Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

brak jednej predkosci wycieraczek

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
53 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 26 lutego 2012 - 21:16

Ja bazuję na schematach od 3,2 Bfl
Przekaźnik:
skrzynka obok akumulatora, drugi od strony kabiny przy ściance (K162).
W wersji z czujnikiem deszczu jest jeszcze dodatkowy przekaźnik - szósty od kabiny w drugim rzędzie (K163)

Jeśli masz K163 to Twoja omega została pozbawiona czujnika deszczu

w kabinie nie ma żadnego przekaźnika od wycieraczek (a w zasadzie jest, ale od tylnej szyby w karawanie)

#22 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 lutego 2012 - 21:25

Swietnie. Dzieki wielkie. Jutro sprawdze i jak cos nie bede wiedzial to bede pisac.

#23 OFFLINE   Karburator

Karburator
  • 855 postów

Napisany 26 lutego 2012 - 22:17

Przekaźnik jest w komorze silnika. Inny dla wersji z regulacją czasu. Czujnik deszzu jest dla 2,6 w opcji, w każdym razie nie w standardzie. Może 3,2 ma w standardzie

#24 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 27 lutego 2012 - 17:47

No i nie moglem czekac. Poszedlem sprawdzic :D Otoz mam przekaznik K162 pomaranczowy natomiast nie mam tego drugiego K163 i nigdy nie bylo chyba bo nie mam nawet podstawy i wiazki do niego. Wiec wyjalem ten przekaznik K162 i jak go sprawdzic?? Dodam ze jak go wyjalem to wycieraczki dalej pracuja tak samo. Czy to normalne?? Myslalem ze nie powinny dzialac bez tego przekaznika. Czy on tylko jest od trybu przerywanego??

Powiedzcie czy tak ma byc. Wyjalem ten przekaznik K162 z trojkatnej skrzynki. Wycieraczki dzialaja tak samo. Otworzylem ten przekaznik i sprobowalem recznie go zalaczyc. Gdy to robie to wlacza sie pompka wody przy chlodnicy. Czy ten przekaznik na pewno jest od wycieraczek??

#25 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 29 lutego 2012 - 21:21

wg schematu który posiadam bez tego przekaźnika wycieraczki nie mają prawa ruszyć...
spróbuj zobaczyć jakie są kolory kabli wchodzących w kostkę przekaźnika, nic innego nie przychodzi mi do głowy
choć może spróbuj wyjmować po kolei przekaźniki i sprawdź po wyjęciu którego wycieraczki przestają działać. Może to jednak jest przekaźnik pod kierownicą? moje schematy obejmują omegę 2002 i 2003 - wg mnie mało prawdopodobne by coś się zmieniło w stosunku do 2001, ale już teraz zgłupiałem

#26 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 29 lutego 2012 - 21:52

wg schematu który posiadam bez tego przekaźnika wycieraczki nie mają prawa ruszyć...

Pierwszy i drugi bieg będzie działał bez przekaźnika.
Przekaźnik jest od biegu regulowanego albo czujnika deszczu, w zależności od rocznika ew. wyposażenia.

#27 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 29 lutego 2012 - 22:23

Pierwszy i drugi bieg będzie działał bez przekaźnika.
Przekaźnik jest od biegu regulowanego albo czujnika deszczu, w zależności od rocznika ew. wyposażenia.

racja... prąd idzie bezpośrednio z manetki

#28 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 29 lutego 2012 - 22:29

Nie dziala tryb czsowy, a gdy wlacze tryb szybki i wylacze wycieraczki to staja w tym momencie w ktorym przelacze dzwignie na 0.

Oporopowrotnik się zaciął [to chyba z czterech pancernych] u Ciebie złącze silnika wycieraczek trzeba obejrzeć ew. wyłącznik podtrzymujący się zepsuł ale to już grubsza robota [jest w obudowie napędu wycieraczek]

#29 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 01 marca 2012 - 20:47

Ok. bede kombinowal. Siauda ja juz przekladalem caly silnik wycieraczek z drugiego auta i w tamtym aucie oba pracuja poprawnie. Ten pod kierownica przekaznik tez przekladalem z 2,5 v6 i dalej to samo. Posprawdzam jeszcze przewody bo tego nie robilem.

doncortino a ktory przekaznik jest u Ciebie do pompki wody przy chlodnicy?? I jeszcze jedno bo brak przekaznika trzeciego od szyby przy sciance. Do czego on powinien byc?? jak cos to poznie wstawie zdjecie.
Ma ktos moze rozpiske przekaznikow i bezpiecznikow do bfl 3.2v6??

Pytania:
1.Przekaznik z czarna 1 to wlasnie ten ktory ruszale i on zalacza pompke przy chlodnicy.
2.Co powinien obslugiwac obwod zaznaczony jako 2 (brak przekaznika)
3.Od czego moze byc kostka zaznaczona bialy kolkiem??
Dodany obrazek
By t_skiba at 2012-03-01

Z gory dzieki

#30 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 01 marca 2012 - 23:08

heh chyba mam rozwiązanie - brakuje Ci żółtego przekaźnika od wycieraczek. POnadto z jakiegoś powodu masz go zamienionego miejscami z przekaźnikiem pomarańczowym od wentylatora chłodnicy (i pośrednio również pompki)

włóż przekaźnik w złącze i pewnie wszystko zadziała jak należy.

