Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Niedomkniete/odchylone drzwi z jednej strony- Prosze o pomoc

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   thomsoneq

thomsoneq
  • 154 postów

Napisany 12 grudnia 2009 - 19:48

Witam Serdecznie.
Pisze do Was z Prosba o pomoc, a mianowicie:
Jak niektorzy przeczytali na forum kupilem omege b 98r z niemiec i...
dwoje drzwi od strony kierowcy sie odchylaja u gory (tylnie i przednie)
dolna czesc gdzie jest blacha wyglada na domknieta ale gorna czesc nie jest.
Od srodka spokojnie moge wlozyc palec miedzy rame, a drzwi gdzie znajduje sie uszczelka.
Dodam jeszcze ze sprawdzilem slupek od wewnetrznej strony gdzie sie chowa pas i nie byl ruszany czy klepany.
Mozna to jakos wyregulowac? chodzi mi o polozenie drzwi.
Dziekuje za wszelkie wskazowki i pomoc. :(

#2 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 grudnia 2009 - 23:21

Regulacja (zwał jak zwał) teoretycznie jest. Polega na wymianie trzpieni w zawiasach w przypadku, gdy drzwi opadły w pionie. Omega nie posiada możliwości regulacji drzwi w kierunku, o którym piszesz. Można jeszcze manipulować jarzmem zamka w słupku ale to nie rozwiązuje w tym przypadku problemu niedomkniętej góry drzwi.

Wydaje mi się, że była mechaniczna ingerencja, stąd dość nietypowy problem.
Na Twoim miejscu przyjrzałbym się czy drzwi dokładnie dochodzą dolną połową, górną część natomiast po opuszczeniu szyby próbował ostrożnie i z odpowiednią siłą przywrócić do normalnej pozycji.

Jeśli są przekoszone na całej długości to sam niezmożesz. Raczej blacharz na doginanie zawiasów.

Pozdrawiam.

#3 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 13 grudnia 2009 - 00:03

Witam Serdecznie.
Pisze do Was z Prosba o pomoc, a mianowicie:
Jak niektorzy przeczytali na forum kupilem omege b 98r z niemiec i...
dwoje drzwi od strony kierowcy sie odchylaja u gory (tylnie i przednie)
dolna czesc gdzie jest blacha wyglada na domknieta ale gorna czesc nie jest.
Od srodka spokojnie moge wlozyc palec miedzy rame, a drzwi gdzie znajduje sie uszczelka.
Dodam jeszcze ze sprawdzilem slupek od wewnetrznej strony gdzie sie chowa pas i nie byl ruszany czy klepany.
Mozna to jakos wyregulowac? chodzi mi o polozenie drzwi.
Dziekuje za wszelkie wskazowki i pomoc. :(

Kolego jeżeli chodzi o tą ramkę wkoło szyby, to opuść szybę na dół i podegnij ramkę w kierunku do środka, najlepiej włożyć jakiś kołek drewniany między drzwi a słupek tak aby nie porysować, a górę dopychać po kawałku i sprawdzać aby nie przesadzić

#4 OFFLINE   thomsoneq

thomsoneq
  • 154 postów

Napisany 13 grudnia 2009 - 10:17

Zrobie dzis bardzo dokladne zdjecia mojego nietypowego problemu. Dopowiem jeszcze, ze drzwi leza dobrze pod wzgledem wysokosci bo mam dwie omegi i sprawdzilem w tej co ma dobre drzwi. Na dole przy progu wszedzie taka sama odleglosc oraz pasek/wneka wzdluz drzwi tez pasuje.
Tylko ta wlasnie ramka wokol szyby o ktorej wspomina kolega odchodzi od drzwi ale jak ja dopycham do karoseri to pasuje wysokoscia z kazdej strony ale jak puszcze to odchodza....

#5 OFFLINE   sebekopel

sebekopel
  • 419 postów

Napisany 13 grudnia 2009 - 10:56

yyy...a moze auto jest troszeczke zwężone po lewej stronie:D i dlatego ramki drzwi nie dochodzą :p
nie no to tak zartem...

zrób tak jak kolega robert514 pisze, włóż jakiś drewniany klocek miedzy drzwi a karoserie, odsuń szybe i doginaj powoli deliaktnie rame drzwi to karoserii, sprawdzajac co chwila czy juz doslzo, aby nie przecholowac...
przy okazji, wrzuc te zdjecia

#6 OFFLINE   thomsoneq

thomsoneq
  • 154 postów

Napisany 13 grudnia 2009 - 15:54

Ponizej zdjatka jak to wyglada:
zdjecie przy slupka na gorze:
Dodany obrazek
Dodany obrazek

tutaj slupek od kierowcy na dole i widac wyraznie, ze ladnie sie drzwi schodza i uszczelki porzadnie sie opieraja o slupek:
Dodany obrazek

tak od srodka:
Dodany obrazek

tylnie drzwi zdjecie od tylu:
Dodany obrazek

tylnie drzwi zdjecie czesci blacharskiej gdzie widac, ze drzwi sa rowne i nie zapadniete i sa dociagniete dobrze:
Dodany obrazek

a tak wyglada strona pasazera(ta dobra):
Dodany obrazek

#7 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 13 grudnia 2009 - 16:10

no to blacharz się nie popisał , auto źle poskładane po naprawie i wydaję mi się że bez ponownej ingerencji blacharza się nie obejdzie

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#8 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 13 grudnia 2009 - 19:40

według mnie to jest do zrobienia. Zaprowadz auto do jakiegos blacharza na godzinke i za 100zł powinien Ci to wszystko ustawic.

