Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Irytujący "DIMLICHT ACHTERL"

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
29 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   Weedzio

Weedzio
  • 57 postów

Napisany 03 maja 2011 - 02:49

raz już moduł wymieniłem, jutro wezmę na podmianę jeszcze inny ...

#22 OFFLINE   Monsteer

Monsteer
  • 101 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 03 maja 2011 - 21:43

Ja z tym nie zamierzam za bardzo walczyć. W miarę wolnego czasu wykręcę, sprawdzę pod kątem zimnych lutów i to wszystko. Nie pomoże to niech sobie wyskakuje dalej bo generalnie mam tego auta dość. ;)

#23 OFFLINE   gringo

gringo
  • 10 postów

Napisany 02 listopada 2011 - 10:44

odświeże temat, jakis czas temu moja Omega spędziała noc na deszczu, po czym rano wyskoczył komunikat dimlicht achterl, żarówki wszystkie są ok poza podświetleniem tablicy rejestracyjnej ale to chyba nie istotne dla tego komunikatu (chociaz jej wymiana nic nie dala bo sie okazalo ze do oprawki prąd nie dochodzi), zauważyłem dziwną rzecz w momencie wciśnięcia hamulca zapalają się również przednie postojówki w których mam ledy, myslalem ze moze ktoras zarówka robi zwarcie bo są 2-włóknowe ale po wyjęciu żarówek postojówki dalej świecą po wciśnięciu hamulca więc chyba czyszczenie styków w lampach nic nie da (w sumie nie widac zeby coś zaśniedziałao, żarówki też podmieniałem), pytanie gdzie może sie robić jakies zwarcie lub co mogło zawilgnąć i nie wyschnąć pomimo 2 tygodniu w garażu bez wilgoci? dodam ze komunikat pojawia sie krótko po wciśnięciu hamulca i zapalenia świateł stop lub po dłuższej chwili po zapaleniu postojówek wiec komunikat ma chyba z tym jakies znaczenie

#24 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 listopada 2011 - 15:27

sprawdź czy przy którejś lampie masa się nie uwaliła

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#25 OFFLINE   gringo

gringo
  • 10 postów

Napisany 02 listopada 2011 - 19:13

sprawdź czy przy którejś lampie masa się nie uwaliła

kolego mógłbyś mnie naprowadzic na to w którym miejscu to sprawdzic? do lampy wchodzi kostka z 4 przewodami - zapewne 3 z nich to + od kierunku, pozycji i stopu a 4 to masa

#26 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 02 listopada 2011 - 19:41

musisz miernikiem sprawdzić bo nie pamiętam który to masa , z tyłu w sedanie masa jest przykręcona do pasa tylnego od wewnątrz pod tym plastikiem , ale trzeba całościowo prześwietlić bo mogła gdziekolwiek odpaść również z przodu trzeba szukać , sprawdź też czy gdzieś któraś żarówka nie robi oprawką zwarcia w gnieździe lampy

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi

#27 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 02 listopada 2011 - 19:43

4 to masa

I jest koloru brązowego (przeważnie)

#28 OFFLINE   gringo

gringo
  • 10 postów

Napisany 02 listopada 2011 - 20:41

a nie jest tak że jak masy by nie bylo to żadna żarówka by nie świecila? jutro czeka mnie popoludnie z miernikiem, myśle czy by nie zbadać na wyłączonych światłach czy pomiędzy kablami + od pozycji i stop nie ma jakiegoś niepotrzebnego przejścia i czemu nie mam napięcia na podświetleniu tablicy rejestracyjnej, żarówki zwarcia nie robią bo jak je wyciągnąłem to i tak po wciśnięciu hamulca świeciły postojówki i chyba po odpięciu kostek od tylnych lamp też sie tak działo. czy jest może w Omedze jakiś modół wspólny dla świateł pozycyjnych i stop?

#29 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 02 listopada 2011 - 20:45

a nie jest tak że jak masy by nie bylo to żadna żarówka by nie świecila?

nie , wtedy się właśnie robi "choinka"

#30 OFFLINE   gringo

gringo
  • 10 postów

Napisany 05 listopada 2011 - 15:17

jestem po dokładniejszych oględzinach, masa jest ok, brązowy kabel przykręcony do śruby wewnątrz bagażnika pod tym dużym plastikiem, po odpięciu kostek od lamp i sprawdzeniu miernikiem okazuje sie że po wciśnieciu hamulca napięcie jest ok 12V na kablu od stopu i ok 7V na kablu od pozycji (a chyba nie powinno go tam byc), nie mam pomysłu co dalej, czy wyciągnąć całą wiązke i sprawdzić czy gdzies sie izolacja nie stopiła na tych 2 przewodach i jest zwarcie czy moze coś poważniejszego mogło sie stać?