skutki braku katalizatora
Napisany 12 października 2008 - 19:32
Napisany 12 października 2008 - 19:35
Napisany 12 października 2008 - 19:46
tak tylko dla wyjaśnienia zamiast kata mam wydech koncowy od poloneza - a wstawienie wydechu od poloneza, gdyz wisi i mi to przeszkadza ale dzięki za odp
Napisany 12 października 2008 - 19:59
Napisany 12 października 2008 - 20:03
za dobrego kata trzeba dac 300pln
za te cene zaprzyjaznisz sie z diagnosta..
Napisany 12 października 2008 - 20:33

Napisany 12 października 2008 - 20:33
z djagnosta może i tak ale z dzwiękami jakie wydaje raczej nie ale to zrozumiesz później jak wstawisz jakies rury czy strumieniceza dobrego kata trzeba dac 300pln
za te cene zaprzyjaznisz sie z diagnosta..
Ps. wpisz w szukajkę "katalizator a hałas " a jak byś chcial tanio strumienice to pisz na pw a oddam ci swoje bo katy już jadą :mrgreen:
Napisany 13 października 2008 - 17:57
nie mam pojecia jaki mam byc dzwiek w 2 litrówce, ale powyzej 3500obr/min ma taki specyficzny metaliczny dzwiek ale tyko jak sie gwawnie dołoży do pieca a przy stalych obrotach 4tys czy nawet przy predkosci np: 160 slychac raczej delikatnie silnik niz wydech narazie zamiast kata mam cos innego zaraz pojde i fotke strzele i rzuce na forum,(to sie pobawimy w zgaduj zgadule) nie wydaje mi sie rzeby to byl kat predej wydech koncowy od poldkaz djagnosta może i tak ale z dzwiękami jakie wydaje raczej nie ale to zrozumiesz później jak wstawisz jakies rury czy strumienice
Napisany 13 października 2008 - 19:16
Co do spalania nie zauwazylem roznicy, na poczatku wydawalo mi sie ze lepiej sie zbiera, no i po wywaleniu kata padla lambda ale moze to zbieg okolicznosci.
Co do halasu to nie wiele sie zmienilo wedlug mnie jedynie jakos fajnie strzela przy schodzeniu z obrotow :mrgreen:
Napisany 13 października 2008 - 19:18
na dodatek lekko pochylony w dół i przy wyższych progach zwalniających czasami zawadzam
jarcenty,
a jak sie objawiaja te strzały: lekkie parskanie czy mocne walnieciaCo do halasu to nie wiele sie zmienilo wedlug mnie jedynie jakos fajnie strzela przy schodzeniu z obrotow
Scalilem posty >> Borewicz uzywaj funkcji edytuj jak chcesz cos dopisac do posta

Napisany 13 października 2008 - 21:25
No napewno nie jakies tam walniecia poprostu taki pomruk, szczegolnie slyszany przy hamowaniu silnikiem, ale raczej jest to w miare przyjemny dzwiek- jak dla mnie.a jak sie objawiaja te strzały: lekkie parskanie czy mocne walniecia
Moje zdanie jest takie ze oma to samochodzik podchodzacy pod limuzyne i nie bardzo mu pasuje specyfikacja WRC (warczy, ryczy, trzeszczy) tu ceni sie raczej cisze no i ja bym raczej dazyl do zachowania orginalnosci wydechu bo uwazam ze jest bardzo udany pod wzgledem cichosci. Moje rozwiazanie to raczej tak bylo zrobione troche na szybkiego bo oczywiscie samochod potrzebny na wczoraj a do tego w portfelu pustki

Ps U Ciebie to co siedzi w miejscu kata faktycznie wyglada jak czesc wydera od poldka przejsciowki :shock: Mam nadzieje ze nie pierdzi Ci na tym tak jak to robily stare poldzery :mrgreen:
Napisany 13 października 2008 - 21:37
wlasnie cichutko chodzi bo wydch koncowy jest oryginalny GMPs U Ciebie to co siedzi w miejscu kata faktycznie wyglada jak czesc wydera od poldka przejsciowki :shock: Mam nadzieje ze nie pierdzi Ci na tym tak jak to robily stare poldzery :mrgreen:
Napisany 14 października 2008 - 19:55
Dźwięk popdczas pracy silnika nieznacznie się zmieni, mimimalnie głośniej ale to bez znaczenia, po kilku minutach już nie pamiętasz jaki był wcześniej !
Auto napewno lepiej się zbiera bo szybciej nastepuje wydalanie :mrgreen: spalin i jest ciut szybsze.
Minus jest taki, że bardziej zanieczyszczasz powietrze. :sad:
Przegląd mam taki, że podjeżdżam - sprawdzanie nr. VIN, potem nie życzę sobie szarpaków bo rozpier..ją zawieszenie, światła, amory, hamulce, ręczny i ... dowidzenia.
Napisany 14 października 2008 - 20:17
o czym ty piszesz ???chyba ci słoń na ucho nadepnołw miejsce katalizatowa wstawić zwykłą strumienicę o kształcie katalizatora
jeszcze sobie magnetyzer załóż to na pewno będzie mniej paliłAuto napewno lepiej się zbiera bo szybciej nastepuje wydalanie :mrgreen: spalin i jest ciut szybsze.

jak chcesz to za 100pln oddam ci dwie strumienice razem z rurami i sondami :mrgreen:
Ps. nie pisz że na pewno tylko "PRAWIE" a to różnica a jak jest inaczej z tą mocą to wrzuć jakieś skany z hamowni bo tak na bolka oko to se możesz ...
Przegląd mam taki, że podjeżdżam - sprawdzanie nr. VIN, potem nie życzę sobie szarpaków bo rozpier..ją zawieszenie,
a to ciekawe tak na życzenie

Napisany 14 października 2008 - 20:34
Kolega - Kristofer- jakby coś wiedział to by się nie śmiał, a każda przeróbka układu wydechowego, która umożliwia szybsze wydalanie spalin powoduje lepsze osiagi samochodu.
Wykres z hamowni czemu nie... może załączę niebawem, jak pojadę. Kwestia czasu.
Napisany 14 października 2008 - 21:11
każda przeróbka układu wydechowego, która umożliwia szybsze wydalanie spalin powoduje lepsze osiagi samochodu
A nie każda. Jeżeli by tak było to wywaleniu tłumików i katalizatorów auto powinno mieć niezłego kopa ale tak nie jest. Urwałem w poprzednim aucie połowę wydechu (wydalanie spalin szybsze, nieprawdaż?). Auto poza tym, że było słyszalne w sąsiednim województwie to się tak zmuliło, że się tym jechać nie dało. Tak więc nie każda przeróbka pozwalająca spalinom na szybsze opuszczenie wydechu wpłynie pozytywnie na osiągi.
Napisany 14 października 2008 - 21:23
Ustalilismy juz ze glos auta zmienia sie jednak nie sa to jakies wielke zmiany tak jak pisze kolega McF szybko zapominamy jak bylo wczesniej, a co do mocy silnika potwierdzam ze po wywaleniu kata czuc jak by silnik jakos lepiej sie wkrecal, ale to tylko odczucie i raczej nikt nie bedzie lecial zaraz na hamownie zeby sprawdzic czy tam mu nie przbylo przypadkiem jakiegos konika

Piszemy o odczuciu a takie faktycznie jest.
Kolega borewicz8719 zadal konkretne pytanie i moim zdaniem uzyskal konkretna odpowiedz :mrgreen:
A co do tego maja magnetyzery i slonie to ja juz naprawde nie wiem :roll: