Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

BRAK WSTECZNEGO BIEGU w 4l30e

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
31 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mariusztds

mariusztds
  • 8 postów

Napisany 29 stycznia 2010 - 21:01

Witam serdecznie klubowiczów i proszę o poradę po wymianie uszczelki która znajduje się pod pompom( nie wiem jak dokładnie ta pompa się nazywa ale znajduje znajduje się od razu za sprzęgłem hydrokinetycznym ).Po zamontowaniu skrzyni do omki okazało się że brakuje wstecznego biegu a po 2min na wstecznym zapaliła się kontrolka awarii asb
czy ktoś spodkał się z takim problemem albo wie coś na ten temat proszę o POMOC z góry dziękuje

#2 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 19:11

witam ja od jakiegos czasu myslalem ze tez nie mam wstecznego co prawda nie swiecila mi sie kontrolka awari. Dzis zaowazylem ze wsteczny dziala lecz na bardzo wysokich obrotach a gdy wisiadlem z auta to bylo czuc ze sprzeglo sie troche jara co moze byc przyczyna ze przy niskich obrotak lipa a jak dam gazu ok2tys i ponad to cofa normalnie?

#3 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 30 stycznia 2010 - 19:20

witam ja od jakiegos czasu myslalem ze tez nie mam wstecznego co prawda nie swiecila mi sie kontrolka awari. Dzis zaowazylem ze wsteczny dziala lecz na bardzo wysokich obrotach a gdy wisiadlem z auta to bylo czuc ze sprzeglo sie troche jara co moze byc przyczyna ze przy niskich obrotak lipa a jak dam gazu ok2tys i ponad to cofa normalnie?

skrzyneczka sie konczy - wspolnik mial to samo. po kupnie auta po 300 km skonczyl sie wsteczny - dopiero na wysokich obrotach dzialal. skonczylo sie wymiana skrzyni,

p.s sprzeglo w automacie sie nie jara

#4 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 19:46

p.s sprzeglo w automacie sie nie jara

no o tym nie wiedzialem.znaczy trzeba odkladac na skrzyneczke nie dobrze nie natawiam sie na to. Ale wkoncu wszystko sie zużywa:D

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 19:48

no o tym nie wiedzialem.znaczy trzeba odkladac na skrzyneczke nie dobrze nie natawiam sie na to. Ale wkoncu wszystko sie zużywa:D

szczegolnie w dieslu do RM99 gdzie opel walnal blad i dal ar25 zamiast ar35. a wasze klekoty 180 000 licznikowych to nie maja

#6 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 20:22

no mam ponad 303 000

#7 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 20:27

no mam ponad 303 000

czyli 23000 rocznie - malo jak na diesla :) skrzynia miala prawo podziekowac.

naprawa - nieoplacalna

#8 OFFLINE   mariusztds

mariusztds
  • 8 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 19:38

moja skrzynka przed wymianom uszczelki działała sprawnie tylko leciał olej ze skrzyni a po wstawieniu jej do omki zgubiła wsteczny ja myślę że jak wymieniali mi uszczelkę to kawałek uszczelki wpadł im do skrzynki i zapchała komorę lub zaworek od wstecznego

W serwisie w Bydgoszczy za kapitalny remont asb zaśpiewali ok 4tyś a używana skrzynia ok 1100zł

#9 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 19:45

moja skrzynka przed wymianom uszczelki działała sprawnie tylko leciał olej ze skrzyni a po wstawieniu jej do omki zgubiła wsteczny ja myślę że jak wymieniali mi uszczelkę to kawałek uszczelki wpadł im do skrzynki i zapchała komorę lub zaworek od wstecznego

W serwisie w Bydgoszczy za kapitalny remont asb zaśpiewali ok 4tyś a używana skrzynia ok 1100zł

bo dokladnie tyle remont kosztuje. U mnie ar35 od benzyny 1000 pln (nie kupuj skrzyni od diesla bo trafisz na zmeczona jak twoja) przy porzekladce u mnie w warsztacie 2 miesiace gwarancji

#10 OFFLINE   mariusztds

mariusztds
  • 8 postów

Napisany 31 stycznia 2010 - 21:23

ja właśnie kupiłem inną od benzyny stara od diesla jest w piwnicy tylko żeby założyć od benzyny trzeba było przełożyć kapę mocującą do silnika bo od benzyny jest inna i tak zrobili tylko ukręcili śrubkę od kapy jedną tom krótką która wchodzi przez pompę do komory ciśnieniowej i przez tą śrubkę był wyciek oleju ale sprawdziliśmy czy jest ok. Wszystko było ok ciągła i ładnie zmieniała biegi tylko ten wyciek to wkręciliśmy asb wyjęli pompę ta co zaraz jest za pod kapom. Zabrałem pompę do roboty i tam znajomi mi wyjęli śrubkę jakimś specjalnym narzędziem i nagwintowali gwint.uszczelka która była wymieniona ze względu na to że przy wyciąganiu pomby pokruszyła się na kawałki.i niby skrzynia jak stała pionowo (oparta )to rozkraczyła się e połowie i jak mi mówił mechanik że tam też jest pokruszona uszczelka to co mógł to wyciągną i myślę ze jakiś kawałek wpadł do środka tylko boje się rozebrać skrzynie bo nie wiem czy ją złożę jak spojrzałem na schemat to tam są tylko 3 blaszki

