Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jakiej firmy kupić części?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
34 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   woland357

woland357
  • 37 postów

Napisany 19 lutego 2010 - 21:13

Witam.
Czy jest na forum jakiś wątek który mówi jakich firm warto kupować części a jakich nie?a także jakich firm części wsadzane są jako oryginały.
Jeśli nie ma takiego wątku to proponuje taki wątek zapoczątkować.
Moim zdaniem byłoby to bardzo przydatne.
Człowiek troche dokształcony w tym zakresie poszedł by do sklepu i nie dał sobie wcisnąć jakichś tanich podróbek.
Często musze sam podejmowac decyzje gdyż jak zamawiam dla siebie częsci to musze sam zdecydować jakiej firmy chce(wszystko z intercarsu)
Człowiek ktory mi to zamawia nie ma o tym pojecia.musze mu podac firme i numer katalogowy.
Pozdrawiam

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 lutego 2010 - 21:18

kolego, na forum jest wyśmienity specjalista od części do samochodów i doradzić awsze doradzi - kczech - jego szukaj i do niego pisz

#3 OFFLINE   woland357

woland357
  • 37 postów

Napisany 19 lutego 2010 - 21:55

oki dzięki.za info.
p.s.
ale moim zdaniem to mimo wszystko fajnie by było gdyby ktoś tak jak ja wpisał w wyszukiwarke fraze jakiej firmy częsci kupic.i znalazłby link do takiego wątku gdzie jest zestawienie części :-).
Bo tak to może bedzie kłopotliwe dla kolegi kczech takie zawracanie mu głowy

#4 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 19 lutego 2010 - 22:09

ale nie ma zestawienia czesci na forum

#5 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 19 lutego 2010 - 22:56

sluchajcie nie wiem czy to ma sens bo zycie weryfikuje "jakosc", Takie cos ma sens ale tylko wtedy gdy ktos bedzie robil aktualizacje tego. Chodzi o to ze dzisiaj firma X robi cos bardzo dobrze ale jutro marketingowiec wymyslil 10% wzrostu dochodu a inzynier opracowal ta sama czesc tylko w gorszej jakosci. Co wiecej, jest wielu pakowaczy i dzisiaj do pudelka wlozy cos markowego (czytaj dobrego) a jutro wlozy juz badziew bo przyzwyczajony klient kupi w ciemno.... Fakt mozna opisac kto dostarczal na pierwszy montaz wazniejsze graty ale to nie oznacza ze na aftermarket idzie z ta sama jakoscia. mkaminski100 opisal wazny element na forum (rozrzad) i podal kto robi na 1 raz oraz jakie zamienniki warto stosowac.
Korzystajac z okazji moge powiedziec ze zawias w Omedze jest firmy ZF (czyli sachs, lemforder, boge) i te firmy robia po dzien dzisiejszy w bardzo dobrej jakosci. lozyska kol KOYO (gorna polka , czesto ruville ma w swoich pudelkach te lozyska), rozrzady w rzedowkach INA+LITENS a w Valkach SKF (paski , jaki rok taki producent ale czesto gates), popychacze INA, sondy w x20xev NGK a w innych silnikach BOSCH, swiece i cewki Bosch a kable Beru. Z drugiej strony nikt nie powiedzial ze na SACHS czy KOYO czy Gates swiat sie konczy.... Mysle ze na forum jest sporo informacji jakie czesci brac a jakich unikac. Firmy sie lacza, upadaja , tworza nowe..... troche temat rzeka. Ponadto , kto jest wiarygodny: sprzedawca? (nie zawsze, bo jak ma ograniczony asortyment to bedzie chwalil swoje albo tylko to co sprzedaje, uzytkownik? tez moze byc niewiarygodny bo czesto sam cos wymienia i np zly montaz spowoduje awarie nowej czesci i wine oczywiscie zwali na czesc....Podam przyklady
- Firma febi/bilstein sprzedjae dobre czesci (ich amory sa bardzo zywotne) ale zycie pokazalo ze tuleje wahacza trzeba brac tylko z Lemfordera (sam kiedys polecalem febi czy nawet tuleje teknorota ale okzalo sie ze nastapil okres w ktorym te firmy puscily tuleje na rynek o marnej jakosci)
- sonda NGK (dobre sprawdzone sondy ale czesto z winy rozjechanycj wartosci uzytkownik wymienia na nowa i dalej ma problemy z jej praca, zwala wine na sonde a tak naprawde wina tkwi np w zlej emulacji lambdy..
- rozrzady SKF do Valki (wszyscy pakuja do swoich pudelek SKF ale tylko SKF rozroznia 3 typy zestawow...) pozniej problemy z przedwczesnie zuzywajacymi sie paskami czy rolkami
przyklady mozna mnozyc. Wydaje mi sie ze w samych postach odonosnie awarii danej czesci czy zespolu jest wystarczajaco duzo odpowiedzi na pytanie CO KUPIC?. Po drugie jest jeszcze dylemat: kupic uzywke? czy zamiennik? a moze nowy oryginal.... Nie zawsze odpowiedz jest jedna... jak to mawial moj wykladowca z Politechniki Lubelskiej ".... Panie i Panowie to zalezy......."
p.s. ja utrzymuje kontakt z klientami bo to daje mi mozliwosc ciaglego kontolowania jakosci i chetnie odpowiadam na pytanie ktorych mam codziennie sporo, ale przeciez na kczech swiat sie nie konczy...
Wniosek jest jeden: jesli ktos ma awarie i ja naprawil to oprocz tego ze napisze co bylo przyczyna, niech napisze jakiej czesci uzyl, czy byly problemy z montazem oraz po pewnym czasie niech odgrzeje kotleta i napisze jak dana czesc sie sprawuje to bedzie prawdziwa weryfikacja a zarazem odpowiedz na pytanie kolegi woland357
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#6 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 19 lutego 2010 - 23:19

