Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Opony z kolcami :)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
21 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   zyzio11

zyzio11
  • 174 postów

Napisany 09 stycznia 2009 - 21:05

Wielu mnie zakrzyczy ale...
pojechałem przedwczoraj do kolesia na wymianę opon z letnich na zimowe (w końcu aura to na mnie wymogła :)) no i naciągnął mnie na wstawienie opon z kolcami, niby nie wolno, ale to tak jak z HIDami, nie wolno a prawie każdy ma :) no i wstawił mi jakieś fińskie H..kkuu..ble ble :)
I kto wie - ale życie mi uratował
wracam od niego wieczorem, ciemno - jakieś 30 km, no i tak droga czarna to pocisnąłem 120 na 6stce, i raptem z zakrętu wpadam na drogę całkowicie zawianą śniegiem i szadzią z pól, godzinę wcześniej tego nie było jak jechałem do niego, prawie się "zesrałem" z przeciwka kilka samochodów brnie 40-50 a ja jak kubica, panie :) no i zaczynam lekko hamować no i się udało, nawet na centymetr nie zarzuciło ale jakbym tak nie zmienił to albo drzewa na poboczu albo kilka autek z naprzeciwka bym brał...
tak więc stwierdzam że ryzyko mandatu jest niewspółmierne do bezpieczeństwa jazdy na takich oponkach - w końcu skandynawowie tylko na takich w zimę :)

#2 OFFLINE   ALI

ALI

R6/2.8.1/Manual

• 1 496 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 09 stycznia 2009 - 21:27

na śniegu bądź lodzie mogę się zgodzić, ale na gołym aswalcie się założę że przyczepność jest słabsza.

#3 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 09 stycznia 2009 - 21:29

ale kolce to na lód a nie na snieg. ciekawe co powiesz jak kolec z opony uszkodzi komus szybe w aucie za toba. dzisiaj u nas jest juz odwilz wiec kolce bardzo szybko sie tobie zniszcza.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#4 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 09 stycznia 2009 - 21:43

w końcu skandynawowie tylko na takich w zimę

nie tylko w zimie.Trochę hałasują

#5 OFFLINE   siwy873

siwy873

Byly klu.owicz - do czasu

• 526 postów

Napisany 09 stycznia 2009 - 22:14

to jest dobre na wyjazd w gory

#6 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 stycznia 2009 - 22:39

tak więc stwierdzam że ryzyko mandatu jest niewspółmierne do bezpieczeństwa jazdy na takich oponkach

zyzio11 żebyś się nie zdziwił przy hamowaniu na samym asfalcie, bez lodu i sniegu :shock:

#7 OFFLINE   Martini

Martini
  • 558 postów

Napisany 09 stycznia 2009 - 22:46

Z racji mojego miejsca pracy :) często jeżdżę na oponkach z kolcami i powiem szczerze że nie zauważyłem jakiejś powalającej poprawy trakcji. Jeżeli już to zjeżdżony śnieg, lód i gołoledź. Poza tym na osi napędzanej kolce najzupełniej w świecie są dosyć szybko wyrywane jeżeli ktoś lubi sobie mocniej depnąć. Ja i tak nie miałbym ich w swoim aucie bo są pieruńsko głośne, ale mam jeden komplet w garażu :D A zupełny hardkor to kolce w 40-tonowym zestawie, najlepiej zgrany z V8 od Scanii :)

A te opony to pewnie nokian hakkapeliitta - chyba tak jakoś leciało

#8 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 09 stycznia 2009 - 23:05

zyzio11 żebyś się nie zdziwił przy hamowaniu na samym asfalcie, bez lodu i sniegu :shock:

pojdzie jak długi przy hamowaniu w skandynawii jednak tej zimy jest dłuzej niz u nas i sniegu rowniez....

#9 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 11 stycznia 2009 - 17:11

zyzio11 żebyś się nie zdziwił przy hamowaniu na samym asfalcie, bez lodu i sniegu

Nic się nie zdziwi, tylko będzie głośniej słychać toczące się auto
Martini ma rację w dużym aucie to jest błogosławieństwo wiem coś na ten temat, bo nie raz zakładałem łańcuchy i wyzywałem wszystkich i wszystko, a z boku "łosie" jak na gonsienicach pod górę wjeżdżali i oczywiście z góry nie pocili się tak jak ja ;-)

#10 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 11 stycznia 2009 - 17:35

Nie mylcie opon z kolcami z łancuchami na kołach , po drugie opony z kolcami są zabronione...

#11 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

• 1 525 postów

Napisany 11 stycznia 2009 - 17:38

Nie mylcie opon z kolcami z łancuchami na kołach , po drugie opony z kolcami są zabronione...

