Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

klima

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
74 odpowiedzi na ten temat

#61 OFFLINE   waldi-1

waldi-1
  • 19 postów

Napisany 03 lipca 2008 - 20:56

beast, ktoś mi powiedział ze moze byc walnięty czujnik niskiego poziomu cisnienia czy to prawda jesli tak to gdzie on sie znajduje? i w jaki sposób mam zrobic porządek z chłodnicą co masz na mysli? teraz nawet juz mi sie niechce załączyc jak silnik jest zimny
sprzedam taniutko dwa przednie reflektory do omegi B

#62 OFFLINE   grinchi

grinchi
  • 603 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 03 lipca 2008 - 23:45

klima ma ten okragly czujnik w chlodnicy. jesli temperatura jest za wysoka to odlaczy klime. zrob porzadek z ukladem chlodzenia (zapewne zabita chlodnica wody) i wszystko wroci do normy

beast, czy mógłbyś coś więcej napisać o tym czujniku? Bo u mnie są podobne problemy (klima po kilkunastu minutach jazdy się wyłącza, a po dłuższym postoju jes OK). Problemów z chłodzeniem nie mam więc może czujnik jest walnięty. Może jakieś wartości pomiarowe?

#63 OFFLINE   egon

egon
  • 5 983 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 15 lipca 2008 - 07:13

To i ja się podłącze do tematu
czy jak odłączymy wtyczke przy sprężarce i załączymy climatronik to na wtyczce powinno się pojawić napięcie?
czy jak klima jest nie nabita to nie będzie tam nic?

#64 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 15 lipca 2008 - 09:05

czy jak odłączymy wtyczke przy sprężarce i załączymy climatronik to na wtyczce powinno się pojawić napięcie?

napiecie powinno sie pojawic, niezaleznie czy masz czynnik czy nie. sprawdz miernikiem tez czy masa sie pojawia.

#65 OFFLINE   Pucek

Pucek
  • 8 postów

Napisany 16 lipca 2008 - 18:29

napiecie powinno sie pojawic, niezaleznie czy masz czynnik czy nie. sprawdz miernikiem tez czy masa sie pojawia.

Ale głupoty opowiadasz, jeśli nie ma czynnika w układzie to czujnik ciśnienia nie poda sygnału do komputera i na wtyczce nie pojawi sie plus, gdyby sie pojawił pomopa pracowała by na "sucho" co zakończuło by się zatarciem kompresora klimatyzacji.

#66 OFFLINE   pawel.w

pawel.w
  • 43 postów

Napisany 21 lipca 2008 - 14:29

witam,moj problem polega na tym ze nie zalancza sie sprezarka,uklad nabity,cisnienie ok,na krutko dziala ok,od czego musze zaczonc gdie szukac,skrzynia byla przekladana z automatu na manual,czy ma to jakies znaczenie.Bylem w dwuch serwisach nie wiedzol w czym problem albo nie chce sie im szukac :???:

#67 OFFLINE   jaras000

jaras000
  • 7 postów

Napisany 03 sierpnia 2008 - 17:04

No dokładnie u mnie to wygląda podobnie, w upalny dzień klima zaczęła pracować idealnie, pojeździłem jakieś 2 godz w korkach i upale, no i rozłączyła się sprężarka. Na przycisk włączania klimy brak reakcji poza tym, że wentylator się włącza po załączeniu klimy i pracuje prawidłowo na pierwszym biegu. Drugi bieg też się normalnie załączał. Temperatura silnika w normie. Po krutkim postoju nadal się nie włączała, dopiero po dwóch dniach spróbowałem ponownie i zaczeła działać. Ktoś ma jakieś pomysły dlaczego klima po dłuższej pracy w wysokich temperaturach przestaje działać??

#68 OFFLINE   waldi-1

waldi-1
  • 19 postów

Napisany 03 sierpnia 2008 - 18:26

niewiem czy to akurat przyczyna, ale wyczytałem na forum ze jak masz niewydolna chłodnice to klima ci sie bedzie wyłączała

#69 OFFLINE   jaras000

jaras000
  • 7 postów

Napisany 03 sierpnia 2008 - 18:35

Chłodnicę od klimy? czy od płynu chłodzącego ?

#70 OFFLINE   waldi-1

waldi-1
  • 19 postów

Napisany 03 sierpnia 2008 - 18:37

chłodnice od płynu chłodzącego

#71 OFFLINE   jaras000

jaras000
  • 7 postów

Napisany 03 sierpnia 2008 - 19:30

Chodzi o przytkanie przepływu powietrza? czy przytkanie wewnątrz przepływu płynu chłodniczego? takiego scenariusza z przytkaniem przepływu powietrza nie zakładałem, ale po właczeniu wentylatora chłodnicy temperatura silnika po kilku sekundach gwałtownie spada więc raczej z przepływem powietrza wszystko ok. Temperatura silnika po dojściu do około 95 stopni załącza wentylator, więc z tej strony też bym nie szukał przyczyny problemu.

#72 OFFLINE   waldi-1

waldi-1
  • 19 postów

Napisany 03 sierpnia 2008 - 19:40

oba sposoby mozna zrobic , czyli przedmuchanie lub przepłukanie chłodnicy z zewnatrz oraz przeczyszczenie od środka moim zdaniem cilit kamień i rdza warto sprawdzic dla pewnosci oraz konserwacji a przecież niezaszkodzi, ewentualnie termostat padł i nieotwiera do końca

#73 OFFLINE   jaras000

jaras000
  • 7 postów

Napisany 03 sierpnia 2008 - 20:01

No dobra, ale jaki to ma związek ze sprężarką, która nie załączyła się po 5 godz postoju??Muszę zebrać wiecej dowodów na to kiedy to się dokładnie dzieje i z czym ma związek

#74 OFFLINE   waldi-1

waldi-1
  • 19 postów

Napisany 03 sierpnia 2008 - 20:22

jesl płyn osiągnie zbyt wosoka temperature to czyjnik odłancza spręzarke , mozliwe tez ze cos jest nie tak z innym czujnikiem np czujnikiem niskiego cisnienia lub podcisnienia jak to inni mówią , wydaje mi sie ze moze być mało czynnika w układzie

#75 OFFLINE   przemek985

przemek985
  • 1 124 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 października 2008 - 16:54

Zeby nowego nie zakladac krotkie pytanie.
Ostatnio zauwazylem dziwna rzecz. Siedzac na tylnym siedzeniu zauwazylem ze cyfry na panelu sa do polowy uciete, na przednich widac wszystko ok tak jak bylo i niewiem w sumie czy tak powinno byc czy cos sie tam opuscilo?opadlo? czy kazdy z was ma tak samo?czy to wina kata patrzenia?