Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wlew gazu i magnes?!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
28 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   poorchava

poorchava

Elec-TROLL-nik

• 294 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 23 lipca 2009 - 10:04

Mam taki problem: wlew gazu mam zamontowany pod ta klapka od haka holowniczego. Za którymś razem urwał mi się jeden z zatrzasków (pośpiech to zło...) no i jak przyjechałem wczoraj z trasy to stwierdziłem całkowity brak owej klapki. Nie chcę, żeby kolejna klapka skończyła tak samo (te zatrzaski chyba nie były pomyślane do tak częstego otwierania i zamykania), więc pomyślałem, żeby ją przyczepić na 2 zawiasy + 2 dość mocne magnesy. Czy obecność magnesu nie zaburzy działania tego zaworu do którego się podłącza pistolet na stacji? Nie chciałbym zmajstrować tej klapki, a potem się dowiedzieć, że nie mogę zatankować bo jakas kulka sie nie chce przesunąć albo coś takiego.

#2 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 lipca 2009 - 11:01

1. nie zaburzy (zawory nie są stalowe, poza tym nie wiem jakies wielkosc magnes neodymowy musialbyś tam wsadzić, zeby pokonać siłe sprężyny zawory .. ale przypuszczam, ze magnes zajałby część bagażnika :D )
2. po co "dość mocne magnesy"? Przecież do utrzymania w zamknięciu kilkunastu gramowej klapki wystarczą najzwyklejsze magnesiki.

i teraz OT
Nigdy nie potrafilem zrozumiec ludzi za wszelką cene ukrywających wtyczki LPG. Wstydzicie sie tego, czy jak?
Widzisz ze same z tym kłopoty .. ale wlew musi być schwoany. Przeciez to ... hmm .. bez sensu.

#3 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 23 lipca 2009 - 11:11

Nigdy nie potrafilem zrozumiec ludzi za wszelką cene ukrywających wtyczki LPG. Wstydzicie sie tego, czy jak?
Widzisz ze same z tym kłopoty .. ale wlew musi być schwoany. Przeciez to ... hmm .. bez sensu.

A może chociażby ze względów estetycznych - w poprzedniej Omedze też kazałem chować pod klapką bo mnie dziura w zderzaku w oczy kole ;) W tej mam normalnie w zderzaku ale sobie kułeczko pod kolor pomalowałem i mniej wzrok drażni :cool:

#4 OFFLINE   poorchava

poorchava

Elec-TROLL-nik

• 294 postów
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 23 lipca 2009 - 11:17

Nigdy nie potrafilem zrozumiec ludzi za wszelką cene ukrywających wtyczki LPG

W moim przypadku to była akurat inwencja ekipy, która mi montowała gaz0r.

magnes neodymowy

Nic nie wspomniałem o neodymowych. chciałem sie po prostu upewnić, nie ma tam jakiś drobniutkich części, które łatwo trafi szlag z powodu magnesu.

#5 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 lipca 2009 - 12:33

...

i teraz OT

A jak inaczej zamontujesz w kombi, zeby zmiescil sie dlugi pistolet (Holandia, UK itd)? Polskie (Wloskie) pistolety sa krotkie, a dlugi nie wejdzie jesli wlew jest na dole zderzaka. Z boku na zderzaku nie ma jak bez robienia dziury w boku w poszyciu, wiec to jest najsensowniejsze miejsce.
No i najwazniejsze - wlew schowany tam jako jedyny chyba nie zalepia sie blotem i innym swinstwem wiec raz jest latwiej tankowac (tylko w Polsce jest luksus tankowania przez kogos), nie trzeba sie brudzic i nie ma problemu z rdzewieniem calosci.

