Uwazajcie na kuriera GLS !!!
Napisany 02 lipca 2009 - 21:32
wyjasnienie jest chyba oczywiste ze pewnie sam uszkodzil paczke i wolal nie ryzykowac, poniewaz wg regulaminu reklamacje sa uwzgledniane jedynie po otwarciu paczki w obecnosci kuriera i spisaniu protokolu. Uwierzcie mi sie zdenerwowanie siegnelo zenitu... sprzedawczyni dostala zjebki a do kuriera nie mam numeru. mogla nie odbierac, bo przeciez nie do niej adresowane, lecz kurier sciemnil ze pilna przesylka, a mnie nie ma w domu i takie tam wiec chciala dla mnie dobrze.
przesledzilem pewne przepisy prawne dotyczace przesylek i wynika z nich ze odbiorca powinien byc adresat, lub osoba ktora jest zameldowana pod adresem tejze osoby. firma kurierska odpowiada za przesylke do momentu dotarcia jej do mnie!! czyli rowniez za ten czas ktory minal do mojego pojscia do sklepu i odebrania, dodam ze na swoje szczescie sprawdzilem przy pracownikach sklepu zawartosc paczki.zajrzalem do regulaminu GLS i wyczytalem pare innych rzeczy:
12. W przypadku nieobecności Odbiorcy w Miejscu Dostawy, GLS Poland uprawniony
jest do wydania Przesyłki osobie czynnej w bezpośrednim sąsiedztwie Miejsca
Dostawy, przy czym w Miejscu Dostawy w sposób zwyczajowo przyjęty pozostawia
się pisemną informację o miejscu lub osobie, w którym lub której wydano
Przesyłkę („Doręczenie zastępcze”). Doręczenie zastępcze wykonane z
zachowaniem warunków wskazanych w zdaniu poprzedzającym stanowi prawidłowe
wykonanie Usługi.
dodam ze nie dostalem awizo
kurier tym samym nie pozwolil mi na sprawdzenie przesylki w jego obecnosci, nie zadbal o dostarczenie w odpowiedni adres. dodam ze ten zapis nijak sie ma do stanu prawnego dotyczacego przesylek. a jakby oddal jakiemus Zulikowi pod sklepem??
Mial moze ktos podobny problem?
ja im tego nie odpusze bo nie daje sie robic w ch*ja. jade jutro do oddzialu w zielonej gorze i narobie tam balaganu;d bo nie podoba mi sie ze rzeczy o znacznej wartosci (1600zl) powierza sie obcym ludziom bez mojego zezwolenia a nawet mojej wiedzy...
Napisany 02 lipca 2009 - 21:47
Napisany 02 lipca 2009 - 21:51
Napisany 02 lipca 2009 - 21:57
Napisany 02 lipca 2009 - 21:57
beast nie pierwszy raz cos zamawiam kurierem i zawsze, ale to zawsze kurier dzwonil i nie bylo problemow z dostawa. paczka byla oznaczona znakami ktore mialy tym pedalom z gls uswiadomic ze nie nalezy nia rzucac itp bo zawartosc jest podatna na uszkodzenia. dzialanie kuriera uwazam za umyslne bo przeciez zostawil to w sklepie do ktorego ja mam 30 sekund na pieszo, sprzedawcy mnie znaja, powiedzieli gdzie mieszkam a on zaczal krecic...
dzwon do centrali i rob zadyme.
Napisany 02 lipca 2009 - 22:29
Może kurier nie miał telefonu.

