Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Problem z klamkami, ciężko się otwierają drzwi.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
27 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 19 sierpnia 2008 - 22:03

Od pewnego okresu, nie zawsze ale czasami ciężko się otwierają drzwi, ale tylko od zewnątrz. Nie chodzi mi o zamek centralny, tylko jak już central się odblokuje to klamką z zewnątrz normalnie nie można drzwi otworzyć, trzeba szarpnąć tak, że się boję, że klamka mi w ręce zostanie. Od środka za to bez problemów. To nie dotyczy wszystkich drzwi. Zauważyłem, że problem nasila się, jak na dworze się robi gorąco ale może to zbieg okoliczności. Ktoś miał podobne problemy?

#2 OFFLINE   TOMIX

TOMIX

-=TOMEK=-

• 661 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 19 sierpnia 2008 - 22:28

miałem podobny problem dwa miechy temu z tylnymi drzwiami pierwsze co zrobiłem to WD - 40 psikłem w te zamki (prawdopodobnie były suche)i problem rozwiazany od tamtej pory wszystko gra :mrgreen:

#3 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 sierpnia 2008 - 22:32

miałem podobny problem dwa miechy temu z tylnymi drzwiami pierwsze co zrobiłem to WD - 40 psikłem w te zamki (prawdopodobnie były suche)i problem rozwiazany od tamtej pory wszystko gra

Jak juz to nie WD40, tylko jakis dobry smar np. z teflonem.
Sproboj, ale obstawiam, ze silownik sie troche przycina. Mogl sie tez poluzowac pret, ktory jest przymocowany od srodka do klamki. Musialbyc rokrecic tapicerke i wszystko posprawdzac.

Zobacz tez czy po otwarciu z pilota tez guzik od srodka dziwga sie tak samo wysoko jak pozostale.

#4 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów

Napisany 19 sierpnia 2008 - 22:39

OK, sprawdze jutro. Ale wtedy od środka by się normalnie otwierały?

#5 OFFLINE   lendio

lendio
  • 3 116 postów
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 19 sierpnia 2008 - 22:45

No jak silownik to od srodka tez powinny byc problemy z otwarciem i to mi troche nie pasuje, ale tak jak pisalem zwroc uwage, czy ten guzik od srodka dzwiga sie tak samo wysoko jak w pozostalych drzwiach a jak nie to sproboj kluczykiem recznie otworzyc troszke mocniej przekrecajac i jak sie lekko dzwignie w gore i drzwi sie otworza to silownik.

Chyba ,ze cos jeszcze z klamka, ale najpierw bym sprawdzil tak jak wyzej napisalem + przesmaruj bo tez moze pomoc.

#6 OFFLINE   grinchi

grinchi
  • 603 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL

Napisany 20 sierpnia 2008 - 01:51

Od pewnego okresu, nie zawsze ale czasami ciężko się otwierają drzwi, ale tylko od zewnątrz. Nie chodzi mi o zamek centralny, tylko jak już central się odblokuje to klamką z zewnątrz normalnie nie można drzwi otworzyć, trzeba szarpnąć tak, że się boję, że klamka mi w ręce zostanie. Od środka za to bez problemów. To nie dotyczy wszystkich drzwi. Zauważyłem, że problem nasila się, jak na dworze się robi gorąco ale może to zbieg okoliczności. Ktoś miał podobne problemy?

Mam dokładnie to samo w prawych tylnich drzwiach. W przyszłym tygodniy zdejmę boczek i powalczę.

#7 OFFLINE   balwanekbuli

balwanekbuli

:)

• 87 postów

Napisany 20 sierpnia 2008 - 04:22

Też się podpinam. Drzwi od kierowcy. Wsio ok, ale ostatnio musiałem od strony pasazera wchodzić bo nie puściły mnie.
Też ciężko sie otwierają z klamki. W sobote moze mi sie uda zdjąc boczek to zobacze co tam sie porobiło

#8 OFFLINE   Szynka

Szynka

AutoDetailing

• 1 493 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 20 sierpnia 2008 - 07:03

Mogl sie tez poluzowac pret, ktory jest przymocowany od srodka do klamki. Musialbyc rokrecic tapicerke i wszystko posprawdzac.

I na tym precie jest plastikowa "nakretka" ktora sie luzuje i dlatego sa problemy z otwieraniem drzwi.

