Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jak podłączyć 3 światło STOP ?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
41 odpowiedzi na ten temat

#21 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 10 marca 2010 - 22:37

Calkiem nowy :) dzisiejszy.. ;) Czy sie nadaje do "Sprawdzonych porad" nie mnie oceniac dla mnie jest jasne samo przez sie :D

#22 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 10 marca 2010 - 22:42

encyklopedia nowy post , ale pytanie jak załozyc z wrzesnia .. hmmm:)

#23 Guest_Pienia_*

Guest_Pienia_*

Napisany 25 marca 2010 - 20:25

Witam

Jako nowy na tym forum na wstępie chciałem się przywitać ze wszystkimi i pozdrowić. Pozwoliłem sobie również odgrzać kotleta ;-) Otóż mam w Omedze B Kombi 2,5l 98r. trzecie światło stop (nawet oryginalne). Wiązka przewodów też jest. W reflektorze po stronie kierownicy są takie dwie końcówki na wcisk (to chyba od tej właśnie trzeciej lampy stop, tak jak na załączonym zdjęciu). Niestety nie znalazłem nigdzie miejsca gdzie można by te kabelki wcisnąć. Wyciągnąłem i obejrzałem nawet uchwyt z żarówkami. We wtyczce też nic. Może źle szukałem? Doradźcie gdzie ma te kabelki wcisnąć?

Dodany obrazek

Pozdrawiam
Mariusz

#24 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 26 marca 2010 - 19:29

Nie widzę załączonego zdjęcia :)

Nie wiem jak to wygląda w kombi, ale w niektórych sedanach z wiązki jest wypuszczona kostka do podłączenia. Natomiast jeśli masz kostkę przy świetle to spróbuj pójść po wiązce i zobaczyć czy gdzieś nie masz kostki wolnej tego rozmiaru, a jak nie bo być może po prostu nie masz kostki pod trzecie światło to proponuję odciąć tą kostkę (upewniwszy się, że to na pewno od tego światła jest) i postąpić jak opisałem wyżej, tj. przylutować do złączki kostki od tylnej lampy.

#25 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 26 marca 2010 - 19:37

są takie dwie końcówki na wcisk

Z tyłu? Złączki czujnika zbicia tylnej szyby.Z drugiej strony też są takie.

#26 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 26 marca 2010 - 20:01

Ok, już widzę zdjęcie.

Na pewno nie są to kable od trzeciego stopu, zapewne jest tak jak napisał siuada.
Generalnie mam rozumieć, że nie działa Tobie światło stopu, skoro szukasz wiązki?

#27 Guest_Pienia_*

Guest_Pienia_*

Napisany 26 marca 2010 - 20:15

Zdjęcie umieściłem na Imageshack. Generalnie nie powinno być problemu, ale różnie bywa z takimi serwisami. Co do trzeciego światła stopu to kamracik masz rację. Nie działa właśnie. I szukam przyczyny dlaczego. W sumie ostatnio jakoś tak zainteresował mnie temat tego światła i niedawno odkryłem, że mam takie, tylko nie świeci. :-) I zacząłem szukać co może być nie tak. Na listwie jest bodajże 5 wciskanych żaróweczek - są nieprzepalone. Jak się grzebie to zawsze się coś znajdzie :) Co do tych złączek czujnika zbicia tylnej szyby. Gdzie takowy jest umiejscowiony w kombi? Pewnie gdzieś na szybie? Jeśli te kabelki nie są nigdzie podłączone to pewnie z duża prawdopodobieństwa mogę przypuszczać, że takiego czujnika brak?

#28 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 26 marca 2010 - 20:21

Najprościej zdiagnozować zaczynając od elementu, który nie działa :)
Sprawdź, czy masz napięcie w kablach przy trzecim stopie, jak masz to lampa winna jak nie to idź dalej po wiązce, nie wiem jak ona w kombi biegnie więc się nie wypowiem Sprawdź też bo być może w ogóle stop Ci nie działa to wtedy bezpiecznik :)

#29 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 26 marca 2010 - 22:44

że takiego czujnika brak?

Była to chyba opcja, u mnie kabelki są, a nie ma alarmu.

Gdzie takowy jest umiejscowiony w kombi

Przewody w albo na szybie.

#30 Guest_Pienia_*

Guest_Pienia_*

Napisany 27 marca 2010 - 15:25

Światło działa. Pewnie działało zawsze :) Ale w dzień słabo je dość widać (tylna szyba przyciemniona) i osoba która za pierwszym razem mi mówiła, że nie świeci, może nie widziała (stała w pewnej odległości od auta, a wiosenne słońce jest dość ostre). Dziś sam zablokowałem pedał hamulca i widzę, że świeci. No chyba, że moja grzebanie łapskami w schowkach przy kablach coś zmieniła, ale w to raczej nie wierzę, bo żadnych ingerencji nie dokonałem. Dziękuję zatem wszystkim za okazana pomoc :)

#31 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 27 marca 2010 - 17:45

Światło działa. Pewnie działało zawsze :) Ale w dzień słabo je dość widać (tylna szyba przyciemniona) i osoba która za pierwszym razem mi mówiła, że nie świeci, może nie widziała

Folijkę wyciąć ładnie i stop będzie dawał jak należy:)

#32 OFFLINE   Nekrosik

Nekrosik
  • 19 postów

Napisany 06 czerwca 2010 - 15:08

zygzak[/B];472338]Folijkę wyciąć ładnie i stop będzie dawał jak należy

zygzak ja kupilem omcie juz z przyciemka i tez bede montowal 3 stop, powiedz jak usunac kawalek folii z szyby zeby jej nie uszkodzic?

