Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

klimatyzacja sama się wyłącza

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
26 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   cycuś

cycuś
  • 11 postów

Napisany 23 kwietnia 2010 - 15:45

Witam! Mam problem z klimatyzacją, przez który chyba zwarjuję!!!! Opiszę o co mi chodzi: podczas włączenia klimy wszystko działa bardzo dobrze, ustawiam temperaturę na LO i wieje chłodem, ale po około 15 minutach zaczyna dmuchać ciepłe powietrze tzn. takie jak z dworu. Wystarczy, że wyłącze i włącze silnik i znowu momentalnie dmucha zimne, ale po kolejnych 15 minutach zaczyna dmuchać ciepłe! I tak non stop! Byłem już chyba wszędzie. W serwisie klimy po sprawdzeniu wszystko ok. instalacja szczelna, wszystko chodzi jak należy. U elektryka, na komputerze zero błędów wszystko ok. Bardzo proszę o pomoc!!!!

#2 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 00:33

Albo panel klimatronika szaleje albo parownik szroni i zamarza. Coś mi się o uszy obiło że chłodnica klimy może nie daje rady.
Można by sprawdzić pod tym kątem.
Błędów sama klima nie wywala?

#3 OFFLINE   tc82

tc82

3 najkrascie auto 10 zraz

• 2 509 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 kwietnia 2010 - 05:49

Coś mi się o uszy obiło że chłodnica klimy może nie daje rady.

Jak by skraplacz był przytkany to by ciśnienia wariowały

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"

#4 OFFLINE   dany5

dany5
  • 1 045 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 24 kwietnia 2010 - 06:32

Musisz sprawdzić panel klimatronika myślę że panel może wariowac

#5 OFFLINE   cycuś

cycuś
  • 11 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 07:37

Witam! Dzięki za zainteresowanie. Byłem u elektromechanika i żadnych błędów nie pokazało. Czy można jakoś inaczej sprawdzić panel sterowania?

#6 OFFLINE   MarcoFox

MarcoFox

Zbanowany

• 268 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 20:10

miałem podobnie jak padły zawory ciśnienia... chłodził tak że oż lud był na rurkach od klimy, klima zamarzała i nie chłodziła, wystarczyło wyłaczyć na chwilę klimę i jak odmarzła to znów jakiś czas chłodziła...

#7 OFFLINE   cycuś

cycuś
  • 11 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 20:43

Z zaworami jest wszystko ok. z czujnikiem też. Klima nie zamarza. Może mi jakiś przekaźnik nawalił?

Mam jeszcze pytanie. Czy w 2.5 td wentylatory od klimy włączają się w tym samym czasie gdy włącza się klimę i dmuchają dwa jednocześnie?

#8 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 24 kwietnia 2010 - 20:48

Jak by skraplacz był przytkany to by ciśnienia wariowały

Nie twierdzę że wewnątrz układ zamarza ale na zewnątrz skraplacz obrasta lodem tak jak MarcoFox opisał. Z nawiewu pewnie była by niższa temp niż normalnie.

cycuś to chyba nie przekaźnik bo jakby strzelił to klima by nie działała wcale.
Można się tylko domyślać jaka jest przyczyna, ale tak naprawdę chyba potrzebny jest servis żeby namierzył usterkę ręcznie i na miejscu.
A powiedz, czy skropliny kapią normalnie, czy w miarę upływu czasu działania klimy przestają?

Wentylatory powinny śmigać dwa cały czas od początku - tylko nie mów że nie działają.

#9 OFFLINE   cycuś

cycuś
  • 11 postów

Napisany 25 kwietnia 2010 - 07:30

Co do wentylatorów, to podczas włączenia klimy nie włącza się żaden (oczywiście mówie o tych dwóch wentylatorach przed chłodnicą klimy, bo ten na wisku działa ok.). Po pewnym czasie załącza się tylko jeden-ten od kierowcy, działa przez chwilę i się wyłącza, i tak co chwilę się włącza. A ten od strony pasażera nie załącza się nawet na chwilę. Mechanik powiedział mi że on włącza się dopiero powyżej 105 stopni.

#10 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 kwietnia 2010 - 07:53

po wlaczeniu klimy powinny sie wlaczac oba wentylatory z przodu. Mialem tak kiedys w innym aucie ze dzialal tylko jeden wentylator i nie wyrabial z chlodzeniem to po chwili klima przestawala dzialac.

#11 OFFLINE   cycuś

cycuś
  • 11 postów

Napisany 25 kwietnia 2010 - 08:12

No to muszę chyba zająć się tymi wentylatorami. Może ktoś wie, które przekaźniki są od wentylatorów chłodnicy klimy?

