Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

brak jednej predkosci wycieraczek

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
53 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   rogalskiartur

rogalskiartur
  • 10 postów

Napisany 08 lipca 2009 - 18:28

Witam
Koledzy w mojej Omci mam mozliwość włączenia sobie następujacych biegów wycieraczek
1) Przeywany - wycieraczka dział od czasu do czasu (przynajmniej tak powinno być)
2) normalny - wyciraczki działaja szybko
3) szybki - wycieraczki działaja jeszcze szybciej

i wszystko było by OK gdzyby nie to, ze tego 1 nie ma. Pozostałe dwa (normalny i szybki) działaja wspaniale, ale tego pierwszego nie ma. Czym moze to być spowodowane?

Kolejny problem to jesli wycieraczki chodza na biegu 2 lub 3 (bo na 1 nie chodzą wcale) i wyłącze je gdy są na środku szyby to już tam zostają. Nie wracaja do połozenia dolnego. Musze celować z wyłączeniem wycieraczek gdy sa na dole, bo inazej jadę z wycieraczkami na srodku szyby.
Czy wie ktos jak to naprawiś lub czym może byc spowodowane??

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 08 lipca 2009 - 18:45

hmm, przekaźnik od wycieraczek i manetka na pierwszy ogień

#3 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 08 lipca 2009 - 20:50

hmm, przekaźnik od wycieraczek i manetka na pierwszy ogień

nieodpowiednia manteka albo nieodpowiedni przekaznik .czesto tak sie dzieje jak ktos chce zmienic manetke na taka z plynna regulacja - nie dziala i nie ma pierwszego biegu

#4 OFFLINE   bartura

bartura
  • 1 postów

Napisany 20 października 2009 - 17:01

witam,ja tez mam ten sam problem,i bardzo jest to wkirzajace

#5 OFFLINE   SAJMA

SAJMA
  • 4 postów

Napisany 10 maja 2010 - 20:14

dołączę się do tego tematu mam taki sam problem pytanie mam takie jak sprawdzic sam przekaznik czy jest dobry krok po kroku i wtyk przekaznika gdzie powinno byc napiecie na czasowym na pierwszym omega rok 98 przekaznik zolty pod maską juz znalazlem moze ktos ma jakies pomysly zeby mozna bylo krok po kroku sprawdzic bede wdzieczny pozdrawiam

#6 OFFLINE   jojovian

jojovian
  • 98 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 25 grudnia 2010 - 08:44

podłączam się pod temat - może ktoś na świtach znajdzie wiecej czasu :)

mam taki sam problem z wycieraczkami, dodatkowo wydaje mi się że wajcha kierunkowskazów/św. drogowych tez nie do końca działa - czy nie powinno być tak, że przy pociagnięciu do siebie powinny długie światła migać?? mi nie migają...

skoro wajchy albo przekaźniki są złe - to jakie powinny być prawidłowe??

#7 OFFLINE   hubertcht

hubertcht
  • 1 388 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 grudnia 2010 - 08:51

czy nie powinno być tak, że przy pociagnięciu do siebie powinny długie światła migać

jak to migac:o

powinny swiecic dopoki nie puscisz.

#8 OFFLINE   jojovian

jojovian
  • 98 postów

Napisany 25 grudnia 2010 - 20:33

jako migac:o

powinny swiecic dopoki nie puscisz.

haha - no tak - chodziło mi o kontekst gdy mijam kogoś - kto nie włączył świateł - wtedy mu sie miga :)

ale widzisz - czyli jest niesprawnośc po obu stronach kierownicy - z jednej strony długie działają tylko po wciśnięciu od siebie - po pociagnieciu do siebie nie działają - z drugiej strony brak pierwszego biegu wycieraczek oraz po wyłączeniu na innych biegach nie wracają na miejsce

gdzie jest problem??

dodam jako nowy post ze wzgledu na to że dokonałem pewnego odkrycia

jestem na 99% pewny, że mam wsadzone złe przełączniki wycieraczek i kierunkowskazów

na początek wycieraczki:
- objawy: tak jak było wcześniej poruszane - brak pierwszego biegu wycieraczek oraz w momencie wyłączenia zatrzymują sie na szybie - tam gdzie akurat są w tej chwili

poszedłem za słowem beast'a - albo przkaźniki albo manetki

świeta, mróz, śnieg... poszedłem do auta - żona sie ucieszyła :) - wyciągnąłem przekaźnik wycieraczek przedniej szyby (u mnie akurat tak jak tutaj - pod kierownicą http://forum.omegakl... ) - wziąłem do domu - numery sie zgadzają, rozmontowałem - wszystko gra

czyli druga opcja - manetka - jako że wieczór jest i nie chciało mi sie jej rozmontowywać - w celu sprawdzenia numeru - obejrzałem dokładnie i moim oczom ukazała sie pod spodem żółta naklejka z napisem "BZ" - na poczatku to zignorowałem

wróciłem do domu i zacząłem grzebać w EPC i co sie okazało haha

samochody o numerach seryjnych od r1000001 do t1000199 mają właśnie IDENT BZ (nr części 904 132 43)

samochody o numerach seryjnych t1000200 w górę (w tym mój) - mają IDENT CE (nr części 904 94 657)

to samo najprawdopodobniej jest z wajchą kierunkowskazów - nalepka była zatarta - ale po świtach zdejmę osłone i sprawdzę jeszcze numery części - jeżeli to się potwierdzi - lece kupić nowe manetki i prawdopodobnie bedzie po problemie - cdn...

