Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

webasto i climatronik - jak podłączyć

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
28 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   romanom

romanom
  • 10 postów

Napisany 01 listopada 2009 - 12:58

witam. niedawno kupiłem omege b 2.5 v6.
chcę założyć do niej webasto ( już kupione thermo top c ) i w związku z tym mam pytanie, jak podłączyć do climatronika (chodzi mi o to jak podłączyć, żeby wentylator od nagrzenicy chodził na jakimś biegu) bez włączonego zapłonu?? ma być tak, ustawiam sobie webasto na określoną godzinę i po paru minutach fura ma być rozmrożona (żeby jej nie skrobać). fura - to może złe określenie, fakt że to wygodne, ale nie ma czym jechać.

i jeszcze jedno, czy climatronik ma funkcję grzania??

#2 OFFLINE   mih2

mih2

olej gubie litrami.......

• 329 postów

Napisany 01 listopada 2009 - 13:22

Jutro sprawdzę gdzie webasto jest podpięte do wiązki. Jest to fajne ale musisz mieć dobry aku bo może będziesz miał ciepło ale pojechać to nie pojedziesz bo to zżera 12A już 2 razy z prostownikiem startowałem:P

#3 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 listopada 2009 - 14:44

kolego Romanom ile dales za instalacje i jak bedzie koszt zalozenia??

#4 OFFLINE   romanom

romanom
  • 10 postów

Napisany 01 listopada 2009 - 18:51

za całe webasto dałem 300zł. według mnie cena bardzo bardzo dobra. koszt założenia = 0zł - sam sobie założe

#5 OFFLINE   the_wizard

the_wizard
  • 169 postów

Napisany 01 listopada 2009 - 19:08

ciekawe ile warte może być takie "webasto" i czy sie w miarę spisuje:

http://www.allegro.p..._postojowe.html

szkoda kolego romanom że nie możesz tego odpalić z pilota

#6 OFFLINE   romanom

romanom
  • 10 postów

Napisany 01 listopada 2009 - 20:44

ciekawe ile warte może być takie "webasto" i czy sie w miarę spisuje:

http://www.allegro.p..._postojowe.html

szkoda kolego romanom że nie możesz tego odpalić z pilota

jak będzie potrzeba to pilota sie dorobi. narazie mi wystarczy to co mam

w takie wynalazki co są w tym linku to ja nie wierzę. to jest tak jak chciałbyś sobie podupczyć i kupił gumowa lalke

#7 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 11 listopada 2009 - 14:43

tu macie linka jak można zamontować webasto w oplu astra http://forum.opel24....a-f-vt38501.htm
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#8 OFFLINE   romanom

romanom
  • 10 postów

Napisany 11 listopada 2009 - 15:58

tu macie linka jak można zamontować webasto w oplu astra http://forum.opel24....a-f-vt38501.htm

spoko, ale ja mam climatronica a nie manualną klime, więc problem pozostaje

#9 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 12 listopada 2009 - 22:38

webasto niedziała z klimatronikiem bo to jest na oddzielnym obwodzie i działa tylko na postoju ,ma specjalny sterownik z zegarkiem itp dzisiaj się pytałem jaki jest koszt sterownika i prawie osiwiałem
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#10 OFFLINE   gorum

gorum
  • 295 postów

Napisany 13 listopada 2009 - 10:00

to jaki koszt sterownika ? bo niestety poprzedni wlasciciel pożałowal kilku stówek w salonie i kupil bez ;/

#11 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 13 listopada 2009 - 12:01

webasto niedziała z klimatronikiem bo to jest na oddzielnym obwodzie i działa tylko na postoju ,ma specjalny sterownik z zegarkiem itp dzisiaj się pytałem jaki jest koszt sterownika i prawie osiwiałem

a jak uruchamiana jest dmuchawa?

#12 OFFLINE   romanom

romanom
  • 10 postów

Napisany 27 listopada 2009 - 23:25

chodzi ci o ten mały wyświetlacz?? na nim ustawiasz godzinę i kiedy ma się włączyć. to to cudo mam, tylko dalej nie wiem jak jest ze sterowaniem dmuchawy

#13 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 28 listopada 2009 - 00:24

to jaki koszt sterownika ? bo niestety poprzedni wlasciciel pożałowal kilku stówek w salonie i kupil bez ;/

ja mam piec firmy eberspaecher koszt sterownika to 1300 zł do tego jak się chce mieć pilota trzeba dołożyć 1500zł. to nam wychodzi 2800zł na samo sterowanie jeżeli masz piec firmy webasto to koszty mogą być mniejsze . Są sposoby uruchamiania bez tego i za pomocą pilota samochodowego ale narazie okazało się że umnie w piecu jest zatarta turbina i narazie odpuściłem sobie dalsze prace z tym ale gdybym uruchomił to porobie zdjęcia i opisze jak można to zrobić

#14 OFFLINE   Pires73

Pires73
  • 7 postów

Napisany 12 grudnia 2009 - 19:16

witam wszystkich,mam webasto w swojej omci i nawet dziala,z tym ze zauwazylem,ze nie daje bardzo cieplego powietrza.Czy ktos moze mi powiedziec,czy webasto potrzebuje dluzej chodzic zeby sie rozgrzac,bo ja mialem zalaczone ponad 20 minut i szczerze mowiac jego nawiew niebyl zbyt cieply.Temperature grzania ustawiona mialem na maxa na HI.

