Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Gorące powietrze na nogi!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
26 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mariov6

mariov6
  • 62 postów

Napisany 27 kwietnia 2009 - 08:26

Witam
Mam problem z nawiewem na nogi z przodu.
W omedze posiadam climatronik i jak bym go nie ustawił (na każdej temp) na nogi leci gorące powietrze i nagrzewa sie kolumna kierownicza (obudowa pod kierownicą staje się gorąca).
Reset climatronika nie pomaga, klapki słychać, że jakieś się ruszają.
Stało się tak po zamontowaniu nagrzewnicy (wcześniej oma jeździła z odłączoną nagrzewnicą i był całkowity brak ogrzewania)
Po zamontowaniu przed zimą nowej i podłączeniu do niej przewodów zaczęło buchać ciepłym powietrzem. W zime dało się tak jeździć, niestety teraz w samochodzie robi się upał nawet jak klimę włączę na LO, nie daje rady schłodzić.
Odrzucam z góry teorie o osłonach tłumików itd bo wszystko jest na swoim miejscu, i wcześniej się tak nie działo.
Dodam, że jak kupiłem ome to miała uszkodzoną nagrzewnicę, więc nie wiem jak było przed jej wymianą.
Proszę o pomoc bo sie ugotuję!!!
Pozdrawiam

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 27 kwietnia 2009 - 12:30

Witam
Mam problem z nawiewem na nogi z przodu.
W omedze posiadam climatronik i jak bym go nie ustawił (na każdej temp) na nogi leci gorące powietrze i nagrzewa sie kolumna kierownicza (obudowa pod kierownicą staje się gorąca).
Reset climatronika nie pomaga, klapki słychać, że jakieś się ruszają.
Stało się tak po zamontowaniu nagrzewnicy (wcześniej oma jeździła z odłączoną nagrzewnicą i był całkowity brak ogrzewania)
Po zamontowaniu przed zimą nowej i podłączeniu do niej przewodów zaczęło buchać ciepłym powietrzem. W zime dało się tak jeździć, niestety teraz w samochodzie robi się upał nawet jak klimę włączę na LO, nie daje rady schłodzić.
Odrzucam z góry teorie o osłonach tłumików itd bo wszystko jest na swoim miejscu, i wcześniej się tak nie działo.
Dodam, że jak kupiłem ome to miała uszkodzoną nagrzewnicę, więc nie wiem jak było przed jej wymianą.
Proszę o pomoc bo sie ugotuję!!!
Pozdrawiam

nie masz zalozonej oslony gumowej na nagrzewnicy od strony kierowcy i pewnie stad problem

#3 OFFLINE   pysio1981

pysio1981
  • 901 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 kwietnia 2009 - 12:36

hehe znam to ,pamiętasz Beast
jak by co wal na gg to pomoge co nieco

#4 OFFLINE   mariov6

mariov6
  • 62 postów

Napisany 27 kwietnia 2009 - 15:22

hehe znam to ,pamiętasz Beast
jak by co wal na gg to pomoge co nieco

Napisałem na GG, ale możesz także tutaj coś podpowiedzieć zapewne innym użytkownikom także się może to przydać.
O co chodzi z tą osłoną, gdzie ona dokładnie powinna być, zapewne nie da się jej założyć bez ściągania deski!.
A może jakiś sposób zastępczy na załatwienie problemu?

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 27 kwietnia 2009 - 16:14

Napisałem na GG, ale możesz także tutaj coś podpowiedzieć zapewne innym użytkownikom także się może to przydać.
O co chodzi z tą osłoną, gdzie ona dokładnie powinna być, zapewne nie da się jej założyć bez ściągania deski!.
A może jakiś sposób zastępczy na załatwienie problemu?

wsadz reke pod deske od strony kierowcy tam gdzie jest nagrzewnica - powinienes poczuc gume - jesli sie oparzysz to porostu jej nie ma. da sie zalozyc chyba bez sciagania deski

