Kontrolka świec żarowych
Napisany 24 czerwca 2006 - 15:24
Problemem który mnie nurtuje jest kontrolka świecy żarowych która nie świeci się od kiedy posiadam omegę (2.2tdi '01),a posiadam ją niedługo. Czy kontrolka ta 'milknie' gdy nie jest potrzebna, a więc silnik ciepły, czy też jej nieświecenie jest oznaką awarii? Z góry dzięki za odpowiedź.
Napisany 24 czerwca 2006 - 21:51
Witam wszystkich serdecznie (po raz pierwszy),
Problemem który mnie nurtuje jest kontrolka świecy żarowych która nie świeci się od kiedy posiadam omegę (2.2tdi '01),a posiadam ją niedługo. Czy kontrolka ta 'milknie' gdy nie jest potrzebna, a więc silnik ciepły, czy też jej nieświecenie jest oznaką awarii? Z góry dzięki za odpowiedź.
Jeśli dobrze zrozumiałem -> Kontrolka świec żarowych zapala się po przekręceniu silnika... po rozgrzaniu gaśnie, a Ty uruchamiasz silnik... potem już nie powinna świecić
Napisany 26 czerwca 2006 - 10:35
[ Dodano: Pon 26 Cze, 2006 11:40 ]
Bo nie wiem jak jest w omedze ale auta z bezpośrednim wtryskiem nie potrzebują świec aby odpalać gdy jest ciepło. tylko na mrozie się włacza grzanie
Napisany 26 czerwca 2006 - 15:22
A wogule nawet nie mrygnie po przekręceniu stacyjki
[ Dodano: Pon 26 Cze, 2006 11:40 ]
Bo nie wiem jak jest w omedze ale auta z bezpośrednim wtryskiem nie potrzebują świec aby odpalać gdy jest ciepło. tylko na mrozie się włacza grzanie
podejrzewam, że masz spaloną żarówkę w kontrolce

"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill
Napisany 02 sierpnia 2006 - 14:55
Witam wszystkich serdecznie (po raz pierwszy),
Sorry za odgrzebanie starosci, ale moze komus sie przyda.
w tym silniku nie bedzie sie swiecic

pozdr., mrozek
Napisany 02 sierpnia 2006 - 21:51
Napisany 21 października 2006 - 22:27
Napisany 22 października 2006 - 10:10

Napisany 22 października 2006 - 18:00
Napisany 22 października 2006 - 18:14
teraz pali sie po zimnej nocy okolo 2 sekundy !
Napisany 22 października 2006 - 21:19
Ile dałeś za to?Kupilem na allegro male pudelko od elektronika (jest kilka ofert), wlutowuje sie koncowki do wiazki komputera - i teraz niezaleznie od temperatury swiece zarowe dzialaja zawsze - czy silnik cieply czy zimny, problem z rozruchem zniknal.
Możesz wrzucić instrukcje podłączenia?
Napisany 22 października 2006 - 21:36

mi sie kontrolka swiec zapala dopiero przy temperaturze powietrza < ~4 st. C
oczywiscie po nocy jak silnik jest zimny, wiec pewnie tez ma temperature podobna do temperatury otoczenia
jednak przy takiej temperaturze, to zapalaja sie na ulamek sekundy, ledwo idzie zauwazyc:) ale w tamta zime to czasami sie swiecily dluuuugo

Napisany 22 października 2006 - 22:04
W starym fiacie i nissanie ojca było zrobione ręczne grzanie świec (przeróbka, bo grzały za krótko). Czasem grzało się po 20 sekund i nigdy żadna się nie spaliła. Za to przy -30 stopniach 20-letni nissan odpalał bez problemu za pierwszym razem.tylko ze to chyba moze skrocic zywotnosc swiec zarowych?
Napisany 22 października 2006 - 22:09
Napisany 22 października 2006 - 22:16
Nie chcę czerpać z tego żadnych zysków. Jeśli coś wymyślę wrzucę na forum jak to zrobić.
Napisany 22 października 2006 - 22:45

Nie zachowalem rewolucyjnej czujnosci. Wybaczcie towarzysze. Ucze sie.
Socjalizm albo smierc
Napisany 24 października 2006 - 09:54

"Kiedyś żeby zobaczyć pupcie dziewczyny trzeba było rozchylic jej majtki.......dzis zeby zobaczyc majtki trza rozchylic pupcie"
Nienawidzę złodziej i konfidentów a w szczególności takiego jednego.
Napisany 01 stycznia 2009 - 13:48
witam mam podobny problem. czy po zainstalowaniu tego pudeleczka ,na cieplym silniku, swieci sie kontrolka grzania swiec??ano. u mnie jak silnik jest zimny to swiece sie grzeja - kontorolka jest widoczna, gasnie po pewnym czasie - wtedy mozna krecic rozrusznikiem. i zauwazylem taka rzecz: gdy silnik mam zimny /rozruch ze swieca zarowa/ nie ma problemu z rozruchem, na cieplym silniku jest/byl problem - musialem krecic czasem baaaardzo dluuuugo zeby zaskoczyl motor. Kupilem na allegro male pudelko od elektronika (jest kilka ofert), wlutowuje sie koncowki do wiazki komputera - i teraz niezaleznie od temperatury swiece zarowe dzialaja zawsze - czy silnik cieply czy zimny, problem z rozruchem zniknal.
Napisany 10 lutego 2013 - 16:02
obstawiam przekaznik swiec zarowych, bo skoro odpala to musza grzac, tylko przekaznik 'swiruje', tylko pytanie gdzie tego przekaznika szukac, LUB co czytalem na wielu forach 'czujnik stopu' co mowicie Panowie?