Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

omega A dziwny drobiazg?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
41 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 stycznia 2007 - 21:01

nom wlasnie... rozgrzebiesz to jeszcze gorzej mozna narobic. a co do maluszka to mam go od wakcji. mialem poloneza caro 92 ale juz poszedl na zyletki. jego miejsce zajal maluszek. elegant z 96 zatankowany do pelna z nowymi oponami za 500. ale to autko rodzicow. moja jest omka i w maluszka siadam od czasu do czasu jak omka w garazu a do sklepu na przyklad trzeba jechac. maluszek za stowke. ja pamietam czasy WSK za 30zl. teraz za mniej niz 600 zl nie znajdziesz. A oto moje bolidy:Dodany obrazek
Gorąco pozdrawiam :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

#22 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 27 stycznia 2007 - 21:23

Twoja omcia 3 latka mlodsza od mojej... odrazu widac na fotce (nie wiem po czym ale widac :razz: )a wylazi gdzies ruda :?: ...
qrcze musze szukac jakiegos garazu na stale i sie troche za nia wziac...
a ten Kaszlak rodzicow to jeszcze troche polata... i jak za takie pieniadze to zawsze sie przyda...

#23 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 28 stycznia 2007 - 14:12

No ruda zaczyna sie pojawiac na dole drzwi, i przednich blotnikach. niby garazuje ale zima daje omce w kosc. poza tym kaszlak wyglada nieco lepiej. przeszedla maly remoncik zaraz po kupnie. Heh rodzice nie mieli zamiaru nigdy kaszlaka kupowac ale wlasnie tac cena... ja za moja omke sie zabieram na wakacje. mam garazyk ale zimny. zrobie ta rdze co jest teraz i zrobie jej polerke. a to fotki z robienia maluszka. Dodany obrazekDodany obrazekDodany obrazek
Dodany obrazek
niby przy kupnie bylo spoko, niewiele rdzy tylko 40% progow nie bylo ale podczas roboty wszystko wyszlo. trzymal sie na samym lakierze. Wczesniej robilem poldka i tez mi nawet fajnie wyszlo ale Omega to duze wyzwanie ktorego nie ukrywam ze sie boje. konserwacje i rdze zrobie sam ale na lakierowanie i polerke pojade do warsztatu. niby lakier nie jest metalic ale mimo to nie ma jeszcze wprawnej reki i nie moge sobie pozwolic zeby moja druga milosc mi wstyd przynosila :wink: :wink: :wink:
poza tym zaczynam zbierac materialy na temat budowy gokarta wiec wakacje beda pelne jakze przyjemnej pracy. zalozylem o tym temat na Omega Spamers.
A jak bedziesz robil Omesie to rob fotki i zamieszaj je na forum. z wielka checia je zobacze. ja bede robil tak samo. Pozdrawiam

#24 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów

Napisany 28 stycznia 2007 - 14:35

Yo napewno beda fotki... ale u mnie troche wiecej roboty... prawy blotnik- ale mam juz kupione i prawy i lewy takze tylko lakier i zalozyc obydwa...
wiekszy problem jest z progiem, bo prawego przy tylnym kole juz niewiele zostalo :sad: sam nie wiem czy sie samemu za to wziac czy warsztat...
podloga chyba w miare sie trzyma i lewny prog tez...
a no i drzwi z dolu tez juz troszke bierze...
zobaczymy jak to bedzie :wink: ale do wakacji albo w wakacje trzeba bedzie cos z tym zrobic albo na mlodzsza uzbierac :grin:

a tak w ogole to jeszcze nie widzialem zeby maluchy na drzewach rosły :mrgreen: :peace:

#25 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 28 stycznia 2007 - 16:50

na mlodzsza uzbierac :grin:
a tak w ogole to jeszcze nie widzialem zeby maluchy na drzewach rosły :mrgreen: :peace:

Ja sie wolnymi krokami przymierzam do kupna C 3.0. ale to za jakies 3 latka niech stanieja bo na razie za bidny jestem. do do maluszka to ja mieszkam pod wschodnia granica: psy d*pami szczekaja, wrony zawracaja a maluch rosna na drzewach :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wina nie robi sie jak wszedzie z jablek tylko z fermentowanych maluszkow. Pozdrowionka BenQ

#26 OFFLINE   stefcio1403

stefcio1403
  • 20 postów

Napisany 28 stycznia 2007 - 18:42

W mojej Omesi ABS najczęściej szwankuje w okresie zimowym i nie ukrywam że mi to pasuje. szkoda że nie ma możliwości wyłączenia ,wiem że jest taka możliwożliwość w innych autkach.
Prawdopodobnie :?: gdzieś na układzie jest przetarty przewód i woda z solą powoduje przebicie i rozłączenie.

