Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wymiana podświetlenia we włączniku świateł

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
37 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Daro Daro

Daro Daro
  • 102 postów

Napisany 12 stycznia 2010 - 23:39

Kolego, Ty wogóle chociaż ściągnąłeś boczek a już nie mówię o reszcie. Mam wrażenie, że nawet nie czytasz tego co koledzy napisali. Sam napisałeś, że chcesz się dostać do LEDa na płytce.

Żeby rozebrać włącznik trzeba wyciągnąć pokrętło

a właśnie że nie trzeba wyjmować pokrętła bo wyciąga się cały moduł włącznika w kilka sekund ,dzieki za pomoc ale już sobie poradziłem i wylutowałem spaloną diode i wlutowałem nową .cześć

#22 OFFLINE   robertus

robertus
  • 379 postów

Napisany 17 stycznia 2010 - 21:19

Jakiego koloru oryginalnie są te diody podświetlające?
Mnie chyba tez to czeka, bo ani brzęczyk nie działa a i podświetlenie kiepskie. Niby jest ale bardzo słabo widać, no i nic się nie podświetla jak włączam halogeny.
Aaa i jeszcze jedno pytanie, podczas dobierania się do płytki drukowanej czy istniej możliwość, że rozleci się pokrętło (sprężynki kulki itp)? Pytam bo w Calibrze kilka razy się dobierałem i nie raz szukałem po pokoju kulek :-). Czy tu jest podobna konstrukcja?

#23 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 17 stycznia 2010 - 21:58

Mnie chyba tez to czeka, bo ani brzęczyk nie działa a i podświetlenie kiepskie. Niby jest ale bardzo słabo widać, no i nic się nie podświetla jak włączam halogeny.
Aaa i jeszcze jedno pytanie, podczas dobierania się do płytki drukowanej czy istniej możliwość, że rozleci się pokrętło (sprężynki kulki itp)? Pytam bo w Calibrze kilka razy się dobierałem i nie raz szukałem po pokoju kulek :-). Czy tu jest podobna konstrukcja?

Diody w oryginale są żółte. Tutaj są kulki, które razem ze sprężynkami powodują "przeskoki" pokrętła przy włączaniu i wyłączaniu świateł. Przy wyciąganiu całości z deski musisz uważać na te zewnętrzne blaszki. Jak je za bardzo później będziesz wyginał to mogą one wylecieć i razem z kulkami i ze sprężynkami :)
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#24 OFFLINE   schak

schak
  • 651 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 17 stycznia 2010 - 22:33

Ja rozbierałem już kilka razy i żadnych kulek ani sprężynek nie było. Chyba są pod pokrętłem którego nie trzeba ściągać, należy zwrócić tylko uwagę na regulację jasności podświetlenia i wysokości reflektorów (jeżeli jest) aby dobrze to wsunąć.

#25 OFFLINE   Daro Daro

Daro Daro
  • 102 postów

Napisany 18 stycznia 2010 - 07:55

Kolego diody są żołte ale ja wymieniłem na niebieską i teraz świeci po prostu jaśniej a jęśli chodzi o podświetlenie mgielnych to one już tak słabo podświetlają w oryginale żeby nie raziło chyba? a włącznik wyjmujesz w całości więc tam nic Ci się nie rozleci tak jak koledzy tutaj już opisali.Powodzenia

#26 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 18 stycznia 2010 - 11:26

Daro Daro ja nie napisałem, że coś się rozleci. Kolega zapytał się czy są jakieś kulki i sprężynki więc odpisałem, że są i to w konkretnym miejscu. Mogą one wylecieć tylko przy zgięcu lub tych wyciągnięciu blaszek z boków obudowy. Za jakiś czas będę wykręcał kolejny włącznik więc zrobię foty i pokaże o co mi chodzi.

robertus Jeżeli to będziesz robił ostrożnie nie obawiaj się, że coś wyleci :)
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#27 OFFLINE   Daro Daro

Daro Daro
  • 102 postów

Napisany 19 stycznia 2010 - 08:03

Daro Daro ja nie napisałem, że coś się rozleci. Kolega zapytał się czy są jakieś kulki i sprężynki więc odpisałem, że są i to w konkretnym miejscu. Mogą one wylecieć tylko przy zgięcu lub tych wyciągnięciu blaszek z boków obudowy. Za jakiś czas będę wykręcał kolejny włącznik więc zrobię foty i pokaże o co mi chodzi.

robertus Jeżeli to będziesz robił ostrożnie nie obawiaj się, że coś wyleci :)

Tomek spoko luz wiadomo o co cho? jak bedziesz miał fotki to dawaj zawsze komuś pomogą! siemka

#28 OFFLINE   adamesce

adamesce

Omega: Never ending story

• 595 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 02 maja 2010 - 19:00

Witam. Mam pytanie czy Omega B ma podswietlany wlacznik ? U mnie niestety Ciemno. Nie wiem jak sie za to zabrac aby dostac sie do srodka. Nie dziala jakiekolwiek nawet szczatkowe oswietlenie, lacznie z regulacja wysokosci i przeciwmgielnymi

#29 OFFLINE   krogulewski

krogulewski

Vincent Vicuś Vini :P

• 764 postów

Napisany 02 maja 2010 - 19:20

sam wlacznik nie jest podswietlany natomiast nad wlacznikem sa trzy ikonki czyli "0", "postoje" i "mijania" i one sa podswietlane.
jest tam jedna zarowka wlutowana.
natomiast pod wlacznikem po lewej i prawej stronie powinno sie swiecic od przyciemniania oswietlenia i od regulacji swiatel.tam sa 2 zarowki(jedna po lewj i druga po prawe)-tez wlutowane
no i obok pokretel regulacji swiatel i natezenia podswietlenia tez:)
na fotce zaznaczylem na czerwono co powinno sie swiecic:)

