jak kontrolka sie pali sprawdź o co autko woła.
znikający olej może być dużo przyczyn
_przedostaje sie do układu chłodzenia
-wyciek
-przedostaje sie do komory spalanie
-turbina padła i wciąga olej
w dwóch ostatnich przypadkach autko by strasznie kopciło na niebiesko

Migająca kontrolka oleju na luzie - czujnik ciśnienia oleju
Rozpoczęte przez
banan998
, 31 gru 2009, 09:17
50 odpowiedzi na ten temat
Napisany 24 września 2011 - 08:15
Napisany 24 września 2011 - 10:24
Nie nie dymi dzis wsiadlem i jak pisze jak zimny wszystko ok jak dostanie ponad 8dyszek temp to problem znowu sie pojawia obrotomierz nie dziala niema mocy pali sie ta katrolka a na diagnostyke musze czkac ponad tydzien
Napisany 24 września 2011 - 11:03
check engine + niedziałający obrotek + brak mocy (tryb awaryjny) = czujnik wału korbowego
Napisany 15 października 2011 - 20:46
Dzieki serdeczne moja omka jest juz zdrowa.zrobilem jak pisaliscie najpierw diagnostyka zeby z werifikowac problem i okazalo sie ze to czujnik troszke mnie to kosztowalo 185€ we francji + moja czesc ktora zamawialem w polsce dzieki serdeczne za info pozdro dla wszystkich
Napisany 18 października 2011 - 22:23
Jak to katrolka od oleju to najprawdopodobniej czujnik cisnienia .mialem podobny problem i poczytalem na forum i koledzy tez mowili ze to czujnik cisnienia oleju nie radzili z tym jezdzic nie wiem gdzie jestes na wakacjach ale w pl to podobno groszowe spraxy a we francji w serwisie 90€
Napisany 10 grudnia 2012 - 07:38
Witam. Miałem podobny problem. Gdy olej osiągnął temperaturę pracy na wolnych obrotach migała kontrolka ciśnienia oleju. Po paru miesiącach już paliła się cały czas aż do 900- 1000 o/min. Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju i problem odszedł w zapomnienie. Zatem zalecam koniecznie zacząć od wymiany czujnika, koszt 15 zł , prosta operacja tyle, że od spodu na podnośniku. :jump:
Napisany 24 kwietnia 2015 - 10:08
Witam,
proszę o pomoc, gdzie jest czujnik ciśnienia oleju w 2.2 DTI? Muszę go wymienić sam a nie chcę w ciemno spędzić pół dnia na wymianie.
Da się to zrobić bez kanału i odkręcania dolnej osłony silnika?
Ktoś w warszawce w okolicach Bemowa ma warunki do wymiany i miałby wolę pomóc?
proszę o pomoc, gdzie jest czujnik ciśnienia oleju w 2.2 DTI? Muszę go wymienić sam a nie chcę w ciemno spędzić pół dnia na wymianie.
Da się to zrobić bez kanału i odkręcania dolnej osłony silnika?
Ktoś w warszawce w okolicach Bemowa ma warunki do wymiany i miałby wolę pomóc?
Napisany 25 kwietnia 2015 - 07:08
dzieki,
widzialem to zdjęcie ale zmyliło mnie, że na którejś stronie podali, że trzeba ściągać osłonę silnika.
Jednak czujnik przeciekał.
Teraz śmiga
widzialem to zdjęcie ale zmyliło mnie, że na którejś stronie podali, że trzeba ściągać osłonę silnika.
Jednak czujnik przeciekał.
Teraz śmiga