Ja zacząłem ten post od Omegi która sama wchodzi na obroty
Sprawdziłem wiązki kabli przy pompie i akumulatorze, sprawdziłem przy pedałach hamulca i sprzęgła i nic nie ma. żadnych przetarć, a omega jak wchodziła sama na obroty tak wchodzi.
Dzieje się to tylko wtedy gdy auto jest rozgrzane (90 stopni) jadę z jakąś prędością np 60km/h i chcę zwolnić do 10km/h albo sie zatrzymać to auto ledwo się tocząc samo wchodzi na obroty (kręci się nieraz nawet za 5000 obr.) Jak się zatrzymam to się uspokaja.
Mam tempomat
Omega bierze olej od 0,5l do 1l na 10000km ale nie na tyle żeby na nim pracować.
Zdarza się ale żadko że zacznie sama wchodzić na obroty podczas jazdy i jak stoi, nie raguje wtedy na pedał gazu, ani na nić można ją tylko zgasić kluczykiem.
Wszystko zaczęło się po wymianie sprzęgła jakieś 2 miesiące temu.
Byłem w różnych serwisach w których sprawdzali czujnik, kołki na kole zamachowym, kable i wszystko jest o.k.
Omega pogazowała sobie sama i przez 2 miesiące nic się nie działo
Teraz od poniedziałku znowu ta sama historia.
Rozkładm ręce i nie wiem co robić.
Proszę o pomoc
Na forum był podobny problem że po naciśnięciu hamulca wchodziła na obroty . Okazało się że pompa hamulcowa zaciągała lewe powietrze i w układzie brakowało podciśnienia .
Witam jeszce raz
Z tego co wiem to diesel ma oddzielną pompę do podciśnienia (wacum) i nie ma ona związku z pracą silnika. U mnie podłączona jest tylko do hamulców i sterowania ogrzewaniem. W bęzynie jak najbardziej ma ona wpływ ale nie w dieslu.
Jeżeli się mylę to proszę o poprawienie mnie.