ja mam zasade że staram się kupować orginały, ale zawsze ze sprzedawcą dyskutuję też o innych opcjach. Za to unikam jak ognia HansPreis i Topran - wiele razy ich części bardzo szybko zakończyły swój żywot.

#7 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 marca 2010 - 14:05

Witam
potrzebuje poradę jakiej firmy kupić:

drążek środkowy
i końcówki wewnętrzne drążka kierowniczego

zamiennik czy oryginał ?

czy ktoś się u nas zajmuje dystrybucją ów części ?

pozdrawiam

#8 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

nożownik pomorski

• 1 643 postów

Napisany 09 marca 2010 - 14:20

Napisz do kczech,na pewno Ci pomoże wybrać

#9 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 09 marca 2010 - 17:41

witam
potrzebuje poradę jakiej firmy kupić:

Drążek środkowy
i końcówki wewnętrzne drążka kierowniczego

zamiennik czy oryginał ?

Czy ktoś się u nas zajmuje dystrybucją ów części ?

Pozdrawiam

lemforder, moog,febi

#10 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów

Napisany 09 marca 2010 - 22:51

explosiv9 pisałem z kczech
drążek środkowy będzie lemfordera
jeszcze dopytam się o końcówki :)

bo stukanie podczas jazdy jest trochę wkurzające, a najgorzej jak droga gorszej jakości

w sumie to już wszystko wiem co chciałem. można zamknąć temat

dzięki :) serdeczne

#11 OFFLINE   ermi

ermi
  • 377 postów

Napisany 10 marca 2010 - 20:26

jeszcze nie
napisz jakie inne części polecił Ci Krzysztof.