#27 OFFLINE   Evert

Evert

Design Edition

• 30 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 28 stycznia 2007 - 22:05

Yo napewno beda fotki... ale u mnie troche wiecej roboty... prawy blotnik- ale mam juz kupione i prawy i lewy takze tylko lakier i zalozyc obydwa...
wiekszy problem jest z progiem, bo prawego przy tylnym kole juz niewiele zostalo :sad: sam nie wiem czy sie samemu za to wziac czy warsztat...
podloga chyba w miare sie trzyma i lewny prog tez...
a no i drzwi z dolu tez juz troszke bierze...
zobaczymy jak to bedzie :wink: ale do wakacji albo w wakacje trzeba bedzie cos z tym zrobic albo na mlodzsza uzbierac :grin:

Jak masz wzięte progi - to po zdjęciu listew w tylnych nadkolach - posty odcinek zobacz jak tam wygląda :) bo ja jak ruszyłem progi z tyłu, poprzez nadkola doszedłem do końca nadkoli . pospawane, dobrze że z zewnątrz niewidoczne, listwa zakryła bo malowanie nie wiem kiedy:) Walnęłem kiedyś sarnę, jeszcze rekordem - po tym jak blacharz zawołał kupiłem migomaga i teraz sam robię wszystko - spawarka, sprężarka i reszta klamotów jest, Oma A jest na tyle dobra że większość rzeczy zrobisz sam i bez powodu do ASO na kasowanie błędów bo nie pojedzie nie trzeba zjeżdżać :)
Mam taki fajny tekst, ale tutaj się nie nadaje :(

#28 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 28 stycznia 2007 - 22:45

EEE to fajniutko masz - sprzecior masz w komplecie to nic tylko robic. ja mam zwykla spawarke, zepsuta sprezarke i checi do roboty. Koledzy ja to tak sobie pomyslalem ze jesli na wiosne bym sie bral za lepienie Omki to moze bym wstawil nowe poszycia i progi. ile moga kosztowac drzwi i blotniki? pewnie na wiosne szlag trafi tez maske i tylna klape. jesli orientujecie sie ile taka przyjemnosc to powiedzcie. wiadomo ze lepiej polepic ale chcialbym miec to poczucie ze mam nowe szaty. Pozdro

#29 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów

Napisany 29 stycznia 2007 - 16:46

Luqua, maske jak chcesz to mam (kolor granat) tylna klape tez tylko nie wiem czy sam jej do mnie nie zaloze... a progi slyszalem ze mozna kupic za okolo 90zl za sztuke... :grin: i jak robota samemu to sie nawet oplaca :wink:
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#30 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 29 stycznia 2007 - 18:45

ja myslalem o fabrycznie nowych elementach... Jak bedziesz mial okazyjke to dopytaj ile taki zabieg by kosztowal. pzd

#31 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów

Napisany 29 stycznia 2007 - 19:19

aaaa... nowki funki :grin: a w ogole mozna jeszcze gdzies dostac fabrycznie nowe :?: Luqua, a gdzie w tym ASO bedziesz pracował :?: :grin:
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#32 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 30 stycznia 2007 - 17:45

No wlasnie noweczki bym chcial zalozyc moze jakos znajde do takowych dojscie. a co do ASO to najprawdopodobniej bede pracowal ale na razie jako stazysta. bylem w OPLU dzisiaj dac dokumenty, ktore maja do PUP zlozyc. ale sama decyzja w sprawie przyjecia przez OPLA mnie jest pozytywna. napisalem ladny list motywacyjny w ktorym zaznaczylem ze jezdze Omega. Teraz wszystko zalezy od tego kiedy ci z OPLA zloza dokumenty i czy urzad pracy na to zezwoli czyli polska biurokracja. jak sie wczepie do tej roboty to moze znajde fajne dojscia do czesci do naszych starszawych kluseczek. pozdrwiam

#33 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 03 lutego 2007 - 08:12

heh znowu mi dziala ABS, wczoraj sie wlaczyl. moglby sie nie wylaczac do konca zimy. na razie sie ciesze ale i tak kontrolka awarii ukkladu hamulcowego mi swieci wiec nie moge na moim ABSsie polegac. Na wiosne zrobie z tym porzadek. pozdrawiam

#34 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów

Napisany 03 lutego 2007 - 12:20

no prosze... moze wlales jakas bezsiarkowa 98 :lol: i omeska to docenila... :grin: hahaha :grin:
A troszke roboty bedziesz mial zeby wszystko posprawdzac... ale jak sie cieplo na dworzu zrobi to az sie chce :wink:
a jakie masz wyposazenie w Omci :?: masz komputer :?:

