Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

naped opla omegi b

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
20 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   ankabiz

ankabiz
  • 1 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 15:18

mam pytanie jestem czystym laikiem wiec sie nie znam czy ktos mi jest w stanie odpowiedziec na pytanko czy wszystkie omegi b niezaleznie od silników maja tylni naped prosze o odpowiedz

#2 OFFLINE   pysio1981

pysio1981
  • 901 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 listopada 2008 - 15:20

tak :drink:

a czemu pytasz

#3 OFFLINE   siwy873

siwy873

Byly klu.owicz - do czasu

• 526 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 17:46

jakby byl przodnaped to by byla najwiekrza porazka adama opla i GM na swiecie kazda omega b ma naped na tylnia oś

#4 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 listopada 2008 - 18:11

tak :drink:

a czemu pytasz

Dodam jeszcze w przypadku Omegi tylny napęd występuje nie tylko niezależnie od silnika ale i wersji, modelu, rocznika.

jakby byl przodnaped to by byla najwiekrza porazka adama opla i GM na swiecie kazda omega b ma naped na tylnia oś

A czym poprzesz takie twierdzenie?

Każdy napęd ma swoje plusy i minusy, a tego typu wypowiedzi nia mają poparcia w żadnej (obiektywnej) argumentacji.

#5 OFFLINE   borewicz8719

borewicz8719

ZIELONA KLATWA

• 147 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 19:27

bylby maly porblem z ruszniem takiej 1500kg-go auto Ω z na pedem na przod, :looz: powidzmy motor 3.0 pirwsza lepsz krzyżówka i kalapa ty na gaz a tu stoi w miejscu, tyl ma jednak swoje zalety wiekszosc limuzyn ma naped na tyl Mercedes, BMW...
jedyny problem maja ci co ciezko jest im opanowac tylno napedówki :driver:

#6 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 19:29

Vectra C 3,2 V6 z przednim napędem jakoś jeździ, a nie jest lżejsza od Omegi B

Wiele amerykańskich aut z dużo silniejszymi i większymi silnikami jeździ na przednim napędzie i dają rade.

Jeszcze jakies konkretne, obiektywne i rzeczowe argumenty, czy dalej tylko zmyślanki?

ps. zeby nie bylo. Ja też lubie tylny napęd, ale to nie znaczy, ze zdanie które zakwestionowałem jest prawdziwe.

#7 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 20:49

bylby maly porblem z ruszniem takiej 1500kg-go auto Ω z na pedem na przod, :looz: powidzmy motor 3.0 pirwsza lepsz krzyżówka i kalapa ty na gaz a tu stoi w miejscu, tyl ma jednak swoje zalety wiekszosc limuzyn ma naped na tyl Mercedes, BMW...
jedyny problem maja ci co ciezko jest im opanowac tylno napedówki :driver:

a woził dupe kiedyś A6 z minimum 2,6 pod maską ???

#8 OFFLINE   borewicz8719

borewicz8719

ZIELONA KLATWA

• 147 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 20:56

Vectra C 3,2 V6 z przednim napędem jakoś jeździ, a nie jest lżejsza od Omegi B

tak zgadza sie ale tu cala sprawe rozwiazuje elektronika

Wiele amerykańskich aut z dużo silniejszymi i większymi silnikami jeździ na przednim napędzie i dają rade.

powiedzmy ze jet to Seville STS Northstar V8 4,6L 32V 224 KW tylko tu tez jest ASR i nadodatek jest tez aktywne zawieszenie

ja powem slowami pysio1981, Niema lepszych aut jak nasze Omcie

#9 OFFLINE   pysio1981

pysio1981
  • 901 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 20:59

panowie nie róbcie trzody dziewucha grzecznie zapytała o napęd omegi a wy tu audi,vektrach,bmw,i innych badziewiach
bądzcie orginalni :evil:

BOREWICZ i tu sie z tobą zgadzam

zaraz wpadnie Roozga i pozamiata

#10 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 21:15

ja powem slowami pysio1981, Niema lepszych aut jak nasze Omcie

Teraz to poszedłeś po bandzie :smiech:

#11 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 21:48

borewicz8719 sprawdz ile amerykańców z duzymi silnikami ma przedni napęd. Mozesz sie zdzwiić.

Poza tym o jakiej elektronice mówisz jesli chodzi o Vectre C? Zwykła kontrola trakcji i tyle - dostępna również w omedze (z resztą dokladnie ten sam układ ABS/ESP a wczesniej ABS/TC)

Nie masz pojęcia o czym mówisz - lepiej nic nie mów.
(zupelnie na marginesie - zeby omega ważyła 1500kg musialbyś wybebeczyc całą tapicerke, założyć ultralekkie koła, odkręcić 4 drzwi i wypalić całe paliwo ze zbiornika. Moze wtedy uda Ci sie osiągnąć 1500kg.
Innymi słowy - Omega waży dużo więcej, co nadal nie zmienia faktu, ze przednionapędówka z taką wagą będzie radziła sobie całkiem nieźle. Moze być troche podsterowna (moze być nawet bardzo podsterowna) .. omesia za to jest nadsterowna (czasem bardzo). A teraz pytanie kontrolne:
niewprawny (normalny, zwykły codzienny kierowca) łatwiej opanuje podsterowność, czy nadsterowność?

