Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Montaż TUBY / SUBWOOFERA w Omedze

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
29 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   speed

speed
  • 96 postów

Napisany 08 kwietnia 2009 - 08:28

Witam! Na wstępie chciałbym przeprosić za brak fotek (podczas montażu nie dysponowałem żadnym aparatem), postaram się bardzo dokładnie opisać wszystko po kolei

1. Narzędzia:

- wkrętak tzw. "gwiazdka" T25
- śrubokręt lub krzyżak
- ostry nóż
- paski do spinania kabli
- taśma izolacyjna (mi nie była potrzebna, ale kto wie..)
- latarka
- cierpliwość

2. Okablowanie:

- ja użyłem Boschmann 400KT (kupiłem na Allegro od użytkownika: caraudiosystem)

3. Montaż:

Na wstępie.. kabel od zasilania idzie po stronie lewej, a kable od głośnika po prawej.

- Pierwszą najważniejszą rzeczą jest doprowadzenie kabla głównego z akumulatora do wzmacniacza. Kabel ten ma dla bezpieczeństwa założony bezpiecznik (należy go wyjąć w czasie montażu całego okablowania!!!) .
- Żeby się „przebić” z komory silnika do kabiny trzeba znaleźć gdzieś jakąś gumę z kablami. Aby takową odkryć należy wykręcić wycieraczki, zdjąć plastikową pokrywę pod którą właśnie obok końcówki amortyzatora mieści się zwój kabli wchodzących do kabiny (UWAGA! Najlepiej jest wyciągnąć gumę i zrobić nożem otwór „krzyż” wtedy bez problemu kabel wejdzie do środka). Po wciśnięciu ok 40cm kabla należy przejść do kabiny.
- Zdejmij pokrywę nad pedałami tak żeby mieć wgląd na wszystkie kabelki itp.. Weź latarkę i poszukaj swojego kabla którego przed chwilą wciskałeś w gumę, przeciągnij resztę kabla do środka. Pamiętaj żeby zostawić trochę kabla z bezpiecznikiem w komorze silnika weź pod uwagę plastik który wcześniej zdjąłeś pod wycieraczkami – musisz mieć stały dostęp do bezpiecznika.
- Teraz progi.. jadąc od przodu.. odkręcić „gwiazdkę” tuż za rączką od otwierania maski, druga „gwiazdka” jest schowana więc narazie nic nie zdejmuj na siłę. Odczep progowe nakładki (te ze znaczkiem opla – zaczepy) są tam 4 „gwiazdki” na środku słupka jest 1 i z tyłu pod nakładkami są 2 szt. „gwiazdek”. Teraz najlepiej poprosić kogoś do pomocy żeby nie złamać progu.. delikatnie odczepić boczek słupka środkowego – zaczepy – zdjęć próg. Gdy już to zrobimy wracamy do ukrytej „gwiazdki” z przedniego plastiku. Gdy to odkręcimy nie trzeba ściągać całości wystarczy przechylić i włożyć kabel. (PAMIĘTAJ! Co kilkanaście cm należy związać kabel z wiązką „paskami do kabli” tak żeby nie były luźne).
- Po przełożeniu kabli i spięciu paskami czas na bagażnik. Nie trzeba ściągać kanapy, wystarczy odchylić kanapę i przecisnąć kabel pod spodem – bez większych problemów się mieści. Teraz gdy to już mamy za sobą wracamy do punktu wyjścia tj. składamy plastik w komorze silnika, wycieraczki no i gumę wkładamy na swoje miejsce! Składamy progi nie zapominając o wszystkich „gwiazdkach” i zatrzaskach. UWAGA – nie wkładać bezpiecznika!

- Czas na prawą stronę.
Wyciągamy radio, odkrywamy pokrywę pod schowkiem (podobnie jak po stronie kierowcy), przeciągamy tam 2 kable tj od głośnika i sterujący (w instrukcji z kablami jest wszystko opisane który jest który). Na wszelki wypadek po podłączeniu kabli do radia nie chowajmy go od razu w kieszeń. Odkręcamy progi ( wszystko tak samo jak z lewej strony ) pamiętać trzeba o paskach do kabli żeby jakiś nam nie „uciekł” podczas montażu progów. Dalej odchylamy oparcie kanapy i przeciągamy kable tak jak z lewej strony. Zakładamy z powrotem progi i osłonę pod schowkiem. Gdy wszystko już mamy zrobione czas na poszukanie tzw. MINUSA do którego idzie kolejny kabel od wzmacniacza. Ja znalazłem idealne miejsce w listwie przesuwania się rolety (Caravan). Kabel podczepiony nie przeszkadza w działaniu rolety (mowa o ostatniej śrubie koło oparcia kanapy). Podłączamy wszystkie kable do wzmacniacza, i subwoofera lub tuby. Teraz wkładamy bezpiecznik na kablu koło akumulatora, włączamy radio i ... cieszymy się rewelacyjnym BASS'em )) Gdy wszystko jest ok można schować radio w kieszeń.