#12 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów

Napisany 10 marca 2010 - 22:57

najwiecej sprzedaje NK I lemforder z tym ze lemofrder drogi
koncowka , febi 38, nk 24, meyle 33, lemforder 88
drazek srodkowy, febi 270, lemforder 250, meyle 250, no name od 110, MG 160
wysylka 17 zl

NK = SBS . Hamulce robia pod logo SBS, a reszta czyli zawias i sprzegla pod NK
zapytaj na forum - uzytkownicy doradza najlepiej

pozwoliłem sobie zacytować odpowiedzi kolegi kczecha

końcówki się dość szybko zużywają wiec osobiście chyba wezmę zamiennik bo za 1 lemforder mam 2 inne + wysyłkę

#13 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 11 marca 2010 - 06:48

Może i masz racje , że za lemofordera masz 2 inne , ale na tym lemforderze pojezdzisz dłużej niż na zamienniku , nawet na tych dwóch. Stawiałbym na lemfordera , ale twój wybór.

#14 OFFLINE   mitek

mitek
  • 170 postów

Napisany 11 marca 2010 - 09:05

w tym samochodzie oszczedzajac na czesciach wydasz dwa razy wiecej - zdaj sie na rady KCZECH-a TO POZADNA FIRMA !

#15 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów

Napisany 11 marca 2010 - 09:16

dobra panowie ale nie każdego stać na wywalenie 88zł za 1 co idzie 176zł za 2 końcówki ;/

jeszcze będę musiał się zastanowić :) bo ostatnio moja kluska chce żebym szedł na psy włożyłem w nią w przeciągu 2 miesięcy 2 tyś zł żeby doprowadzić ją do dobrego stanu nie mówiąc już że jeszcze za nią przepłaciłem ale to tylko i wyłącznie moja wina :)

zostało mi wymienić
drążek środkowy
te 2 końcówki wewnętrzne
ustawić zbieżność
szybę wymienić bo poszła ;/
linki od ręcznego stanęły trzeba było przeciąć wiec tez 2 do wymiany
i klimę nabić oraz znaleźć pewnie jakaś nieszczelność

wiec spokojnie jeszcze dołożę z 2tysiące żeby wyglądała jak ideał a do tego ruda mnie po zimie zaatakowała ;/

#16 OFFLINE   mitek

mitek
  • 170 postów

Napisany 11 marca 2010 - 09:30

rozumiem twoja sytuacje , sam zaczelem wymieniac czesci na nowe i konca nie widac - z gornej polki kup drazek srodkowy [ nie pamietam ceny ] , za dwie koncowki z lacznikiem zaplacisz 90 zl [ wal do kczecha powiedz ze masz malo kasy on ci doradzi ], jesli masz mozliwosc wymien to sam bo to jest banalnie proste - szyba , linka i klima to kosmetyka wiec spokojnie - szybe bym zrobil z ubezpieczenia , linke kup uzywke od BEAST [ na pewno sprzeda ci swieza ] , a nabijajac klime powiedz o nieszczelnosci maja taki niebieski preparat i ci powiedza co jest grane pozdro

#17 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów

Napisany 11 marca 2010 - 11:26

mitek
drążek na pewno będzie lemforder bo to się tak nie zużywa jak końcówki na naszych polskich drogach ...

co do szyby to niestety nie mam autocasko :) samo oc bo mam wszystkie zwyżki 0 zniżek (oc samo 900zł ale mam lawete w razie czego :) )

wiesz jakoś do używek nie jestem przekonany wiec raczej będą to nowe linki bo z ręcznego i tak nie korzystam wiec może poczekać a przegląd dopiero w październiku :)

bez klimy da się jeszcze jeździć :) wszystko po kolei a na dodatek jestem obecnie bez pracy wiec tez nie mogę całej kasy wydać ;)

wiem że jest proste mechanik z zawodu teoretycznie jestem :) ale nie mam kanału :) wiec te 20zł muszę dorzucić na flaszkę komuś :) zbieżność później ustawić i jak by nie patrzeć koszta rosną :)

ale mam jedno że auto musi wyglądać i być nie zawodne :) wiec taka studnia bez dna :)

