Jakiej firmy kupić części?
Napisany 19 lutego 2010 - 21:13
Czy jest na forum jakiś wątek który mówi jakich firm warto kupować części a jakich nie?a także jakich firm części wsadzane są jako oryginały.
Jeśli nie ma takiego wątku to proponuje taki wątek zapoczątkować.
Moim zdaniem byłoby to bardzo przydatne.
Człowiek troche dokształcony w tym zakresie poszedł by do sklepu i nie dał sobie wcisnąć jakichś tanich podróbek.
Często musze sam podejmowac decyzje gdyż jak zamawiam dla siebie częsci to musze sam zdecydować jakiej firmy chce(wszystko z intercarsu)
Człowiek ktory mi to zamawia nie ma o tym pojecia.musze mu podac firme i numer katalogowy.
Pozdrawiam
Napisany 19 lutego 2010 - 21:18
Napisany 19 lutego 2010 - 21:55
p.s.
ale moim zdaniem to mimo wszystko fajnie by było gdyby ktoś tak jak ja wpisał w wyszukiwarke fraze jakiej firmy częsci kupic.i znalazłby link do takiego wątku gdzie jest zestawienie części :-).
Bo tak to może bedzie kłopotliwe dla kolegi kczech takie zawracanie mu głowy
Napisany 19 lutego 2010 - 22:56
Korzystajac z okazji moge powiedziec ze zawias w Omedze jest firmy ZF (czyli sachs, lemforder, boge) i te firmy robia po dzien dzisiejszy w bardzo dobrej jakosci. lozyska kol KOYO (gorna polka , czesto ruville ma w swoich pudelkach te lozyska), rozrzady w rzedowkach INA+LITENS a w Valkach SKF (paski , jaki rok taki producent ale czesto gates), popychacze INA, sondy w x20xev NGK a w innych silnikach BOSCH, swiece i cewki Bosch a kable Beru. Z drugiej strony nikt nie powiedzial ze na SACHS czy KOYO czy Gates swiat sie konczy.... Mysle ze na forum jest sporo informacji jakie czesci brac a jakich unikac. Firmy sie lacza, upadaja , tworza nowe..... troche temat rzeka. Ponadto , kto jest wiarygodny: sprzedawca? (nie zawsze, bo jak ma ograniczony asortyment to bedzie chwalil swoje albo tylko to co sprzedaje, uzytkownik? tez moze byc niewiarygodny bo czesto sam cos wymienia i np zly montaz spowoduje awarie nowej czesci i wine oczywiscie zwali na czesc....Podam przyklady
- Firma febi/bilstein sprzedjae dobre czesci (ich amory sa bardzo zywotne) ale zycie pokazalo ze tuleje wahacza trzeba brac tylko z Lemfordera (sam kiedys polecalem febi czy nawet tuleje teknorota ale okzalo sie ze nastapil okres w ktorym te firmy puscily tuleje na rynek o marnej jakosci)
- sonda NGK (dobre sprawdzone sondy ale czesto z winy rozjechanycj wartosci uzytkownik wymienia na nowa i dalej ma problemy z jej praca, zwala wine na sonde a tak naprawde wina tkwi np w zlej emulacji lambdy..
- rozrzady SKF do Valki (wszyscy pakuja do swoich pudelek SKF ale tylko SKF rozroznia 3 typy zestawow...) pozniej problemy z przedwczesnie zuzywajacymi sie paskami czy rolkami
przyklady mozna mnozyc. Wydaje mi sie ze w samych postach odonosnie awarii danej czesci czy zespolu jest wystarczajaco duzo odpowiedzi na pytanie CO KUPIC?. Po drugie jest jeszcze dylemat: kupic uzywke? czy zamiennik? a moze nowy oryginal.... Nie zawsze odpowiedz jest jedna... jak to mawial moj wykladowca z Politechniki Lubelskiej ".... Panie i Panowie to zalezy......."
p.s. ja utrzymuje kontakt z klientami bo to daje mi mozliwosc ciaglego kontolowania jakosci i chetnie odpowiadam na pytanie ktorych mam codziennie sporo, ale przeciez na kczech swiat sie nie konczy...
Wniosek jest jeden: jesli ktos ma awarie i ja naprawil to oprocz tego ze napisze co bylo przyczyna, niech napisze jakiej czesci uzyl, czy byly problemy z montazem oraz po pewnym czasie niech odgrzeje kotleta i napisze jak dana czesc sie sprawuje to bedzie prawdziwa weryfikacja a zarazem odpowiedz na pytanie kolegi woland357
[B]
Napisany 19 lutego 2010 - 23:19
Napisany 09 marca 2010 - 14:05
potrzebuje poradę jakiej firmy kupić:
drążek środkowy
i końcówki wewnętrzne drążka kierowniczego
zamiennik czy oryginał ?
czy ktoś się u nas zajmuje dystrybucją ów części ?
pozdrawiam
Napisany 09 marca 2010 - 17:41
witam
potrzebuje poradę jakiej firmy kupić:
Drążek środkowy
i końcówki wewnętrzne drążka kierowniczego
zamiennik czy oryginał ?
Czy ktoś się u nas zajmuje dystrybucją ów części ?
Pozdrawiam
lemforder, moog,febi
Napisany 09 marca 2010 - 22:51
drążek środkowy będzie lemfordera
jeszcze dopytam się o końcówki