Musicie sie do niej dostac (zdjecie boczkow) i dokrecic.
Powodzenia ;)

#9 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 20 sierpnia 2008 - 09:03

No jak silownik to od srodka tez powinny byc problemy z otwarciem i to mi troche nie pasuje, ale tak jak pisalem zwroc uwage, czy ten guzik od srodka dzwiga sie tak samo wysoko jak w pozostalych drzwiach a jak nie to sproboj kluczykiem recznie otworzyc troszke mocniej przekrecajac i jak sie lekko dzwignie w gore i drzwi sie otworza to silownik.

Chyba ,ze cos jeszcze z klamka, ale najpierw bym sprawdzil tak jak wyzej napisalem + przesmaruj bo tez moze pomoc.

mozesz miec rowniez peknieta klamke od wewnatrz na podporach i bedzie podobny efekt.

#10 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 20 sierpnia 2008 - 11:28

Tak jak kolega pisał, tam jest taka plastikowa nakretka która z biegiem czasu powoli sama sie odkręca. Trzeba zdjąć boczek i trochę podkręcić tylko nie pamiętam w którą stronę. Ja taki efekt miałem już w 2 drzwiach i zawsze pomogła nakrętka.

#11 OFFLINE   Jarqz

Jarqz
  • 1 313 postów

Napisany 20 sierpnia 2008 - 20:07

No to się w łyk-end pobawie. Dzięki koledzy za podpowiedź. :piwo: :piwo: :piwo:

#12 OFFLINE   matigreg06

matigreg06
  • 228 postów
  • Województwo: lubuskie

Napisany 12 listopada 2008 - 19:27

Witam. Mam takie pytanie: czy będzie pasować tylna lewa klamka na miejsce przedniej lewej oczywiście ta część ruchoma, bo nie mogę nigdzie dostać w moim kolorze. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

#13 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 12 listopada 2008 - 22:58

Witam. Mam takie pytanie: czy będzie pasować tylna lewa klamka na miejsce przedniej lewej oczywiście ta część ruchoma, bo nie mogę nigdzie dostać w moim kolorze. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

nie bedzie

#14 OFFLINE   andros84

andros84
  • 292 postów

Napisany 17 listopada 2008 - 18:56

powinna pasowac. ja zakupilem lewy tył i wsadzilem na lewy przód. różnica tylko taka że nie ma otworu.sam sobie go rozwierciłem. chodzi mi o tą część co jest na zewnątrz auta.bez tych elementów co są schowane w drzwiach

#15 OFFLINE   grinchi

grinchi
  • 603 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 08 czerwca 2009 - 18:08

Przestały mi się otwierać z zewnatrz drzwi kierowcy, bo spadło cięgno. Jak rozebrałem okazało się, że to oczko w które jest włożone to cięgno jest ukruszone. Czy można zmienić sam ten element w którym jest oczko (nie wiem czy ten trzpień szerokości klamki można wysunąć), czy też trzeba całą klamkę zmieniać.
Bardzo proszę o szybką informację, bo później pojedziecie na zlot, a ja ze zdjętym boczkiem jeżdżę...:(

Co prawda na razie cięgno się trzyma, ale pewnie zaraz znowu spadnie.

Jakby się nie dało zrobić, to poszukuję klamki w kolorze białym.

#16 OFFLINE   marcys1986

marcys1986
  • 159 postów

Napisany 17 stycznia 2011 - 18:47

a jak dostac sie do tej nakretki w tylnych drzwiach??

#17 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 17 stycznia 2011 - 19:45

Musisz zwalic tapicerke i wykrecic ta nakretke.Tylko nie za duzo bo centralny sie nie zamknie.

#18 OFFLINE   marcys1986

marcys1986
  • 159 postów

Napisany 17 stycznia 2011 - 19:49

tylko tej nakretki nie widac. tak to jest pochowane chyba ze zamek musze odkrecic??

#19 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 17 stycznia 2011 - 19:51

Nie musisz dobrze tam zagladnij przy samym zamku jest taka nakretka plastikowa z zabkami.

#20 OFFLINE   brzozek91

brzozek91
  • 46 postów

Napisany 17 stycznia 2011 - 20:05

bedzie pasowac lewa tylna w mniejsce prawej. bo ja tak zamienilem tylko ze zadnego otworu nie wiercilem tylko przeciolem w obydwoch klamkach ten precik co jest zplaszczony z oby dwoch stron i jak zamienilem to dalem taki precik z jednej strony zagiety a z drugiej strony dwie nakretki i zakontrowalem i wszystko pasowalo :)) i dziala do teraz:P