Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Czy klima może działać cały czas???

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
26 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 03 stycznia 2009 - 11:58

W mojej omci jest climatronik i jak tem. spada ponizej 5st. to oczywiscie po właczeniu sprężarki obroty podskakuja do góry ,ale niestety sprężarka stoi w miejscu

To jest normalna sprawa, że klima nie załącza się przy niskiej temperaturze zewnętrznej.
Wprowadź auto do ciepłego garażu, niech trochę postoi i spróbuj jeszcze raz i zobaczysz, że zaskoczy

#22 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 stycznia 2009 - 11:35

Wczoraj specjalnie sprawdzałem jak to jest z tą klimą na mrozie.

Temperatura na zewnątrz -5 stopni, środek ustawiony na 23 stopnie. Włączam ECO, a po chwili szyby w środku zaparowane po całości. Wyłączam ECO i znowu przejrzystość.

Samochód stoi na P. Włączam ECO, obroty podskakują, szyby po chwili zaparowane. Wyłączam ECO, obroty w dół i znowu przejrzystość.

Klimatyzacja podobno wysusza powietrze, dlatego jest przejrzystość. W takim razie klima jednak musi jakoś działać, coby je wysuszać. Jak jest inaczej to proszę o wytłumaczenie.

To ECO to chyba jednak jest tylko po to, żeby zagwozdki robić i zająć miejsce na konsoli coby bogato było w środku.

Do tej pory, tego ECO nie włączałem, a teraz dałem się wkręcić w jakieś rozważania :mrgreen:

#23 OFFLINE   omegarules

omegarules
  • 712 postów

Napisany 04 stycznia 2009 - 13:14

Jeździsz z załączoną klimą - ot co.. Nie działa u Ciebie to zabezpieczenie nie pozwalające na załączanie klimy poniżej jakiejś tam temp.

#24 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 04 stycznia 2009 - 13:25

ECU to jest takie coś co wyłącza sprężarke klimatyzacji, żeby nie chodziła cały rok na okrągło. Tak jakby sprzęgło

#25 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 04 stycznia 2009 - 15:25

ECU to jest takie coś co wyłącza sprężarke klimatyzacji, żeby nie chodziła cały rok na okrągło. Tak jakby sprzęgło

A po kiego ją wyłączać :-? Climatronik chyba ma jakieś własne myślenie, niech se sam kombinuje co tam trza włączać, albo wyłączać :D

#26 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 04 stycznia 2009 - 19:04

to chyba mojej tez bo dzisiaj 0- -1 i wł.-wył.klimę wyraźne skoki obrotów więc sprężarka rusza jutro jeszcze machę podniosę do pewności ale coś z tymi 5* i wyłączeniem jest nie teges a zresztą ja nie wyłączam prawie w ogóle klimy a co do eco to na tym wcale nie da się jeździć zimą bo całe gacie mokre od ściągania pary

ja zabsoerwowałem że dopiero jak jest minus - czyli poniżej zera (ujemne temperatury) sprawdzane w zesżłym tygodniu
to dopiero wtedy NIE włącza się sprężarka od klimy... a tak pracuje cały czas - tak wiec z tymi + 5 stopniami to nie wiem o co chodzi...

wogóle nie uzywam przycisku ECO chyba ze jak jest 40 stopni na plusie a mam do przejechania niewielką odległość - bo wtedy napiera bardzo zimne powietrze z dużą siłą a jak tak nie lubie...
oczywiście klima zawsze na AUTO

#27 OFFLINE   Kristofer

Kristofer

VECTRAIrmscher1,9150+chip

• 1 758 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 04 stycznia 2009 - 19:26

w końcu chciało mi się ruszyc z fotela i sprawdzic pod machą sprężarka działa do -2 po niżej się już nie załącza :mad: ale i tak coś działa bo mniej paruje na auto i innych nastawach niz na eco