Jeśli o mnie chodzi to nic nie mylę, tylko piszę, że kolce to coś pięknego, a jak ktoś niema to trzeba zakładać łańcuchy (jak się je ma) a, że zabronione u nas to normalna sprawa, bo można by dziury porobić w asfalcie :-D :-D

#12 OFFLINE   Drabcu

Drabcu
  • 227 postów

Napisany 11 stycznia 2009 - 17:51

Witam ja dziś widziałem i dobrze słyszałem Vectre B na oponach z kolcami .Jechała po asfalcie suchym, ale to robi hałasu. A ztymi dziurami to dobre jakby mało ich było.Ale w szybe z takiego kolca to nie chciał bym:boks:

#13 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

• 1 525 postów

Napisany 11 stycznia 2009 - 17:56

Ale w szybe z takiego kolca to nie chciał bym

To co powiesz na to, że kiedyś we Włocławku gnojki rzucili mi butelką w szybę w ciężaruwke. Oczywiście szyba do wymiany. Zmienili pojechałem na Skandynawię w i po powrocie szyba do wymiany. Powód SIEDEM "GWIAZDEK"

#14 OFFLINE   Drabcu

Drabcu
  • 227 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 21:04

To powiem że jakiś tydzień temu widziałem FOCUSA z śmietnikiem(takie metalowe co stoją przy ławkach) w przedniej szybie?? To niespodzianka:o:o

#15 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

• 1 525 postów

Napisany 13 stycznia 2009 - 21:54

To powiem że jakiś tydzień temu widziałem FOCUSA z śmietnikiem(takie metalowe co stoją przy ławkach) w przedniej szybie?? To niespodzianka:o:o

No to ładne buty. Ja kiedyś jak bym odpi...olił tak nr to Ojciec by mnie chyba zatłukł a dzisiaj rusz takiego skur...yna to pujdziesz siedzieć :mad:

#16 OFFLINE   zyzio11

zyzio11
  • 174 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 17:41

no i tu muszę plemizować - opony z kolcami teraz to nie to co kiedyś - teraz kolce "pracują" tzn podczas jazdy po asfalcie i twardej nawierzchni chowają się w oponę a jak jadą po śniegu czy lodzie to wyskakują - skoro Finowie sobie chwalą to czemu u nas nie? zasada prosta - przecież tam też nie jadą cały czas po śniegu a skandynawia skandynawią ale czarny asfalt też się trafia - tylko o niebo lepszy niż u nas :) a jeśli mam wybierać 100,- mandatu a własne bezpieczeństwo - to "sorry" stać mnie na kluskę to i na taki mandat jeszcze też:)

#17 OFFLINE   kogut

kogut

240PS 550NM -> STRAIGHT 6

• 889 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 21:31

tzn podczas jazdy po asfalcie i twardej nawierzchni chowają się w oponę a jak jadą po śniegu czy lodzie to wyskakują

To ładnych bajek Ci nawciskali. Przepisy są jasno napisane, w Polsce jazda na oponach z kolcami jest zabroniona (nawet z tymi inteligentynmi skurczybykami, które same się chowają do środka:D), a pozatym jazda na takich oponach mija się z celem, nikt mi nie wmówi, że na kolcach lepiej się jeździ zimą po mokrym asfalcie, czy nawet po śniegu. Jedynie na lodzie mogą okazać się coś warte.

Co do twojej wylewności w stosunku do mandatów, to nie zapomniaj, że oprócz sankcji pieniężnej nakładane są również punkty karne:o Nie zapomniaj też, że taki kolec po jakimś czasie oderwie się od opony i poleci (najprawdopodbniej komuś w szybę).

Najlepsze co możesz zrobić, to zwrot opn tym cwaniaczkom co Ci je wcisneli i zakup normalnych dobrych opon zimowych bez "inteligĘtnych" kolców;)

#18 OFFLINE   Pylek

Pylek
  • 202 postów

Napisany 14 stycznia 2009 - 22:08

wybierać 100,- mandatu a własne bezpieczeństwo

Proszę Pana mandat mandatem ale jakie bezpieczeństwo na kolcach na asfalcie(pseudo) mija z celem. Przy mocniejszym hamowaniu (ABS) kolce lecą jak wióry. Nowinka techniki że się kitrają w oponę jak poczują twardy grunt ok może i tak ale nie na naszych drogach jak co kawałek błoto pośniegowe dziura i ha go wi co jeszcze.Po prostu kolce nie nadążą się chować i wyłazić aż zgłupieją ich małe procesorki się zawieszą i co format ale tylko na Fińskim asfalcie;)
Co do komfortu jazdy na asfalcie musisz się przyzwyczaić bo będzie za mocno ale to są tylko moje odczucia ;)
Żołnierze nie umierają. Idą do piekła aby się przegrupować.[SIGPIC][/SIGPIC]

#19 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 15 stycznia 2009 - 09:24

a ja zeby byc lepiej widoczny bede uzywal swiatel przeciwmglowych. a co mi tam mandat. bede lepiej widoczny. nie warto oszczedzac na bezpieczenstwie

jak ludzie zaczna myslec w ten sposob to cos czuje ze autem nie bedzie mozna wyruszyc na ulice. moze zamiast tych kolcow i ignorowania przepisow po prostu pojedziesz wolniej?? albo kupisz lepsze zimowki?? jakie bedzie twoje bezpieczestwo kiedy kolce beda wybijaly szyby w autach za toba. co moze doprowadzic do katastrofy na drodze.

moze przesadzam, ale po cos mamy przepisy. chyba kupie kalacha i bede wozil w aucie. tak dla wlasnego bezpieczenstwa. bo rozne chamstwo jest na drodze
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#20 OFFLINE   zyzio11

zyzio11
  • 174 postów

Napisany 17 stycznia 2009 - 15:43

a tu znalazłem opis:
http://nokian.pl/ind...ny_katalog&id=0

a może ktoś mi wyjaśnić co to znaczy "z możliwością kolcowania" - tzn że mogę te kolce wyjmować i zakładać dowolnie?