Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Zmiana języka w komputerze Omegi C????

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
33 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   TJ_Hiszpan

TJ_Hiszpan
  • 13 postów

Napisany 01 marca 2007 - 17:39

Witam serdecznie! :smile:

Jestem nowym właścicielem Omegi C 2,2 DTI 2001 r. świeżo sprowadzonej z Holandii. Super auto ale... :sad: Wyświetlacz komputera pokazuje wszystkie informacje w języku holenderskim co jest dla mnie wielce uciążliwe.
Dlatego też mam pytanie, czy możliwa jest zmiana języka na niemiecki bądź angielski a najlepiej polski bez konieczności odwiedzania autoryzowanego serwisu?

Korzystając z okazji mam jeszcze jedną prośbę. Czy ktoś wie skąd można ściągnać instrukcję obsługi do Omegi C? Przyznam, że nie mogę znaleźć.

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi odnośnie zmiany języka i instrukcji. :smile: i za wszystkie z góry dziękuję!

Pozdrawiam serdecznie!
Tom
Świeży posiadacz Omegi C

Edit Omega16V :mrgreen:

TJ_Hiszpan

#2 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 marca 2007 - 18:30

Tak można zmienic język podłączając kompuer auta pod Tech2. Zrobia to w każdym warsztacie opla, który ma taki sprzęcik.

#3 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 01 marca 2007 - 19:10

TJ_Hiszpan - jakie masz radio w tej Ome ?
W niektórych modelach w Omie C jezyk kompa zmienia sie normalnie przez menu radia.

#4 OFFLINE   TJ_Hiszpan

TJ_Hiszpan
  • 13 postów

Napisany 01 marca 2007 - 22:02

Fajnie że próbujecie mi pomóc , ale odpowiadam iż nie chodiło mi o odwiedziny w serwisie (Waldemarz), ponieważ to w Warszawie oficjalnie kosztuje 170zł i zrobią bezproblemu , lecz chodziło mi o "patent" na taką przeróbkę o której pisze "Cita".
Poproszę o trochę szczegółów na temat menu radia i możliwości usawiania tam języka wyświetlacza?
Dzięki za pomoc.
TJ_Hiszpan

#5 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 01 marca 2007 - 22:07

Hiszpan w Warszawie to kosztuje tylko do 70 zł. Jeśli chcesz adres to daj znać na PW.
Podam ci wtedy adres.
170zł. to kosztuje w ASO Opla, a w warsztatach które tez naprawiają ople i maja Techa to koszt 70 . :mrgreen:

lecz chodziło mi o "patent" na taką przeróbkę o której pisze "Cita".
Poproszę o trochę szczegółów na temat menu radia i możliwości usawiania tam języka wyświetlacza?
Dzięki za pomoc.

Tak jak pisał Cita wszystko zależy od tego jakie masz radio, bo nie na każdym można tego dokonać.

#6 OFFLINE   wickerman

wickerman
  • 103 postów

Napisany 02 marca 2007 - 21:58

Jestem nowym właścicielem Omegi C 2,2 DTI 2001 r. świeżo sprowadzonej z Holandii.

kurcze! jakbym sam siebie slyszal:D ten sam samochod, ten sam silnik, ten sam rocznik, i tez z holandii... :mrgreen: jak mi jeszcze powiesz ze jest granatowy to normalnie szok! :shock: aha a wracajac do jezyka. ja mialem ten sam problem. wszystko po holendersku. jest na to prostacki sposob. podczas spawania wydechu (caly zdrowiutki a w 1 miejscu dziurka) rozpiolem akumulator i pozostawal tak przez okres ok 1 godz. po ponownym wlaczeniu okazalo sie ze wszystko jest po angielsku :lol: aha wazne zebys posiadal kod do radia. :wink: moje to delko 2005 cos takiego nio ale kod mialem wiec wsjo zakonczylo sie ok. tak wiec Powodzenia !!!
Aha jesli chodzi o instrukcje to mam nio ale 45MB, hmmm... mam za wolny internet. ale jak cie jakas konkretna rzecz to te pare stronek na szybko moge podeslac :piwo:

P.S. Gratuluje wozu - bedziesz zadowolony jak ja. Ile ma przebiegu? masz dokumentacje serwisowania w salonie? :cool:
Piwo to napój alkoholowy o niskiej zawartości alkoholu (zazwyczaj do 6%) uzyskiwany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, otrzymywanej ze zbóż - głównie jęczmienia, bez destylacji.

#7 OFFLINE   TJ_Hiszpan

TJ_Hiszpan
  • 13 postów

Napisany 02 marca 2007 - 22:24

Witam,
Niestety nie mam książki serwisowej i tym samym kodu do radia (jak narazie), więc tej opcji testować nie bedę ale dzięki za dobre chęci ; autko jest czarne i ma kremową tapicerkę :mrgreen: , instrukcję obslugi już sobie ściagnąłem .
A propos silnika , to moim zdaniem najbardziej udany produkt (diesel) do tego auta . Mało pali (ok.7.8l/100km w mieście) i w miarę sprawnie się porusza.
Na razie bardzo mi się podoba, chociaż chcialbym w nim mieć jeszcze xenony , skórę, TC i Navi, ale może nastepnym razem sie znajdzie bardziej "wypasiona" :mrgreen:
Pozdrawiam
Tom
TJ_Hiszpan