#6 OFFLINE   pysio1981

pysio1981
  • 901 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 kwietnia 2009 - 16:57

wsadz reke pod deske od strony kierowcy tam gdzie jest nagrzewnica - powinienes poczuc gume - jesli sie oparzysz to porostu jej nie ma. da sie zalozyc chyba bez sciagania deski

da się załozyc bez sciągania
odginasz deske tamg dzie jest nagrzewnica i wkładasz coś jako dystans żeby ci rąk nie przycinało jak poczujesz gume tak jak Beast napisał musysz ja wsadzic w szufladke
często ludzie wymieniają nagrzewnice wcale nie widząc tej gumy a potem zaczynają się problemy
guma kest wielkości ok 3.5cm na ok 20cm tak z żeberkami i musi być spasowana do pleców nagrzewnicy
żeberka do wycięć bo inaczej jej nie wsadzisz
uffff mysle że dobrze wytłumaczyłem

#7 OFFLINE   mariov6

mariov6
  • 62 postów

Napisany 28 kwietnia 2009 - 08:06

Dzięki za podpowiedzi, dzisiaj sprawdzę czy ta guma tam jest w ogóle.
Jak jej nie będzie to da się ją dokupić gdzieś w cenie nie przekraczającej wartości samochodu:D

#8 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 28 kwietnia 2009 - 09:45

Dzięki za podpowiedzi, dzisiaj sprawdzę czy ta guma tam jest w ogóle.
Jak jej nie będzie to da się ją dokupić gdzieś w cenie nie przekraczającej wartości samochodu:D

mam jk cos

#9 OFFLINE   mariov6

mariov6
  • 62 postów

Napisany 25 maja 2009 - 13:09

Poprzedniego problemu nie rozwiązałem a pojawił się następny.
A mianowicie brak ogrzewania, objawy są takie, że we wszystkich górnych nawiewach (na nogi dalej leci ciepłe) leci zimne powietrze (na włączonej klimie nawet mroźne), nie ważne jak ustawie climatronic zawsze leci zimne.
Ustawiam na HI wentylator na maksa i..... zimno.
Jak robię reset (auto+OFF) to nic sie nie dzieje, wcześniej było słychać jak klapki sie ruszają, a teraz cisza.
Dodam, że stało się to nagle po tym jak samochód stał kilka dni.
Wcześniej grzało aż miło.
Układ chłodzenia jest ok, temp. na wskaźniku ok 95st., nagrzewnice dotykałem ręką i jest ciepła, no i na nogi leci cieple powietrze.
Proszę o pomoc co sie moglo popsuć

#10 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 25 maja 2009 - 14:56

Poprzedniego problemu nie rozwiązałem a pojawił się następny.
A mianowicie brak ogrzewania, objawy są takie, że we wszystkich górnych nawiewach (na nogi dalej leci ciepłe) leci zimne powietrze (na włączonej klimie nawet mroźne), nie ważne jak ustawie climatronic zawsze leci zimne.
Ustawiam na HI wentylator na maksa i..... zimno.
Jak robię reset (auto+OFF) to nic sie nie dzieje, wcześniej było słychać jak klapki sie ruszają, a teraz cisza.
Dodam, że stało się to nagle po tym jak samochód stał kilka dni.
Wcześniej grzało aż miło.
Układ chłodzenia jest ok, temp. na wskaźniku ok 95st., nagrzewnice dotykałem ręką i jest ciepła, no i na nogi leci cieple powietrze.
Proszę o pomoc co sie moglo popsuć

na kompa niestety

#11 OFFLINE   mariov6

mariov6
  • 62 postów

Napisany 27 maja 2009 - 16:46

Witam ponownie, na kompie niestety jeszcze nie byłem, ale
Dzisiaj omie odbiło i grzać zaczęła, ale.......jak zwykle musi być jakieś ale teraz przstała chłodzić - czyli w każdym ustawieniu climatronica leci gorące powietrze.
Czy ktoś może podpowiedzieć bez kompa co mogło się popsuć?
Pozdrawim

#12 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 27 maja 2009 - 16:50

Witam ponownie, na kompie niestety jeszcze nie byłem, ale
Dzisiaj omie odbiło i grzać zaczęła, ale.......jak zwykle musi być jakieś ale teraz przstała chłodzić - czyli w każdym ustawieniu climatronica leci gorące powietrze.
Czy ktoś może podpowiedzieć bez kompa co mogło się popsuć?
Pozdrawim

klapka od mieszalnika luzem lata i pewnie sie przestawila.