#15 OFFLINE   bredo1

bredo1
  • 311 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 20 grudnia 2009 - 07:35

witam wszystkich,mam webasto w swojej omci i nawet dziala,z tym ze zauwazylem,ze nie daje bardzo cieplego powietrza.Czy ktos moze mi powiedziec,czy webasto potrzebuje dluzej chodzic zeby sie rozgrzac,bo ja mialem zalaczone ponad 20 minut i szczerze mowiac jego nawiew niebyl zbyt cieply.Temperature grzania ustawiona mialem na maxa na HI.

U mnie w v6 po 20 min we wnętrzu jest cieplutko. Nie masz czasem problemów z ogrzewaniem tzn. nagrzewnicą? Czy auto jak silnik chodzi dobrze grzeje? Pełen program webasta chyba trwa coś koło 40 min. Jak naciśniesz przycisk grzania to wtedy pracuje przez godzinkę jak masz czerwony wyświetlacz a jak zielony to 30min a potem się wyłącza.

#16 OFFLINE   FPL

FPL
  • 598 postów

Napisany 20 grudnia 2009 - 07:52

Podepnę się pod temat.
Czy dobrze myślę, że webasto ogrzewa wnętrze na tyle, że kierowcy jest ciepło, a silnik nie musi być włączony, czy to jest tylko takie słabe grzanie, żeby rozmroziło szyby i nic poza tym?

Chodzi o to, że teraz zimą jak czekam gdzieś na kogoś, to wyłączam silnik, bo zakładam, że trzymanie go na biegu jałowym dłużej niż 5 minut może być szkodliwe. Ale może się mylę? Może można ile się chce i niepotrzebnie marznę?

#17 OFFLINE   bredo1

bredo1
  • 311 postów

Napisany 21 grudnia 2009 - 00:28

Podepnę się pod temat.
Czy dobrze myślę, że webasto ogrzewa wnętrze na tyle, że kierowcy jest ciepło, a silnik nie musi być włączony, czy to jest tylko takie słabe grzanie, żeby rozmroziło szyby i nic poza tym?

Chodzi o to, że teraz zimą jak czekam gdzieś na kogoś, to wyłączam silnik, bo zakładam, że trzymanie go na biegu jałowym dłużej niż 5 minut może być szkodliwe. Ale może się mylę? Może można ile się chce i niepotrzebnie marznę?

Tak zgadza się. Webasto ogrzewa wnętrze pojazdu. Jeśli masz wszystko sprawne tzn. drożną nagrzewnicę i sprawny termostat to po 20-30 min w środku masz już gorąco oraz rozgrzany częściowo silnik. Jak czekasz na kogoś to nie musisz wyłączać silnika bo nic mu się nie stanie może sobie chodzić na wolnych obrotach nawet godzinkę.

#18 OFFLINE   Pires73

Pires73
  • 7 postów

Napisany 22 grudnia 2009 - 15:02

bredo?mam zielony wyswietlacz i tak mi sie wydaje,ze po 30min.sam sie wylacza,jednak cieplo nie jest.Ogrzewanie mam sprawne,bo jak silnik jest cieply to grzeje bardzo mocno na Hi.Nie wiem czy to nie moze byc czasem swieca co odpala webasto,albo cos z termostatem,bo wydaje mi sie,ze webasto ogrzewa plyn chlodzocy na malym obiegu,a jak termostat popsuty to duzy obieg jest wlaczony i nie ma szans zeby go nagrzal.Nie wiem jak to sprawdzic,moze cis ktos poradzi?-pozdrawiam

#19 OFFLINE   bredo1

bredo1
  • 311 postów

Napisany 22 grudnia 2009 - 20:27

bredo?mam zielony wyswietlacz i tak mi sie wydaje,ze po 30min.sam sie wylacza,jednak cieplo nie jest.Ogrzewanie mam sprawne,bo jak silnik jest cieply to grzeje bardzo mocno na Hi.Nie wiem czy to nie moze byc czasem swieca co odpala webasto,albo cos z termostatem,bo wydaje mi sie,ze webasto ogrzewa plyn chlodzocy na malym obiegu,a jak termostat popsuty to duzy obieg jest wlaczony i nie ma szans zeby go nagrzal.Nie wiem jak to sprawdzic,moze cis ktos poradzi?-pozdrawiam

Tak webasto ogrzewa płyn chłodzący. W przypadku jak masz walnięty termostat to grzeje ci cały układ czyli nagrzewa ci niepotrzebnie chłodnicę i dodatkowe litry płynu. Żeby to sprawdzić czy termostat dobry to po odpaleniu zimnego silnika obserwuj gruby gumowy wąż który łączy mostek wodny z chłodnicą. Powinien on być gdzieś wchodzić do chłodnicy od góry (przynajmniej tak v6 jest). Do temperatury bodajże 92st nie ma prawa ten wąż robić się ciepły. W przypadku walniętego termostatu przed tą temperaturą zaobserwujesz że ten wąż oraz chłodnica grzeją się w tym samym czasie czyli termostat jest do wymiany. Sprawdz czy w ogóle webasto ci grzeje. Czasem jak jest coś nie tak to odpala się tylko pompka wody i słychać szum ale nie grzeje. Po 30 minutach pracy urządzenia na 100% zobaczysz czy webasto grzeje. Acha jeśli chcesz mieć ciepło we wnętrzu oczywiście musisz zostawić ogrzewanie na klimatroniku w pozycji HI ,jeśli tego nie zrobisz to będzie ci tylko grzać płyn chłodzący silnika.

#20 OFFLINE   irzyk

irzyk

Jestem Kubuś

• 1 060 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 grudnia 2011 - 15:01

Odświeżę troszkę kotleta, a odpowiedź odnośnie Climatronick'a jest w załaczniku.