#6 OFFLINE   Payatz

Payatz

The Darkness Age Has Come

• 1 090 postów

Napisany 23 lipca 2009 - 23:34

A może chociażby ze względów estetycznych - w poprzedniej Omedze też kazałem chować pod klapką bo mnie dziura w zderzaku w oczy kole ;) W tej mam normalnie w zderzaku ale sobie kułeczko pod kolor pomalowałem i mniej wzrok drażni :cool:

Zawsze można włożyć takie cztery, ładnie porozkładane, i udawać że się ma takie trochę większe czujniki cofania :lol: :lol: :smiech:

Ja mam w zderzaku normalnie, zderzak czarny (przykurzony), korek czarny (również przykurzony), wstyd żaden (ja tak to widzę), oszczędności zasadnicze (mój portfel tak to widzi) :)

#7 OFFLINE   pysio1981

pysio1981
  • 901 postów

Napisany 23 lipca 2009 - 23:47

leprze to niz dziura w blotniku:D

#8 OFFLINE   FOSS

FOSS

BYŁA IRMSCHER 2,5V6 197KM

• 40 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 00:01

koledzy, ale w Omie B Sedanie i Kombi pełnowymiarowy wlew LPG można spokojnie umieścić we wnęce pod klapką wlewu paliwa więc nie ma potrzeby wiercić żadnych dziur w zderzaku lub co gorsze w nadkolach :D

sprzedam Omegę:
http://forum.omegakl...ead.php?t=25702

#9 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów
  • Województwo: lubelskie

Napisany 24 lipca 2009 - 06:52

koledzy, ale w Omie B Sedanie i Kombi pełnowymiarowy wlew LPG można spokojnie umieścić we wnęce pod klapką wlewu paliwa więc nie ma potrzeby wiercić żadnych dziur w zderzaku lub co gorsze w nadkolach :D

Tylko zobacz jak po pewnym czasie jest porysowany lakier na błotniku koło wlewu paliwa w tych autach, które tak mają. No chyba, że naklei się folię to wtedy może nie porysują pistoletem przy tankowaniu.

#10 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 08:05

A może chociażby ze względów estetycznych

ale co Ty gadasz.
Wlew u dołu zderzaka z boku jest lekko mówiąc NIEWIDOCZNY. Poprawnie zamontowany, ma łądna obwódke i zakrętke. Nie przyglądając sie sie specjalnie ... nie zauważysz - patrz zdjęcie.

Masz dwa moje przyklady.
To naprawde daje powody, zeby mieć względy estetyczne do niechcenia wlewy w normalnym miejscu?

#11 OFFLINE   Kampol

Kampol
  • 124 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 08:20

Ja w tym miesjcu zawsze mam najwięcej błota, brudu i wszystkiego tego co leży na naszych "czystych" drogach. Nie chciałbym być na miejscu tankującego w jesienne dni :)

#12 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 08:42

ale co Ty gadasz.
Wlew u dołu zderzaka z boku jest lekko mówiąc NIEWIDOCZNY. Poprawnie zamontowany, ma łądna obwódke i zakrętke. Nie przyglądając sie sie specjalnie ... nie zauważysz - patrz zdjęcie.

Masz dwa moje przyklady.
To naprawde daje powody, zeby mieć względy estetyczne do niechcenia wlewy w normalnym miejscu?

w kombi w tym miejscu jest metal pod spodem wiec wiercisz w karoserii. Do tego tak jak pisalem, polski pistolet jest krotki wiec nie ma problemu, ale wkrec do tego przejsciowke i zatankuj w Belgii w pelni zaladowane auto-sam widzialem omege ktora facet podnosil na lewarku.
...niestety w sedanie nie ma innego sensownego miejsca, w kombi jest po klapa haka. Raz, ze jest schowany od blota a dwa, ze nie dziurawisz karoserii, co w przypadku wielu zakladow powoduje powodz w bagazniaku.
Dysza pod klapka wlewu paliwa - dysza nie ma sie na czym trzymac, wiec doliczajac ciezar weza i pistoletu oraz "zgrabnosc" wielu nalewaczy wolalbym to ominac. no i poza tym to jak ja kiedys montowalem to facet w zakladzie dal mi dysze i poprosil, zebym sam poprobowal i tam to bardzo nie pasuje, no czyba, ze ktos nie nalewa w ogole benzyny.

