Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Elektryczny fotel kierowcy nie działa

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
31 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   thome

thome
  • 7 postów

Napisany 28 sierpnia 2009 - 23:09

Witam,
fotel el. kierowcy (podnoszenie - opuszczanie) po naciśnięciu przycisku (góra - dół) słychać w okolicy silnika cyknięcia (fotel stoi w miejscu). Rozłączyłem niebieską złączkę (z przewodu) załączyłem woltomierz, naciskając klawisz góra - dół pokazuje 12,7V. Zamiast Voltomierza podłączyłem żarówkę po naciśnięciu góra żarówka świeci, po naciśnięciu dół żarówka nie świeci.

Co zrobić?

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 sierpnia 2009 - 07:24

zobaczyć czemu silniki się blokują, wyjąć je - odpalić na sucho - przesmarować złożyć i jeździć

#3 OFFLINE   tomamar

tomamar
  • 47 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 8v X20SE

Napisany 29 sierpnia 2009 - 18:13

Najpierw zrób tak Włącz opuszczanie lub podnoszenie fotela w zaleznosci jak sie zatrzymal gora czy dol i spróbuj ręcznie ruszyc śrubą co powoduje opuszczanie sie fotela Ja zrobiłem tak i pomogło Sróbę ruszyłem kombinerkami

edit Soseq
zdjęcie usunięte, powód Regulamin roz. IV pkt 19

#4 OFFLINE   TOMIX

TOMIX

-=TOMEK=-

• 661 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 28 grudnia 2009 - 17:09

;)Podepne sie pod temat:)
jezeli ktos by kiedys miał taki sam problem jaki mnie dopadł to dam mały namiar na takie oto spostrzeżenie:pokoj:

W pewnym momencie zakres regulacji zmniejszył mi sie do minimum lewo/prawo, zacząłem szukac jaka moze byc przyczyna i znalazłem:jump:
odkreciłem fotel
Dodany obrazek

i znalazłem takie cos
Dodany obrazek

gdy wsadziłem łape pod fotel i pobełtałem troche to zaczął raz stykac raz nie
okazało sie ze kabelek sie przetarł

moze sie komus przyda ta porada w raie gdy sie regulacja skonczy:)

i mam małe pytanko bo jeszcze pod fotelem znalazłem taki kabelek i nie był on nigdzie podłaczony:pokoj:
Dodany obrazek

od czego on może być:pokoj:

edit Soseq
Wielkość wklejanych fotek to 640x480 i nie cięższych od 100kb, dla większych dajemy odnośnik, tzw. linka.

bede pamintał ;)Soseq;

#5 OFFLINE   lukas12347

lukas12347
  • 85 postów

Napisany 28 grudnia 2009 - 17:32

Kolego a moze ten klabelek jest od pogrzewania siedziska.Masz cos takiego i czy ci działa?
jak masz i nie działa to sam juz wiesz

#6 OFFLINE   siwy99

siwy99

=-=-=-=-=-=-=

• 349 postów

Napisany 28 grudnia 2009 - 18:23

ta ostatnia wtyczka poduszki, w instalacji wychodza 3 wtyczki, elektryka fotela, podgrzewanie, poduszki

#7 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 grudnia 2009 - 18:39

ta ostatnia wtyczka poduszki, w instalacji wychodza 3 wtyczki, elektryka fotela, podgrzewanie, poduszki

kurde a ja nie mam wyprowadzonych od podgrzewania....możliwe?? A od poduszek i elektryki mam

#8 OFFLINE   tomasa5

tomasa5
  • 32 postów

Napisany 28 grudnia 2009 - 18:41

podepne sie pod temat panowie pomocy sprawdzalem dzis bezpieczniki bo fotel mi tez nie chodzil wiec sprawdzalem bezpieczniki i sie okazalo ze spalony wymienilem i chodzi ale z radiem mi sie cos stalo napisane jest na wyswietlaczu komputerka S A F E a radio nie gra ??? co mam zrobic

#9 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 28 grudnia 2009 - 18:45

napisane jest na wyswietlaczu komputerka S A F E a radio nie gra ??? co mam zrobic

Wpisać kod.

#10 OFFLINE   tomasa5

tomasa5
  • 32 postów

Napisany 28 grudnia 2009 - 18:48

Wpisać kod.

a skad ja ten kod mam wziac ?nie mam zadnych ksiazek od tego auta do kazdego radia seryjnego jest inny kod??
kod

#11 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 28 grudnia 2009 - 18:53

http://forum.omegakl...kodowanie radia
Może tam Ci pomogą

#12 OFFLINE   lukashek84

lukashek84
  • 33 postów

Napisany 02 lutego 2010 - 16:59

Witam odświeżę troszkę pytanie kolegi ponieważ mam podobny problem. Nie działa mi fotel (ani w górę, ani w dół) stoi w miejscu. Sprawdziłem przełącznik z boku fotela(cztery przewody), to na nim nie ma żadnego napięcia. Bezpiecznik pod kierownicą, jak sądzę jest to numer 5 - 30A jest cały. Teraz pytanie ściągać fotel i patrzeć co się dzieje pod nim czy szukać problemu gdzieś indziej?

