Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Przeszukanie samochodu.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
30 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Pingwin60

Pingwin60
  • 72 postów

Napisany 19 września 2009 - 09:28

Witam.
Czy policja ma prawo przeszukać samochód w poszukiwaniu narkotyków bez nakazu? Ostatnio miałem taką sytuację, że wiozłem kolegę i wydawał się im podejrzany (a był kurna chory i zmęczony) i "przetrzepali" mnie, kolegę i auto. Nie robiłem im żadnych kłopotów, sam pokazałem wszystkie schowki. Dodam, że była to prewencja, a nie drogówka.

Średnia przyjemność - łącznie ze ściąganiem butów i wyciąganiem wkładek. Do tego jakieś 15 minut zmarnowane - a jak mówią czas to pieniądz.

Jak do takich sytuacji odnosi się nasze prawo? Mogłem odmówić im przeszukania samochodu i rewizji osobistej? Przecież to jest naruszenie mojej godności osobistej.

P.S. Mam nadzieje, że dobrze wpasowałem się z działem...

Pozdrawiam,
Pingwin60

#2 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 19 września 2009 - 09:41

ma prawo w przypadku uzasadnionego podejrzenia a w twoim wypadku uzasadnionym podejrzeniem był wygląd twojego kolegi:D przepis tak nieprecyzyjny że policja może zinterpretować wszystko jako uzasadnione podejrzenie i czasem to robi i nic z tym nie zrobisz:( możesz skargę napisać ale zostanie odrzucona z braku podstaw kumpel to przerabiał , szkoda zachodu

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#3 OFFLINE   MarcoFox

MarcoFox

Zbanowany

• 268 postów

Napisany 19 września 2009 - 10:12

jak policja nic nie robi.... narzekanie że bandytyzm i narkotyki sie panoszą...
jak prewencyjnie zaczną sprawdzać auta i kierowców to narzekanie że państwo policyjne i się czepiają....

#4 OFFLINE   Pingwin60

Pingwin60
  • 72 postów

Napisany 19 września 2009 - 10:26

MarcoFox - miałeś taką sytuację? Ja miałem pusty samochód akurat. A i tak z niczego zrobili mi burdel w aucie. Może Ty lubisz po kimś sprzątać, ale ja nie. Zwłaszcza jak jeszcze "odkładając" coś rzuci tekstem "a to sobie Pan później posprząta".

Nie mówię, że to jest złe, ale nie w taki sposób. A gdzie narkotesty? Może najpierw by nas chociaż na ślinę przebadali zamiast taką akcję robić?

#5 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 19 września 2009 - 10:33

Nie chce wrzucac wszystkich Policjantow do jednego worka (uwierzcie ze niektorzy z nich to naprawde "normalni" ludzie), ale niektorzy jeszcze nadal mysla ze jak jedzie mlody czlowiek dobrym autem (np Omega, BMW 5 :D) to na 1000% jest dilerem albo innym bandyta. A jeszcze jak masz pasazera ktory wyglada na "chorego" no to "postoj" gwarantowany.
Zdarzyla mi sie podobna przygoda 2 razy i zeby bylo zabawniej tego samego wieczoru. Pojechalismy w 2 auta do klubu. Ja - polonezem, 3 osoby na pokladzie, kolega BMW 520 z 4 osobami na pokladzie. Mnie nie zatrzymali (no bo polonez :D) a kumpel stal na "trzepaniu" auta w drodze do klubu i w drodze powrotnej. Jak sie na koniec drugiej kontroli spytal dlaczego to mu Policjant szczerze powiedzial ze z powodu auta :D

Policja ma takie fajne prawo "nieuzasadnionego podejrzenia" i moze przeszukac auto bez nakazu. Co do rewizji osobistej mozesz pojechac na komisariat jak nie chcesz sie "rozbierac" na ulicy (masz do tego prawo), tylko ze to zmarnowany dodatkowo czas.

#6 OFFLINE   Maximus2121

Maximus2121
  • 247 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 19 września 2009 - 10:49

Też miałem taki przypadek tylko że mnie przeszukała nie drogóka tylko kryminalni o 3.00 w nocy. Jechałem jak gdyby nigdy nic a oni wyskoczyli z lewej jak do jakiegoś bandyty, mówię tak bo dopiero co minąłem oznakowaną wysepkę a oni jak tylko się skończyła wyskoczyli i zrównali się ze mną, no to se myśle "co za kretyn jakiś" i pacząłem pokazywać mu palec serdeczny hehe on lizaka i włączył dyskoteke:) Dobrze że nie zauważyli mojego gestu hehe. Też przeszukali samochód, sprawdzili dane i po 30min. puścili nic nie znajdując. Jak był powód? Panowie nie mogli zrozumieć co robię w obcym mieście o 3.00 w nocy hehe. Przybek83 ma racje mówiąc że jak młody w dobrym aucie to od razu dieler hehe, Panowie nawet się nie przedstawili, "pysiory" takie, blacha na pasku od spodni( chyba się za dużo filmów naoglądali) i od razu z tekstem "wysiadać i potrwierać bagażnik". A może trochę kultury?
Dodany obrazek

