Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Nie jeżdżę na halogenach - APEL

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
329 odpowiedzi na ten temat

#201 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 stycznia 2011 - 17:57

Co wam halogeny przeszkadzają??
Przecież mają tak ustawione światło że świecą płasko i nad ziemią?Nie mają prawa dawać po oczach.Nie patrzy się w świecące halogeny tak jak nie patrzy się w światła mijania nadjeźdźającego pojazdu z przeciwka.
Jeżeli to są przeciwmgłowe to niech sobie świecą.

#202 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 09 stycznia 2011 - 18:48

Co wam halogeny przeszkadzają??
Przecież mają tak ustawione światło że świecą płasko i nad ziemią?

i wlasnie dlatego sie odbijaja od np. mokrej jezdni.
szczegolnie to zauwazaja kierowcy ciezarowek, autobusow itp.

ps. gdyby tak bylo, ze nie przeszkadzaja, to przepisy podejrzewam bylyby inne i np. pozwolilyby wykorzystywac te swiatla do jazdy w dzien. bo ich umieszczenie sie zgadza z takimi swiatlami,

poza tym rozklad swiatla wcale nie jest taki "plaski" jak mozna by sie domyslac.

wlaczac te swiatla wtedy kiedy przepisy na to pozwalaja i nie bedzie tematu do dyskusji

#203 OFFLINE   raczka100

raczka100

602762968

• 171 postów

Napisany 09 stycznia 2011 - 19:13

wlaczac te swiatla wtedy kiedy przepisy na to pozwalaja i nie bedzie tematu do dyskusji[/B]

ja uwazam ze jesli jak wczesniej kolega wspomnial uzywam swiatel p/m wtedy kiedy ich potrzebuje,jak jest pobocze zle doswietlone (akurat przybrudzonymi lampami itp),wies,las, a wtedy mam doswietlone pobocza gdzie widze je.jadac i widzac nadjezdzajacy pojazd z przeciwka gasze je i jak potzreba jest ponownie zalaczam.

ja tak zauwazylem ze nie przepisy i oslepianie ,choc jest to prawda ze sa ostrzejsze niz w suchej porze, ze bardziej drazni "nas" to ze sa one wogole zalaczone a zaden z nas nie zwroci uwagi w sposob kulturalny a jedynie w zlosci "zgas bo ja walne dalekosieznymi i zobaczysz jak to jest".jedzie to mrugnij p/m to moze sie domysli ze ma wlaczone p/m i je wylaczy.
chyba myslenie mam dobre choc zaraz dostane po glowie ze tak nie jest hehe ciekaw jestem jaka bedzie reakcja wielu ludzi
bez urazy dla kolegow

#204 OFFLINE   mnowacz

mnowacz
  • 273 postów

Napisany 09 stycznia 2011 - 20:15

Jak baby na targu ... przepis jest jasny i koniec, ale i tak każdy, absolutnie każdy będzie dyskutował, przedstawiał swoje racje i ble ble ble .. Jak 'moda na sukces' .. równie dobrze można przeczytać tylko pierwszą stronę tematu, ostatnią albo w ogóle ..

#205 OFFLINE   przemo07

przemo07
  • 736 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 09 stycznia 2011 - 21:12

jeżdze na halogenach i .. ;)

fakt jest taki że one nie oslepiaja to raz

jestes bardziej widoczny na drodze, czy to z daleka dla na przeciw czy lusterkach to dwa

masz lepiej oswietlona droge przed autem to trzy

masz racie jezdzisz na halogenach :mad:bo lubisz :mad:osobiście przy dobrej pogodzie młotek i tyle po halogenach :D jak czesto jadziesz w nocy gdy pada ?a z naprzeciwka jedzie ktoś na halogonach moja reakcja jest taka długie plus halogeny to jest lekarstwo na halogen :szpital:

#206 OFFLINE   hans161

hans161
  • 155 postów
  • Województwo: opolskie
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 09 stycznia 2011 - 21:13

a ja niema z przodu halogenów i jest dobrze

#207 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów

Napisany 09 stycznia 2011 - 21:58

a ja niema z przodu halogenów i jest dobrze

ja mam i zalaczylem je moze 3 razy w ciagu tego roku,
a tutaj w irlandii kazdy jezdzi na halogenach , jak jest dzien albo jeszcze nie jest calkiem ciemno to jezdza bez swiatel, lub na pozycyjnych , a jak sie zrobi ciemno to wlaczaja co sie tylko da, malo tego czasem jezdza na pozycyjnych i z halogenami.
trzeba sie przyzwyczaic, bo innego wyjscia niema

#208 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 10 stycznia 2011 - 02:07

ja mam i zalaczylem je moze 3 razy w ciagu tego roku,
a tutaj w irlandii kazdy jezdzi na halogenach , jak jest dzien albo jeszcze nie jest calkiem ciemno to jezdza bez swiatel, lub na pozycyjnych , a jak sie zrobi ciemno to wlaczaja co sie tylko da, malo tego czasem jezdza na pozycyjnych i z halogenami.
trzeba sie przyzwyczaic, bo innego wyjscia niema

Osobiście halogeny użyje ze 3-6 razy w roku , ale ostatnio widzę , że ludki jeżdżą na pozycyjnych + halogeny lub wogóle bez świateł + halogeny. I to ostatnio dość często widzę tą ostatnią opcję :)

#209 OFFLINE   zlomega

zlomega
  • 157 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: nie wiem jaki mam silnik

Napisany 10 stycznia 2011 - 07:16

....że ludki jeżdżą na pozycyjnych + halogeny lub wogóle bez świateł + halogeny. I to ostatnio dość często widzę tą ostatnią opcję :)

A może widzisz ludzi jadących na dziennych...
Coraz więcej aut ma dzienne w zderzaku (np skoda octawia czy superb) ma zwykłe nie ledowskie światła dzienne w tej samej lampie co halogeny, wygląda to w pierwszej chwili jakby jechał na halogenach bez pozycyjnych, ale fabrycznie nie ma takich instalacji żeby dało radę właczyć halogeny bez pozycyjnych i takie przeróbki mogą się zakończyć zabraniem dowodu....

