Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jak płacić mniej za paliwo?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
32 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 07 stycznia 2010 - 00:57

prowadzimy znaczy kto prowadzi ??

Payatz i kolega z nocnej zmiany :p

#22 OFFLINE   Soseq

Soseq

Black is beautiful :)

• 3 425 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 07 stycznia 2010 - 10:02

Już prowadzimy intensywne rozmowy coby się ten patent pojawił w Katowicach, testowo na jednym, dwóch skrzyżowaniach.

Payatz a na których skrzyżowaniach, bo przynajmniej większa ilość skrzyżowań w Katowicach jest sterowana czujkami natężenia ruchu czy jak to tam się nazywa

Byłem na:
III Zlot - Lidzbark Warmiński 2007, IV Zlot Kobyla-Góra 2007, V Zlot - Ślesin 2008, VII Zlot - Bocheniec 2009, VIII Zlot - Wawrzkowizna 2009, IX Zlot - Czaplinek 2010, X Zlot Ślesin 2010, XI Zlot - Żagań 2011, XII Zlot - Toruń 2011, XIII Zlot - Ślesin 2012, XIV Zlot Skwierzyna 2012, XV Zlot - Zakrzewo 2013, XVI Zlot - Częstochowa 2013

II Miejsce Car-Audio V Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio VII Zlot Bocheniec, I Miejsce Car-Audio VIII Zlot Wawrzkowizna, II Miejsce Car-Audio X Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio XI Zlot Żagań, II Miejsce Car-Audio XII Zlot Toruń, I Miejsce Car-Audio XIII Zlot Ślesin

#23 OFFLINE   Payatz

Payatz

The Darkness Age Has Come

• 1 090 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 07 stycznia 2010 - 11:29

Sokolska - Chorzowska chyba by szła na pierwszy rzut, bo tam jest tragedia od 14:30 do 17.

Gadałem z przedstawicielem APKO, te zegarki uczą się i porównują na bieżąco. Jak się coś zmienia to się wygasza i uczy kolejne dwa cykle.

A jeśli to co mówisz o tych czujkach natężenia to prawda (choć nie widziałem, bo to jak taka mała kamera wygląda) to, jak widać, się nie sprawdzają :]

prowadzimy znaczy kto prowadzi ??

Się nie interesuj :p Poza tym Sypus Ci odpowiedział:

Payatz i kolega z nocnej zmiany :p

:laugh: :laugh:

#24 OFFLINE   Soseq

Soseq

Black is beautiful :)

• 3 425 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 07 stycznia 2010 - 11:36

A jeśli to co mówisz o tych czujkach natężenia to prawda (choć nie widziałem, bo to jak taka mała kamera wygląda) to, jak widać, się nie sprawdzają

wszystko zależy jakie skrzyżowanie np. krzyżówka Ligocka/Brynowska/Mikołowska/Gallusa jest wyposażona w takie czujki i całkiem sprawnie to działa

Byłem na:
III Zlot - Lidzbark Warmiński 2007, IV Zlot Kobyla-Góra 2007, V Zlot - Ślesin 2008, VII Zlot - Bocheniec 2009, VIII Zlot - Wawrzkowizna 2009, IX Zlot - Czaplinek 2010, X Zlot Ślesin 2010, XI Zlot - Żagań 2011, XII Zlot - Toruń 2011, XIII Zlot - Ślesin 2012, XIV Zlot Skwierzyna 2012, XV Zlot - Zakrzewo 2013, XVI Zlot - Częstochowa 2013

II Miejsce Car-Audio V Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio VII Zlot Bocheniec, I Miejsce Car-Audio VIII Zlot Wawrzkowizna, II Miejsce Car-Audio X Zlot Ślesin, I Miejsce Car-Audio XI Zlot Żagań, II Miejsce Car-Audio XII Zlot Toruń, I Miejsce Car-Audio XIII Zlot Ślesin

#25 OFFLINE   Payatz

Payatz

• 1 090 postów

Napisany 07 stycznia 2010 - 12:45

wszystko zależy jakie skrzyżowanie np. krzyżówka Ligocka/Brynowska/Mikołowska/Gallusa jest wyposażona w takie czujki i całkiem sprawnie to działa

A to ja się nie znam na innych częściach Katowic :p

Z tego co dostałem w mailu od firmy APKO, pozwolę sobie zacytować:

Wyświetlacz czasu został zainstalowany w następujących miastach: Opolu, Wrocławiu, Zielonej Górze, Toruniu, Szczecinie, Olsztynie, w przygotowaniu jest montaż w Głogowie, Łodzi i Legnicy.