#33 OFFLINE   baron_kr

baron_kr
  • 976 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 06 czerwca 2010 - 15:18

jak usunac kawalek folii z szyby zeby jej nie uszkodzic?

musisz wziąśc najlepiej tym nozykiem od tapet musi byc ostry i uwazaj zeby nie zerwac paskow od grzania szyby ,,,,

#34 OFFLINE   lordzofmafia

lordzofmafia
  • 1 postów

Napisany 12 marca 2011 - 15:09

Piszę tu bo nigdzie nie znalazłem. Jak w Omedze B kombi ściągnąć górny plastik z drzwi bagażnika (ten nad szybą)? Chcę założyć trzeci stop, ale i nie połamać przy okazji tego wykończenia. Trzyma się on pewnie na zatrzaskach. Tylko ile ich jest i mniej więcej gdzie podważać?

#35 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 13 marca 2011 - 04:15

W kombi dokładnie nie wiem jak jest, ale myślę, że podobnie jak w sedanie trzyma się po środku na metalowych zaczepach, wystarczy pociągnąć no i na bokach na plastykowych. Najlepiej zerknij najpierw czy gdzieś nie masz śrub, potem spróbuj podważyć na środku i zajrzeć pod spód, wtedy masz minimalne ryzyko uszkodzenia czegokolwiek.

Najprościej z kolei jak masz już światło stopu z listwą zerknij jak są zaczepy.

#36 OFFLINE   kura1987

kura1987
  • 12 postów

Napisany 17 czerwca 2011 - 07:32

witam wszystkich

po pierwsze napewno dostane zjebe ze taki temat już był setki razy a a ja nie potrafię szukać z góry za to sory

a teraz do rzeczy kupiłem piękny spojlerek do mojej omci jest pomalowany zamontowany ale ni cholery nie wiem jak podłączyć światło stopu jak podpinam kabelek pod kostkę z klapy światło nie dział a jak podpinam się bezpośrednio pod lampę tylną to działa z tond wiem że kabelki to brązowy i żółto czarny ale dlaczego nie działają w kostce to nie mam pojęcia

aha próbowałem sprawdzić czy przewody maja obwód zamknięty czyli czy gdzieś sie nie urwał to mi wychidził kosmos tego typu ze gdzie bym nie dotkną to obwód się zamykał . Aczkolwiek tu bym zaryzykował stwierdzenie że porostu nie znam sie na elektryce próbowałem to stwierdzić miernikiem prądowym

dla tych cwanych co zaras powiedzą to pociagnij kabel do lampy odrazu odpowiadam nie będe szpecił wygłuszenia dziurami i kombinował żeby ten kabel jakoś nie szpecił
od tego jest ta zakichana kosteczka i kabelki pociągnięte do klapy

#37 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 czerwca 2011 - 08:10

Swiatło stopu w spojleże

Weź chłopie coś z tym zrób, bo po oczach wali :( Poza tym szpojlerek I klasa :ok:

#38 OFFLINE   kura1987

kura1987
  • 12 postów

Napisany 17 czerwca 2011 - 08:16

niestety tej części posta nie mogę wyedytować

dzięki mi też się podoba szukałem go prawie 3 miechy :D

#39 OFFLINE   Ziutek50

Ziutek50

**** świat do góry nogami

• 7 326 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 czerwca 2011 - 14:16

aha próbowałem sprawdzić czy przewody maja obwód zamknięty czyli czy gdzieś sie nie urwał to mi wychidził kosmos tego typu ze gdzie bym nie dotkną to obwód się zamykał . Aczkolwiek tu bym zaryzykował stwierdzenie że porostu nie znam sie na elektryce próbowałem to stwierdzić miernikiem prądowym

przypuszczalnie to w łączniku pomiędzy klapą a karoserią jest przerwany kabel który zwiera się z masą, musiał byś organoleptycznie sprawdzić kabel pomiędzy kostką lampy a klapy...

#40 OFFLINE   kura1987

kura1987
  • 12 postów

Napisany 17 czerwca 2011 - 18:25

no szukałem tego rozwiązania i znalazłem ucięty GRUBY brązowy kabelek kawałek przed lampą i jakąś dziwna kostkę nie wydaje mi sie być orginalana ale co ja tam wiem ;)