#13 OFFLINE   egon

egon
  • 5 983 postów
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 24 lipca 2009 - 08:55

Dysza pod klapka wlewu paliwa - dysza nie ma sie na czym trzymac, wiec doliczajac ciezar weza i pistoletu oraz "zgrabnosc" wielu nalewaczy wolalbym to ominac. no i poza tym to jak ja kiedys montowalem to facet w zakladzie dal mi dysze i poprosil, zebym sam poprobowal i tam to bardzo nie pasuje, no czyba, ze ktos nie nalewa w ogole benzyny.

eee nie jest tak źle miałem w poprzedniej i w tej mam bez problemu wszystko sie mieści
jak się chce to sie zrobi :D

#14 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 09:16

eee nie jest tak źle miałem w poprzedniej i w tej mam bez problemu wszystko sie mieści
jak się chce to sie zrobi :D

Razem z prawidlowa dysza czy za kazdym razem wkrecales koncowke? Ja mialem polska koncowke w UK wiec dochodzilo wkrecanie angielskiej dyszy za kazdym tankowaniem (zbiornik w kombi w kole zapasowym, wiec 300km i tankowanie). Jak byla star guma to cieklo i kolega ulamal gwint przejsciowki - zniechecilo mnie to ostatecznie.
No i jak miales to wsparte, bo to co ja widzialem to caly wlew sie ruszal przy podlaczaniu.

#15 OFFLINE   egon

egon
  • 5 983 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 09:19

wkręcane, troche sie rusza
http://forum.omegakl...15&postcount=23

#16 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 09:39

Ja w tym miesjcu zawsze mam najwięcej błota, brudu i wszystkiego tego co leży na naszych "czystych" drogach. Nie chciałbym być na miejscu tankującego w jesienne dni :)

1. nie Ty tankujesz, wiec problem raczej Cie nie dotyczy
2. nigdy z tego powodu nie mialem innych problemów niż tankowanie
3. zakrętka chroni wlew prze syfem.
4. klapka od haka zasłania hak .. ale nie zasłania zaworu od dołu, a ze gdy ten zawór jest schowany, to nie jest zakręcany, a więc dużo gorsze rozwiązanie z punktu widzenia czystości niż zawór na zderzaku

#17 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 10:32

Nie przyglądając sie sie specjalnie ... nie zauważysz

Rzecz w tym, że jak wiem, ze jest to mi wzrok sam na ten korek się kieruje. Gazu się nie wstydzę ale - jak by to powiedzieć - no nie lubię korków w zderzaku :)

#18 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 12:51

Rzecz w tym, że jak wiem, ze jest to mi wzrok sam na ten korek się kieruje. Gazu się nie wstydzę ale - jak by to powiedzieć - no nie lubię korków w zderzaku :)

ale klapka wlewu paliwa Ci nie przeszkadza?

ps. ja ta, Twojego auta z lupą nie oglądałem .. ale jestes pewny, ze nie znalazłbym na niej rudej/rysek/wgniotek czy odprysków - czyli zupelnie normalnych sladów użytkowania auta?

a jesli bym znalazł - to to Ci nie przeszkadza, a niewidoczny zawór LPG tak? :p

#19 OFFLINE   mkaminski100

mkaminski100

It's just a fur-wound!

• 2 896 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 12:55

ale klapka wlewu paliwa Ci nie przeszkadza?

ps. ja ta, Twojego auta z lupą nie oglądałem .. ale jestes pewny, ze nie znalazłbym na niej rudej/rysek/wgniotek czy odprysków - czyli zupelnie normalnych sladów użytkowania auta?

a jesli bym znalazł - to to Ci nie przeszkadza, a niewidoczny zawór LPG tak? :p

A tak pasuje? ;)
http://www.team-bhp....pcache/5949.jpg

#20 OFFLINE   egon

egon
  • 5 983 postów

Napisany 24 lipca 2009 - 13:15

A tak pasuje? http://www.team-bhp....pcache/5949.jpg

ale teraz dowaliłeś
wszystko rzecz gustu , a o tym nie dyskutujemy :)