Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Co zrobilem/am dzisiaj w swoim samochodzie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
38437 odpowiedzi na ten temat

#16821 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 30 listopada 2010 - 21:12

no przecież piszę że wazelina

ja właśnie przed chwilką kupiłem . W aptece pani powiedziała że zostały jej już ostatnie dwie sztuki . Wszystko dziś poszło. Uszczelki już posmarowane :)
[SIGPIC][/SIGPIC]

Moje ople , byłe i obecny .

#16822 OFFLINE   jacagda

jacagda

xxx

• 142 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 listopada 2010 - 21:28

ja wymieniłem dzisiaj pompkę i przewody od spryskiwaczy lamp

#16823 OFFLINE   Szynka

Szynka

AutoDetailing

• 1 493 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 30 listopada 2010 - 21:43

Cytat:
Napisał misiekzoo Zobacz post
Może coś polecicie sprawdzonego
wazelina

Wazelina zawiera tłuszcze a te z kolei niszczą gumę.
Gliceryna - ok 2-3zł w aptece.

;)

#16824 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 30 listopada 2010 - 22:30

W zasadzie wczoraj a nie dzi - aku zdechł :( Dostała nowy, niech ma :) Poza tym tankowanie LPG na full i w ryj roboty z odśnieżaniem ale nie omegi tylko podjazdu. Odśnieżanie auta to pikuś...

#16825 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 30 listopada 2010 - 22:49

Moja Omka dostała dzisiaj dwie gumki Dunlop SP Winter Sport 3D i muszę przyznać że faktycznie to dobre oponki. Już po paru km zrobionych dzisiaj po zasypanej Łodzi mi się spodobały.
No i tankowanie podtlenku LPG bo od wczoraj na jakieś 80 km spaliła 24 litry :mad:

#16826 OFFLINE   Batervit

Batervit

Mów mi Bercik

• 203 postów

Napisany 30 listopada 2010 - 22:54

Dziś po tygodniowej przerwie wyjechałem Omcią z cieplutkiego garażu. Zrobiłem rundkę do sklepu po spray na uszczelki i wd-40 do zamka,tankowanie na za 100 PLN i postawiłem pod domem. Miejsce w garażu musiała odstąpić Fiescie mojej kobity,która jeździ nią do pracy.

#16827 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 829 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 30 listopada 2010 - 22:55

Odśnieżanie: raz auto, dwa razy posesja.

A' propos smarowania uszczelek, ja stosuję od lat sylikon-spray, np. Motip. Najlepiej stosować przy dodatnich temperaturach.

Piękną mamy zimę, tej jesieni;)

#16828 OFFLINE   robert3012

robert3012
  • 2 349 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 30 listopada 2010 - 23:02

A' propos smarowania uszczelek, ja stosuję od lat sylikon-spray, np. Motip. Najlepiej stosować przy dodatnich temperaturach.

Ja używam do uszczelek i zamków takiego wynalazku http://www.silikonyp...ment&item_id=31. Można pryskać niezależnie od temperatury a takie opakowanie starcza na kompletnie wszystkie uszczelki, zamki itp. razy kilka sezonów :D

#16829 OFFLINE   bestia

bestia
  • 102 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 01 grudnia 2010 - 00:00

Dziś nieplanowa wymiana płynu w chłodnicy. Płyn sporządzony na bazie koncentratu do chłodnic K2 nie dał rady, zamarzła chłodnica oraz reduktor od gazu:mad:. Całe szczęści obeszło się bez większych szkód.
Wielkie dzięki dla Aramisa44 za pomoc na drodze i wsparcie płynem chłodniczym:pad:
Podziękowania dla blase-a za pomoc w naprawie i Sewerynowi za wsparcie telefoniczne :pad:
Co ja bym bez was zrobił:p