bo stukanie podczas jazdy jest trochę wkurzające, a najgorzej jak droga gorszej jakości
w sumie to już wszystko wiem co chciałem. można zamknąć temat
dzięki

Napisany 10 marca 2010 - 20:26
napisz jakie inne części polecił Ci Krzysztof.
Napisany 10 marca 2010 - 22:57
koncowka , febi 38, nk 24, meyle 33, lemforder 88
drazek srodkowy, febi 270, lemforder 250, meyle 250, no name od 110, MG 160
wysylka 17 zl
NK = SBS . Hamulce robia pod logo SBS, a reszta czyli zawias i sprzegla pod NK
zapytaj na forum - uzytkownicy doradza najlepiej
pozwoliłem sobie zacytować odpowiedzi kolegi kczecha
końcówki się dość szybko zużywają wiec osobiście chyba wezmę zamiennik bo za 1 lemforder mam 2 inne + wysyłkę
Napisany 11 marca 2010 - 06:48
Napisany 11 marca 2010 - 09:05
Napisany 11 marca 2010 - 09:16
jeszcze będę musiał się zastanowić

zostało mi wymienić
drążek środkowy
te 2 końcówki wewnętrzne
ustawić zbieżność
szybę wymienić bo poszła ;/
linki od ręcznego stanęły trzeba było przeciąć wiec tez 2 do wymiany
i klimę nabić oraz znaleźć pewnie jakaś nieszczelność
wiec spokojnie jeszcze dołożę z 2tysiące żeby wyglądała jak ideał a do tego ruda mnie po zimie zaatakowała ;/
Napisany 11 marca 2010 - 09:30
Napisany 11 marca 2010 - 11:26
drążek na pewno będzie lemforder bo to się tak nie zużywa jak końcówki na naszych polskich drogach ...
co do szyby to niestety nie mam autocasko

wiesz jakoś do używek nie jestem przekonany wiec raczej będą to nowe linki bo z ręcznego i tak nie korzystam wiec może poczekać a przegląd dopiero w październiku

bez klimy da się jeszcze jeździć

wiem że jest proste mechanik z zawodu teoretycznie jestem

ale mam jedno że auto musi wyglądać i być nie zawodne

Napisany 11 marca 2010 - 13:03
Napisany 14 marca 2010 - 09:07

Pisze o tym bo kiedys jeden z moich znajomych kupil w sieci niby teknorot i po kilku tysiacach wahacz w punto rozlecial sie. Ja obejrzalem to i porownalem z tym co ja mam i byl to calkowicie inny produkt (nie chodzi tu o same cechy tylko sam odlew byl inny , material bardzie chropowaty.
Fakt, ze najlepiej brac czesci z gornej polki ale idac tym tropem mozna kupowac w ASO - 100% satysfakcji, tylko nie zawsze nas stac a czasem trzeba jezdzic, nasze drogi moga zweryfikowac nawet oryginal. Tylko prosze nie pisac:..... jak Cie stac na auto to i na czesci...... bo rownie dobrze mozna napisac:..... stac Cie na 15 letnie auto to i stac Cie na nowe ktore przez pewien okres czasu nie bedzie wymagalo wkladu finansowego. Ci co maja stycznosc z "mechanikowaniem" potwierdza ze 9 na 10 napraw dotyczy zawieszenia/ukladu jezdznego/kierowniczego. Nowe auta nie przejezdzaja na czesciach pierwszomontazowych nawet 50 000

[B]
Napisany 07 kwietnia 2010 - 02:13
1 Końcówka drążka kier. lewa przód zewnętrzna
2 gumy wahaczy przednich tylne (czy to są tuleje wahaczy?)
3 Końcówki do regulacji zbieżności lewa i prawa
4 tuleje tylnej belki
5 termostat
To te części, jeśli ktoś zajmuję się dystrubucją takich częsci chetnie dobije z nim targu.