Pada aku gdy dluzej postoi jak sciagne kleme nie pada.
Napisany 30 grudnia 2008 - 14:57
Mam problem z akumulatorem w omedze c 2.2 DTI jak postoi przez noc to rano juz nie zakreci.Czasem jest tak ze nawet jak postoi z pare godzin to juz nie zakreci.Jak sciagne kleme to nawet po 2 tygodniach zapali.Niewiem czego to moze byc przyczyna bo akumulatora raczej nie bo nawet przy -10 kreci.Jak zaloze kleme to slychac radio.prosze o pomoc
Napisany 30 grudnia 2008 - 15:09
To weź je może wyłącz przed wychodzeniem z auta.Jak zaloze kleme to slychac radio.
Zmień dane w profilu, bo mogą mylić.
Napisany 30 grudnia 2008 - 19:15
Ale to zjawisko można zaobserwować po około 2 tyg.
pozdrawiam
Napisany 30 grudnia 2008 - 19:30
Napisany 30 grudnia 2008 - 20:10
ale zacznij od sprawdzenia poboru pradu jak kolega wczesniej radzil. jak bierze duzo to wyciagaj bezpieczniki, sprawdzisz jaki obwod ciagnie prad i co jest tam podlaczone.
Napisany 30 grudnia 2008 - 20:38
Napisany 30 grudnia 2008 - 21:13
Miałem to samo.Sprawdz pobór prądu w spoczynku(amperomierz podłączasz szeregowo),następnie do sprawdzenia alternatorwitam kolego prawdopodobnie nie masz walniętą diodę na alternatorze i i prąd ucieka z akumulatora
Napisany 31 grudnia 2008 - 12:08
Napisany 31 grudnia 2008 - 15:48
Sprawdzilem jak auto chodzilo pokazywalo ladowanie ok 13.4 (wlaczone swiatla xenon i przeciwmgielne) po wylaczeniu pokazywalo 1,3 nawt jak sciagnolem kleme i zmierzylem pokazywalo tyle samo1,3, akuma trzyma prad.Sprawdzilem bezpieczniki.Jak wyciagne jeden(od gory: 2 rzad, 4 albo 5 bezpiecznik)Prad pobiera albo:radio,liczniki,klima,wyswietlacz bo to niedziala jak wyciagne bezpiecznik a wtedy pokazuje 0,3 ma moze ktos schemat bezpiecznikow od czego sa jaki ma miec pobor pradu na postoju wylaczony silnik?
przy twojej wypowiedzi trzeba sie zastanowic o co chodzi.
rozumiem ze najpierw piszesz o napiecie a pozniej o pradzie. brakuje oznaczen np V, A
jezeli dobrze to rozumie to pobor pradu 1,3 A jest za duzy. odlacz samo radio i zobacz czy pomoze. 0,3A juz jest blizej normy
a o co chodz z tym 1,3 po wylaczeniu auta to juz nie kumam. piszesz ze po zdjeciu klemy jest tak samo. wiec wychodzi na to ze mierzysz napiecie. tylko ze przy 1,3 V nie zaswieci sie tobie nawet zadna kontrolka, a podobno nie mozesz odpalic auta dopiero po kilku godzinach.
Napisany 31 grudnia 2008 - 16:07
1 - 3 mA.
Napisany 01 stycznia 2009 - 13:55
Napisany 01 stycznia 2009 - 14:09
Napisany 05 stycznia 2009 - 02:29
Witam
Mam problem z akumulatorem w omedze c 2.2 DTI jak postoi przez noc to rano juz nie zakreci.Czasem jest tak ze nawet jak postoi z pare godzin to juz nie zakreci.Jak sciagne kleme to nawet po 2 tygodniach zapali.Niewiem czego to moze byc przyczyna bo akumulatora raczej nie bo nawet przy -10 kreci.Jak zaloze kleme to slychac radio.prosze o pomoc
A u mnie sytuacja wygląda tak: na naładowanym aku auto odpala pięknie, ale z tygodnia na tydzień akumulator słabnie, aż auto przestaje odpalać. Po naładowaniu do pełna prostownikiem znowu pochodzi kilka tygodni. Czy przyczyną może być za duża pojemność aku (mam 100Ah a z tego co czytałem w innym wątku powinno być 84Ah). Oprócz tego autko kradnie prąd, ale z tym powalczę jak będzie cieplej (bo nie jest to chyba powodem padania aku - tym bardziej, że jeżdżę codziennie, a pobór raczej nie jest duży).
Napisany 05 stycznia 2009 - 20:33
A jak u Ciebie z ładowaniem? mierzyłeś?ale z tygodnia na tydzień akumulator słabnie
Napisany 05 stycznia 2009 - 20:39
Napisany 06 stycznia 2009 - 00:15
A jak u Ciebie z ładowaniem? mierzyłeś?
Ładowanie jakiś czas temu sprawdzałem i było w normie (napięciowo oczywiście) - dokładnej wartości nie pamiętam, ale na pewno było OK.
Aku wydaje mi się w porządku, bo obecnie (po ładowaniu do pełna w zeszłym tygodniu) przy -14 odpala bez problemu.
Napisany 06 stycznia 2009 - 08:40
jeżeli na max. obciążeniu napiecie na aku spada poniżej 10,5V to szukaj juz nowego
kiedys też miałem ten problem przy poprzedniej omie 2razy rano ni z tego
ni z owego rano nie mogłem odpalić okazało sie że ako nadawało sie na złom.
ps. Ile lat ma to ako?
Napisany 08 stycznia 2009 - 02:14
Ile lat ma to ako?
Pojęcia nie mam - autko mam od ponad roku (patrz data rejestracji na forum

Napisany 08 stycznia 2009 - 07:34
w najmniej odpowiednim momencie odmawia posłuszeństwa
radze Ci sprawdz porządnie ako .