Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

opony Matador, ROCKSTONE (nowe)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
39 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Mimas

Mimas
  • 90 postów

Napisany 16 kwietnia 2010 - 17:59

Dzięki za wypowiedzi :). Dzi wyczytałem z aukcji tych Matadorów i ż są one z grupy Continentala i mają 3 lata gwarancji ?
P.S. Czy mogę mieć na przodzie 225x45x17 , a na tyle 235x45x17 ?

Wg mnie to Tak :)

#22 OFFLINE   bredo1

bredo1
  • 311 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 16 kwietnia 2010 - 18:05

Dzięki za wypowiedzi :). Dzi wyczytałem z aukcji tych Matadorów i ż są one z grupy Continentala i mają 3 lata gwarancji ?

Ja tak mam na 7,5'' feldze i nie ma żadnych problemów z ABS-em i TC

#23 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 16 kwietnia 2010 - 18:13

Jezeli zależy Ci na komforcie a nie na wygladzie to kup 215/50 17"
Różnica w jeździe kolosalna,niebo a ziemia.Polecam.

#24 OFFLINE   IMMORTAL32

IMMORTAL32
  • 49 postów

Napisany 16 kwietnia 2010 - 18:20

Kolego teraz to sobie chyba jaja robisz i powiedz że te opony założusz jeszcze na przód??
Jeżeli bezpieczeństwo Twoje,pasażerów i innych Cię nie obchodzi to kup nalewki i też załóż:mad:
Już lepiej tak jak pisali kupić markową uzywke, no ale każdy ma swoje zdanie i zrobi jak uważa.

Nie ma co bić piany Kolego piniu78, tylko prześledzić opinie obecnych użytkowników nalewek, osobiście korespondowałem z nimi , i na wybranych przeze mnie losowo 45 klientów trzech punktów sprzedaży z allegro, dwóch trafiło na złe gumy , które sprzedawca wymienił im bez problemu, reszta wypowiadała się pozytywnie. natomiast ja sam dwa lata temu zakupiłem nalewki zimowe , i do tej pory jestem z nich zadowolony. Ale tak jak rzeczesz piniu78 -każdy ma swoje zdanie i wybór, aha dodaje że nie jestem ich dystrybutorem , hehe.

#25 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 16 kwietnia 2010 - 20:24

Jezeli zależy Ci na komforcie a nie na wygladzie to kup 215/50 17"
Różnica w jeździe kolosalna,niebo a ziemia.Polecam.

No tak , ale bym musiał i z tyłu wymienić , żeby były jednakowe.

#26 OFFLINE   juliasledzik

juliasledzik
  • 53 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 16 kwietnia 2010 - 20:45

jak by cię kolego interesował nowy michelin w rozmiarze 235/45r17 ale z 2006 roku to mogę odsprzedać po 350 za szt
jarecki

#27 OFFLINE   MadMan

MadMan

...S6...

• 88 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 17 kwietnia 2010 - 09:05

Kolego zobacz na te:

http://moto.allegro....e_profiler.html

Mam je już drugi sezon i według mnie są całkiem ok.

#28 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1 237 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 kwietnia 2010 - 09:32

Nie ma co bić piany Kolego piniu78, tylko prześledzić opinie obecnych użytkowników nalewek, osobiście korespondowałem z nimi , i na wybranych przeze mnie losowo 45 klientów trzech punktów sprzedaży z allegro, dwóch trafiło na złe gumy , które sprzedawca wymienił im bez problemu, reszta wypowiadała się pozytywnie. natomiast ja sam dwa lata temu zakupiłem nalewki zimowe , i do tej pory jestem z nich zadowolony. Ale tak jak rzeczesz piniu78 -każdy ma swoje zdanie i wybór, aha dodaje że nie jestem ich dystrybutorem , hehe.

Ale nikt nie bije piany:pokoj:

Zastanawia mnie tylko lekkomyślność tych którzy takie opony kupują (czy podeszwy butów też oddajecie do szewca żeby zrobił nową gume?) :pokoj:

Powiedzcie mi tylko jak zachowa się auto przy 60-120KM/H jak taka opona się rozwarstwii lub wystrzeli? ( i oby to był tył ) bo na przodzie nie utrzymasz auta
taka oszczędność może się szybko i tragicznie skończyć, a i z AC chyba nic się nie wyciągnie przy kolizji,wypadku.
Takie coś było praktykowane w latach 80-90-tych gdy był problem z oponami w epoce poldków i 125p.
Osobiście nie założył bym takich opon nawet do przyczepki;)

sorki za OT:pokoj:

#29 OFFLINE   DAFik

DAFik
  • 480 postów

Napisany 17 kwietnia 2010 - 11:30

Zastanawia mnie tylko lekkomyślność tych którzy takie opony kupują (czy podeszwy butów też oddajecie do szewca żeby zrobił nową gume?)