#9 OFFLINE   thomsoneq

thomsoneq
  • 154 postów

Napisany 13 grudnia 2009 - 20:04

Mysle, ze ustawienie drzwi nie pomoze. Bedzie potrzebna ingerencja mechaniczna. Tylko boje sie, ze jak sam zaczne to zaginac do zrodka to uszkodze prowadnice od szyby lub spawy tej ramki szyby ktore trzymaja sie drzwi.
Myslicie, ze samemu tego nie uszkodze ? i czy latwo jest to uszkodzic ? :rolleyes:

#10 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów

Napisany 13 grudnia 2009 - 20:07

mysle, ze samemu nic nie zrobisz .. a i u doświadczonego blacharza nie tak łatwo będzie to zebrać do kupy - jesli w ogole sie da.

#11 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie

Napisany 13 grudnia 2009 - 20:18

Dać to wszystko się da, tylko kwestia za ile.

#12 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 13 grudnia 2009 - 22:12

Po obejrzeniu zdjęć zaryzykował bym stwierdzenie, że nadwozie jest przekoszone. Rama do kontroli i ewentualnego naciagnięcia.

#13 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 13 grudnia 2009 - 22:15

Po obejrzeniu zdjęć zaryzykował bym stwierdzenie, że nadwozie jest przekoszone. Rama do kontroli i ewentualnego naciagnięcia.

dokladnie też tak pomyslalem, bo jesli odstają wszystkie drzwi i wszystkie szpary sie są różne, to nie jest kwestia regulacji drzwi.

A jesli nadwozie jest przekoszone - to żadna rama nie pomoze, a nawet jesli .. to wymagałoby to naprawde karkołomnych wyczynów.

#14 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 13 grudnia 2009 - 22:17

i sporej kasy:(

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi

#15 OFFLINE   thomsoneq

thomsoneq
  • 154 postów

Napisany 13 grudnia 2009 - 22:34

dokladnie też tak pomyslalem, bo jesli odstają wszystkie drzwi i wszystkie szpary sie są różne, to nie jest kwestia regulacji drzwi.

A jesli nadwozie jest przekoszone - to żadna rama nie pomoze, a nawet jesli .. to wymagałoby to naprawde karkołomnych wyczynów.

Zajade do znajomego z tym I dam znac czy Rama jest uszkodzona czy tez ***** naprawial kiedys te auto I mu nie wyszlo. Ale napisze jak wczesniej tzn slupek nie byl ruszany na bank. Rozebralem plastiki od srodka I ingerencji mechanicznej tam nie bylo. Zobaczymy co mi powiedza I dam Wam znac. Dziekuje za wszystkie wskazowki z Waszej strony. Myslalem ze Sam dam rade ale z tego co tutaj piszecie ... Lepiej zdam sie na mechanika

#16 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 13 grudnia 2009 - 22:40

Rama

nie rama, a nadwozie.
Omega nie ma ramy, Omega ma konstrukcje samonośną (jak 90% produkowanych teraz samochodów) - a wspomniana "rama" w wątku to rama do prostowania nadwozi samochodowych.

#17 OFFLINE   thomsoneq

thomsoneq
  • 154 postów

Napisany 14 grudnia 2009 - 17:51

nie rama, a nadwozie.
Omega nie ma ramy, Omega ma konstrukcje samonośną (jak 90% produkowanych teraz samochodów) - a wspomniana "rama" w wątku to rama do prostowania nadwozi samochodowych.

Dobrze dla Pana satysfakcji przyznam Panu racje... ale co wnosi to do watku lub pomocy czego ten watek dotyczy?:rolleyes:

#18 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 14 grudnia 2009 - 18:05

Nie straszcie odrazu chłopaka że nadwozie przekoszone i wogóle. Ktoś to może kiedyś robił i poskładał na sztuke. Mówie Ci Thomsoneq, jedz z tym do warsztatu blacharsko lakierniczego i tam ocenia sytuacje. Z tego co widze na zdjeciach to jest to spokojnie do zrobienia bez rzadnych ram. Ale to tylko zdjecia.

#19 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 14 grudnia 2009 - 18:16

no nie wiem , mi to się wydaje że dół dostał tzn próg może i podłoga i ktoś to za słabo wyciągnął i drzwi są za bardzo dołem do środka i przez to góra odstaje jak nawet zawiasy przestawi że góra dojdzie to środek będzie za głęboko tutaj trzeba by dołem odsadzić żeby góra doszła ale wtedy szpara będzie na dole akurat tej wielkości o ile za mało próg wyciągnięty ale to tylko takie moje dywagacje bez fachowego oka się nie obejdzie

#20 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów

Napisany 14 grudnia 2009 - 18:32

Kocyk, ale regulacja drzwi nie polega tylko na ustawianiu zawiasami, jak jesteś blacharz to przecież wiesz o co chodzi:wink: Ale tu masz racje że bez oględzin nie ma co oceniac po zdjeciach.