#11 OFFLINE   Grzesiek87

Grzesiek87
  • 231 postów

Napisany 03 lutego 2010 - 12:25

witam chciałbym dołączyć do tematu:

jestem po wymianie olejów filtru uszczelek itd - kompletna wymiana oleju w ASB. Sprawdzano również taśme jest ok, ale nadal po wrzuceniu wstecznego auto nie cofa. Dopiero jak dodam gazu przy wrzucaniu wstecznego jakos zalapie. Zauwazyłem, ze po normalnym wrzuceniu biegu i potem dopiero dodaniu gazu auto mi sie stacza w dół tak jakby bylo na luzie. Jakieś pomysły może to problem z elektroniką czy po prostu tarczki ? Ewentualne opłaca się wymieniać tarczki czy lepiej kupić drugą skrzynie sprawna i przełożyć? Dodam ze most - satelita i wał napędowy ok. Przy próbie stall test do przodu wszystko ok, do tylu leca tylko obroty w góre. Ciśnienie na pompie również było mierzone i jest ok. W misce nie było żadnych elementów świadczących aby coś sie ułamamło itp.

#12 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 03 lutego 2010 - 19:35

witam chciałbym dołączyć do tematu:

jestem po wymianie olejów filtru uszczelek itd - kompletna wymiana oleju w ASB. Sprawdzano również taśme jest ok, ale nadal po wrzuceniu wstecznego auto nie cofa. Dopiero jak dodam gazu przy wrzucaniu wstecznego jakos zalapie. Zauwazyłem, ze po normalnym wrzuceniu biegu i potem dopiero dodaniu gazu auto mi sie stacza w dół tak jakby bylo na luzie. Jakieś pomysły może to problem z elektroniką czy po prostu tarczki ? Ewentualne opłaca się wymieniać tarczki czy lepiej kupić drugą skrzynie sprawna i przełożyć? Dodam ze most - satelita i wał napędowy ok. Przy próbie stall test do przodu wszystko ok, do tylu leca tylko obroty w góre. Ciśnienie na pompie również było mierzone i jest ok. W misce nie było żadnych elementów świadczących aby coś sie ułamamło itp.

bez sensu pchales sie w wymiane oleju - poniosles tylko koszta. masz zajechana skrzynie - naprawa nieoplacalna - tylko wymiana. i tez nie kupuj od diesla 94-99 bo trafisz na podobny smietnik jak masz. Jak juz tylko benzyna 3.0 ar35 - na takiej skrzyni polatasz. Jak potrzeba pisz na PW

#13 OFFLINE   Grzesiek87

Grzesiek87
  • 231 postów

Napisany 03 lutego 2010 - 20:00

a tak z ciekawości asb od wersji 2.5 dti by pasowała ?

Proszę podać koszta samej przekładki skrzyni ?

#14 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 03 lutego 2010 - 21:37

a tak z ciekawości asb od wersji 2.5 dti by pasowała ?

Proszę podać koszta samej przekładki skrzyni ?

2.5 dti nie bedzie pasowac. inna skrzynia.

#15 OFFLINE   Grzesiek87

Grzesiek87
  • 231 postów

Napisany 03 lutego 2010 - 22:54

jeszcze się tak zastanawiam czy to napewno skrzynia padła? ... jest tam jakas elektronika, ktora moze powodowac taka usterke? albo może to most uległ awarii ?

#16 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 03 lutego 2010 - 22:58

gdzieś na forum pojawił się post w którym pokazano jaki jest stan poszczególnych elektrozaworów w skrzyni na poszczególnych biegach, ale nie potrafię go odnaleźć - nie wiem co wpisać w szukajkę, może to by naprowadziło Cię na jakiś trop

#17 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 03 lutego 2010 - 23:13

gdzieś na forum pojawił się post w którym pokazano jaki jest stan poszczególnych elektrozaworów w skrzyni na poszczególnych biegach, ale nie potrafię go odnaleźć - nie wiem co wpisać w szukajkę, może to by naprowadziło Cię na jakiś trop

http://forum.omegakl...ead.php?t=12325

ale przy wstecznym nie ma to znaczenia

#18 OFFLINE   Grzesiek87

Grzesiek87
  • 231 postów

Napisany 03 lutego 2010 - 23:21

ciekawostka jest dla mnie to, że gdy podniose na lewarku tylne kolo raz jedno raz drugie to kolo się kreci i nie wyrzuca biegu nawet po dodaniu gazu. Czy to napewno skrzynia? Z góry dziękuje za odpowiedz na mój poprzedni post

#19 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 03 lutego 2010 - 23:26

ciekawostka jest dla mnie to, że gdy podniose na lewarku tylne kolo raz jedno raz drugie to kolo się kreci i nie wyrzuca biegu nawet po dodaniu gazu. Czy to napewno skrzynia? Z góry dziękuje za odpowiedz na mój poprzedni post

a co ma piernik do wiatraka ? wlasnie zauwazyles dzialanie mechanizmu roznicowego. Co do braku wstecznego - najpierw lekko sie slizgal, teraz musisz dodac wiecej gazu - za chwile pod gorke nie podjedziesz tylem. taka kolej rzeczy. skrzynia powiedziala PAPA. normalna rzecz przy ar25 w td. za slaba skrzynia, duze przebiegi (chyba ze ktos ma auto od dziadka ktory do kosciola jezdzil tylko duzym prawie dwutonowym dieslem :jump:)

#20 OFFLINE   Ksiadz

Ksiadz
  • 309 postów

Napisany 04 lutego 2010 - 10:08

jeszcze się tak zastanawiam czy to napewno skrzynia padła? ... jest tam jakas elektronika, ktora moze powodowac taka usterke? albo może to most uległ awarii ?

kolego mam identycznie ten sam problem ze skrzynia.