#12 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 25 kwietnia 2010 - 16:35

jak wentylatory na skraplaczu nie działają to ciśnienie w nim wzrasta ponad próg rozłączenia czujnika wysokiego ciśnienia. Klima staje - po pewnym czasie ciśnienie spada - klima rusza. Jednak przy dobrym przepływie powietrza przez skraplacz np. podczas szybkiej jazdy klima nie powinna się rozłączać - pęd powietrza wystarczająco chłodzi skraplacz.

Aha - nie ma szans by skraplacz zarósł lodem, chyba że sprężarkę odwrotnie podłączona :-P
Skraplacz to ta część układu, która ma za zadanie schłodzić czynnik i doprowadzić do przejścia w stan ciekły. Znajduje się przed chłodnicą i bardzo mocno się nagrzewa podczas pracy klimy.
Parownik to zaś część, która odbiera ciepło z wpadającego do kabiny powietrza, ma on temperaturę w okolicach 0 st.C i dlatego może zarosnąć "lodem". Znajduje się w bebechach deski rozdzielczej.

#13 OFFLINE   cycuś

cycuś
  • 11 postów

Napisany 25 kwietnia 2010 - 16:42

Właśnie, że u mnie jak omega stoi i silnik pracuje na wolnych obrotach to klima cały czas chłodzi (dzisiaj robiłem test-na wolnych obrotach około godziny i wszystko było ok.), wystarczy że wsiąde i jade a za jakieś 15 minut przestaje chłodzić i nawet po upływie czasu już się nie włączy. A wystarczy, że wyłącze i włącze silnik i klima chłodzi.

#14 OFFLINE   BenekKNS

BenekKNS
  • 609 postów

Napisany 25 kwietnia 2010 - 16:46

może za mała ilość czynnika. sprężarka dostaje obrotów, brakuje jej czynnika i się wyłącza.

#15 OFFLINE   cycuś

cycuś
  • 11 postów

Napisany 25 kwietnia 2010 - 16:56

jesze wczoraj byłem na sprawdzeniu i jest ok.

BenekKNS powiedz mi jak jest u Ciebie z wentylatorami? Włączają się dwa w tym samym momencie jak włączasz klimę?

Tak sobie myślę, że może mam niesprawną cewkę elektromagnetyczną sprzęgła w sprężarce?

#16 OFFLINE   Adrian22

Adrian22
  • 21 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 25 kwietnia 2010 - 17:29

Witam , jak u siebie zmieniałem żarówki w panelu od klimy to po zdjęciu coś mi się na płytce popsuło i musiałem kupić nowy panel. Prawdopodobnie miałem przerwana ścieżkę gdzieś i objaw był taki,że po ustawieniu temperatury na maksa wiało chłodem i miałem zimno. Ale komp mi pokazał błędy że coś jest nie halo z ogrzewaniem od klimy. Więc nie wydaje mi się żeby to był panel klimatyzacji skoro nie masz błędów. Ale oczywiście mogę się mylić bo pewności nie mam 100%

#17 OFFLINE   cycuś

cycuś
  • 11 postów

Napisany 25 kwietnia 2010 - 17:36

Takich objawów jak u Ciebie to u mnie nie ma.

#18 OFFLINE   BenekKNS

BenekKNS
  • 609 postów

Napisany 25 kwietnia 2010 - 22:24

cycuś ja mam manuala i jeden wentylator(ten od prawego koła) włącza się podczas pracy klimy jak osiągnie 92,5 stopnia. w klimatroniku chyba powinien chodzić cały czas(tak jest w samochodach z grupy VW). znajomy w starym passacie z klimatronikiem miał czujnik temperatury wewnętrznej walnięty to miał objawy podobne do opisywanych przez Ciebie. co do cewki u mnie jest tak że jak przegazuje mocniej to spręzarka się wyłącza i za chwile włącza sie znowu. Twoja może nie trzymać przy obrotach wyższych niż jałowe. ale to tylko moje przypuszczenia.

#19 OFFLINE   cycuś

cycuś
  • 11 postów

Napisany 26 kwietnia 2010 - 18:20

Dzisiaj kolejny dzień testów klimy w mojej omedze. Włączyłem klime i zacząłem jeździć no i jak zwykle za chwilę się wyłączyła. Następnie zatrzymałem się wyłączyłem i włączyłem silnik i klima zaczęła działać, stałem na wolnych obrotach około 15 minut i cały czas klima działała. Stojąc cały czas utrzymywałem obroty pomiędzy 2500-3000 i o dziwo cały czas działa, więc zacząłem jechać no i po paru minutach klima się wyłączyła!!! Już teraz całkowicie nie wiem o co chodzi. Może mam walnięty czujnik temperatury zewnętrznej i to wszystko jego wina???

#20 OFFLINE   BenekKNS

BenekKNS
  • 609 postów

Napisany 26 kwietnia 2010 - 20:23

a jaką temperature pokazuje Ci na wyświetlaczu?