Powiedzcie mi tylko jak zachowa się auto przy 60-120KM/H jak taka opona się rozwarstwii lub wystrzeli? ( i oby to był tył ) bo na przodzie nie utrzymasz auta
taka oszczędność może się szybko i tragicznie skończyć, a i z AC chyba nic się nie wyciągnie przy kolizji,wypadku.
Takie coś było praktykowane w latach 80-90-tych gdy był problem z oponami w epoce poldków i 125p.
Osobiście nie założył bym takich opon nawet do przyczepki

Twoje argumenty mają zastosowanie również do opon "używanych". Ja nigdy nie miałem dobrych używek, to zawsze jest kupa (porównując do nowej opony). Spróbowałem zimówek nalewanych i mam dobre doświadczenia. Przelatały drugi sezon z dobrym skutkiem. Wiesz każdy kupuje to na co go stać.

#30 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 17 kwietnia 2010 - 14:32

Twoje argumenty mają zastosowanie również do opon "używanych". Ja nigdy nie miałem dobrych używek, to zawsze jest kupa (porównując do nowej opony). Spróbowałem zimówek nalewanych i mam dobre doświadczenia. Przelatały drugi sezon z dobrym skutkiem. Wiesz każdy kupuje to na co go stać.

Właśnie jak kolega DAFIK zauważył kupuje się to co na go stać. Dlatego mam dylemat czy jakieś używki dobrej firmy czy nowe , ale jakieś azjatyckie, słowackie(słabsze) itp.

#31 OFFLINE   DAFik

DAFik
  • 480 postów

Napisany 17 kwietnia 2010 - 15:10

No właśnie. Mam świadomość, że narażę się na szykany , ale zdecydowałem się na zakup tych opon http://www.allegro.p..._campaign=opera. Myślę, że spiszą się lepiej od dębicy (która w omedze ściera się express). Opiszę spostrzeżenia po paru tysiach przebiegu.

#32 OFFLINE   IMMORTAL32

IMMORTAL32
  • 49 postów

Napisany 17 kwietnia 2010 - 15:16

Ale nikt nie bije piany:pokoj:

Zastanawia mnie tylko lekkomyślność tych którzy takie opony kupują (czy podeszwy butów też oddajecie do szewca żeby zrobił nową gume?) :pokoj:

Osobiście nie założył bym takich opon nawet do przyczepki;)

sorki za OT:pokoj:

Wiedziałem że wywołam małą wojnę co do nalewek, ale tu lekkomyślność nie ma nic do rzeczy, nie ma co porównywać budowy podeszwy buta do opon bo to nie tędy droga , no i nie ma też co porównywać techniki produkcji opon bieżnikowanych-nalewanych z tamtych lat do regenerowanych obecnie , natomiast jeżeli chodzi o ubezpieczenie to uważam że jak producent takich opon daje pisemną gwarancje na rok lub na dwa lata , do tego przedstawia szereg certyfikatów zgodności z normami europejskimi to ubezpieczyciel nie ma podstaw do nie wypłacenia odszkodowania, podstawą do ewentualnego niewypłacenia odszkodowania jest używanie ,, łysych,, -opon-używanych lub nie zgodnych z daną porą roku. Ale tutaj się jeszcze powtórzę że pinio78 ma racje że każdy ma wybór i założy co chcę. Dodam tak dla rozluźnienia debaty , że na naszych Polskich drogach to nawet na najlepszych nowych laczkach więcej jak 80 km nie powinno się pomykać bo szkoda felg , nerwów i kasiorki na mandaty:jump::D:p

#33 OFFLINE   piniu78

piniu78

ja sem podziemny tirak

• 1 237 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 17 kwietnia 2010 - 15:22

Koledzy ale ja nie zaglądam nikomu w portfel i nie twierdze że kogoś stać lub nie.
Jak napisałem wcześniej, lepiej markową, dobrą urzywke niż nalewke.Takie jest moje zdanie na ten temat.
Kolego DAFik nikt nikogo nie szykanuje.
Wyraziłem swoją opinie na temat nalewek ale każdy ma prawo do swojej.;)

#34 OFFLINE   DAFik

DAFik
  • 480 postów

Napisany 17 kwietnia 2010 - 15:30

Kolego DAFik nikt nikogo nie szykanuje.