KILKA UWAG:

- zarezerwować sobie ok 3-5h wolnego czasu na montaż (czasami wynikają dziwne sytuacje zazwyczaj zapomina się o „ukrytej gwiazdce”
- pamiętać o wszystkich śrubkach, gwiazdkach i zaczepach
- przed montażem sprawdzić czy radio nasze ma wyjście na wzmacniacz.
- pamiętaj że dobrze wykonana praca tj przykręcanie i zapinanie kabli finiszuje tym że po włączeniu subwoofera – tuby nie słychać jakiś dziwnych skrzypnięć.

W razie jakichkolwiek problemów lub błędów w opisie proszę o kontakt na priv.

Mam nadzieje, że pomoże Wam to w montażu BASS'owego systemu audio

Pozdrawiam, Speed_pn

#2 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 kwietnia 2009 - 09:48

Wisi już podobny opis, chociaż dla kombi -jednak większość rzeczy się powtarza. Najważniejsze, ze chciało Ci się coś takiego napisać.

http://forum.omegakl...ead.php?t=12409

#3 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 12 kwietnia 2009 - 08:00

ja tylko dodam że nie trzeba odkręcać wycieraczek. ja u siebie wykręciłem schowek i bardzo łatwo przetkałem kabel za filtrem kabinowym.

#4 OFFLINE   jejek

jejek

MV6 w dieslu ! :)

• 280 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 12:04

ja wszystkie kable puściłem w lewym progu

nie wiem czy oma jest tak wyciszona czy mam taka lipną tube, jak jest otwarty bagażnik-sedan to łupie naprawde fajnie w środku a tym bardziej na zewnątrz :D
trzasne klapą to praktycznie jakbym tube odłączył, znika bas... why???

#5 OFFLINE   cursor

cursor

Audiodebil :P

• 309 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 12:44

A próbowałeś obrócić skrzynkę o 180*(jeśli masz skierowaną w klapę, to odwrócić w stronę kanapy)? Spróbuj też sprawdzić jak zachowa się skrzynka jak kable podłączysz odwrotnie(zamiast + do +, to + do -)

#6 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 kwietnia 2009 - 12:51

Skad Ty jejek jestes??

#7 OFFLINE   Piotrass

Piotrass
  • 45 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 13:11

Wytnik dziury w półce tam gdzie jest miejsce na głośniki i zamontuj same maskownice i będzie lepiej.

#8 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 13:48

ja wszystkie kable puściłem w lewym progu

nie wiem czy oma jest tak wyciszona czy mam taka lipną tube, jak jest otwarty bagażnik-sedan to łupie naprawde fajnie w środku a tym bardziej na zewnątrz :D

a co Ty masz tam za sprzęta ?

#9 OFFLINE   jejek

jejek

MV6 w dieslu ! :)

• 280 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 14:39

kupiłem niskobudżetowy sprzęt cosik takiego http://allegro.pl/it...w_wzm_kabl.html

zaślepki nad półką metalowe wyrwałem, aktualnie tube mam skierowaną głośnikiem w strone kanapy i dałem inne grubsze kable miedzy głosnik+wzmacniacz, + i - próbowałem zamieniać ale jest dobrze podpięte

gra dobrze ale jak zamkne bagażnik to cienko mi sie wydaje

#10 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 16:46

Z tego sprzętu nic nie będzie...za tyle to wzmacniacza nie kupisz...powiem tak ciesz się ze gra :)

#11 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów

Napisany 12 kwietnia 2009 - 18:49

w opisie jest "CUDOWNY PRODUKT dla naprawdę wymagających" :D :D :cool:

wzmacniacz może ma ze 100W w mostku. rozumiem że zmostkowałeś kanały a nie puściłeś głośnika tylko na jednym kanale ? nieduża moc + głośnik o znikomej efektywności = brak efektu...

sprawdź jeszcze czy na pewno zmostkowałeś kanały bo na jednym kanale to będzie ze 2..3x mniejsza moc

PS. niedrogi i mocny wzmacniacz: PEIYING PY-2H30R

#12 OFFLINE   speed

speed
  • 96 postów

Napisany 20 kwietnia 2009 - 15:01

Ja powiem koledze tyle.. mam w swojej kombicy:
- wzmacniacz
- skrzynia basowa
- radio

Całość gra idealnie zaznacze ze nie zmienilem seryjnych glosnikow (aktualnie BOSS System). Do sedana 800W to moim zdaniem minimum poniewaz ma "grubsze przeszkody" mowa tutaj o kanapie i sztywnej polce.. najlepszym rozwiazaniem jest tak jak juz inni wspominali wyciac otwory w polce..