#16830 OFFLINE   snickers

snickers
  • 178 postów

Napisany 01 grudnia 2010 - 07:04

Wczoraj co prawda tankowanie na BP Ultimate ON do pełna + dodatek do ON firmy STP
Zakupiłem ok 25 l płynu zimowego do spryskiwaczy

I włożyłem łopatę do bagażnika... tak na wszelki wypadek :):D

#16831 OFFLINE   cugiel

cugiel
  • 1 678 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 grudnia 2010 - 07:51

wczoraj wieczorem wlalem 5litrow plynu do spryskiwaczy
dzisiaj wychodze rano odpalam auto a tu waschwaskaput na wyswietlaczu a pod autem kaluza
zbiorniczek strzelil na laczeniu od spodu

#16832 OFFLINE   tomek2009

tomek2009
  • 115 postów

Napisany 01 grudnia 2010 - 08:12

ja osobiście polecam specyfik w szpraju ze statoil cena około 8 zł jest rewelacyjny (sprawdzony na dwóch autach przy disiejszym mrozie - 13)
a przy okazji wziełem aku do domu do ładowania bo nie daje rady już trzeba za nowym się rozglądnąć i pytanie czy 60 A 500 ah to nie zadużo jak na mój silnik czy mogę kupić mniejszy ??

#16833 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 grudnia 2010 - 11:30

Zamarzł mi płyn od spryskiwaczy (a kurde w bagażniku zimowy wożę) dobrze że chłodniczy wymieniłem, a raczej sam się wymienił nader dynamicznie :D

Wizyta u wulkanizatora - ranty felg od wewnątrz do polerki (piaskowania) bo już swoje mają

Zdiagnozowana ostatnio przez Doncortino pompka pod zbiorniczkiem wyrównawczym rzeczywiście nie działa - przy -10 długo się nagrzewnica bujała i wcale nie takie ciepło w aucie

Zakupione dekle do alu co mi z przodu ukradli - całe 25 PLN za komplet ( z wysyłką)

Dostałem także mechanizm wycieraczek, przód i parę giftów od znajomych

Czekam na dalsze przesyłki, a zaraz zabieram się za rozdzielenie panelu od CB radio by móc w końcu spróbować zamontować dziadygę tak :

Dodany obrazek

Mikrofon oraz gniazdo mikrofonu będzie zamontowane na kopycie przy radiu:

Dodany obrazek

Czas wprowadzić plan w życie

Nie mogę patrzeć na mą padakę jak cała w soli, ale chyba raczej jej nie myć przy tych mrozach - jak raz tak zrobiłem to ledwo udało mi się przez bagażnik wejść, odpalić auto i grzałem dobre 25 minut aż odtaje ;)

#16834 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 01 grudnia 2010 - 13:53

A ja wczoraj odkurzyłem fajne urządzonko do odmrażania przedniej szyby http://www.windowheater.nl/index.html
Urządzenie to ma własny zegar, umożliwiający ustawienie odmrażania na daną godzinę i dzień, oraz własny akumulator, dzięki czemu nie nadwyręża i tak ledwo dychającego w zimie samochodowego aku.

A dziś zamontowałem mu jednak sterowanie poprzez sms ..
Teraz pół godzinki przed wyjściem z domku wysyłam sms i szybka odmrożona :)

Zeszłej zimy oszczędzał mi skrobania .. mam nadzieję że i teraz się przyda :)

edit:
A dla zainteresowanych .. urządzonko ma się nijak to tych śmiesznych nagrzewaczy z allegro .. ma własny akumulator (lub korzysta z aku samochodu), programowany zegar i niezłą elektronikę, która dba o to żeby szyba odmrażała się sukcesywnie, bez ciągłego dmuchania gorącym powietrzem w jedno miejsce zmrożonej szyby .. co może skutkować jej pęknięciem. Wewnętrzny akumulator można ładować w domu z zasilacza lub z gniazda zapalniczki podczas jazdy.
Kupiłem je za 40 zł na giełdzie elektronicznej we Wrocławiu. Leżało tam tego kilkanaście sztuk .. a sprzedający sami dokładnie nie wiedzieli co to jest, tylko po wtyczce do zapalniczki mówili że to jakiś wntylator do auta :)

