych objawow niie widac oprocz tego cisnienia. w jaki sposob musze ogarnac ten uklad chlodzenia co musze zrobic jakie srodki na rynku sa do czyszczenia ukladow itd
dzieki za wszystkie odp jestem niezmiernie wdzieczny za pomoc
pozdrawiam
Napisany 10 maja 2010 - 15:02
Dymek z wydechu nie musi od razu oznaczać płynu chłodniczego.
Odnośnie ubytku płynu to ma on którędy uciekać np nagrzewnica, węży/łączeń jest dużo i nie są nowe.
Jak masz wątpliwość co do jakości i czystości płynu możesz przepłukać, polecam wodę destylowaną z dodatkiem płukanki. Ocet też jest sprawdzony (zamiast płukanki) szczególnie na zatkaną chłodnicę przez kamień z twardej wody.
Tu znajdziesz sporo informacji na temat układu chłodzenia i płynów http://www.prestone.pl/
Napisany 11 maja 2010 - 00:39
Ogólnie - to się nie stresować tylko zrobić to co widać czyli wymienić ten korek.
Dymek z wydechu nie musi od razu oznaczać płynu chłodniczego.
Odnośnie ubytku płynu to ma on którędy uciekać np nagrzewnica, węży/łączeń jest dużo i nie są nowe.
Jak masz wątpliwość co do jakości i czystości płynu możesz przepłukać, polecam wodę destylowaną z dodatkiem płukanki. Ocet też jest sprawdzony (zamiast płukanki) szczególnie na zatkaną chłodnicę przez kamień z twardej wody.
Tu znajdziesz sporo informacji na temat układu chłodzenia i płynów http://www.prestone.pl/
hejas
kupielm dzisiaj koreczek jak orginal tylko brak heh "GM" na cycku odrazu lepiej waz tak nie puchnie tylko slychac lekkie syczenie jak zgasze silnik jutro a raczej juz dzis sie biore za chlodnice kupie co trzeba i juz i zobaczymy co bedzie dalej
dzieki za pomoc jak co to sie jeszcze odezwe wrazie czego

Napisany 15 września 2010 - 07:41
Napisany 15 września 2010 - 09:11
Napisany 15 września 2010 - 12:41
tak. dodam jeszcze, że na korku będzie słychać upust wytworzonego "dodatkowego" ciśnienia.
Słychać będzie cały czas? Czy tylko w jakichś konkretnych przypadkach?
Napisany 15 września 2010 - 17:04
Napisany 21 września 2010 - 18:42
Napisany 22 września 2010 - 17:05
On twierdzi ze moze byc to upg ale mowie mu ze olej
normalny nie jak majonez to mi powiedzial ze moze laduje wode bezposrednio w wydech czy to mozliwe jutro mam do niego podjechac i niby sprawdzi z racji tego ze jestem mlody boje sie ze bedzie chcial mnie wydymac na kase poradźcie gdzie moge szukac wyciekow.
Napisany 22 września 2010 - 18:52