#13 OFFLINE   cursor

cursor

Audiodebil :P

• 309 postów

Napisany 20 kwietnia 2009 - 16:03

Do sedana 800W to moim zdaniem minimum

Ja mam nieco odmienne zdanie ;)

Jeśli można to mam pytanie, jakiej muzyki słuchasz? Hip-hop, reagge?
Słyszałem kilka najtańszych głośników pioneera i w kwesti szybkości zawsze zostawali daleko w tyle za konkurencją.

Ja powiem tak:
wzmak - Alpine 3539 + zwrotnica(chociażby najtańszy boss z allegro)
radio - JVC SH99R lub SH909R
sub - RE Audio RE12 S4 w br

Sub ten spokojnie przebije się do kabiny, a wzmak będzie go porządnie "trzymać za mordę". ;)

#14 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów

Napisany 20 kwietnia 2009 - 17:12

Ja powiem koledze tyle.. mam w swojej kombicy:

Całość gra idealnie zaznacze ze nie zmienilem seryjnych glosnikow (aktualnie BOSS System). Do sedana 800W to moim zdaniem minimum poniewaz ma "grubsze przeszkody" mowa tutaj o kanapie i sztywnej polce.. najlepszym rozwiazaniem jest tak jak juz inni wspominali wyciac otwory w polce..

co z tego że masz głośnik powiedzmy 800W (nie wnikam czy tyle) jak wzmacniacz tylko 180W.

ja mam głośnik tylko 300W (JBL GTO1204-BP) ale za to wzmacniacz 500W (PEIYING 2H30R). i jak się oddycha to bas w płucach czuć od środka :)

powiem tylko że nie mozna okreslać jakiegoś minimum czy maksimum - każdy ma inne potrzeby, inne wymagania. a pozatym więcej mocy + niskoefektywny głośnik może zagrać słabiej niż mniejsza moc + wysoko efektywny przetwornik.
pozdrawiam :)

#15 OFFLINE   Owca

Owca
  • 270 postów

Napisany 20 kwietnia 2009 - 18:26

cursor ale ty głupoty piszesz chłopie toja wiedza o CA jest znikoma po co podłączać + do - pierwszy raz słyszę o takiej głupocie tak to tylko możesz głośnik spalić w najlepszym wypadku go uszkodzić. Ten głośnik ma może z 150W max a wzmacniacz to może jakieś TDA o mocy 2x40 max . Za takie pieniądze to nawet dobrej używki nie kupisz

#16 OFFLINE   speed

speed
  • 96 postów

Napisany 20 kwietnia 2009 - 18:29

no coz.. slucham wlasnie rap, haus, trance, dance.. jak na moje potrzeby wystarczy.. a jestem bardzo zwiazany zawodowo z muzyka tak wiec dla mnie jest wazny czysty dzwiek a nie zagluszanie innych aut na swiatlach :)

#17 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 20 kwietnia 2009 - 18:31

Owca za przeproszeniem to TY nie masz pojecia co piszesz i nie ublizaj mu bo mu pewnie do piet nie dorastasz jesli chodzi o wiedze CA...

po co podłączać + do - pierwszy raz słyszę o takiej głupocie

tu ewidentnie dales znac ze nie masz pojecia nawet co znaczy zmiana fazy, wiec o czym Ty chcesz dyskutowac?...

#18 OFFLINE   Owca

Owca
  • 270 postów

Napisany 20 kwietnia 2009 - 18:32

http://allegro.pl/it...daz_kielce.html głośnik który gra a nie łupi

Prościej niech dotknie bateryjką 1.5v + do + i - do - membrana powinna wyszkoczyć na zewnątrz

#19 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 20 kwietnia 2009 - 18:55

i co dalej twierdzisz ze mozna spalic głosnik podlaczajac - zamiast + na jego zaciskach?

#20 OFFLINE   Owca

Owca
  • 270 postów

Napisany 20 kwietnia 2009 - 19:20

To podłącz +do- i -do+ i daj na wzmacniacz z 50W i zobaczymy czy go nie spalisz ja już przez swoją nieostrożność z paliłem 2 głośniki. Dajesz głośnikowi 1.5V a nie np. 5V i membrana zamiast być wypychana jest cofana