Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Wymiana lamp przednich w Omedze

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
388 odpowiedzi na ten temat

#321 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 kwietnia 2012 - 20:00

Ja mam ori Hella wypolerowane na zewnątrz i czyszczone wewnątrz i też kiepsko świecą, straszna lipa te lampy w Omedze. Tylko ksenony wchodzą w grę, jak kiedys będę zmieniał na inną Omege to tylko ori ksenon, natomiast w HID-y sie nie bawie bo dowód zabiorą. Takie moje zdanie.

#322 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 01 kwietnia 2012 - 20:03

Kup nowe oryginały Helli i zobaczysz jak świecą (oczywiście zwykłe soczewki)... Takie są uroki plastikowych kloszy. Moje po polerce są idealnie gładkie, mimo tego nie udało mi się usunąć syfu z nich (wygląda jakby jakiś lakier), czyściutkie w środku a świecą jak świeczki.

#323 OFFLINE   ARACLE

ARACLE
  • 9 postów
  • Województwo: lubuskie

Napisany 02 kwietnia 2012 - 07:29

A próbował ktoś z was założyć przekaźniki na światła mijania, ja jakiś czas temu zakładałem znajomkowi i różnica na plus jakieś 20%. Operacja niezbyt skomplikowana i jest gdzieś na forum opisana.

#324 OFFLINE   kuller20

kuller20

Zbanowany

• 289 postów

Napisany 02 kwietnia 2012 - 08:16

Też miałem takie plany żeby te przekaźniki założyć, ale nie miałem za bardzo czasu i wolałem kupić i zamontować HID + spryski.

#325 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 02 kwietnia 2012 - 08:23

Niestety, zamontowanie przekaźnika przyspieszy zgon lamp w stanie kiepskim. W Golfie III różnica po zamontowaniu przekaźnika, przy podpiętej tylko 1 lampie przedniej sięga ~2V na żarówce!!

#326 OFFLINE   misiek0889

misiek0889
  • 189 postów

Napisany 03 kwietnia 2012 - 07:33

Miałem depo + hidy , Shit jakich mało , nie polece tego nawet wrogu. Zakupiłem ori hella Xenon i warte tych pieniedzy bylo bo swieci o niebo lepiej.
Modowanie łamagi - Pasja czy Choroba ?

#327 OFFLINE   _arek_

_arek_
  • 45 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 09 maja 2012 - 21:39

Witam, podepnę się pode temacik co by nie zaśmiecać...

Mam szybkie pytanko i proszę o podpowiedz. Przestudiowałem prawie cały temat ale nie widziałem podobnego zagadnienia bo w sumie to co chce wiedzieć jest trochę dziwne :D Dla mnie zresztą tez no ale to nie moja decyzja...

Otóż kolega zakupił sobie Omege B 1999r bodajrze... Ma tam strasznie styrane lampki, pęknięte itd z tego co mi mówi są to Xenony.
Ja auta nie widziałem, zaczepił mnie pod garażem a ,ze do tej pory miałem same opelki to zapytał czy orientuje się w temacie. Jednak nie za bardzo wiem jak to wygląda w Omedze bo akurat tejże nie miałem no ale obiecałem , ze się spróbuje dowiedzieć

Chce on wymienić Xenon na soczewkę z racji tego, iż tańsze są lampy.... Wiec idzie w zupełnie innym kierunku niż Wy wszyscy....

Pytania następujące

1. Czy wtyczki od xenowno będą pasować P&P do soczewkowych?? Jeśli nie to co trzeba przerobić??
2. Czy automatyczna regulacja wysokości będzie działać z lampami soczewkowymi czy do soczewek już trzeba mieć manualna regulacje, której pewnie jego auto nie posiada??

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi...

#328 OFFLINE   Adam10

Adam10

Everybody lies

• 7 760 postów
  • Województwo: pomorskie

Napisany 09 maja 2012 - 21:50

Jak kolega do lamp soczewkowych wsadzi xenony to będzie to nielegalne ;)

Nie lepiej koledze kupić regenerowane używki orygalne. Wyjdą go taniej niż nowe dupiaste soczewki

#329 OFFLINE   _arek_

_arek_
  • 45 postów

Napisany 09 maja 2012 - 22:17

Nie wiem co mu tam dokładnie się stało z tymi lampami ale mówił, ze kiepsko to wygląda i przeglądu nie przejdzie....

