poziomowanie xenonów, problem z błędem
Napisany 17 marca 2010 - 20:10
problem dotyczy poziomowania xenonów. przestały działać i opadły w dół.
nie słychać silniczków przy włączeniu świateł, bezpieczniki ok.
sprawdziłem czujniki na wahaczach optycznie i nie ma uszkodzeń mechanicznych (choć ten z przodu ma strasznie luzy)
podłączyłem do komp. (pierwszy raz to robiłem:jump:) były błędy - ale "tuman" (czyli ja) skasowałem je nim zdążyłem je spisać :twisted:
co mie kur... podkusiło :mur:
teraz już nie ma żadnego błędu, a reflektory nadal nie działają.
1. kiedyś czytałem że można starte błędy sczytać - czy to prawda ??
2. czy ten czujnik z przodu powinien mieć luzy na ramieniu ??
3. co mogę jeszcze sam sprawdzić na co zwrócić uwagę ??
Napisany 17 marca 2010 - 20:38
jak nie ma bledu to uklad powinien dzialac. pojezdzij chwile i jedz jeszcze raz na kompa:mur:Witam.
problem dotyczy poziomowania xenonów. przestały działać i opadły w dół.
nie słychać silniczków przy włączeniu świateł, bezpieczniki ok.
sprawdziłem czujniki na wahaczach optycznie i nie ma uszkodzeń mechanicznych (choć ten z przodu ma strasznie luzy)
podłączyłem do komp. (pierwszy raz to robiłem:jump:) były błędy - ale "tuman" (czyli ja) skasowałem je nim zdążyłem je spisać :twisted:
co mie kur... podkusiło :mur:
teraz już nie ma żadnego błędu, a reflektory nadal nie działają.
1. kiedyś czytałem że można starte błędy sczytać - czy to prawda ??
2. czy ten czujnik z przodu powinien mieć luzy na ramieniu ??
3. co mogę jeszcze sam sprawdzić na co zwrócić uwagę ??
Napisany 18 marca 2010 - 00:39
jak nie ma bledu to uklad powinien dzialac. pojezdzij chwile i jedz jeszcze raz na kompa
no sęk w tym że też tak pomyślałem.
ale już właśnie minęło kilka dni i nic.
sam samochód nie pokazuje mi błędu poziomowania więc i na kompie raczej nic nie wyjdzie, ale jutro podłącze se go jeszcze raz i zobaczę.
Napisany 18 marca 2010 - 10:37
no sęk w tym że też tak pomyślałem.
ale już właśnie minęło kilka dni i nic.
sam samochód nie pokazuje mi błędu poziomowania więc i na kompie raczej nic nie wyjdzie, ale jutro podłącze se go jeszcze raz i zobaczę.
a jak bujniesz przodem to silniczki pracuja ? sprawdz to. bo moze masz poprostu uklad sprawny tylko uchwyty ci popekaly
Napisany 18 marca 2010 - 19:07
a jak bujniesz przodem to silniczki pracuja ? sprawdz to. bo moze masz po prostu układ sprawny tylko uchwyty ci popękały
po podłączeniu do kompa nie wyświetlił się żaden błąd.
jak poruszałem ręką silniczki w obu reflektorach to lustra się poruszały (więc uchwyty chyba trzymają)
jak bujałem przodem to słychać było pracujące silniczki.
jak zapalam światła to nie robią klasycznego uniesienia i opadnięcia.
cały czas świecą w dół
czy kalibracja świateł coś pomoże.
Napisany 18 marca 2010 - 19:42
po podłączeniu do kompa nie wyświetlił się żaden błąd.
jak poruszałem ręką silniczki w obu reflektorach to lustra się poruszały (więc uchwyty chyba trzymają)
jak bujałem przodem to słychać było pracujące silniczki.
jak zapalam światła to nie robią klasycznego uniesienia i opadnięcia.
cały czas świecą w dół
czy kalibracja świateł coś pomoże.
nie widzialem jeszcze omego ktora robi klasyczne uniesienie i opadniecie. podlacz kompa i patrz czy przy nacisnieniu przodu zmieniaja sie odczyty z czujnikow i silniczkow - kompem mozesz zrobic tez test lamp - max w gore i max w dol. Jesli masz opcom mozesz zrobic kalibracje
Napisany 19 marca 2010 - 07:21
interfejs mam na "com" czy ten bedzie działać pod "OP com"

na tech 2 działa
Napisany 19 marca 2010 - 09:00
Napisany 19 marca 2010 - 13:40
kolego Beast mówi o interfejsie typu OpelScanner lub OP-COM
a kolega dobrze czytał wyżej post
pytałem się czy ten interfejs co jest na schemacie działa przy op com czy opelskaner.
oba te programy mam ale ni jak nie idzie się połączyć z nimi
Napisany 19 marca 2010 - 14:11
a kolega dobrze czytał wyżej post
pytałem się czy ten interfejs co jest na schemacie działa przy op com czy opelskaner.
oba te programy mam ale ni jak nie idzie się połączyć z nimi
to co podales nie bedzie dzialac ani z opcom ani OS.
Napisany 19 marca 2010 - 21:55
a może ktoś ma schemat interfejsu na OPcom lub na OS
schemat nic ci nie da. tam jest procek z wsadem
Napisany 19 marca 2010 - 22:28
Napisany 19 marca 2010 - 22:30
Podczepię się do tematu kolegi lojes mam kabelek zrobiony przez Piwka działa ładnie z opel scannerem 1.69 czy ten kabelek zadziała z OP-Comem? Chciałbym wyrównać sobie poziom soczewek w xenach ale opel scanner ma tylko test silniczków w lampie.
nie.
Napisany 19 marca 2010 - 22:56
Napisany 19 marca 2010 - 23:11
Beast dziękuję za szybką odpowiedź i jeszcze takie małe pytanie do Ciebie...jakiego interface`u i softu Ty używasz? Jaki program i sprzęt za rozsądne pieniądze byś polecił żebym mógł np wypoziomować światła mijania, wyregulować obroty silnika itp a nie tylko zczytywać błędy i je kasować. Opel scanner jest fajny jednak ma swoje wady.
do wypoziomowania świateł mijania najlepszy będzie sprzęt w postaci klucza torx
Napisany 19 marca 2010 - 23:36
Napisany 19 marca 2010 - 23:43
zdejmij zaślepkę żarówki drogowych i zobacz czy odbłyśnik nie lata luźno góra-dół
Napisany 20 marca 2010 - 00:09
Napisany 20 marca 2010 - 09:48
Uchwyty odbłyśników sprawdzone - są całe, "kulka" pchająco-ciągnąca odbłyśnik siedzi mocno i pewnie w zaczepie. Tak się zastanawiam czy nie dać oryginalnych lamp (hella - leżą w piwnicy) do regeneracji odbłyśników a te co mam w aucie (depo) wymontować z nich "szkło" - jest nowe nieporysowane i niezżółknięte i zamontować z uszczelniaczem na zregenerowanych helli. "Szkło" na hellach jest żółte i matowe oraz odbłyśniki są matowe i to było powodem wymiany lamp na (niestety) depo. Pytanie czy te tzw szkło (plexa) z depo wejdzie na hellę?
to ze kulka siedzi calo nie znaczy ze masz sprawne uchwyty. zrob najlepiej zdjecie uchwytow nawet telefonem bo ja stawam ze masz je na drobne rozmienione.
do regulacji obrotow w v6 tylko i wylacznie tech2. ale nie ten za 200 pln z alledrogo