#16835 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów

Napisany 01 grudnia 2010 - 14:51

Ja dziś mojej nie ruszam tylko ją nieco przepaliłem . W nocy ma być -16 jutro rano będzie próba jej możliwości .
[SIGPIC][/SIGPIC]

#16836 OFFLINE   pacio

pacio
  • 513 postów

Napisany 01 grudnia 2010 - 15:02

A ja wczoraj odkurzyłem fajne urządzonko do odmrażania przedniej szyby http://www.windowheater.nl/index.html
Urządzenie to ma własny zegar, umożliwiający ustawienie odmrażania na daną godzinę i dzień, oraz własny akumulator, dzięki czemu nie nadwyręża i tak ledwo dychającego w zimie samochodowego aku.

A dziś zamontowałem mu jednak sterowanie poprzez sms ..
Teraz pół godzinki przed wyjściem z domku wysyłam sms i szybka odmrożona :)

Zeszłej zimy oszczędzał mi skrobania .. mam nadzieję że i teraz się przyda :)

edit:
A dla zainteresowanych .. urządzonko ma się nijak to tych śmiesznych nagrzewaczy z allegro .. ma własny akumulator (lub korzysta z aku samochodu), programowany zegar i niezłą elektronikę, która dba o to żeby szyba odmrażała się sukcesywnie, bez ciągłego dmuchania gorącym powietrzem w jedno miejsce zmrożonej szyby .. co może skutkować jej pęknięciem. Wewnętrzny akumulator można ładować w domu z zasilacza lub z gniazda zapalniczki podczas jazdy.
Kupiłem je za 40 zł na giełdzie elektronicznej we Wrocławiu. Leżało tam tego kilkanaście sztuk .. a sprzedający sami dokładnie nie wiedzieli co to jest, tylko po wtyczce do zapalniczki mówili że to jakiś wntylator do auta :)

hej kolego fajne to jest ,mógłbyś podać ulice gdzie to się znajduje we wrocławiu?też bym sobie zakupił takie coś:)

#16837 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 01 grudnia 2010 - 15:06

mógłbyś podać ulice gdzie to się znajduje we wrocławiu?też bym sobie zakupił takie coś

To giełda elektroniczna we Wrocku na ul Robotniczej 5 .. z tym że kupiłem to rok temu, ale jeśli masz tam kogoś znajomego warto poprosić żeby się przespacerował :)

#16838 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 01 grudnia 2010 - 19:13

spróbować zamontować dziadygę tak :

a na głośnik będziesz otworki robił??

hej kolego fajne to jest ,mógłbyś podać ulice gdzie to się znajduje we wrocławiu?też bym sobie zakupił takie coś

Dziś do mnie do LeClerc'a przyjechało coś podobnego... podłączane pod zapalniczkę...
Zobaczcie u siebie w LC, może też będzie...

dokładnie taki: http://www.carcommer...ndex.php?id=615
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#16839 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 01 grudnia 2010 - 19:32

Odebrałem Omegę od gazowników, założony nowy reduktor, jadę sobie zadowolony aż tu :o głośno się zrobiło :o, tak o to wydech który wydawało mi się że głośniej chodzi muszę zrobić teraz zamiast na wiosne. Upierdzielił się zaraz za tłumikiem po lewej stronie :( ale jest ciekawostka :hmm: zgasł mi check który się palił od kata :hmm:

i tak oto mam dźwięk prawie V12 :smiech:

#16840 OFFLINE   misiekzoo

misiekzoo

zafira i astra 1,8

• 1 463 postów

Napisany 01 grudnia 2010 - 19:36

założony nowy reduktor,

a co ci się działo, jakie miałeś objawy że wymieniłeś reduktor ????
[SIGPIC][/SIGPIC]