#7 OFFLINE   fnd

fnd
  • 1 167 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 września 2009 - 14:26

Miałem podobny problem ;)

http://forum.omegakl...a przy kontroli

#8 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 19 września 2009 - 15:03

Miałem podobny problem ;)

http://forum.omegakl...a przy kontroli

Przeciez Ty na dilera niewygladasz :p To pewnie przez dres... :D

#9 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 19 września 2009 - 15:07

przetrzepać auta porządnie nie mogą ale do bagażnika zajrzeć mają prawo i bez łaski musicie im to udostępnić

#10 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 19 września 2009 - 16:02

przetrzepać auta porządnie nie mogą

chyba masz na myśli wywalanie tapicery bo tak to wszędzie mają prawo zajrzeć ja nawet radio musiałem wyjąć w celu sprawdzenia numeru seryjnego czy nie kradzione

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#11 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 19 września 2009 - 18:10

Nie chce wrzucac wszystkich Policjantow do jednego worka (uwierzcie ze niektorzy z nich to naprawde "normalni" ludzie), ale niektorzy jeszcze nadal mysla ze jak jedzie mlody czlowiek dobrym autem (np Omega, BMW 5 :D) to na 1000% jest dilerem albo innym bandyta. A jeszcze jak masz pasazera ktory wyglada na "chorego" no to "postoj" gwarantowany.
Zdarzyla mi sie podobna przygoda 2 razy i zeby bylo zabawniej tego samego wieczoru. Pojechalismy w 2 auta do klubu. Ja - polonezem, 3 osoby na pokladzie, kolega BMW 520 z 4 osobami na pokladzie. Mnie nie zatrzymali (no bo polonez :D) a kumpel stal na "trzepaniu" auta w drodze do klubu i w drodze powrotnej. Jak sie na koniec drugiej kontroli spytal dlaczego to mu Policjant szczerze powiedzial ze z powodu auta :D

Policja ma takie fajne prawo "nieuzasadnionego podejrzenia" i moze przeszukac auto bez nakazu. Co do rewizji osobistej mozesz pojechac na komisariat jak nie chcesz sie "rozbierac" na ulicy (masz do tego prawo), tylko ze to zmarnowany dodatkowo czas.

szczególnie to auto "Omega" musiało wzbudzic w nich podejrzenia....:D

#12 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 20 września 2009 - 10:15

szczególnie to auto "Omega" musiało wzbudzic w nich podejrzenia....:D

Nie bardzo rozumiem. Czy moglbys rozwinac swoja mysl?

#13 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 20 września 2009 - 12:32

jesli nie łapiesz to i tak ciężo bedzie ci wytlumaczyc....:D a zresztą... spróbuje - BM-kami to moze bandyci, gangsterzy i dilerzy jeżdza ale nie omegami....

#14 OFFLINE   Przybek

Przybek

• 5 740 postów

Napisany 20 września 2009 - 13:24

jesli nie łapiesz to i tak ciężo bedzie ci wytlumaczyc....:D a zresztą... spróbuje - BM-kami to moze bandyci, gangsterzy i dilerzy jeżdza ale nie omegami....

Napisalem model auta dla przykladu, generalnie chodzilo mi o mlodego czlowieka w samochodzie klasy sredniej-wyzszej lub typowo wyzszej :p

#15 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 20 września 2009 - 19:07

;)

#16 OFFLINE   BzQ

BzQ

Duszna KIA

• 1 184 postów
  • Województwo: świętokrzyskie

Napisany 20 września 2009 - 19:53

Jak kupiłem pierwszą omege 3,5 roku temu i pojawiłem się gdzieś w godzinach nocnych (po 24) i akurat się gdzieś patrol nawinął to zaraz miałem trzepanie :( Przez pierwsze 3 miechy około 10 kontroli. Z jednej strony dobrze że szukają ale w moim przypadku miałem wrażenie że się trochę uczepili :)

#17 OFFLINE   MarcoFox

MarcoFox

Zbanowany

• 268 postów

Napisany 21 września 2009 - 05:28

omega auto klasy wyższej :D :D :D

chyba 10 lat temu :p
teraz to po prostu wygodne wozidło za niewielką kasę . . .

