Lepiej kup używaną oryginalną. Takie podróby długo nie służą.Hej Pany a ja znalazłem taką będzie ona dobra do 2.0 16 V do X20xV chiałbym ja kupić ale nie wiem czy się nada jest tańsza jeszcze od tych co pokazane są kolory się zgadzają podpowie ktoś
link: http://moto.allegro....acf77d00be2ff62

Pomóżcie w doborze sondy lambda
Napisany 03 lutego 2013 - 22:18
Napisany 14 lutego 2013 - 19:23
Napisany 13 marca 2013 - 11:53
Czy sondy 5WK9 0381 (90 528 640) oraz 5WK9 0371 (90 528 253) są identyczne, a jedyną różnicą jest długość przewodu?
Ta pierwsza jest dedykowana do Omegi z X20XEV.
Czy tą drugą też można zastosować?
To samo mnie nurtuje bo wygląda dokładnie identycznie

Ja kupiłem tą drugą oryginalną dość okazyjnie więc najpóźniej w sobote ją zamontuje i dam znać czy chodzi

Zresztą tak na chłopski rozum to ten sam silnik, te same lata, ta sama elektronika różni się tylko ułożeniem więc stąd różnica w długości kabelka ale jakoś nie chce mi się wierzyć ze będzie jakkolwiek inaczej pracować...
Napisany 15 marca 2013 - 21:55

Napisany 02 kwietnia 2013 - 20:13
3 dni temu zakupiłem omcie 2.0 16v i po 2 dniach jazdy zauważyłem ze falują mi obroty na ciepłym silniku
skaczą od 900 do 1.5-2 tys
Na postoju da sie to jakoś przeżyć ale najgorzej jest jak jej coś odbije w trakcie jazdy i jak by silnik nie reagował na pedał gazu .Trwa to do momentu kiedy złapie obrotów i dam mu gazu tak powyżej 2 tys obr i jej przechodzi.
Myślałem ze to jest wina silniczka krokowego i udałem się dzis do mechanika pod kompa i - pokazało mi 3 błędy
1- przepływomierz powietrza (jest nowy założony ale jakiś chińczyk)
2- sonda lombda
3- brak żarówki (chick lub silnika)
Zastanawiam sie nad kupnem tej sondy ale mam wątpliwości bo do wymiany mam cały układ wydechowy i nie wiem czy to ma wpływ na te obroty.
Dodam ze w samochodzie jest założona instalacja gazowa Stag
Nie wspomniałem ze dziś miałem 1 przypadek ze przy odpalaniu auta na benzynie gasła mi 3 razy ale jak dodałem gazu za 4 razem i przełączyła się na gaz to już było dobrze.
Proszę o poradę.
Napisany 02 kwietnia 2013 - 20:29
w grę wchodzi tylko i wyłącznie Oryginał albo NGK....
I koniec tematu w tym temacie..
Napisany 02 kwietnia 2013 - 20:29
Napisany 02 kwietnia 2013 - 20:36
przepływka chińczyk -> sonda szaleje -> daje rozjechane mapy paliwowe = obrazek pracy silnika. do tego nieszczelności w wydechu może zakłócać dodatkowo pracę sondy. musiał byś parędziesiąt kilometrów przemęczyć się na PB co by mapy wróciły do normy, chyba że masz kogoś co ma TECH'a sprzętowego i wgra Ci na nowo mapy i dopiero regulacja LPG.
Fakt jest taki ze Pognałem ja na paliwie z Krakowa do domu ( 170 km) bo nie zauważyłem ze gaz mi przełączyło.
Gdzie na tego TECHa można podjechać w okolicach Radomia
Właśnie się rozglądam za nowym wydechem wiec myślę ze do momentu wymiany muszę się pomęczyć a po wymianie zobaczyć czy będzie jakaś zmiana.
Jestem już po wymianie
Dzis rano udałem sie na auto skup i zakupiłem kompletny tłumik ( wyciągali go przy mnie z omci)
wraz z sonda i po przejechaniu kilku km widzę ze skoki obrotów jak by zniknęły, ale sie okaże w dalszej eksploatacji.
Ale dziwne było dla mnie bo stara sonda miała strasznie długi przewód (około 50 cm) a ta co zakupiłem była dopasowana idealnie.
Napisany 08 maja 2013 - 16:03
Mam pytanie czy do omegi 2.5 v6 99' pasuje ta sonda :
http://allegro.pl/op...3178679212.html
Nastepne pytanie , czy przy wymianie przeplywomierza musze odlaczyc akumulator ?
Jestem bardzo swiezym uzytkownikiem Omegi wiec prosze o wyrozumialosc

