Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

OP-COM

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
669 odpowiedzi na ten temat

#221 OFFLINE   ignitor64

ignitor64
  • 131 postów

Napisany 01 maja 2011 - 17:20

chciał bym tylko błędy móc sprawdzać i skasować w su ie nic więcej :)

czyli jak to zainstaluje i odpalę, będzie chodzić czy coś innego potrzebuje??

Kolega bestb napisał ci że chodzi z ab-comem, op-com to nie to samo. Tylko wspomniany wcześniej ab-com lub tzw. opel tech 2.

#222 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 01 maja 2011 - 18:20

Tylko wspomniany wcześniej ab-com lub tzw. opel tech 2.

dzięki kolego.

ma ktoś może program plus sterowniki na Windowsa7 64??
bo wszystko co znalazłem i ścigałem ma wirusy i antywirus nie chce mi tego puścić ;/

Pozdrawiam

#223 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów
  • Województwo: wielkopolskie

Napisany 01 maja 2011 - 18:24

to źle to interpretujesz to nie wirusy.... w sieci jest tego pelno i nie ma senu podawać wszystkiego na tacy

#224 OFFLINE   Wicurek

Wicurek

jeszcze tu bywam czasem

• 338 postów
  • Województwo: małopolskie

Napisany 01 maja 2011 - 19:16

tylko że opel tech 2, omegę ma od 97r a ja mam z 96r czyli raczej nici z tego kabla ;) trzeba będzie się zgłosić jak będą pieniążki do kolegi bestb

#225 OFFLINE   yatta

yatta
  • 252 postów

Napisany 05 maja 2011 - 22:21

ktos wie jak opcomem zgiagnozowac klime w y32se? To znaczy na jakim pinie? Bo probowalem na roznych ale nie dziala.

#226 OFFLINE   rafdert

rafdert
  • 73 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 07 maja 2011 - 08:06

ktos wie jak opcomem zgiagnozowac klime w y32se? To znaczy na jakim pinie? Bo probowalem na roznych ale nie dziala.

zadalem pytanie do sprzedawcy op-coma tutaj na forum, dlaczego nie chce sie polaczyc i czy mozna jakos to w inny sposob zrobic to mi odpowiedzial, ze z manualna klima sie nie da :masakra: mam klimatronik i (--)chcialem sprawdzic co sie dzieje i lipa

#227 OFFLINE   Szyperek

Szyperek
  • 101 postów

Napisany 07 maja 2011 - 08:25

A ja zostalem w piatek szczesliwym posiadaczem tego urzadzonka i jak narazie wszystko OK :)
Pozdrawiam

#228 OFFLINE   painkiller

painkiller
  • 734 postów

Napisany 07 maja 2011 - 09:09

zadalem pytanie do sprzedawcy op-coma tutaj na forum, dlaczego nie chce sie polaczyc i czy mozna jakos to w inny sposob zrobic to mi odpowiedzial, ze z manualna klima sie nie da :masakra: mam klimatronik i (--)chcialem sprawdzic co sie dzieje i lipa

U mnie się łączy. A przynajmniej tak było jak sobie kiedyś sprawdzałem po zakupie czy łączy się z wszystkimi bajerami elektronicznymi. Też mam op-com chociaż dość krótko i jeszcze nie poznałem wszystich możliwości urządzenia. Jak chcesz to podjedź do mnie koło 16.00 czy 17.00 to sprawdzimy Twojego op-coma w moim aucie. A jeśli nie będzie dzałał to może mój fejs połączy się ze sterownikiem klimy w Twojej omedze. Jak coś to pisz na PW to Ci podam kontakt.

#229 OFFLINE   piwek

piwek
  • 325 postów

Napisany 07 maja 2011 - 17:34

Jaka będziesz miał uwalony eprom w klimie tak będzie to stała przypadłość Opli jak jeszcze nie uwalony powaznie to: odepni klemę od aku na kilka sek i wtedy obadaj , bez odpalania auta , klima jest na pin 12 jak i poduski i abs jak z nimi się łaczy to wykluczamy uszkodzenie na pinie 12 . trzeba też wykluczyć uszkodzenie sterownika , sprawdzając czy załącza wszysko . Eproma tylko fabryczny TECH postawi na nogi .

#230 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów

Napisany 07 maja 2011 - 17:50

u kolegi na manualnej klimie opcom sie nie laczyl natomiast na automatycznej nie zawsze, i chyba wlasnie z tym byl problem poniewaz po wymianie akumulatora sie polaczyl...
wiec piwek ma racje, ale nie mam doswiadczenia z klima...