#18 OFFLINE   redies

redies

honor&patria

• 638 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 23 września 2009 - 14:38

ma prawo w przypadku uzasadnionego podejrzenia a w twoim wypadku uzasadnionym podejrzeniem był wygląd twojego kolegi:D przepis tak nieprecyzyjny że policja może zinterpretować wszystko jako uzasadnione podejrzenie i czasem to robi i nic z tym nie zrobisz:( możesz skargę napisać ale zostanie odrzucona z braku podstaw kumpel to przerabiał , szkoda zachodu

masz rację kocyk pod pojęcie "uzasadnione podejrzenie" to pojęcie względne , nie jest wymagany nakaz można jedynie prosić policjanta aby tez sporządził z tej czynności protokół , jeżeli będzie on pootrzebny np. aby okazać go pracodawcy w razie spóźnienia do pracy lub w innych uzasadnionych przypadkach, również chcę dodać że mogły być inne powody tych działań Policji ale nie będe o nich pisał na forum. Tu chciałbym również zdementować nieco błędne interpretowanie kolegów jeżeli chodzi o to jakimi pojazdami poruszać mają się dilerzy czy też jak ich nazywacie gangsterzy a więc obecnie raczej zauważa się , że owe osoby odchodzą od tego typu pojazdów gdyż każdy o tym wie czym jeżdżą i dlatego też najczęściej można ich spotkać w pojazdach mniej rzucających się w oczy.

#19 OFFLINE   Eddek

Eddek

Superupierdliwiec

• 110 postów

Napisany 23 września 2009 - 15:19

Nossan Micra CC :D

Redies: widac znasz sie na policyjnych procedurach, to sie lekko offtopowo spytam. Czy policjant dajmy na to drogowki, moze przetrzepac auto pod katem stanu technicznego? Wiem, ze policjant to nie strazak i nie moze zakwestionowac sprawnosci gasnicy na przyklad, jedynei pouczyc o obowiazku jej sprawdzenia i legalizacji. Czy policjant ma uprawnienia diagnosty samochodowego i moze na drodze stwierdzic np ze moje auto ma taka czy inna niesprawnosc i na tej podstawie wystawic mandat? Pytam, bo dawno temu jak mnei zatrzymal jeden taki (ten sam co mi zabral dowod z powodu meijsca zamieszkania) to przetrzepal mi auto dokladnie, sprawdzil klakson, swiatla, ubytki wszelkich plynow eksploatacyjncyh, luzy na drazkach kierowniczych, stan ogumienia i paskow klinowych... Co prawda nie mial sie do czego czepic, bo auto bylo technicznie zadbane, ale czy moze np mi powiedziec, ze zabiera mi dowod, bo mam luz na kierownicy? Zaznaczam - kontrola na drodze, nie na stacji diagnostycznej z wytrzesaczem.

#20 OFFLINE   redies

redies

honor&patria

• 638 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 23 września 2009 - 15:31

Nossan Micra CC :D

Redies: widac znasz sie na policyjnych procedurach, to sie lekko offtopowo spytam. Czy policjant dajmy na to drogowki, moze przetrzepac auto pod katem stanu technicznego? Wiem, ze policjant to nie strazak i nie moze zakwestionowac sprawnosci gasnicy na przyklad, jedynei pouczyc o obowiazku jej sprawdzenia i legalizacji. Czy policjant ma uprawnienia diagnosty samochodowego i moze na drodze stwierdzic np ze moje auto ma taka czy inna niesprawnosc i na tej podstawie wystawic mandat? Pytam, bo dawno temu jak mnei zatrzymal jeden taki (ten sam co mi zabral dowod z powodu meijsca zamieszkania) to przetrzepal mi auto dokladnie, sprawdzil klakson, swiatla, ubytki wszelkich plynow eksploatacyjncyh, luzy na drazkach kierowniczych, stan ogumienia i paskow klinowych... Co prawda nie mial sie do czego czepic, bo auto bylo technicznie zadbane, ale czy moze np mi powiedziec, ze zabiera mi dowod, bo mam luz na kierownicy? Zaznaczam - kontrola na drodze, nie na stacji diagnostycznej z wytrzesaczem.

Otóż odpowiadając policjant drogówki nie ma przeszzkolenia z zakresu diagnostyki pojazdowej jednakże w momencie stwierdzenia naocznie , usterki pojazdu typu widoczne wycieki oleju , zużyty bieżnik opon, uszkodzone oświetlenie , brak legalizacji gaśnicy i wiele wiele innych usterek widocznych naocznie może wówczas zatrzymać dowód rejestracyjny po to właśnie aby usterkę usunąć a diagnosta podczas dodatkowego przeglądu technicznego bo taki jest nastepnie wymagany aby odzyskać dowód rejestracyjny musi te naprawy sprawdzić, kazdy jeden policjant na drodze nie tylko RD ma w zakresie swoich uprawnień i obowiązków dokonywanie kontroli pojazdów pod kątem ich sprawności oraz stanu trzeźwości kierujkących np. i zaznaczam usterki muszą być widoczne i rażące aby zatrzymac dowód rejestracyjny i tu wg uznania policjanta , no za stan techniczny jest również MKK.