To nie było pod Twoim adresem.

Koledzy zauważcie fakt iż koncerny z górnej półki od wielu lat produkują opony w np. CHRL. Tam też są inżynierowie. Mają opony przyzwoite i kompletny szit. Te gumy będą coraz lepsze.

#35 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 17 kwietnia 2010 - 23:46

No właśnie. Mam świadomość, że narażę się na szykany , ale zdecydowałem się na zakup tych opon http://www.allegro.p..._campaign=opera. Myślę, że spiszą się lepiej od dębicy (która w omedze ściera się express). Opiszę spostrzeżenia po paru tysiach przebiegu.

Kolego zdaj relację z eksploatacji tych opon.

#36 OFFLINE   DAFik

DAFik
  • 480 postów

Napisany 28 kwietnia 2010 - 19:38

Kolego zdaj relację z eksploatacji tych opon.

Więc dokonałem zakupu i w dniu dzisiejszym zamontowałem na aucie. Rozmiar 195/65R15 91H.

Pierwsze wrażenia są następujące: komfort jazdy nieporównywalny do tego szrotu który miałem na felgach, nic nie wali, bije i nie huczy. Plus.

Wygląd, hmmmm...... miałem 205-tki więc te , hmmm..... wydaje mi się , że przyskąpiłem cyfry. Wygląda ciut wąsko.

Jutro śmigam na egzamin do B-stoku; w te i nazat zrobię 250 km to zdam relację z wrażeń trakcyjnych.

Ps. jeszcze fotka

#37 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 05 czerwca 2010 - 22:25

Więc dokonałem zakupu i w dniu dzisiejszym zamontowałem na aucie. Rozmiar 195/65R15 91H.

Pierwsze wrażenia są następujące: komfort jazdy nieporównywalny do tego szrotu który miałem na felgach, nic nie wali, bije i nie huczy. Plus.

Wygląd, hmmmm...... miałem 205-tki więc te , hmmm..... wydaje mi się , że przyskąpiłem cyfry. Wygląda ciut wąsko.

Jutro śmigam na egzamin do B-stoku; w te i nazat zrobię 250 km to zdam relację z wrażeń trakcyjnych.

Ps. jeszcze fotka

Witam , kolego DAFIK czy możesz już zdać RELACJĘ co do tych opon ? Chyba już zrobiłeś parę tys. km?

P.S. Twoja oma wydaje mi się podejrzanie znajoma :D , czy ty czasem przez Pragę nie śmigasz w rejonie Stadionu ?

#38 OFFLINE   walik22

walik22
  • 5 postów

Napisany 08 czerwca 2010 - 19:56

Potwierdzam, kolega ma matadory 235 na 17" w bmw 330d i narzeka na złe prowadzenie na mokrym i hałaśliwość tych opon.
Jak chcesz coś przyzwoitego w rozsądnej cenie to mogę polecić Uniroyal albo Barum Bravuris 2.

A ja myśle o zakupie tych opon http://allegro.pl/it...bravuris_2.html Może ktoś je posiada i się wypowie?

#39 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów
  • Województwo: lubelskie

Napisany 09 czerwca 2010 - 07:02

A ja myśle o zakupie tych opon http://allegro.pl/it...bravuris_2.html Może ktoś je posiada i się wypowie?

Ja mam bravuris 2 205/60/R16. W tej cenie nie znajdziesz lepszych nowych oponek. Są naprawdę niezłe. Na suchym dość ciche, na mokrym dobrze odprowadzają wodę. Napewno są lepsze opony, ale cena będzie sporo wyższa. Polecam ten sklep internetowy: http://www.motoabc.p...arum-bravuris-2
Kupiłem u nich już 2 komplety.

#40 OFFLINE   Biały73

Biały73
  • 15 postów

Napisany 11 czerwca 2010 - 22:19

Witam. w tym sezonie też założyłem nowe barum bravuris 2 205/60/R16 i podzielam opinię kolegi painkiller, że w tej cenie nic z nowych lepszego nie znajdziesz. bardzo dobre prowadzenie sucha i mokra nawierzchnia, ciche. Jeżdżę na nich od kwietnia i jeżdżę dość dużo i naprawdę jestem zadowolony z zakupu i polecam. Też sądzę, że lepsza dobra używka niż nowa tandeta, która w testach nie mieści się w żadnych normach.