#210 OFFLINE   zielonaomega99

zielonaomega99
  • 23 postów

Napisany 10 stycznia 2011 - 12:30

Cytat:
Napisał zielonaomega99 Zobacz post
Zresztą CO ONI WSZYSCY MNIE OBCHODZA
a co mnie obchodzi ze ciebie nie obchodzi

ciekawe co by bylo jak sie na drodze bysmy spotkali

Tomspeed - spróbuj poczytać ze zrozumieniem. Sarkazm - trudne słowo ;)

#211 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 10 stycznia 2011 - 17:03

Tomspeed - spróbuj poczytać ze zrozumieniem. Sarkazm - trudne słowo ;)

a co mnie obchodzi ze ciebie nie obchodzi?? ;)

ciekawe co by bylo jak sie na drodze bysmy spotkali

masz racje SARKAZM !!!!!! to trudne słowo,

i kto tu nie czyta ze zrozumieniem??

#212 OFFLINE   Jackyl1988

Jackyl1988
  • 30 postów

Napisany 12 stycznia 2011 - 17:22

My często po 17 jeździmy na drogowych z tego względu, że w kluskach są strasznie słabe reflektory świateł mijania. Trzeba zainwestować chyba w nowe reflektory :).

#213 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 12 stycznia 2011 - 17:58

My często po 17 jeździmy na drogowych z tego względu, że w kluskach są strasznie słabe reflektory świateł mijania.

ja bym na twoim miejscu sie tym nie chwalil.

brak slow

#214 OFFLINE   dany5

dany5
  • 1 045 postów

Napisany 12 stycznia 2011 - 19:06

My często po 17 jeździmy na drogowych z tego względu, że w kluskach są strasznie słabe reflektory świateł mijania. Trzeba zainwestować chyba w nowe reflektory :).

ale to że masz słabe mijania nie upoważnia cię do tego byś jeżdził na drogowych i oślepiał innych

#215 OFFLINE   krasulec

krasulec
  • 255 postów

Napisany 13 stycznia 2011 - 00:55

a ja próbuje to zrozumieć jedzie sobie taki na halogenach tłumacze sobie może to kobieta
(bez obrazy) może jakiś niedzielny kierowca ! bo każdy szanujący się kierowca który zna znaczenie tych lampeczek z przodu auta używa je zgodnie z przeznaczeniem!
mgły/gęstych opadów/innych warunków utrudniających widoczność !!

#216 OFFLINE   Jackyl1988

Jackyl1988
  • 30 postów

Napisany 13 stycznia 2011 - 11:00

ale to że masz słabe mijania nie upoważnia cię do tego byś jeżdził na drogowych i oślepiał innych

Słabe są to fakt, nie usprawiedliwia mnie to również fakt ale raczej nie sądze, że oślepiamy innych kierowców. Myślę, że jadąc po wsiach można sobie pozwolić na drogowe, wyjeżdżając w miasto to już inna sprawa.

#217 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów

Napisany 13 stycznia 2011 - 11:20

Myślę, że jadąc po wsiach można sobie pozwolić na drogowe, wyjeżdżając w miasto to już inna sprawa.

a jaka roznica?? kierowcy na wsiach maja inne oczy od miastowych??

glupie tlumaczenie

i uwierz mi, ze oslepiacie

#218 OFFLINE   Jackyl1988

Jackyl1988
  • 30 postów

Napisany 13 stycznia 2011 - 11:22

a jaka roznica?? kierowcy na wsiach maja inne oczy od miastowych??

glupie tlumaczenie

i uwierz mi, ze oslepiacie

Pisząc poprzednią wiadomość miałem na myśli, że po wsiach nie jeździ tak dużo ludzi niż po mieście, wychodzę z założenia, że to poprawia widoczność ale nie myślcie o Mnie jak o niewiadomo kim, gdy widzę pojazd nadjeżdżający z naprzeciwka to oczywiście przechodzimy na światła mijania.

#219 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów

Napisany 13 stycznia 2011 - 11:36

Pisząc poprzednią wiadomość miałem na myśli, że po wsiach nie jeździ tak dużo ludzi niż po mieście, wychodzę z założenia, że to poprawia widoczność ale nie myślcie o Mnie jak o niewiadomo kim, gdy widzę pojazd nadjeżdżający z naprzeciwka to oczywiście przechodzimy na światła mijania.

ale przepisy pozwalaja na uzywanie swiatel drogowych w terenie zabudowanym , jesli nie oslepia to innych uzytkownikow drogi , w tym pieszych

#220 OFFLINE   bartez55

bartez55
  • 52 postów

Napisany 13 stycznia 2011 - 13:56

Mi się wydaje, że przepisy pozawalają na jazdę na światłach drogowych w terenie zabudowanym tylko wtedy gdy teren zabudowany jest nieoświetlony prze latarnie.