Kupilem pompe (mowa o pompie DX) i wymienilem. Pół dnia bylo dobrze i ... ABS znów sie zapalił.
Na poprzedniej pompie nie moglem sie z nią połączyc, teraz połączenie jest mozliwe i pojawia sie błąd czujnika ABS - mówie sobie spoko, sie wyczyści, ze pomierzy, sie wymieni.
Zanim jednak zdązylem to zrobic zaczęły pojawiać sie inne problemy.
Licznik raz dziala, raz nie (zwykle nie). Czasem kiedy dziala to MID nadal nie widzi prędkości i podaje spalanie w l/h podczas jazdy, a czasem dziala licznik oraz MID wskazuje spalanie w odowiednich jednostkach
Przez moment pojawił sie kolejny problem - tym razem większy.
Przy prędkości 10-20km/h czyli zaraz po ruszeniu TC rozłączał zapłon, co skutecznie utrudniało jazde, a czasem gasiło silnik (np. podczas dojeżdzania do skrzyżowania, kiedy wciskałem sprzęgło, a prędkość wynosiła 20-10km/h TC odcinał zapłon i czasem sie mu zgasło).
Jak go kilka razy przegoniłem .. problem sie rozwiązał, tzn TC przestało przeszkadzac.
Licznik jednak przestał wskazywac prędkość.
Dziś kolejna wariacja na temat ABS (chyba)...
Otóż dziś przgonilem omke i licznik zaczął wskazywać pewne wartości .. tyle, ze nie są one proporcjonalne do prędkości .. a to ... wychylenia gazu

Jade sobie ... wciskam pedał gazu i proporcjonalnie do tego jak mocno wcisnę gaz. Dzieje sie to jednak tylko podczas jazdy. Kiedy auto sie zatrzyma, licznik nie współpracuje z gazem ;-)
Z tego co mi sie kojarzy ABS dostaje sygnał z TPSu, wiec tu widze pewne powiązania.
Pytanie jednak brzmi - o co chodzi i co to za usterka.
Dodam, ze w błędach ABSu mamy tylko brak sygnału z czujnika ABS przedni prawy
Po jakimś czasie był problem z dwoma czujnikami przedni prawy i lewy
Licznik raz chodzi, raz nie, raz wskazuje prędkość, a raz połozenie TPS.
Na moje to usterka elektryczna - jakies zwarcie, jakies złe połaczenie, czy coś takiego (oczywiście mozliwe, ze w samej pompie). Jednak czy komuś przychodzi do głowy miejsce w instalacji elektrycznej, gdzie prócz samej pomy mogłoby sie coś zadziać z kablami?
Poniżej filmik przedstawiający licznik pokazujący wartości TPS

[yt="ABS City ;)"]UiObx8IPl80[/yt]