#18 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 11 marca 2010 - 13:03

zapytaj Krzyska czy ma jeszcze części teknorot - ja to kupiłem i od 2 lat tłuke po dziurach a drążki sa OK

#19 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 14 marca 2010 - 09:07

mam teknorota i troche tego sprzedaje i rzeczywiscie bugumil.s byl jednym z pierwszych ktory u mnie kupil te elementy do Omegi (wczesniej to sprzedawalem te elementy tylko do malych auta i wielowahaczowe zawieszenie do VW) czasem jak sie widze z bogumilem to pytam jak jezdzi (bo uzytkownicy weryfikuja wszelkie reklamy :) ) . Problem jest jeden , w sieci mozna dostac niby teknorota w cenie do 30% taniej niz ja mam , to rodzi pytanie czy aby na bank to jest teknorot. Fakt ze sama firma nie ma bujnej historii, robiony chyba w Turcji z elementow pewnie chinskich ale czy to oznacza ze jest zly??? Co do ceny to w Polsce jest tylko jeden dystrybutor teknorot , ja od niego biore i nawet ze super hiper obrotem/znizkami nie jestem w stanie wynegocjowac ceny zakupu taniej niz czesc sprzedawcow ma w sieci - obawaim sie ze oferuja jakies "cudo" pod logo teknorot (ciekawe: podrobka , zamiennika? ). W zwiazku z tym przestalem oferowac bo kazdy (co jest normalne) sprawdza ceny (najczesciej w sieci) i odpisuje mi ze to samo ma 30% taniej....... wiec moja wiarygodnosc co do tego ze dla OKP czy stalych klientow staram sie oferowac atrakcyjne jest zadna.
Pisze o tym bo kiedys jeden z moich znajomych kupil w sieci niby teknorot i po kilku tysiacach wahacz w punto rozlecial sie. Ja obejrzalem to i porownalem z tym co ja mam i byl to calkowicie inny produkt (nie chodzi tu o same cechy tylko sam odlew byl inny , material bardzie chropowaty.
Fakt, ze najlepiej brac czesci z gornej polki ale idac tym tropem mozna kupowac w ASO - 100% satysfakcji, tylko nie zawsze nas stac a czasem trzeba jezdzic, nasze drogi moga zweryfikowac nawet oryginal. Tylko prosze nie pisac:..... jak Cie stac na auto to i na czesci...... bo rownie dobrze mozna napisac:..... stac Cie na 15 letnie auto to i stac Cie na nowe ktore przez pewien okres czasu nie bedzie wymagalo wkladu finansowego. Ci co maja stycznosc z "mechanikowaniem" potwierdza ze 9 na 10 napraw dotyczy zawieszenia/ukladu jezdznego/kierowniczego. Nowe auta nie przejezdzaja na czesciach pierwszomontazowych nawet 50 000 !!!!! (oczywiscie na polskich drogach) No bo jak moga jesli dziura ma glebokosc 15 cm i kierowca ma ich kilkanascie na odciinku 0,5km. Mozna miec cudowne czesci ale jak sie wjedzie w wysepke zasypana sniegiem bez znakow nakazu jazdy , ktora ma wysokosc kraweznika 10 cm to sie konczy w rowie , tak jak ja to zrobilem w styczniu kasujac calkowicie firmowego atosa.... ale to temat na inny post
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#20 OFFLINE   domel0408

domel0408
  • 69 postów

Napisany 07 kwietnia 2010 - 02:13

Witam mam do wymiany kilka drobiazgów w omedze i prosiłbym o radę jakiej firmy części kupić w rozsądnej cenie i jakości:) oto one:
1 Końcówka drążka kier. lewa przód zewnętrzna
2 gumy wahaczy przednich tylne (czy to są tuleje wahaczy?)
3 Końcówki do regulacji zbieżności lewa i prawa
4 tuleje tylnej belki
5 termostat
To te części, jeśli ktoś zajmuję się dystrubucją takich częsci chetnie dobije z nim targu.