#9 OFFLINE   jojovian

jojovian
  • 98 postów

Napisany 30 grudnia 2010 - 14:19

czy ktoś ewentualnie może potwierdzic moje przypuszczenia??

#10 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 30 grudnia 2010 - 14:31

wg mnie wymiana manetki wycieraczek nic nie da, jeśli wycieraczki się zatrzymują w połowie szyby po wyłączeniu to winny jest sam silniczek - ma on ścieżkę podtrzymującą prąd po której obraca się styk połączony z ośką silniczka. Coś tam nie działa wg mnie. Różnica między tymi manetkami które opisujesz to może być np. inny odcień plastiku, inne podgięcie manetki (inna kierownica) lub coś podobnego, choć pewności nie mam
Co do świateł - jeśli nie migają drogowe po pociągnięciu manetki ku kierownicy to manetka do wymiany.

#11 OFFLINE   jojovian

jojovian
  • 98 postów

Napisany 30 grudnia 2010 - 14:35

wg mnie wymiana manetki wycieraczek nic nie da, jeśli wycieraczki się zatrzymują w połowie szyby po wyłączeniu to winny jest sam silniczek - ma on ścieżkę podtrzymującą prąd po której obraca się styk połączony z ośką silniczka. Coś tam nie działa wg mnie. Różnica między tymi manetkami które opisujesz to może być np. inny odcień plastiku, inne podgięcie manetki (inna kierownica) lub coś podobnego, choć pewności nie mam
Co do świateł - jeśli nie migają drogowe po pociągnięciu manetki ku kierownicy to manetka do wymiany.

czyli co? na pierwszy rzut zdjąć podszybie i obejrzeć silnik wycieraczek kable styki itp??

#12 OFFLINE   jojovian

jojovian
  • 98 postów

Napisany 04 maja 2011 - 11:21

okazało się że to jednak manetka, stara nie była zepsutaa tylko była po prostu wsadzona z innego auta (miała złącze 4-pinowe) po sprawdzeniu mentki dzieki kiledze ANTARES, okazało się że wszystko z wycieraczkami bangla a pozatym regulacja działa - wiec niewielka inwestycja w nową manetke i wszystko hula jak trzeba

nawiasem mówiąc manetka kierunkowskazów też na prawiona za poradą z forum

#13 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 26 lutego 2012 - 19:58

No wiec ja tez mam problem z moimi wycieraczkami. Nie dziala tryb czsowy, a gdy wlacze tryb szybki i wylacze wycieraczki to staja w tym momencie w ktorym przelacze dzwignie na 0. Podmienialem manetke, caly silnik z ramionami, oraz przekaznik pod kierownica i dalej to samo. W drugiej mojej omedze dzialaja bez zarzutu te wszystkie czesci. Co jeszcze moge sprawdzic i czy sa jeszcze jakies przekazniki inne do wycieraczek?? Omega bfl 3.2V6

#14 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 26 lutego 2012 - 20:42

przekaźniki od wycieraczek są w trójkątnej skrzynce przy akumulatorze.
jeśli ta omega jest z 2002 lub 2003 to raczej powinna mieć czujnik deszczu na szybie - masz?

#15 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 26 lutego 2012 - 20:46

Oma z 2001 i czujnika nie mam. Czyli podmienialem zly przekaznik. A czy wiesz ktore to sa i jak je sprawdzic?

#16 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 26 lutego 2012 - 20:56

przekaźniki od wycieraczek są w trójkątnej skrzynce

jak w skrzynce ?? przekaźnik jest pod kierownicą , pod klapka obok bezpieczników :)

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#17 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów

Napisany 26 lutego 2012 - 20:59

Znalazlem ktore to tylko jak teraz sprawdzic je...
http://forum.omegakl...66&postcount=58

jak w skrzynce ?? przekaźnik jest pod kierownicą , pod klapka obok bezpieczników :)

Moze w bfl jest inaczej?? Tez myslalem ze ten pod kierownica.

Tym sie sugerowalem:
http://forum.omegakl...ead.php?t=11582

#18 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 26 lutego 2012 - 21:02

Tym sie sugerowalem: http://forum.omegakl...ead.php?t=11582

dokładnie tak jest , tu jeszcze schemacik co i gdzie

[ATTACH]17084[/ATTACH]

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#19 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 26 lutego 2012 - 21:04

Moze w bfl jest inaczej?? Tez myslalem ze ten pod kierownica.

dla 2,5V6

#20 OFFLINE   jeansu

jeansu
  • 222 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 26 lutego 2012 - 21:06

sprawdź czy w okolicach lampki (za nią) nie ma przypadkiem kostki od czujnika. Mi też bieg przerywany nie chodził i okazało się, że w oryginale czujnik był, ale ktoś przy zmianie szyby na zwykłą (taką nie pod czujnik) wywalił owe ustrojstwo.
Najlepiej poproś w odpowiednim temacie o rozkodowanie Vin i będziesz wiedział czy go miałeś. Jeśli czujnika nie było to tak jak inni pisali przekaźniki pod maską.