Pare dni temu przesiadłem sie na S3 i jak dla mnie jest to aktualnie najlepszy telefon na rynku a jego rozmiar dla mnie (mam duże łapy) jest idealny. Jedynie obudowa jest śliska i łatwo można upuścić telefon przy wyciaganiu z kieszeni (w S1 było podobnie ale był mniejszy, S2 nie miał tego problemu z racji prostokątnej budowy i chropowatej tylnej klapki).
W każdej serii polecam zrobić root-a i zmianić soft na dowolny z forum android, wtedy telefon staje sie w pełni "bajerancki" w obsłudze.
Co ciekawe w pracy na S1 nie miałem zasiegu (dopiero przy oknie), w S3 mam 2 kreski zasiegu (dalej ta sama sieć). Dodatkowo w Galaxy mozemy dogrywać pliki MODEM, który polepsza zasieg w telefonie i nie wymaga root-a (wgrywa sie Odinem). Jest ich pelno na necie trzeba dobrac odpowiedni.
S3 swego czasu miało problem z awaryjnością i duzo modeli wracało na gwarancji. Przyczyne "sudden death" udało sie naprawić poprzez aktualizacje softu wydanego przez Samsunga.
SII to bardzo dobry telefon a róznica nie jest aż taka powalajaca jak przy przesiadce z S1 na S2.
Śmiem twierdzić, że mimo wszystko wieksza różnica jest miedzy S2 a S3. W S2 wyswietlacz 4,3 cala z rozdzielczoscia 800x600 i gęstości 217 ppi kontra HD Super Amoled z rozdzielczoscia 1280x720 i gęstości aż 319 ppi (troche mniej niż retina w Iphone 5 - 326 ppi).
Procesor 2 rdzeniowy 1,2 Ghz Exynos kontra 4 rdzenowy 1,4 Ghz w S3 ( w pełni jeszcze niewykorzystywanych). Lepszy aparat (HDR i Autofocus) oraz wieksza bateria. Bluetooth 3.0 vs 4.0. Nie wspominajac o bajerach jak Smart Stay, NFC czy tez S Beam. Porównując w ten sam sposób S1 z S2 różnice są mniejsze.
Osobiście polowałem na NOTE 2 ale na S3 nie moge narzekać