Nie chce wstawiać do soczewek xenonu tylko wstawić cale lampy z soczewka i H7

#330 OFFLINE   toptom

toptom
  • 1 518 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 09 maja 2012 - 22:37

Moze wystarczy same uchwyty do regulacji wymienic, polerka i lampy jak nowe.

#331 OFFLINE   _arek_

_arek_
  • 45 postów

Napisany 09 maja 2012 - 22:48

Nie wiem co tam się stało naprawdę.... Wkłady czy odbłyśniki ma połamane, może klosze jakieś uchwyty tez nie widziałem nie wiem.

Mówił, że nie chce inwestować w Xenony woli zakupić nowe, zapewne zamienniki soczewkowych. Jego decyzja jego wybór jego $$.

Ja miałem tylko się dowiedzieć czy wtyczki które są w aucie będą pasować do soczewkowych lamp i czy regulacja będzie działać czy trzeba coś kombinować?

#332 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 09 maja 2012 - 22:49

Odpowiedź na zadane pytanie jest prosta - P&P soczewka nie pasuje zamiast xenonu. Trzeba przerabiać instalację (wtyczkę) a do tego pozostaje "problem" samopoziomowania albo poziomowania zwykłego które znów wymaga zmian w aucie.

Reasumując - pomysł nie najlepszy, suma sumarum wyjdzie finansowo na to samo co zakup xenonu.

#333 OFFLINE   _arek_

_arek_
  • 45 postów

Napisany 09 maja 2012 - 23:03

Dziękuje bardzo o to chodziło :up:

Czyli samopoziomowanie nie będzie banglac z soczewkowymi?? Trzeba to przerabiać na manualne pokrętełko w kabinie??

To juz tak na koniec co bym mógł udzielić pełnej odpowiedzi :p

#334 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 09 maja 2012 - 23:33

Jeju, co się stanie, jeśli będzie samopoziomowanie w soczewkach? Nic. Jak chce soczewki, to wtyczka do przerobienia (trzeba dołożyć pin plusowy z zasilania przetwornicy na żarówkę). Silniczek i wszystko inne pasuje.

#335 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 09 maja 2012 - 23:47

Oczywiście... auto można dowolnie drutować :)

#336 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 09 maja 2012 - 23:55

Oczywiście lepiej wsadzić wuchtę siana na zmianę wiązki, kombinacje z elektryką, żeby tylko pozbyć się samopoziomowania, które nikomu szkodzić nie będzie, a jedynie zapewni dodatkową wygodę jak coś naładuje do bagażnika. Czasem weźcie się ugryźcie w język, zamiast ******** od rzeczy.
Spryskiwacze też ma zdemontować? Siana se dajcie.

#337 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 10 maja 2012 - 00:02

Nie no lepiej niech ma rzeźbę... I oby pierwszy Policjant mu zabrał za to dowód. Może wreszcie będzie panował w PL jakiś porządek jak ludzie się oduczą druciarstwa na każdym kroku.

A potem przyjeżdża taki ulep na warsztat, w którym każdy zostawił po sobie pamiątkę w postaci 55 alpejskich kombinacji i zamiast coś po prostu naprawić kombinujesz o co w tym wszystkim chodzi... A jak przychodzi odebrać auto to się klient kłóci że to przecież drobnostka była, tyle że zamiast 15 minut siedziałeś nad tym 3 dni...

#338 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 10 maja 2012 - 00:08

Rzeźbą nazywasz zostawienie oryginalnej instalacji od poziomowania reflektorów? Rzeźbą jest wywalanie tej instalacji i kładzenie instalacji z ręczną regulacją, ale ok, dla mnie EOT.

#339 OFFLINE   topserwis

topserwis

sympatyk KKK

• 2 225 postów

Napisany 10 maja 2012 - 00:10

Rzeźbą nazywam wymianę ori xenonu na soczewki. A tym bardziej jakiś patent pół na pół. Soczewka = manualna regulacja. Xenon = samopoziomowanie.

#340 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 10 maja 2012 - 00:14

Jego wybór co zrobi, pewnie jeszcze wróci do ksenonu, więc bezsensem jest rzeźbienie w wiązce, jeśli w niedługim czasie pewnie znów tam będzie ksenon i znów będzie trzeba odstawiać rzeźbę.
Samopoziomowanie w ksenonie jest obowiązkowe od jakiegoś tam czasu (4 lata?), a nie ma nigdzie przepisu, który by zabraniał samopoziomowania przy soczewce. Chyba wątek wyczerpany już.