rezystor dmuchawy ? - dmuchawa nie pracuje
Napisany 01 lipca 2008 - 21:59
Moje pytanie:
Gdzie jest umieszczony ten rezystor i co mam zrobić żeby się do niego dostac ?
Napisany 01 lipca 2008 - 22:00
Witam. Posiadam omege b 96r. Z przeczytanych postów wynika że nawalił mi rezystor dmuchawy. Ponieważ wszystko działa w klimatroniku(zmiana nawiewów) w tym problem że nie działa wentylator dmuchawy. Załącza sie na 2-10 sec. po czym się wyłącza i ma cięzko sie znow uruchomic. :guns:
Moje pytanie:
Gdzie jest umieszczony ten rezystor i co mam zrobić żeby się do niego dostac ?
rezystor jest po lewej stronie od dmuchawy. jak wyjmiesz schowek to bedziesz widzial. w razie W mam taki na stanie
Napisany 02 lipca 2008 - 10:45
Napisany 29 kwietnia 2009 - 06:34
Mam pytanie: czy można go zregenerować i ile to kosztować może?
Pozdrawiam...
Napisany 29 kwietnia 2009 - 07:34
http://forum.omegakl...ka-pasazera/ tujest jak się demontuje schowek.Fakt nie wszystko jest uwzględnione.Ale gdzieś jeszcze widziałem wymiana rezystora.
Napisany 27 lipca 2011 - 21:26

Napisany 27 lipca 2011 - 21:42
Napisany 06 lutego 2012 - 18:38
wyglądało by to na to że można go regenerować??

Napisany 07 lutego 2012 - 07:24
mi też to padło ale mam pytanie... czy ten rezystor można regenerować?? spotkałem się z aukcją na allegro że koleś sprzedawał i jak dałeś swój stary to cena zakupu była niższa...
wyglądało by to na to że można go regenerować??
Można, trochę zabawy z lutownicą i mały wypad do sklepu z częściami elektronicznymi celem zakupu tranzystorów (lub ich zamienników). musisz tylko pamiętać, żeby przed złożeniem posmarować nowe tranzystory pastą termoprzewodzącą tam, gdzie stykają się z metalową obudową i żeby dokładnie do niej przylegały. Inaczej sytuacja się znów powtórzy.
Ta wymiana tranzystorów pomaga w 90 procentach przypadków. Ale, żeby być pewnym i nie wydawać niepotrzebnie kasy, prze pójściem do sklepu warto pomierzyć rezystancję E-C (emiter - kolektor). Jeśli jest około zero, to tranzystory do wymiany.
Napisany 16 lipca 2013 - 23:29
Napisany 23 stycznia 2014 - 09:07
Napisany 23 stycznia 2014 - 09:41
masz jakis blad klimatronika,zczytac bledy,jak to uzyj szukajkiwitam . mój problem słabym dmuchaniu z nawiewów mimo to iz na skali jest 9 .nagrzewnica nowa , klapki słychać e sie otwieraja i domykaj.jest reakcja na każda opcje ustawienia. gdy włoncze "auto" na panelu klimatronika to odrazu widać znaczna różnice w prędkości nadmuchu. przeczytałem wczoraj cała sekcje na ten temat i nie znalazłem odpowiedzi gdzie szukać usterki. na wyświetlaczu klimatronika prawym pojawiły sie dwie kreski "-- " przy wylonczeniu auta i z dwie żaróweczki od podświetlenia sa spalone ale niemysle ze to by było powodem tak słabej pracy wentylatora...proszę o pomoc bo szyby zamarzają podczas jazdy.pozdrawiam
Napisany 23 stycznia 2014 - 17:30
błędy z klimatronika odczytasz tylko komputerem.witam . mój problem słabym dmuchaniu z nawiewów mimo to iz na skali jest 9 .nagrzewnica nowa , klapki słychać e sie otwieraja i domykaj.jest reakcja na każda opcje ustawienia. gdy włoncze "auto" na panelu klimatronika to odrazu widać znaczna różnice w prędkości nadmuchu. przeczytałem wczoraj cała sekcje na ten temat i nie znalazłem odpowiedzi gdzie szukać usterki. na wyświetlaczu klimatronika prawym pojawiły sie dwie kreski "-- " przy wylonczeniu auta i z dwie żaróweczki od podświetlenia sa spalone ale niemysle ze to by było powodem tak słabej pracy wentylatora...proszę o pomoc bo szyby zamarzają podczas jazdy.pozdrawiam
Napisany 23 stycznia 2014 - 19:53
Napisany 23 stycznia 2014 - 20:10

Napisany 23 stycznia 2014 - 21:22
Sprawe zalatwila wymiana sprezarki ale koles dowiedzial sie o tym dopiero jak wlaczyl klime na wiosne i nie zadzialala...
Gdyby Bóg lubił napęd na przód to ludzie chodziliby na rękach...
Kiedy znajdziemy się na zakręcie... REDUKCJA BUT I ODCIĘCIE!!
Napisany 24 stycznia 2014 - 17:24
Odswieze temat. u mnie jak spadla temperatura to wentylator przestal działać czy to przypade? czy jakis czujnik odpowiedzialny jest za to. klimatronik działa normalnie a nie ma nawiewu:( pomóżcie bo nie ma jazdy z zamarznieta szyba!!
identyczna sytuacja. wczoraj padł mi nawiew. sterowanie kierunkami nawiewu działa a sam nawiew nie.
Napisany 25 stycznia 2014 - 17:53

Napisany 27 stycznia 2014 - 16:06
Napisany 05 stycznia 2016 - 16:10
Mam podobny problem. Odpaliłem auto, włączył się nawiew na szyby. Od razu go wy wyłączyłem. Od tego momentu nie działają wiatraki w kilimie. Sama klima działa, grzeje. Dodam, iż stało się to rano jak mróz był 15 stopni.
Sprawdziłem bezpiecznik wiatraka i jest ok. Czy to rezystor czy może coś innego ?
Czy ten rezystor to jest widoczny po wyjęciu schowka pasażera ? Ma ktoś może zdjęcie jak to wygląda ?