#35 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 03 lutego 2007 - 17:41

omke mam gola i wesola, jedynie co mam z elektryki to lusterka. komputera nie mam. taką wolalem, jakos w starszych samochodach nie lubie elektroniki, nie mam po prostu przekonania. a za omke to sie szybko nie wezme bo mam inny klopot. w maluszku mi padl modul zaplonu. na razie sie nim zajmuje bo maluszek unieruchomiony. nie ma pradu na swiecach i dzisiaj doszedlem ze to na bank jest modul. dzisiaj sie bawilem przy omce przerzucajac kabel od CB pod tapicerka zeby antenka byla na klapie bagaznika i grzebalem sie przy wzmacniaczu bo spalil mi sie bezpiecznik (standardowy 15) i zalozylem tymczasowo 5. zapomnialem o zmianie na wiekszy i bezpiecznik stopil sie razem z plastikowa oslona. kupe grzebania i chyba mi to na dobre nie wyszlo bo juz kaszle i mam katar. jak zrobie maluszka to wszystkie prace przy autkach :wink: zostawiam do wiosny, nie mam na to zdrowia a ten wzmacniacz i tak odchoruje. pozdrawiam

#36 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów

Napisany 03 lutego 2007 - 19:44

hehehehe... ja dzis tez moja uzdrowilem ale nie na dlugo... :sad: rano bylo wszystko w porzaqdku a teraz cos mi zasilanie padlo... znowu ktoras swieca nie pali... musze nowe kable kupic... a zaczelo sie ze dostal sam z siebie wysokich obrotow i strzelil... jakos dojechalem do domu i juz w ogole jak zapali to odrazu gasnie... i jeszcze mi przy twarzy strzelil... wiesz nazbieralo sie gazu i nagle sie iskra pojawila to uszlo ta klapka na przepustnicy... jak reka dodalem gazu... mam jakies stare kable jutro musze przelozyc a jak nie to w pon kupic nowe...
takze zawsze cos pod gorke... :wink:
pozdrawiam
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#37 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 06 lutego 2007 - 17:50

z gazem to sa takie fazy. mnie takie omijaja bo nie posiadam instalacji. sam chcialem kupic nowe przewody ale jakos nie wyszlo. samochod mi mocno szarpal i czmychal a rano nie palil na wszystkie gary. Zmienilem stacje paliw i wymienilem swiece na NGK chyba 70zl za komplet i wszystko wrocilo do normy a samochod odzyskal swoja moc. Badziwena benzynka a ty uwazaj ze swoja zeby ci krzywdy nie zrobila bo wtedy bedzie dopiero problem. A co do kabli to zobacz w nocy jak sobie iskra po kabelkach nagina :razz: Wymieniaj szybko przewody zeby do pozaru jakiegos nie doszlo. powodzenia w naprawach.

#38 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów

Napisany 06 lutego 2007 - 18:06

kabelki zmienione! :mrgreen: na nowe... i jest ok... jak narazie... a co do benzynki to ostatnio wlalem eurosuper 95 ze Statoila... takze raczej nie syf... :razz:
ale po zmianie przewodow zapala mi sie kontrolka silnika "check" czy jak to tam... w ksiazce pisze ze sygnalizuje ona blad silnika i bledy do odczytania na zlaczu diagnostycznym... palil normalnie... no to odlaczylem na 5 minut aku i ok... zgasla... nie wiem od czego to bylo ale najwazniejsze ze juz sie nie swieci :wink:
a co do tych efektow pirotechnicznych to na drugi dzien zauwazylem ze az mi sie filtr powietrza otworzyl i teraz jakos pokrywa luzna... ale moze tak wczesniej bylo...
pozdrawiam

#39 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 06 lutego 2007 - 21:43

a co do tych efektow pirotechnicznych to na drugi dzien zauwazylem ze az mi sie filtr powietrza otworzyl i teraz jakos pokrywa luzna... ale moze tak wczesniej bylo...
pozdrawiam

mozna cie okreslic slowem GREMLIN. a co tam wybuchnie albo nie...
to dobrze ze kontrolka nie swieci chociaz ciekawy jestem dlaczego swiecila. no ale nie ma sie co rozczulac. jak jest git to sie bardzo ciesze. a tak nawiasikiem to ile dales za kabelki?

#40 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 06 lutego 2007 - 21:45

ja tez leje na statoil. to przynajmniej u mnie najlepsza stacja. kiedys BP bylo najlepsze ale teraz slyszalem ze tam tylko dobry gaz maja a benzyna to zmiotki w dodatku najdrozsze w Chełmie. jezdze na bnzynce statoil juz z pol roku non stop i z czystym sumieniem mowie: lej tylko tam a Omka ci dlugo posluzy. pozdrowionka