#13 OFFLINE   mariov6

mariov6
  • 62 postów

Napisany 25 czerwca 2009 - 10:50

Wracam do problemu bo sie nie zakończył.
Sprawa wygląda nastepująco od wczoraj, lewa strona działa prawidłowo czyli jak chcę to chłodzi jak chcę to grzeje :D,
Za to prawa strona niezależniej od ustawienia na klimatronicu cały czas chłodzi?????
Dodtakowo wracam do tamatu grzania nóg, jak powinna wyglądać ta guma na nagrzewnicy, ma ktoś zdjęcia jak to wygląda.
Zajrzałem tam od strony pasażera nagrzewnica nie jest niczym zabudowana,
od strony kierowcy też widać bok nagrzewnicy i dodatkowo szczelinę ok 2cm (na oko) nad nią i z tamtąd wali gorące powietrze.

Co do klapki mieszalnika to gdzie ona sie tam znajduje, wyczytałem, że od strony kierowcy, ale nie wiem gdzie.
Wszędzie widze tylko silniczki elektryczne i kabelki, oraz dmuchawe cała zabudowaną?
Proszę o pomoc bo sie ciepło zrobiło i ja mam upał na nogi i wariujący klimatronic.
Pozdrawiam

#14 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 25 czerwca 2009 - 11:02

Wracam do problemu bo sie nie zakończył.
Sprawa wygląda nastepująco od wczoraj, lewa strona działa prawidłowo czyli jak chcę to chłodzi jak chcę to grzeje :D,
Za to prawa strona niezależniej od ustawienia na klimatronicu cały czas chłodzi?????
Dodtakowo wracam do tamatu grzania nóg, jak powinna wyglądać ta guma na nagrzewnicy, ma ktoś zdjęcia jak to wygląda.
Zajrzałem tam od strony pasażera nagrzewnica nie jest niczym zabudowana,
od strony kierowcy też widać bok nagrzewnicy i dodatkowo szczelinę ok 2cm (na oko) nad nią i z tamtąd wali gorące powietrze.

Co do klapki mieszalnika to gdzie ona sie tam znajduje, wyczytałem, że od strony kierowcy, ale nie wiem gdzie.
Wszędzie widze tylko silniczki elektryczne i kabelki, oraz dmuchawe cała zabudowaną?
Proszę o pomoc bo sie ciepło zrobiło i ja mam upał na nogi i wariujący klimatronic.
Pozdrawiam

jesli caly czas ci grzeje to pewnie ciegno z silniczka spadlo. zdjecie gumy zrobie ci pozniej.

#15 OFFLINE   mariov6

mariov6
  • 62 postów

Napisany 25 czerwca 2009 - 11:49

jesli caly czas ci grzeje to pewnie ciegno z silniczka spadlo

Wlaśnie tu jest ten większy problem, bo ona raz grzeje, raz chłodzi, później jedna strona chłodzi jedna grzeje i tak w kółko.
Da sie jakoś zczytać błędy z klimatronika np. spinaczem czy tylko na techa jechać?
Za zdjęcie tej gumy bedę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

#16 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 25 czerwca 2009 - 20:04

Wlaśnie tu jest ten większy problem, bo ona raz grzeje, raz chłodzi, później jedna strona chłodzi jedna grzeje i tak w kółko.
Da sie jakoś zczytać błędy z klimatronika np. spinaczem czy tylko na techa jechać?
Za zdjęcie tej gumy bedę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

tylko komputer. widocznie ktorys czujnik swiruje.

zdjecie gumy ponizej ..

#17 OFFLINE   mariov6

mariov6
  • 62 postów

Napisany 26 czerwca 2009 - 08:32

Rozumiem, że ona powinna być założona na boku nagrzewnicy od strony kierowcy tak?
To wygląda na to, że jej nie mam bo nic takiego tam nie widziałem.
Pozdrawiam

#18 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 26 czerwca 2009 - 09:17

Rozumiem, że ona powinna być założona na boku nagrzewnicy od strony kierowcy tak?
Pozdrawiam

dokladnie tak.

#19 OFFLINE   Mloody

Mloody
  • 23 postów

Napisany 06 grudnia 2010 - 21:37

Ja się podepnę pod temat... Mianowice mam omegę B z klimatronikiem, mój problem polega na tym ze nie mam ogrzewania na nogi... czy ktoś wie co to może być? Błagam o pomoc bo już mi stopy odmarzają w drodze do pracy...

#20 OFFLINE   robert514

robert514

bla bla bla

• 3 190 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 grudnia 2010 - 23:04

Pozdrawiam

kolego dolne zdjęcie, górny element http://forum.omegakl...116&postcount=1