Nie ukrywam że jeśli chodzi o jakichkolwiek kurierów z przesyłkami do mnie to zawsze wcześniej kontaktowali się ze mna telefonicznie z zapytaniem kiedy ktos będzie w domu i zawsze przesyłki odbierałem osobiście. Tak samo było w przypadku GLS.
Dobrze że sąsiedzi nie odkurzyli sobie mieszkania twoim sprzętem.Kupowałem odkurzacz to zostawili go u sasiadów,faktem jest,że nie było mnie w domu ale i tak taka sytuacja nie powinna miec miejsca (sasiadów nie lubie akurat,naszczescie paczke oddali

Napisany 02 lipca 2009 - 22:30

Napisany 02 lipca 2009 - 22:33
mial moj numer wlasnie... co do przesylek to zawsze mialem najpierw telefon i zawsze odbieralem osobiscie..Może kurier nie miał telefonu.
Nie ukrywam że jeśli chodzi o jakichkolwiek kurierów z przesyłkami do mnie to zawsze wcześniej kontaktowali się ze mna telefonicznie z zapytaniem kiedy ktos będzie w domu i zawsze przesyłki odbierałem osobiście. Tak samo było w przypadku GLS.
wiem pablo;) troche poczytalem o tym a ich regulaminy jak sie okazuje z prawem polskim niewiele maja wspolnegokolego masz spokojne 7 dni na zgloszenie usterki transportowej, na twoja korzysc jest to ze odebrala to osoba pod innym adresem wiec spokojnie wygrasz
Napisany 02 lipca 2009 - 22:39
Ale chodziło mi o to, że on może nie miał przy sobie telefonu, więc nie mogł się skontaktować.mial moj numer wlasnie...

Napisany 02 lipca 2009 - 23:03
Napisany 02 lipca 2009 - 23:07
Nasz kochany GLS . Nie jedną przeprawę z nimi miałem . Oni mają całoroczny sezon zimowy i przesyłki można odbierać osobiście od godz. 11-ej .
Niema co narzekac na GLS i tak wedlug mnie najgorsze jest DPD
Napisany 02 lipca 2009 - 23:23
Niema co narzekac na GLS i tak wedlug mnie najgorsze jest DPD
a ja z kolei na dpd nie narzekam. odbieralem od nich w sezonach letnich 2007 i 2008 okolo 200 paczek i wszystko bylo w porzadku. mysle ze problemy z roznymi firmami kurierskimi w roznych rejonach polski sa inne.
Napisany 02 lipca 2009 - 23:38
Napisany 03 lipca 2009 - 06:26
przepisy przepisami, a wszystko zlaeży od ludzi i tyleale lipa, nie wiem jak w innych czesciach polski ale u mnie kurier z GLS dzwoni zawsze kolo 8 rano. Jak mam wylaczony telefon to wysyla SMS z prosba o kontakt.
andzg zgłaszaj reklamacje wygrasz, no chyba że na liście przewozowym pani w sklepie podpisała się Twoim nazwiskiem
Napisany 03 lipca 2009 - 08:09
przepisy przepisami, a wszystko zlaeży od ludzi i tyle
andzg zgłaszaj reklamacje wygrasz, no chyba że na liście przewozowym pani w sklepie podpisała się Twoim nazwiskiem
podpisala sie swoim nazwiskiem. dzwonilem przed chwila do centrali, powiedzialem ze nie podoba mi sie ten ich punkt regulaminu i ze jest niezgodny z prawem, babka, kazala mi zadzwonic do oddzialu .
wczoraj napisalem tez maila do sprzedawcy
a doslownie 5 minut temu zadzwonil do mnie sprzedawca, ktory juz dzis rano narobil odpowiedniego dymu w oddziale ktory mi paczeke doreczal ( wzasadzie nie mi) , i kurier przyznal sie ze nie zostawil paczki u mnie, na dodatek nie zostawiajac awizo. dzisiaj ma ktos podjechac aby sposac protokol;)
godzina 12:
przyjechal kurier, ten sam co wczoraj oddal przesylke w sklepie, cicho i potulnie wypisal protokol szkody wysluchujac moich uwag;P
takze ostrzezenie dla wszystkich: uwazajcie na paczki i zawsze otwierajcie je w obecnosci kuriera, poniewaz pozniej ciezko udowodnic ze wada powstala z winy firmy kurierskiej
Napisany 20 lipca 2009 - 21:38

Napisany 20 lipca 2009 - 23:26
Napisany 21 lipca 2009 - 13:18