Dzisiaj znowu testowałem moją klimę. Już nic nie rozumiem. Jechałem omegą BEZ włączonej klimy, włączyłem ją po około 15 minutach i nie działa!

Napisany 26 kwietnia 2010 - 20:44
Napisany 08 maja 2010 - 20:19
Napisany 08 maja 2010 - 20:40
Napisany 23 sierpnia 2010 - 21:35
cycuś tak się zastanawiam i widzę że przyczyna musi leżeć po stronie czujnika od klimy.
Tylko pytanie który, chyba ten co dostaje "zimnym" powietrzem podczas jazdy i odcina klimę (bo oszukuje) - taki wniosek po Twoich testach.
Ciekawe co powiedzą panowie w ASO.
Napisany 14 listopada 2010 - 19:42
Napisany 14 listopada 2010 - 20:56
Zioljac, chodzi o ten czujnik? http://allegro.pl/cz...1290181849.html
W który miejscu mam goszukac?
Tylko nie wiem czy w moim przypadku to będzie to, bo teraz jest chłodno na dworzu także wentylator nie musi chyba wrzucac drugiego biegu?
Napisany 15 listopada 2010 - 16:38
Tak, ja dokładnie ten czujnik miałem uszkodzony w sposób opisany wcześniej. Koszt nowego to ok.200zł
Znajduje się on na aluminiowej rurce idącej w poprzek samochodu między chłodnicą a silnikiem i jest dostępny od spodu auta. Raczej można go wymienić bez spuszczania czynnika z układu bo powinien być wkręcony na wentylku.
Drugi bieg wentylatora przy klimatyzacji nie odpowiada tylko za zbyt wysoką temperaturę ale również za zbyt wysokie ciśnienie w układzie klimy więc jeśli wzrasta ono ponad dopuszczalne dla czujnika to próbuje on załączyć dodatkowy bieg wentylatora w celu zapobieżenia uszkodzenia układu klimy (wzrost ciśnienia w układzie=rozerwanie przewodów lub wywalenie uszczelnienia na sprężarce). Jeśli mu się nie udaje to wyłącza całkowicie klimę aż parametry spadną do bezpiecznych.