#13 OFFLINE   axk

axk

Wolność Rządzi :)

• 262 postów

Napisany 02 lutego 2010 - 18:50

a ja mam taki problem,

myłem autko a syn się bawił w aucie i użył przycisku i opuścił fotel na sam dół,
gdy chciałem w drugą stronę to wywaliło bezpiecznik, i tak mam na samym dole cały czas,
nie przeszkadza mi to bardzo ponieważ jestem wysoki,ale miło by było jakby działało,
jakieś zwarcie, czy silniczek do wymiany??

#14 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów

Napisany 02 lutego 2010 - 18:56

Zepsuł to niech teraz naprawia ;);):D
Tak na poważnie to spróbuj ruszyć ręcznie trzeba się schylić, zajrzeć pod fotel.
Gdzieś to było opisane na forum. Parę postów wyżej.

#15 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 02 lutego 2010 - 19:19

a ja mam taki problem,

myłem autko a syn się bawił w aucie i użył przycisku i opuścił fotel na sam dół,
gdy chciałem w drugą stronę to wywaliło bezpiecznik, i tak mam na samym dole cały czas,
nie przeszkadza mi to bardzo ponieważ jestem wysoki,ale miło by było jakby działało,
jakieś zwarcie, czy silniczek do wymiany??

Kolego, spróbuj wyciągnąć fotel i sprawdzić przewody, które idą do niego. Prawdopodobnie miałeś uszkodzoną izolację na którymś przewodzie, przewód dotknął np. szyny i zrobiło się zwarcie. Ja u siebie mam podobnie. Pali mi się bezpiecznik od foteli odrazu po jego włożeniu. Czekam na cieplejsze dni żeby zdemontować fotel. Jeszcze możesz podrostu spróbować na oko z głową pod fotelem poszukać jakiegoś uszkodzonego przewodu.
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#16 OFFLINE   axk

axk

Wolność Rządzi :)

• 262 postów

Napisany 02 lutego 2010 - 19:23

Kolego, spróbuj wyciągnąć fotel i sprawdzić przewody, które idą do niego. Prawdopodobnie miałeś uszkodzoną izolację na którymś przewodzie, przewód dotknął np. szyny i zrobiło się zwarcie. Ja u siebie mam podobnie. Pali mi się bezpiecznik od foteli odrazu po jego włożeniu. Czekam na cieplejsze dni żeby zdemontować fotel. Jeszcze możesz podrostu spróbować na oko z głową pod fotelem poszukać jakiegoś uszkodzonego przewodu.

oki wielkie dzięki, zerknę jak zrobi się cieplej :p
=======================================================

naprawione , okazało się że wystarczyło rozebrać wtyczkę i przeczyścić styki,
ino nie wiem jak ma sie to do zwarcia które wywalało bezpiecznik,(ale już nie wywala)

#17 OFFLINE   lukashek84

lukashek84
  • 33 postów

Napisany 08 lutego 2010 - 14:00

Czy mógł by ktoś podać jakie napięcie ma być na przełączniku i czy w ogóle ma być?? Chodzi o przełącznik z boku fotela

Problem rozwiązany, przyczyną były urwane kable pod fotelem, te od kostki do przełącznika. Fotelek śmiga jak nowy.

#18 OFFLINE   TEQUILA

TEQUILA

SQUAD LUBUSKI , I came back ;-)

• 429 postów
  • Województwo: lubuskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 lutego 2010 - 14:33

podepne sie pod temat panowie pomocy sprawdzalem dzis bezpieczniki bo fotel mi tez nie chodzil wiec sprawdzalem bezpieczniki i sie okazalo ze spalony wymienilem i chodzi ale z radiem mi sie cos stalo napisane jest na wyswietlaczu komputerka S A F E a radio nie gra ??? co mam zrobic

jesli wyciągniesz radio z kieszeni to jest szansa że ktos na nim zapisał kod potem tylko wcisnąć AS wpisac ten kod zatwierdzic AS I POWINNO GRAC :szpital:

#19 OFFLINE   zereb

zereb

2t rider

• 85 postów

Napisany 16 lutego 2010 - 16:12

Eh. dzisiaj zabrałem się za elektryczny fotel kierowcy. Prąd dochodzi silniczki się kręcą jak na krótko podam prąd a on ani drgnie. Przełączniki też "przełączają" ale nie ma prądu na wyjściu z tej dużej czarnej skrzynki z przekaźnikami. Mam elektryczne lusterko wewnętrzne i podejrzewam tą właśnie małą skrzynkę pod fotelem. Miał coś ktoś z tym do czynienia ?

#20 OFFLINE   lemek84

lemek84
  • 6 postów

Napisany 10 marca 2010 - 19:25

u mnie pomogło poruszanie sroba oraz spryskanie WD 40:)