Co do paska tak jak pisałem.. wrzuciłem go testowo.. co do tego, że pasek nie blednie u góry (takie jest założenie), ale przecież on nic nie zasłania u góry.. niby jest tam baner, ale miejscu gdzie jest pasek nie ma nic na banerze.
Co do wyłączenia to jeśli pasek będzie (w sensie zostanie), to w panelu będzie opcja dodania modułów (linków) a także przede wszystkim pojawi się opcja wyłączenia go (zarówno w panelu jak i na samym pasku)..
odnośnie zaś:
nie długo potrzebne będą 40 calowe monitory żeby można było cokolwiek przeczytać bez ruszania myszką co 5 sekund.
pomyśl logicznie.. ile zasłania Ci ten pasek? jak zwęziliśmy forum były głosy krytyki, że na dużych rozdzielczościach forum wygląda jak stringi

(no tak nikt nie powiedział, ale takie to obrazowe).. pasek zasłania Ci 40px na wysokość.. więc nawet jeśli masz rozdzielczość1024x768 pasek zasłania CI 10% pola widzenia.. zasłania w taki sposób, że wszystko widać..
Dla mnie ten pasek jest dobrym pomyslem ale zle zrealizowanym
dlatego cały czas piszę, że jest on wrzucony testowo.
To jaki sens ma wtedy szybkie menu?
Szybkie menu & szybszy pasek?
sens jest taki, że teraz masz dostęp do 'szybkiego menu' bez przewijania strony do góry.. nie ważne czy jesteś na samym dole strony czy w połowie.. nie musisz przewijać strony i masz dostęp do najważniejszych funkcji.