#31 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 02 marca 2012 - 20:42

No to dzisiaj odkrylem nastepujaca rzecz. Probowalem przelozyc pomaranczowy przekaznik w miejsce zoltego ale nic nie dzialalo. Mysle sobie sprawdze dokad ida przewody od silnika wycieraczek. Zdjalem podszybie po stronie filtra pylkowego i zauwazylem wtyczke dwu pinowa. Polaczylem ja z druga ktora tam byla i mysle sprawdze. Wycieraczki dalej stoja i to nawet na szybkich biegach. Okazalo sie ze wywalilo bezpiecznik. Czyli to jest chyba powod dlaczego ktos pozbawil to auto przekaznika. Teraz pytania:
1. Czy to moze byc wina silnika wycieraczek czy raczej cos innego
2. Czy ta wtyczka powinna tam byc??
3. Czy to jest przekaznik jakiego mi brakuje??
http://www.ebay.co.u...=item256a9bff1e

Z gory dziekuje za odpowiedzi i cierpliwosc w szczegolnosci doncortino

#32 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 03 marca 2012 - 08:00

kolory przekaźników powinny odpowiadać kolorom gniazd w które się je wkłada. a u Ciebie żółte gniazdo jest chyba zamienione z pomarańczowym. Jedyne sensowne rozwiązanie to kupić/pożyczyć żółty przekaźnik (sprawdź nr katalogowy) i wsadzić w żółte gniazdo.
Wtyczka dwupinowa jest chyba od podgrzewania spryskiwaczy, na pewno nie od wycieraczek

#33 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 03 marca 2012 - 14:49

Bylem dzisiaj na szrocie i wyjalem dwa przekazniki o numerach 90494187 i 09148291. Po wlozeniu ktoregokolwiek z nich wycieraczki ruszaja trybem ciaglym w kazdej pozycji nawet na 0. Nie da rady ich wylaczyc. Czy mozliwe jest zeby to zly przekaznik powodowal takie cos?? Na ebay znalazlem jeszcze 2 inne numery: 13100516 oraz 24427610. A moze przyczyny szukac gdzie indziej??

#34 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 03 marca 2012 - 15:49

Moim zdaniem masz coś "poprawione" w wiązce żeby wycieraczki pracowały bez przekaźnika i taki tego efekt. Niestety nie poratuję schematami do tak nowej Omegi, sam chętnie bym takie posiadł...

#35 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 04 marca 2012 - 12:47

Zrobilem zdjecie przewodow przekaznika. Czy tak maja tam byc przewody podlaczone czy moze jest cos zamienione?? Bo jezeli sa dobrze to chyba musi byc ten konkretny przekaznik o nr13100516 i zaden inny.
Strona od blotnika auta to jest ta przy ktorej sa dwa przewody czarno czerwone w jednym pinie.
Dodany obrazek
By t_skiba at 2012-03-04

Dodany obrazek
By t_skiba at 2012-03-04

No i zamienilem pomaranczowy z zoltym miejscami wiec chyba jest juz dobrze.
Dodany obrazek
By t_skiba at 2012-03-04

#36 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 04 marca 2012 - 20:11

kolory kabli pasują - to gniazdo przekaźnika wycieraczek.

#37 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 04 marca 2012 - 20:53

kolory kabli pasują - to gniazdo przekaźnika wycieraczek.

Dziekuje Ci. Zamowilem przekaznik ten prawidlowy bez czujnika deszczu 13100516. Jak dojdzie to dam znac czy to rozwiaze moj problem. Pozdrawiam.

#38 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 06 marca 2012 - 20:12

No wiec koniec walki z wycieraczkami. Przyszedl dzisiaj przekaznik, wkladam go a tu lipa. Wycieraczki chodzily caly czas po zaplonie i nie dalo sie ich wylaczyc. Podmienilem wiec manetki i dalej to samo. Wiec na koniec podmianka silnika i wszystko dziala jak nalezy :D
Ktos wyjal przekaznik bo mu wycieraczki zaczely chodzi non stop :masakra:
Dziekuje wszytkim za zainteresowanie tematem w szczegolnosci doncortino

#39 OFFLINE   kr1985

kr1985
  • 148 postów

Napisany 11 marca 2012 - 12:39

Witam dołącze sie do tematu ale mam troche inny problem ale również dotyczący wycieraczek a mianowicie wycieraczki mi działają ale tam gdzie powinien być przekażnik od wycieraczek mam puste miejsce co teraz z tym zrobic wsadzic tam jakis przekażnik czy nie? chodzi mi o ten przekaźnik.

Dodany obrazek

#40 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 11 marca 2012 - 17:39

Witam dołącze sie do tematu ale mam troche inny problem ale również dotyczący wycieraczek a mianowicie wycieraczki mi działają ale tam gdzie powinien być przekażnik od wycieraczek mam puste miejsce co teraz z tym zrobic wsadzic tam jakis przekażnik czy nie? chodzi mi o ten przekaźnik.

Dodany obrazek

tzn problemem jest to że wycieraczki działają?

hmm no to ja mam problem, że jak przekręcę kluczyk to mi silnik odpala :-P

W bfl przekaźnik wycieraczek jest pod maską