#231 OFFLINE   yatta

yatta
  • 252 postów

Napisany 07 maja 2011 - 20:34

Jaka będziesz miał uwalony eprom w klimie tak będzie to stała przypadłość Opli jak jeszcze nie uwalony powaznie to: odepni klemę od aku na kilka sek i wtedy obadaj , bez odpalania auta , klima jest na pin 12 jak i poduski i abs jak z nimi się łaczy to wykluczamy uszkodzenie na pinie 12 . trzeba też wykluczyć uszkodzenie sterownika , sprawdzając czy załącza wszysko . Eproma tylko fabryczny TECH postawi na nogi .

ano ja sie nie moge polaczyc ani z klima, ani z poducha ani z abs, wiec pewnie ten numer jest. Czyli wizyta w aso zostaje?

#232 OFFLINE   Adrian V6

Adrian V6

Szczera Spowiedz

• 88 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 07 maja 2011 - 22:27

Witam.
Pytanie trochę z innej beczki, a więc może wie ktoś co oznacza w OP-COMie test el.wykonawczych>test elektrozaworów biegów2-3 , i 1-2/3-4(jakoś tak,nie pamiętam).Co ta funkcja oznacza i co mogę nią sprawdzić,nie wiem co się stanie jak nacisnę "Aktywuj" ,pokażę jakieś wartości,czy coś poprzestawiam. Możę ktoś wie

#233 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów

Napisany 07 maja 2011 - 22:34

test zaworów w skrzyni biegow...

#234 OFFLINE   Adrian V6

Adrian V6

Szczera Spowiedz

• 88 postów

Napisany 07 maja 2011 - 22:35

test zaworów w skrzyni biegow...

No tak ,ale jak nacisnę aktywuj nic nie poprzestawiam ??
I jakie wartości powinny wskazywać zawory, może ktoś wie...???

#235 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów

Napisany 07 maja 2011 - 22:40

nie zalczysz tylko zawor i tyle, masz cos nie tak ze skrzynia? po co masz to robic skoro dziala

#236 OFFLINE   Adrian V6

Adrian V6

Szczera Spowiedz

• 88 postów

Napisany 07 maja 2011 - 22:49

nie zalczysz tylko zawor i tyle, masz cos nie tak ze skrzynia? po co masz to robic skoro dziala

Coś zaczyna się dziać ,

"Panowie problem polega na tym ,że podczas jazdy ,i zmiany biegu z 3-go na 4-ty chyba odczuwam lekki uślizg. Jadąc na trzecim biegu,następuje zmiana na czwarty,i na dosłownie sekundę wraca na trzeci i znów czwarty.
Nie dzieje tak się zawszę ,dosłownie raz na dwa dni,dodam że niema żadnych błędów i skrzynia działa bez zarzutu ,poza tym co opisałem.
Więc panowie jest to uślizg,czy może zbyt delikatnie dodaje gazu?(chociaż nie sądzę)
Jutro jadę sprawdzić olej".
Przyznam że trochę mnie to martwi

Z innego tamatu na którego niestety nie uzyskałem odp.

#237 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 07 maja 2011 - 22:55

ano ja sie nie moge polaczyc ani z klima, ani z poducha ani z abs, wiec pewnie ten numer jest. Czyli wizyta w aso zostaje?

wg mnie albo interfejs ma uwalony pin 12, albo masz wyrobione gniazdo.

#238 OFFLINE   bestb

bestb
  • 593 postów

Napisany 07 maja 2011 - 22:59

yatta napisz do mnie na priv z tym fejsem... pomoge

INFO do innych jesli ktos ma problem z niedzialajacym opcomem to mam kogos kto to naprawia...

#239 OFFLINE   rafdert

rafdert
  • 73 postów
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 maja 2011 - 10:27

eprom- (rodzaj pamięci cyfrowej w postaci układu scalonego)dobrze odszukalem znaczenie "eprom"?nie bardzo sie na tym znam, moze nawet wogole,wiec gdybym podjechal na techa to jak mam im wytlumaczyc o co mi chodzi?:)bo jest tak jak piszesz z poduchami i abs tez nie dziala

a tak przy okazji zapraszam na inny dzial http://forum.omegakl...ead.php?t=54993 bo jakos wczesniej odzewu nie bylo. dodam tylko, ze pasazer z tylu zauwazyl ze leci cieple powietrze z nawiewu

#240 OFFLINE   piwek

piwek
  • 325 postów

Napisany 09 maja 2011 - 06:53

Nie ASO tylko , miernik w dłoń i pomiar na pinie 12 napięcia powinno być ok 12V , jak nie to odłączać odbiorniki kolejno i mieżyć aż się pojawi , ja stawiam na ABS ale tylko gdybam. Gdybyś łączył się z którym kolwiek z tych sterowników wtedy inna sprawa ale tu wyraźnie jest uszkodzenie całej lini 12 .A jeszcze sprawdź interfejs na sucho podaj mu zasilanie wybież klimę wystartuj program i zmież na pinie 12 powinno skakać napięcie . Te chinole to nowe a już uwalone urzywają cyny cociągnie się jak guma i często nie łączy .
Nowego się otwiera poprawia luty i dopiero działa .