jaki akumulator do omegi 2,5 v6
Napisany 10 sierpnia 2009 - 19:22
Napisany 11 sierpnia 2009 - 09:36
Napisany 13 sierpnia 2009 - 00:45
Napisany 13 sierpnia 2009 - 06:42
a czy BOSCH SILVER 740A 80Ah wejdzie do omegi B ?
Sprawdź sobie czy masz odpowiedni alternator do tak dużego akumulatora? Bo jak Ci nie będzie doładowywał to te 740A i 80Ah nie będą lepsze niż 540A i 60Ah.
Napisany 13 sierpnia 2009 - 15:47
Napisany 14 sierpnia 2009 - 20:54
Napisany 14 sierpnia 2009 - 21:12
ten to był dobry do 2.0 8v mi tam kęcił odpowiednio jak juz wyższa pojemność to napewno wiecej niż to hehe540
Napisany 14 sierpnia 2009 - 21:58
Spokojnie wejdzie...ja uzywam Takiego w swojej Klusce...Bardzo dobry Akumulator choc do Tanich nnie nalezy..osobiscie Polecam do duzych Pojemnosci;)a czy BOSCH SILVER 740A 80Ah wejdzie do omegi B ?
Napisany 12 marca 2010 - 09:39
Zastanawiam się nad kupnem Centra Futura 77Ah i chciałbym poznać waszą opinię na temat tego akumulatora, niestety nie jest on tani u mnie w sklepach bo 459zł. Nigdy nie miałem do czynienia z Centrą a z Bosh byłem bardzo zadowolony.
Napisany 12 marca 2010 - 09:47
Obecnie i omcia i furka zony smiga na aku firmy Kager.
Omega B 2.5V6 kombi ASB - sprzedana
Omega BFL 3.2V6 sedan ASB
Chevrolet Suburban 2012 5.3V8 ASB
Mariusz Domżalski (trumna)
indiańskie imię: "błękitne plecy"
Napisany 12 marca 2010 - 11:26
Najpierw ustal ładowanie i pobór prądu w przeciwnym razie każda bateria się podda w krótkim czasie.Witam. Odgrzebe temat bo nie chce zakładać nowego tematu. W klusce mam aku Bosh Silver 50Ah 540A, jak do tej pory nie było najmniejszego problemu z odpalaniem ale teraz albo gdzies mi dużo prądu bierze na postoju albo po prostu za dużo sprzętu w Nią włożyłem.
Zastanawiam się nad kupnem Centra Futura 77Ah i chciałbym poznać waszą opinię na temat tego akumulatora, niestety nie jest on tani u mnie w sklepach bo 459zł. Nigdy nie miałem do czynienia z Centrą a z Bosh byłem bardzo zadowolony.
Śmiało mogę polecić Futurę. Dla czego chcesz 77Ah a nie 72Ah?
katalog Centry z doborem baterii
(strona nr. 100) http://centra.com.pl...entra_pl_sc.pdf
Napisany 12 marca 2010 - 11:51
Napisany 12 marca 2010 - 12:17
Mała między nimi różnica, czy cena jest adekwatna do tej różnicy:confused:Chce 77 bo jest spory pobór prądu w samochodzie. Wpradzwie nigdy nie słucham muzyki na wyłączonym silniku ale nawet na włączonym 3 wzmacniacze robią swoje. Ładowanie jest ok a pobór prądu sprawdze jak tylko naładuje mi się Bosh.
A tak z ciekawości jakie masz ładowanie przy zimnym i gorącym silniku, z obciążeniem i bez?
Napisany 12 marca 2010 - 12:34

Przy ciepłym 13,8 na zimnym po odpaleniu po nocy 14,7 V
Zaraz biorę akumulator i ide z miernikiem do samochodu, zobaczę ile bierze prądu na wyłączonym silniku. Może gdzieś mi ucieka
No i sprawdziłem. Pobór prądu za pierwszym razem z podpiętym wszystkim wynosi około 0,22-0.3 A a jak się odłączy kabel od kondesatora i od komputera gazowego wynosi 0,12A. Nie znam się na tym czy są to wartości dobre czy nie w każdym razie na pewno za noc akumulatora by nie rozładowały.
Strasznie duży moim zdaniem pobór prądu jest przy zamykaniu i otwieraniu samochodu. Bagatela ponad 10A, wskazania miernika z otwierania i zamykania centralnego zamka przedstawia poniższy filmik
[yt="Pobór prądu"]3oHhxDp_VIk[/yt]
Napisany 12 marca 2010 - 18:58
Kupiłem taki akumulator i nie mam żadnych problemów.Choć chciałem mniejszy to namówili mnie na taki.Zastanawiam się nad kupnem Centra Futura 77Ah i chciałbym poznać waszą opinię na temat tego akumulatora, niestety nie jest on tani u mnie w sklepach bo 459zł. Nigdy nie miałem do czynienia z Centrą a z Bosh byłem bardzo zadowolony.
Jako jedyny ma trzy lata gwarancji.Cena w Katowicach 360 pln ale na allegro widziałem tańsze.
Napisany 12 marca 2010 - 19:16
Napisany 12 marca 2010 - 19:26
Napięcie ładowania kulawe, każda bateria będzie niedoładowana i szybko skona do 3lat - śmiem twierdzić.Niestety są drogie
Przy ciepłym 13,8 na zimnym po odpaleniu po nocy 14,7 V
No i sprawdziłem. Pobór prądu za pierwszym razem z podpiętym wszystkim wynosi około 0,22-0.3 A a jak się odłączy kabel od kondesatora i od komputera gazowego wynosi 0,12A. Nie znam się na tym czy są to wartości dobre czy nie w każdym razie na pewno za noc akumulatora by nie rozładowały.
Strasznie duży moim zdaniem pobór prądu jest przy zamykaniu i otwieraniu samochodu. Bagatela ponad 10A, wskazania miernika z otwierania i zamykania centralnego zamka przedstawia poniższy filmik
Pobór prądu na postoju za duży- max to 0,03A.
Pobór przy zamykaniu centralnym - :confused: domyślam się że tak może być, w razie czego ktoś sprostuje.
Ciekawe jakie masz napięcie na akumulatorze zaraz po zgaszeniu silnika i normalnej jeździe do pracy -czy coś w tym rodzaju.
DAMIAN zamiast sprawdzac auto sprawdz akumulator
Można sprawdzić ale te 50Ah co ma to i tak za mało nawet bez wzmacniaczy audio, pewnie już wyeksploatowany jest, ale jak jest możliwość sprawdzić baterię to czemu nie.
Auto też w takich okolicznościach trzeba przebadać pod kątem poboru na postoju, ładowania i połączeń odpowiadających za ładowanie itp.
Napisany 12 marca 2010 - 21:08
Na wyłączonym silniku pobór prądu powinien być 0,03 A?? no to kosmos można powiedzieć. Ale z alarmem i czujnikami ruchu? Alarm oczywiście fabryczny
W takim razie muszę znaleźć przyczynę takiego poboru, bo nie ma sensu wymiana akumulatora. A jakie powinno być ładowanie? 14,7 na zimnym jest chyba prawidłowe a później jak spadają obroty no to mi sie wydaje że i napięcie ładowania musi trochę spaść.
Napisany 12 marca 2010 - 22:03