Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Xenon czy soczewka?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
28 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 15 marca 2007 - 22:22

lendio,

Jak masz linie prostą to masz xenony do ....

ta linia powinna wyglądać tak

------------/----------------------/--------------- (w przybliżeniu :mrgreen: ) jak jest cała prosta to xenon jes nie teges moim zdaniem

#22 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Auto: Nie mam Omegi

Napisany 15 marca 2007 - 22:30

Mniej wiecej mam jak na tej fotce, ale zebym farmazonow nie pokazywal to jutro sprawzde jak jest u mnie << zdjecie zapozyczone >>>

http://faqlight.carp...eam-pattern.jpg

W sumie to chodzilo mi o to zeby pomoc koledze w rozroznieniu xenonow od soczewek a nie udowadnianiu czy jest calkiem prosta linia.

Mimo wszystko xenon calkiem inaczej swieci podjezdzajac pod ta sciane dobrze widac roznice w rozproszeniu swiatla i katach swiecenia miedzy lampa zwykla a xenonem.

Hehe, az tak dokadnie sie nie przygladalem :peace: lampki swieca cool :piwo:

#23 OFFLINE   Omega16v

Omega16v
  • 519 postów

Napisany 15 marca 2007 - 22:54

lendio,

Zobacz jak jest u ciebie

to co podałeś to jakieś strony amerykańskie czy kanadyjskie hi hi a tam im świecą lampy jak latarki

w europie musi być taki załamek w świeceniu jak byś miał jak na zdjęciu to wymień lampy bo będą kłopoty ....

#24 OFFLINE   cath

cath
  • 643 postów

Napisany 16 marca 2007 - 18:31

ja też mam oryginalme xenony Hella w omesi na rynek europejski, i mam dwa kliny pod kątem ok 15st, wygląda to jak na fotce nr 2 "zwykłe lampy, tyle, że świeci dużo lepiej
Masz lampy o symbolu FB na takie to wygląda

#25 OFFLINE   slawek66

slawek66
  • 163 postów

Napisany 16 marca 2007 - 18:44

ja też mam oryginalme xenony Hella w omesi na rynek europejski, i mam dwa kliny pod kątem ok 15st, wygląda to jak na fotce nr 2 "zwykłe lampy, tyle, że świeci dużo lepiej
Masz lampy o symbolu FB na takie to wygląda

Dokładnie jak piszesz! U mnie jest identycznie!
Omega B 2.0 16V + LPG - sprzedana :(
Omega C 2.2 16V + LPG - sprzedana :(
Mondeo 2.0 TDCI (131 KM, 330 Nm) - jak na razie daje przyjemność z jazdy!

#26 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Auto: Nie mam Omegi

Napisany 16 marca 2007 - 18:48

lendio,

Jak masz linie prostą to masz xenony do ....

ta linia powinna wyglądać tak

------------/----------------------/--------------- (w przybliżeniu :mrgreen: ) jak jest cała prosta to xenon jes nie teges moim zdaniem

Sprawdzalem i swieci taka jak piszecie, cos jak na rysunku "Omega16v". Sam bylem w bledzie bo cos mi sie ubzduralo ze mam linie prosta :oops: Dalej obstawiam ze jest to inne odbicie niz w zwyklych lampach :)

Przyznaje wszytskim racje i pozdrawiam :bigok:

#27 OFFLINE   pacio

pacio
  • 513 postów

Napisany 11 września 2009 - 14:10

koledzy niech mi ktos napisze dokladnie czym sie rozni xenon od soczewki i czy np.te zestawy na allegro oplaca sie wstawiac bo to sa chyba soczewki ja mam u siebie xenony a wygladaja z zewnatrz tak samo jak moje czy zarowki sa inne do socz.jak do xenonow i najwazniejsze czy te zestawy tanie z allegro mozna zakladac?maja homologacje?dzieki

#28 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 11 września 2009 - 15:35

koledzy niech mi ktos napisze dokladnie czym sie rozni xenon od soczewki i czy np.te zestawy na allegro oplaca sie wstawiac bo to sa chyba soczewki ja mam u siebie xenony a wygladaja z zewnatrz tak samo jak moje czy zarowki sa inne do socz.jak do xenonow i najwazniejsze czy te zestawy tanie z allegro mozna zakladac?maja homologacje?dzieki

przy xenonie masz inna przeslone w soczewce i na kloszu masz delikatny ryfel na soczewce na dole. dodatkowo powinny byc oznaczenie HR (xenon mijania) dodatkowo w xenonie masz zarnik + przetwornice a w soczewce masz zarowke H1. tanie zestawy z allegro nie maja homologacji.

#29 OFFLINE   fnd

fnd
  • 1 167 postów

Napisany 12 września 2009 - 17:23

tanie zestawy z allegro nie maja homologacji

A nawet jeżeli mają homologację, to lampa soczewkowa nie jest przystosowana do tego aby używać w niej żarników, więc koło się zamyka. ;) Ale nie zrażaj się tym :D