Listwy na drzwiach - jak przymocować
Napisany 06 sierpnia 2012 - 18:15
Listwa na tylnych drzwiach od strony kierowcy zaczęła mi leciutko odłazić jakoś w październiku/listopadzie zeszłego roku. Poprzeglądałem forum i wyczytałem, że dobrym rozwiązaniem będzie klej do szyb. Zakupiłem taki i - bez demontowania listwy, delikatnie posmarowałem pod listwą (wiem, powtórzenie), na noc zastosowałem taśmę pakunkową, aby się lepiej uleżało i wszystko było ok aż do lipca. Znowu mi odłazi, klej puścił.
Co mi radzicie teraz? Dodam, że odkleja mi się czarny plastik od metalu, na którym trzyma się cała listwa. Może zdemontować owy element, oczyścić go z resztki kleju na stronie wewnętrznej i przykleić jeszcze raz? Ojciec sugeruje mi, że można to zrobić "na gorąco", to na pewno nie puści, ale nie jestem do tego przekonany.
Napisany 06 sierpnia 2012 - 18:28
Napisany 06 sierpnia 2012 - 18:30
To nie można zdemontować listwy w bezpieczny sposób? Rok temu u lakiernika na pewno były zdejmowane, bo robiłem ranty drzwi i do dziś mają się dobrze, tylko właśnie ta jedna odłazi i mnie denerwuje

Napisany 06 sierpnia 2012 - 19:07
Wcześniej próbowałem już zabawę z taśmami, najpierw była dwustronna, a potem jakaś samowłuknizująca się (jakoś tak), ale niestety nic nie dały.
To nie można zdemontować listwy w bezpieczny sposób? Rok temu u lakiernika na pewno były zdejmowane, bo robiłem ranty drzwi i do dziś mają się dobrze, tylko właśnie ta jedna odłazi i mnie denerwuje
Może to co coś pomoże:
[ATTACH]19811[/ATTACH]
Napisany 06 sierpnia 2012 - 19:43

Napisany 07 sierpnia 2012 - 05:05
Napisany 07 sierpnia 2012 - 18:28
Ja już dokładnie nie pamiętam, jakiej konkretnie użyłem. W każdym razie jej nazwę znalazłem na tym forum i specjalnie takową zakupiłem.
Napisany 07 sierpnia 2012 - 20:01
Napisany 07 sierpnia 2012 - 20:23
warto dać primer ale sam klej też da rade
ja primera nie miałem wiec to olałem i kleiłem jak leci
ponaklejałem listwy w ten sposób i ani kawałka żadna nie odlazła
po 4 latach sie naszarpałem jak głupi żeby je oderwać jak sobie z fl-ki chciałem założyć
nożykiem do tapet musiałem scinac bo nigdzie sie nic nie oderwało
obecnie listwy z bfla mam też na klej do szyb i już ponad rok sie trzymają i jest zajebiaszczo:D
nie babrajcie sie z taśmą bo szkoda czasu i kasy
dobra taśma, jakościowo zbliżona do tych jakie stosują producenci aut kosztuje około 35-40 zł za 4 metry (app lub 3m) czyli 2 listwy
a klej do szyb to koszt około 12-15zł za tube i wystarczy na wszystkie listwy, włącznie z sierpami i listwami klapy w kombi i jeszcze zostanie:D
Napisany 08 sierpnia 2012 - 20:55

Dzięki za rady - pokaże to znajomemu + ojcu i pod sam koniec sierpnia będziemy coś kombinować z demontażem tej nieszczęsnej listwy, a potem z jej przyklejeniem.
Napisany 17 września 2012 - 21:35
Napisany 16 maja 2013 - 17:57
Planuję użyć zestawu:
http://allegro.pl/pr...3215885822.html
http://allegro.pl/bo...3181364043.html
Jest ok?
Jeśli tak, to mam nadzieję, że teraz będę miał spokój

Napisany 16 maja 2013 - 18:04
Znowu podbiję temat. W sierpniu zeszłego roku kleiłem listwę (tylna po stronie kierowcy). Na początku tygodnia zauważyłem, że zaczęła mi znowu odłazić ;/ Teraz planuję wywalić metal spod niej i samą listwę z chromem przykleić do drzwi.
Planuję użyć zestawu:
http://allegro.pl/pr...3215885822.html
http://allegro.pl/bo...3181364043.html
Jest ok?
Jeśli tak, to mam nadzieję, że teraz będę miał spokójTylko gorzej jak za parę lat wyjdzie mi na tych drzwiach rudy i trzeba będzie wszystko demontować, he he.
Ja to robiłem tym samym klejem tylko bez srodka gruntującego trzyma już dwa lata

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Napisany 16 maja 2013 - 19:37
"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"
Napisany 17 maja 2013 - 14:09

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
Napisany 17 maja 2013 - 14:37
Napisany 20 listopada 2013 - 17:32

Póki co, trzyma się super. Zobaczymy jak to będzie po zimie. Po poprzednim klejeniu zaczęła mi odchodzić po jakimś roku.
A, zaraz po przyklejeniu - w celu dobrego dociśnięcia listwy do nadwozia - potraktowałem ją mocną taśmą Pattex (taka czarna). Właśnie byłem ją zdjąć i zostały mi malutkie ślady kleju od niej na lakierze. Benzyną ekstrakcyjną to potraktować? Teraz jest już ciemno, więc zostawię sobie tę niewątpliwą przyjemność na jutro.
Napisany 20 listopada 2013 - 18:28
jasne, że benzynką potraktować ,zejdzie bezproblemowo.Właśnie byłem ją zdjąć i zostały mi malutkie ślady kleju od niej na lakierze. Benzyną ekstrakcyjną to potraktować?
Co do klejenia listew to najzwyklejszy klej montażowy, wywalić metalową listwę i kleić sam plastik do drzwi.