Zwolnienie z pracy za częste zwolnienia chorobowe.
Napisany 13 września 2009 - 13:42
Napisany 13 września 2009 - 15:54
pomiesząło się co niektórym w głowach.. ja swego czasu nei mogłem wziąc jedengo dnia urlopu żeby z dzieckiem do specjalisty pojechać...i pracuję w budżetówce
łaske mi robił ze podpisuje...
wiesniaki myslą że sa na swoich folwarkach...
Napisany 16 września 2009 - 11:05
Napisany 16 września 2009 - 12:22
Pracą się nie przejmuj, skoro maleństwo choruje. Każdemu z rodziców przysługuje w ciągu roku kalendarzowego 60 dni sprawowania opieki nad chorym dzieckiem. Opieka ta nie jest i być nie może podstawą do zwolnienia z przyczyn niezawinionych, ani do zmiany stanowiska pracy z powodu "kratki". Jest to zagwarantowane ustawowo.
Troszeczkę inaczej rzecz miałaby się z ewentualnym Twoim zwolnieniem lekarskim, ale o to nie pytasz, więc nie będę się wypowiadał.
Tak więc, choroba Twojego dziecka nie może być przyczyną przeniesienia na inne stanowisko.
POZDRAWIAM
Napisany 16 września 2009 - 12:59
I taki off. Wcale w budżetówkach tak super się nie pracuje jak się niektórym wydaje, że tylko kawka i ploteczki. Siedzą takie emerytki co się kurczowo stołków trzymają i boją się żeby szary pracownik wiedział więcej albo nie daj Boże zrobił lepiej niż ona.
Napisany 16 września 2009 - 21:57
Napisany 17 września 2009 - 05:49
Napisany 18 września 2009 - 10:25

Napisany 18 września 2009 - 10:49
Teraz moje pytanie czy pracodawca może mnie przenieść na inne stanowisko pracy oczywiście gorsze dla mnie, czy mam jakiś wybór.
Może przenieść. Nazywane ładnie z przyczyn ekonomicznych.
1. Jeśli stanowisko lub dział jest kasowany.
2. Jeśli pracownik jest na zwolnieniach i zagraża cyklowi produkcyjnemu ( inna osoba na to miejsce)
W pierwszym przypadku przy rotowaniu nie możesz otrzymać mniejszej pensji ( nie brane pod uwagę premię, 13 i inne dodatki)
W drugim przypadku to wiąże się z zmiana umowy. Z reguły dają taką, że pracownik sam odejdzie
Ben ten szantaż może ci zaszkodzić. Pracodawca dostanie 200- 300zł mandatu i tyle. Jeśli widzisz nieprawidłowości to idź lepiej do PIP-u. Oni ci pomogą. Ostatnio są bardzo otwarci na donosy
Napisany 18 września 2009 - 10:54
Ben ten szantaż może ci zaszkodzić. Pracodawca dostanie 200- 300zł mandatu i tyle. Jeśli widzisz nieprawidłowości to idź lepiej do PIP-u. Oni ci pomogą. Ostatnio są bardzo otwarci na donosy
o, i to jest dobra podpowiedź

nie sądy pracy ale właśnie PIP jest od udzielania porad prawnych (każda placówka ma bezpłatne dyżury prawnika - speca od prawa pracy).
niestety również jestem zdania, że opisany szantaż odbije się czkawką - po takim numerze bardzo sie pilnuj, jesteś na cenzurowanym.
Napisany 18 września 2009 - 11:14
P.S
sprzątaczka dostała nowego mopa razem z wózkiem i dwoma wiadrami, mówi jak się to obsługuje (może żartowała a może nie wiedziała) a kierowniczka na to mówi że "leje się wodę i zapie..."
ta sama chamówa-kierowniczka wchodząc do pomieszczenie które nie było otwierane przez wakacje mówi "śmierdzi tu jak by orangutan się walił"
Napisany 18 września 2009 - 11:32
Po pierwsze, MarcoFox, pracodawca nie może cię zwolnić bo tak chce. Musi podać powód zwolnienia zgodnie z kodeksem pracy. Jeśli więc nawet w domyśle będzie to choroba to i tak musi to uzasadnić inaczej.
Po drugie, gmurawsk, jeśli dział jest likwidowany wówczas pracownik jest zwolniony po okresie wypowiedzenia, co jest uzasadnieniem zgodnym z prawem i nie przysługują mu żadne roszczenia; chyba, że za chwilę dział lub stanowisko są ponownie tworzone, wówczas pracodawca ma obowiązek przyjąć zwolnionego z powrotem. Co do zagrażaniu cyklowi produkcyjnemu, nie jest to również prawdą. Do opieki nad dzieckiem przysługuje 60 dni w ciągu roku kalendarzowego i po prostu więcej nie dostaniesz. Opieka nie może być podstawą zwolnienia. Jeśli pracownik jest na zwolnieniach lekarskich łącznie powyżej 6 miesięcy w ciągu kolejnych 12 miesięcy, wówczas może otrzymać wypowiedzenie z pracy ze względu na ewentulane "zagrożenie cyklowi produkcyjnemu", czy też dłuższą nieobecność niż obecność w pracy.
Oczywiście tak jest u uczciwych pracodawców i zgodnie z przepisami, a życie jak to życie, niesie wiele przykrych, niestety, niespodzianek i niestety trzeba sobie zdawać sprawę, że jeśli pracodawca będzie chciał zwolnić, to znajdzie powód i osiągnie cel.