#30 OFFLINE   nesfor

nesfor

:)

• 121 postów

Napisany 05 maja 2010 - 07:20

a co z żarówką(nie diodą) w oprawce wkrecanej od tylu ?!? u mnie ona jest i od niej światło jest rozprowadzane na pokrętło , dwa przyciski, skale od pokręteł... , z tym ze u mnie te wlutowane to sa same DIODY, z czego te pod przyciskami swieca na zielono i żółto(czy pomaranczowo). Moze to sie tez zmianialo z biegem czasu...
w każdym bądź razie mnie rozwalił nadruk 'EATON' na płytce od tego włącznika :D

#31 OFFLINE   STELMA

STELMA

na drugie mam TOMEK

• 24 postów

Napisany 07 maja 2010 - 13:46

Witam. Mam pytanie czy Omega B ma podswietlany wlacznik ? U mnie niestety Ciemno. Nie wiem jak sie za to zabrac aby dostac sie do srodka. Nie dziala jakiekolwiek nawet szczatkowe oswietlenie, lacznie z regulacja wysokosci i przeciwmgielnymi

żeby się dostać do włącznika (opisane gdzieś na forum) musisz zdjąć lewą przykrywkę deski rozdzielczej ,wtedy zobaczysz włącznik od tyłu, za pomocą narzędzia wypychasz go z gniazda i wyciągasz z deski, u mnie akurat jest z tyłu jedna centralna żaróweczka w oprawce ( 1,2W/12V) zakupiłem w serwisie za ok. 12 zł. po rozebraniu włacznika jest jeszcze jedna żaróweczka wlutowana na płytkę pod tzw. ikonkami.

#32 OFFLINE   krogulewski

krogulewski

• 764 postów

Napisany 07 maja 2010 - 13:59

juz koledze wszystko wytlumaczylem jak to sie rozbebesza:) z tym że ja tam mam ta zarowke o której piszecie (ze jest w oprawce) wlutowaną... pewnie ktos cus kombinował.

jedna żaróweczka wlutowana na płytkę pod tzw. ikonkami.

u mnie sa dwie wlutowane ta te ikonki

#33 OFFLINE   STELMA

STELMA

na drugie mam TOMEK

• 24 postów

Napisany 07 maja 2010 - 14:07

juz koledze wszystko wytlumaczylem jak to sie rozbebesza:) z tym że ja tam mam ta zarowke o której piszecie (ze jest w oprawce) wlutowaną... pewnie ktos cus kombinował.

u mnie sa dwie wlutowane ta te ikonki

pewnie ktoś u Ciebie przyoszczędził i żeby nie inwestować w zarówkę oryginalną za 12zł wlutował zwykłą za 0,50 zł z CPN-u :):):)

#34 OFFLINE   krogulewski

krogulewski

• 764 postów

Napisany 07 maja 2010 - 14:13

pewnie ktoś u Ciebie przyoszczędził i żeby nie inwestować w zarówkę oryginalną za 12zł wlutował zwykłą za 0,50 zł z CPN-u

haha, zapewne tak:p wiem, bo ona nie swiecila a dlatego, ze puscil jeden lut...hehe, ale z tymi ikonkami to nie wiem bo obydwie wygladaja na oryginalne...

#35 OFFLINE   STELMA

STELMA

na drugie mam TOMEK

• 24 postów

Napisany 07 maja 2010 - 14:17

u mnie ta od ikonek jest sprawna, znaczy swieci, jednak nie zawsze, ale tak samo nie zawsze działa lampka w drzwiach, sygnał dźwiękowy od światel i sterowanie szybami, ale doczytałem już co może być problemem i jak go usunąć, teraz tylko pozostaje mi czekać na jakiś słoneczny dzionek :):):)

#36 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 maja 2010 - 19:09

sam wlacznik nie jest podswietlany natomiast nad wlacznikem sa trzy ikonki czyli "0", "postoje" i "mijania" i one sa podswietlane.
jest tam jedna zarowka wlutowana.
natomiast pod wlacznikem po lewej i prawej stronie powinno sie swiecic od przyciemniania oswietlenia i od regulacji swiatel.tam sa 2 zarowki(jedna po lewj i druga po prawe)-tez wlutowane
no i obok pokretel regulacji swiatel i natezenia podswietlenia tez:)
na fotce zaznaczylem na czerwono co powinno sie swiecic:)

U mnie kolego podświetlenie górnej części (powyżej gałki włącznika) jest diodą żółtą, a dolna część (poniżej gałki włącznika) ma jedną żarówkę w oprawce 0,5W rozprowadzone pleksi na wszystkie wyjścia.

#37 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 11 maja 2010 - 20:19

zarówkę oryginalną za 12zł

u mnie można taką żarówkę kupić za 1 PLN, w takiej samej oprawce i mocniejsze mocowo też są

#38 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 12 maja 2010 - 22:00

Zrobiłem małego manuala.

Wymiana żarówki podświetlenia włącznika świateł (pola poniżej pokrętła)
Kupujemy żarówkę w sklepie (moc dowolna) taką:
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Wyjmujemy włącznik świateł (opis na forum)
Wymieniamy żarówkę
Dodany obrazek
I mamy taki efekt podświetlenia po zamontowaniu włącznika
Dodany obrazek
:D