Nie jeżdżę na halogenach - APEL
Napisany 09 stycznia 2011 - 17:57
Przecież mają tak ustawione światło że świecą płasko i nad ziemią?Nie mają prawa dawać po oczach.Nie patrzy się w świecące halogeny tak jak nie patrzy się w światła mijania nadjeźdźającego pojazdu z przeciwka.
Jeżeli to są przeciwmgłowe to niech sobie świecą.
Napisany 09 stycznia 2011 - 18:48
Co wam halogeny przeszkadzają??
Przecież mają tak ustawione światło że świecą płasko i nad ziemią?
i wlasnie dlatego sie odbijaja od np. mokrej jezdni.
szczegolnie to zauwazaja kierowcy ciezarowek, autobusow itp.
ps. gdyby tak bylo, ze nie przeszkadzaja, to przepisy podejrzewam bylyby inne i np. pozwolilyby wykorzystywac te swiatla do jazdy w dzien. bo ich umieszczenie sie zgadza z takimi swiatlami,
poza tym rozklad swiatla wcale nie jest taki "plaski" jak mozna by sie domyslac.
wlaczac te swiatla wtedy kiedy przepisy na to pozwalaja i nie bedzie tematu do dyskusji
Napisany 09 stycznia 2011 - 19:13
wlaczac te swiatla wtedy kiedy przepisy na to pozwalaja i nie bedzie tematu do dyskusji[/B]
ja uwazam ze jesli jak wczesniej kolega wspomnial uzywam swiatel p/m wtedy kiedy ich potrzebuje,jak jest pobocze zle doswietlone (akurat przybrudzonymi lampami itp),wies,las, a wtedy mam doswietlone pobocza gdzie widze je.jadac i widzac nadjezdzajacy pojazd z przeciwka gasze je i jak potzreba jest ponownie zalaczam.
ja tak zauwazylem ze nie przepisy i oslepianie ,choc jest to prawda ze sa ostrzejsze niz w suchej porze, ze bardziej drazni "nas" to ze sa one wogole zalaczone a zaden z nas nie zwroci uwagi w sposob kulturalny a jedynie w zlosci "zgas bo ja walne dalekosieznymi i zobaczysz jak to jest".jedzie to mrugnij p/m to moze sie domysli ze ma wlaczone p/m i je wylaczy.
chyba myslenie mam dobre choc zaraz dostane po glowie ze tak nie jest hehe ciekaw jestem jaka bedzie reakcja wielu ludzi
bez urazy dla kolegow
Napisany 09 stycznia 2011 - 20:15
Napisany 09 stycznia 2011 - 21:12
jeżdze na halogenach i ..
fakt jest taki że one nie oslepiaja to raz
jestes bardziej widoczny na drodze, czy to z daleka dla na przeciw czy lusterkach to dwa
masz lepiej oswietlona droge przed autem to trzy
masz racie jezdzisz na halogenach :mad:bo lubisz :mad:osobiście przy dobrej pogodzie młotek i tyle po halogenach

Napisany 09 stycznia 2011 - 21:58
a ja niema z przodu halogenów i jest dobrze
ja mam i zalaczylem je moze 3 razy w ciagu tego roku,
a tutaj w irlandii kazdy jezdzi na halogenach , jak jest dzien albo jeszcze nie jest calkiem ciemno to jezdza bez swiatel, lub na pozycyjnych , a jak sie zrobi ciemno to wlaczaja co sie tylko da, malo tego czasem jezdza na pozycyjnych i z halogenami.
trzeba sie przyzwyczaic, bo innego wyjscia niema
Napisany 10 stycznia 2011 - 02:07
ja mam i zalaczylem je moze 3 razy w ciagu tego roku,
a tutaj w irlandii kazdy jezdzi na halogenach , jak jest dzien albo jeszcze nie jest calkiem ciemno to jezdza bez swiatel, lub na pozycyjnych , a jak sie zrobi ciemno to wlaczaja co sie tylko da, malo tego czasem jezdza na pozycyjnych i z halogenami.
trzeba sie przyzwyczaic, bo innego wyjscia niema
Osobiście halogeny użyje ze 3-6 razy w roku , ale ostatnio widzę , że ludki jeżdżą na pozycyjnych + halogeny lub wogóle bez świateł + halogeny. I to ostatnio dość często widzę tą ostatnią opcję