#26 OFFLINE   daktyl

daktyl

..opisu dziś nie będzie..

• 250 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 07 stycznia 2010 - 13:23

To i ja wtrącę słówko. Taki system z czujnikami to nazywa się skrzyżowanie z sygnalizacją akomodacyjną (wyczytałem to kiedyś, gdzieś :hmm: )

A jeśli chodzi i wyświetlacze czasu otwarcia lub zamknięcia ruchu to uważam to za świetny temat. Niestety, w Polsce jest to do tej pory temat traktowany "po macoszemu". Przykładem może służyć Rumunia, gdzie w każdym niemal mieście to działa. Korzystając z takiego systemu liczników czasu oszczędzamy nie tylko paliwo ale i np. sprzęgło w pełnym tego słowa znaczeniu.
Tak czy owak osobiście jestem zwolennikiem zarówno akomodacji jak i "czasomierzy". :D
Ale się nagadałem... :dziura:

#27 OFFLINE   Nosek86

Nosek86
  • 209 postów

Napisany 07 stycznia 2010 - 13:57

a w Bielsku jak zwykle nic nie robią... o zielonej fali nie słyszeli... to jak tu liczyć na takie bajery :) ale pomysł bajka...i jeszcze stałe zielone strzałki w prawo tak jak kiedyś było... no i ronda ronda i jeszcze raz ronda...

#28 OFFLINE   Payatz

Payatz

• 1 090 postów

Napisany 07 stycznia 2010 - 14:39

A u Was nie zrobili jakiejś częściowej obwodnicy, jakimiś tunelami takimi czy cóś? Bo niedawno jechałem, ale już nie kojarzę czy to w BB było.

#29 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 07 stycznia 2010 - 15:49

zrobili obwodnice ale centrum Bielska to tragedia, zresztą centrum Katowic tez :p

mnie sie wydaje ze wiele problemow by rozwiazalo to zeby kierowcy zaczeli sie skupiac na skrzyzowaniu bardziej, o ile lepiej by szlo jak by w momencie zapalenia zielonego ruszaly wszystkie auta, a nie 1...2...3..........4...5 zapatrzyl sie z reklame....6.......7...8 i czerwone

bo te liczniki czasu to tak jak temat mowi one pozwola zaoszczedzic paliwo ale czy pomoga rozladowac korki nie sadze, bo zanim jedne z drugim wlaczy silnik lub wbije bieg to wiecznosc

#30 OFFLINE   Payatz

Payatz

• 1 090 postów

Napisany 07 stycznia 2010 - 15:56

bo te liczniki czasu to tak jak temat mowi one pozwola zaoszczedzic paliwo ale czy pomoga rozladowac korki nie sadze, bo zanim jedne z drugim wlaczy silnik lub wbije bieg to wiecznosc

Właśnie po to są. Wiadomo że pierwsze pojazdy ruszają beznadziejnie najczęściej, ale później, jak się wiecheć już rozpędzi to przelatują. A tu chodzi o to żeby właśnie na starcie nie tracić czasu i mieć już jedynkę wbitą odpowiednio wcześniej.

#31 OFFLINE   grinchi

grinchi
  • 603 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 07 stycznia 2010 - 22:59

A u Was nie zrobili jakiejś częściowej obwodnicy, jakimiś tunelami takimi czy cóś? Bo niedawno jechałem, ale już nie kojarzę czy to w BB było.

Na początku 2007 roku już była.

A na ruch w Bielsku nigdy nie narzekałem. Bardzo dobrze wspominam jazdę po tym mieście, ale może to kwestia kontrastu ze stolicą...

#32 OFFLINE   jerzy1961

jerzy1961
  • 2 postów

Napisany 10 stycznia 2010 - 13:58

A na ruch w Bielsku nigdy nie narzekałem. Bardzo dobrze wspominam jazdę po tym mieście, ale może to kwestia kontrastu ze stolicą...

Może dlatego, że jechałeś głównymi drogami i nie jeżdziłeś tam przed laty .... teraz jest tam tragedia . Szczególnie na uliczkach w centrum ( stare kamienice , np. przy Mickiewicza ) ... prawie same jednokierunkowe porobili i ciasno, żeby OMEGĘ zaparkować pod domem matki mojej ... to CUD. .... pozdrawiam jerzy1961
(B-B / WAWA)

#33 OFFLINE   DaVePGN

DaVePGN

Drift King

• 4 228 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 11 stycznia 2010 - 00:11

http://www.joemonste...edzajacy_paliwo