#8 OFFLINE   pilarczyk29

pilarczyk29
  • 30 postów

Napisany 03 marca 2007 - 17:10

Z tego co ja sie dowiadywalem to np w omie z radyjkiem bodajze ncd2013 i ncdc2015 niema mozliwosci zmiany jezyka na polski
[glow=cyan:b8d271a02c]Bądźpozdrowiony [you:b8d271a02c][/glow:b8d271a02c]

#9 OFFLINE   TJ_Hiszpan

TJ_Hiszpan
  • 13 postów

Napisany 03 marca 2007 - 23:35

Dzięki za chęć pomocy!
Niestety ja mam tylko CDR 2005 i w tym modelu niema takiej opcji.
Wzbogciłem już swoją wiedzę na ten temat i wiem że można to zrobić tylko komputerem zewnętrznym i jest to w sumie opcja najtańsza. :wink:
TJ_Hiszpan

#10 OFFLINE   Art

Art
  • 19 postów

Napisany 04 marca 2007 - 09:51

instrukcję obslugi już sobie ściagnąłem

gdzie jej szukać?, przydała by mi się, z góry dziękuję

#11 OFFLINE   TJ_Hiszpan

TJ_Hiszpan
  • 13 postów

Napisany 04 marca 2007 - 13:11

Z tej strony ściągnąłem bezproblemowo więc ją polecam : :mrgreen:

http://rapidshare.co...pel_Omega_C.rar

Pozdrawiam :driver:
TJ_Hiszpan

#12 OFFLINE   thomas

thomas
  • 245 postów

Napisany 04 marca 2007 - 17:12

Mało pali (ok.7.8l/100km w mieście) i w miarę sprawnie się porusza.

TJ_Hiszpan, no jezeli rzeczywiscie to prawda - to normalnie rewelacja! - Moja w mieście przy spokojnej jeździe pali 9.4 i nic mniej nie chce. - Ale i tak zgadzam sie ze 2.2 DTI to fajny silnik.
Czy świat się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy wkur...eni?

#13 OFFLINE   TJ_Hiszpan

TJ_Hiszpan
  • 13 postów

Napisany 04 marca 2007 - 19:00

Staram się jej nie"deptać" za mocno dlatego pali mało.
Gdybym stał w korkach i jeździł od skrzyżowania do skrzyżowania bez wrzucania 3-go biegu , to było by i pewnie z 10 litrów :drink:
Spalanie w aucie w dużej mierze zależy od stylu jazdy kierowcy :driver:
Pozdrawiam
TJ_Hiszpan

#14 OFFLINE   Art

Art
  • 19 postów

Napisany 05 marca 2007 - 12:51

Ale i tak zgadzam sie ze 2.2 DTI to fajny silnik.

również jestem bardzo zadowolony z auta i silnika, ale chyba padła mi pompa wtryskowa i nie jest mi do śmiechu :sad:

#15 OFFLINE   wickerman

wickerman
  • 103 postów

Napisany 05 marca 2007 - 13:05

ale chyba padła mi pompa wtryskowa i nie jest mi do śmiechu

hmmm 2002 rok, a ile masz nabite km?
Piwo to napój alkoholowy o niskiej zawartości alkoholu (zazwyczaj do 6%) uzyskiwany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, otrzymywanej ze zbóż - głównie jęczmienia, bez destylacji.

#16 OFFLINE   Art

Art
  • 19 postów

Napisany 05 marca 2007 - 14:23

hmmm 2002 rok, a ile masz nabite km?

133000, choć nie wiem czy jest autentyczny

#17 OFFLINE   wickerman

wickerman
  • 103 postów

Napisany 05 marca 2007 - 19:11

133000,

na pewno poprzedni wlasciciele nie przestrzegali zasad podpietych pt.:"Jak jeździć dieslem oraz 10 przykazań dla diesla". mam nadzieje ze moja wytrzyma dluzej... :???:

#18 OFFLINE   TJ_Hiszpan

TJ_Hiszpan
  • 13 postów

Napisany 05 marca 2007 - 19:14

Pompy padały bardzo często w silniku 2.0DTI 100KM , zwłaszcza w astrach , sam znam 3 przypadki i to w przebiegach lekko przekraczających 200tys.km.
Natomiast w Omedze 2.2 nie słyszałem chyba że naprawdę masz tam nabite kilka setek przebiegu? Co mówi diagnoza silnika, robiłeś jakieś testy?
Spokojnie może to nie pompka , może wtryskiwacze? :?:
TJ_Hiszpan

#19 OFFLINE   Art

Art
  • 19 postów

Napisany 05 marca 2007 - 20:04

obecnie auto stoi w serwisie opla i mają go zdiagnozować, ale po wstępnych oględzinach powiedzieli że to w 90% pompa wtryskowa, trochę się łudzę że może będzie co innego, ale to chyba bez sensu

#20 OFFLINE   TJ_Hiszpan

TJ_Hiszpan
  • 13 postów

Napisany 05 marca 2007 - 20:08

Odrazu serwis Opla ?
Nie ma u Ciebie porządnego warsztatu bez autoryzacji?
Szanuj kaskę! :mrgreen:
TJ_Hiszpan