Napisany 10 stycznia 2011 - 07:16
....że ludki jeżdżą na pozycyjnych + halogeny lub wogóle bez świateł + halogeny. I to ostatnio dość często widzę tą ostatnią opcję
A może widzisz ludzi jadących na dziennych...
Coraz więcej aut ma dzienne w zderzaku (np skoda octawia czy superb) ma zwykłe nie ledowskie światła dzienne w tej samej lampie co halogeny, wygląda to w pierwszej chwili jakby jechał na halogenach bez pozycyjnych, ale fabrycznie nie ma takich instalacji żeby dało radę właczyć halogeny bez pozycyjnych i takie przeróbki mogą się zakończyć zabraniem dowodu....
Napisany 10 stycznia 2011 - 12:30
Cytat:
Napisał zielonaomega99 Zobacz post
Zresztą CO ONI WSZYSCY MNIE OBCHODZA
a co mnie obchodzi ze ciebie nie obchodzi
ciekawe co by bylo jak sie na drodze bysmy spotkali
Tomspeed - spróbuj poczytać ze zrozumieniem. Sarkazm - trudne słowo

Napisany 10 stycznia 2011 - 17:03
Tomspeed - spróbuj poczytać ze zrozumieniem. Sarkazm - trudne słowo
a co mnie obchodzi ze ciebie nie obchodzi??
ciekawe co by bylo jak sie na drodze bysmy spotkali
masz racje SARKAZM

i kto tu nie czyta ze zrozumieniem??
Napisany 12 stycznia 2011 - 17:22

Napisany 12 stycznia 2011 - 17:58
My często po 17 jeździmy na drogowych z tego względu, że w kluskach są strasznie słabe reflektory świateł mijania.
ja bym na twoim miejscu sie tym nie chwalil.
brak slow
Napisany 12 stycznia 2011 - 19:06
ale to że masz słabe mijania nie upoważnia cię do tego byś jeżdził na drogowych i oślepiał innychMy często po 17 jeździmy na drogowych z tego względu, że w kluskach są strasznie słabe reflektory świateł mijania. Trzeba zainwestować chyba w nowe reflektory
.
Napisany 13 stycznia 2011 - 00:55
(bez obrazy) może jakiś niedzielny kierowca ! bo każdy szanujący się kierowca który zna znaczenie tych lampeczek z przodu auta używa je zgodnie z przeznaczeniem!
mgły/gęstych opadów/innych warunków utrudniających widoczność

Napisany 13 stycznia 2011 - 11:00
ale to że masz słabe mijania nie upoważnia cię do tego byś jeżdził na drogowych i oślepiał innych
Słabe są to fakt, nie usprawiedliwia mnie to również fakt ale raczej nie sądze, że oślepiamy innych kierowców. Myślę, że jadąc po wsiach można sobie pozwolić na drogowe, wyjeżdżając w miasto to już inna sprawa.
Napisany 13 stycznia 2011 - 11:20
Myślę, że jadąc po wsiach można sobie pozwolić na drogowe, wyjeżdżając w miasto to już inna sprawa.
a jaka roznica?? kierowcy na wsiach maja inne oczy od miastowych??
glupie tlumaczenie
i uwierz mi, ze oslepiacie
Napisany 13 stycznia 2011 - 11:22
a jaka roznica?? kierowcy na wsiach maja inne oczy od miastowych??
glupie tlumaczenie
i uwierz mi, ze oslepiacie
Pisząc poprzednią wiadomość miałem na myśli, że po wsiach nie jeździ tak dużo ludzi niż po mieście, wychodzę z założenia, że to poprawia widoczność ale nie myślcie o Mnie jak o niewiadomo kim, gdy widzę pojazd nadjeżdżający z naprzeciwka to oczywiście przechodzimy na światła mijania.
Napisany 13 stycznia 2011 - 11:36
Pisząc poprzednią wiadomość miałem na myśli, że po wsiach nie jeździ tak dużo ludzi niż po mieście, wychodzę z założenia, że to poprawia widoczność ale nie myślcie o Mnie jak o niewiadomo kim, gdy widzę pojazd nadjeżdżający z naprzeciwka to oczywiście przechodzimy na światła mijania.
ale przepisy pozwalaja na uzywanie swiatel drogowych w terenie zabudowanym , jesli nie oslepia to innych uzytkownikow drogi , w tym pieszych
Napisany 13 stycznia 2011 - 13:56