a tak wygladal wal który ucierpiar od 3 panewki a konkretnie jego kolnierza oporowego
w dniu dzisiejszym wal poszedl do szlifu oraz zostanie dorobiona panewka z nadwymiarem kolnierza oporowego poniewaz rowek ktory sie zrobil po zeszlifowaniu tworzy "szpare" w ktora panewka nawet po 2 szlifie 0,50 doslownie wpadnie, zatem koszt troszke wzrosnie, glowica na jutro bedzie gotowa tam robilem szlif zaworow gniazd wymiana prowadnic (luzy) planowanie oraz uszczelniacze. Jesli ktos jest lub w przyszlosci bylby zainteresowany namiarami na wyspecjalizowany warsztat (dorobienie panewki z nadwymiarem) sluze pomoca nr gg 2155011 o efektach napisze, mam nadzieje ze skonczy sie to pomyslnie i to za...biste piszczenie ustapi
pzdr.
Edit 07.01.13
Dzisiaj odebralem wal, Czopy glowne zeszlifowane 0,25 natomiast korbowe zostaly w nominale ku mojemu zdziwieniu bardzo male bicie ponoc maja, panewka oporowa zostala pozbawiona kolnierza z jednej strony i dorobiona w nadwymiarze do 25,6mm (STD 25,950) i przytwierdzona do jednej ze scianek stopki, Pan robil w ten sposob ponoc od 30lat odkąd to zaczal zabawe ze szlifowaniem (www.autoszlif.pl) Koszta:
Szlif walu (tylko czopy glowne) panewki glowne (0,25) panewki korbowe (std) odciecie kolnierza i dorobienie nadwymiaru razem 520zl (wszystko u jednego Pana) jescze komplet pierscionkow 130zl. Jutro glowica koszt calkowity 250zl. komplet uszczelek i zimeringow, filtr olej plyn czujnik cisnienia oleju 500zl nowe swiece i takie tam pierdolki typu browarek razem 1500zl za czesci robota 0zl bo sam z pomoca taty mechanika ;p jutro poskladam i spokoj. ponizej fotka stopki z kolniezem pzrd.
Edit 10.01.13
Dzisiaj silnik odpalony od strzalu. odpalenie kontrolne bez skrzyni silnik chodzi jak zyletka co do piszczenia nie wiem czy tutaj jest juz spokoj to okaze sie jutro ale raczej bedzie dobrze

Edit 13.01.13
Skrzynia wsadzona piszczenia nie ma, teraz dotarcie i po 500-800km zmiana oleju. Zobaczymy na ile ten remont ograniczy zurzycie oleju przed remontem ponad 1l na 1000km.