Napisany 28 maja 2013 - 18:33
Napisany 28 maja 2013 - 19:06
Koledzy podpinam się pod temat, szukałem po linkach jakie były w postach niżej ale większość aukcji już nie ma. Moja oma po wymianie pierścieni, rozrządu, pompy, oleju filtrów itp. w sumie dość spory remont bo praktycznie większość bebechów wymieniona, mechanik stwierdził po podłączeniu pod kompa już poskładanego auta ,że sonda zdechnięta jest i trzeba wymieniać, faktycznie dojeżdżając do świateł skacze obrotami albo przy zmianie biegów nie spada z obrotów (wygląda to jak przy silniczku krokowym ale on żadnego błędu nie pokazał ani inne czujniki po dwóch sprawdzeniach). Mam do wymiany (albo pospawania) kolektor jeszcze i wymiana środkowego tłumika no i ta nieszczęsna sonda. Portfel schudł po remoncie o dobre 2 tys więc zaczynają się ograniczone środki, co byście doradzali i gdzie dorwać tą sondę? Znalazłem coś takiego, ale jestem kompletnie zielony w tym temacie http://allegro.pl/so...3154563977.html
Najpierw porządek z wydechem a dopiero ocena pracy sondy http://motosklep.oin...640-855331.html
http://www.motointeg...lambda-ngk-0420
Napisany 28 maja 2013 - 19:10
Napisany 28 maja 2013 - 19:18
Witam
Mam pytanie czy do omegi 2.5 v6 99' pasuje ta sonda :
http://allegro.pl/op...3178679212.html
Nastepne pytanie , czy przy wymianie przeplywomierza musze odlaczyc akumulator ?
Jestem bardzo swiezym uzytkownikiem Omegi wiec prosze o wyrozumialoscwiec za niektore banalne pytanie co dla nie ktorych przepraszam
Pasuje ma być 1V trzy przewody ,, dwa białe i czarny ,,, przy wymianie przepływki , przed odpięciem jakiejkolwiek wtyczki należy odłączyć akumulator tak na wszelki wypadek , nie należy odłączać podczas włączonego zapłonu bo powie papa:p
Własnie o to chodzi, ze mechanik stwierdził całkowicie padnięta sondę, (nie byłem przy pomiarze) jutro zmieniam środkowy tłumik, kolektor będzie pospawany.
Sonda do xeva to specyficzna sonda dlatego tak łatwo o pomylkę , no i cenka jest specyficzna:masakra:
Nie wszyscy mechanicy potrafią ocenić jej prawidłową pracę więc należy podchodzić z rezerwą

Napisany 28 maja 2013 - 19:25

Napisany 15 czerwca 2013 - 11:37
Napisany 15 kwietnia 2017 - 18:57
Napisany 01 grudnia 2018 - 17:32
Witam. Podłącze się czy sonda z Vectry b 1.6 16 v będzie pasowała do omegi b 2.0 16 v?
Napisany 02 grudnia 2018 - 00:33
Witam. Podłącze się czy sonda z Vectry b 1.6 16 v będzie pasowała do omegi b 2.0 16 v?
Nie pasuje.
Napisany 05 grudnia 2018 - 23:17
W jakim dokładnie miejscu w omedze jest ta sonda? Na kolektorze, czy gdzieś dalej?