#12 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 22:16

niewprawny (normalny, zwykły codzienny kierowca) łatwiej opanuje podsterowność, czy nadsterowność?

chyba jasne że łatwiej opanować przednionapędówkę czy to będzie nad czy podsterowność

#13 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 22:18

chyba jasne że łatwiej opanować przednionapędówkę czy to będzie nad czy podsterowność

niektórym najwyraźniej wydaje sie, ze jest inaczej ;)

#14 OFFLINE   kizior11

kizior11
  • 126 postów

Napisany 03 listopada 2008 - 23:07

No ale jeszcze chłopaki zapomnieliśmy dodać koledze że przednio napędówka ma ograniczenia napędowe !!! co nie raz było już poruszane na wielu stronach technicznych związanych z napędem przednim! co nie dotyczy aut lub bardziej napędów na tylnią oś ,i tylko prawdziwe auta mają TYLNI NAPĘD :mrgreen:

#15 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 listopada 2008 - 00:30

No ale jeszcze chłopaki zapomnieliśmy dodać koledze że przednio napędówka ma ograniczenia napędowe !!! co nie raz było już poruszane na wielu stronach technicznych związanych z napędem przednim! co nie dotyczy aut lub bardziej napędów na tylnią oś ,i tylko prawdziwe auta mają TYLNI NAPĘD :mrgreen:

z tym ze tylny naped ma wieksze straty na kolach, pali wiecej i z reguly jest ciezszy - to jego minusy. ale jazda oma to wszysko rekompensuje :)

#16 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 04 listopada 2008 - 08:13

Na samym początku napisalem, ze każdy rodzaj napedu ma swoje plusy i minusy.
Jesli chodzi o scisłość to najbardziej korzystny z punktu widzenia trakcji jest naped na wszytskie koła.
Napedy przedni i tylny zawsze są pewnymi kompromisami (takoż i 4x4).
Wkurza mnie tylko, jak ktoś plecie głupoty, choć nie wie o czym.

ps. nadal nie usłsyzałem konkretnego argumentu od autora zdania, ze w omega z przednim napedem byla by największą porażką Opla. Wypowiadają sie wszyscy, tylko nie Ty kolego. Trzeba brać odpowiedzialność za to co sie pisze... i najlepiej wiedziec o czym sie pisze, jesli sie już pisze.

#17 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 04 listopada 2008 - 08:25

zauważcie że jak napęd mamy na tył to przednie koła można bardziej skręcić i mamy lepszy promień skrętu co przy dużym aucie jest wymagane :)

#18 OFFLINE   siwy873

siwy873

Byly klu.owicz - do czasu

• 526 postów

Napisany 04 listopada 2008 - 17:37

ps. nadal nie usłsyzałem konkretnego argumentu od autora zdania, ze w omega z przednim napedem byla by największą porażką Opla. Wypowiadają sie wszyscy, tylko nie Ty kolego. Trzeba brać odpowiedzialność za to co sie pisze... i najlepiej wiedziec o czym sie pisze, jesli sie już pisze.

nie zmuszaj mnie do wypowiedzi kiedy bede mugl wtedy sie wypowem nie siedze nonstop na forum a tobie sie trafilo 5 min i juz mi tu kaza odp na swoje posty ja nie siedze nonstop jak jakis maniak mam rodzine prace i to jest moim priorytetem a jesli juz tak chcesz odpowiedzi przeczytaj post pysia

bo wolnosc slowa istnieje i zaden admin nie jest wyzszy i nizszy wiec jak chceta to udowodnijcie wyzszoc bo wy mozecie warna dac..mam warna daleko za soba i nie lubie jak ktos mnie do czego przymusza ..

pozdrawiam i to jest koniec mojej wypowiedzi.....

#19 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 listopada 2008 - 17:47

bo wolnosc slowa istnieje i zaden admin nie jest wyzszy i nizszy wiec jak chceta to udowodnijcie wyzszoc bo wy mozecie warna dac..mam warna daleko za soba i nie lubie jak ktos mnie do czego przymusza ..

siwy ale gdzie tu byla mowa o warnie ? byla zwykla prosba o ustosunkowanie sie do tego co sam wczesniej napisales.

#20 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 04 listopada 2008 - 20:39

siwy - dostaleś PW.
Masz okazje przeredagować swój.