Wymiana wahaczy OMEGA B
Napisany 02 kwietnia 2008 - 12:50
Moje pytanie jest takie, czy ktoś wymieniał samodzielnie wahacze? Czy jest z tym dużo roboty? Jak się do tego zabrać??
Tylko nie piszcze proszę, odpowiedzi typu jedz na serwis i po kłopocie, gdybym mógł jechać to bym pojechał :smile:
Napisany 02 kwietnia 2008 - 13:19
nie dalej jak miesiąc temu w garażuMoje pytanie jest takie, czy ktoś wymieniał samodzielnie wahacze? Czy jest z tym dużo roboty? Jak się do tego zabrać??
musisz miec komplet dobrych kluczy nasadowych + grzechotka
podnosisz bryke jak najwyżej sie i stawiasz przód na klockach, traktujesz WD 40 śruby którymi przykręcony jest wahacz do sanek i zostawiasz na 15 minut. W tym czasie odkręcasz nakrętki końcówek (klucz bodajże 17) i po delikatnym opukaniu uderzamy od góry w wystajacy gwint końcówki - wychodza naprawde łatwo bez żadnych ściągaczy mając juz wyjęte drążki albo wykręcały końcówki licząc ilość obrotów potrzebna do wykręcenia albo jak mamy nowe to skręcamy na długośc starego drążka i do auta. Odkręcamy mocowanie sworznia (śruba) po czym wahacz opada i teraz możemy odkręcać śruby wahacza - 2 klucze nasadowe najlepiej.
jak juz wydobędziesz wahacz to stary sworzeń mocowany jest 3 nitami - trzeba je rozwiercić (kątówka za bardzo masakruje wahacz) i można zakładać nowy, z tulejami ie będzie tak łatwo gdyz tylne(pionowe) usuwałem i nabijałem prasą (szwagier wziął na warsztat i zrobił to, ale oni w ASO na lewo biorą za to po 10 za tuleje także czasem warto sie zapytac mechanika) przednie tuleje zakładane były za pomocą śruby(ok 15 cm dł) z dorobionymi kołnierzami którą sie skręca i ona wciska nową tuleje na miejsce (jest opis na forum jak zrobić taki przyrząd).
Noi pozostaje tylko wcisnać wahacz z powrotem (potrzebna druga osoba do pomocy - zobaczysz do czego no chyba że masz kanał)
czas potrzebny na demontaz i montaż to max 60 minut na strone - warto odkręcić sobie wcześniej łączniki stabilizatora bo przeszkadzają trochę
na koniec czeka cie wizyta u diagnosty bo musisz ustawic zbieżność
Napisany 02 kwietnia 2008 - 13:33
Napisany 02 kwietnia 2008 - 13:44
Napisany 02 kwietnia 2008 - 22:07
Napisany 02 kwietnia 2008 - 22:11
bez kanału nie wykonalnePamietaj zeby sruby wahacza dokrecac na opuszczonym aucie stojacym juz na kolach.
Napisany 02 kwietnia 2008 - 22:19
Ewentalnie 2 lewarek pod wahacz i to gory go uniesc i wtedy podokrecac srubybez kanału nie wykonalnePamietaj zeby sruby wahacza dokrecac na opuszczonym aucie stojacym juz na kolach.
Napisany 03 kwietnia 2008 - 10:20
wahacze wymieniałem w takiej jednej firmie w trojmiescie i wtedy wydawało mi sie ze nie ma z tym wiele roboty, gosc który to robił, wymiwniał je bez kanału...
p/s posiadam kanał myśle ze bedzie latwiej, jurto zabieram sie za wymiane...przepraszam za literówke ale jestem w pracy i musze szybko pisac...bo szef...
Napisany 03 kwietnia 2008 - 10:53
pozdrawiam
Napisany 03 kwietnia 2008 - 15:10
wahacz Polcar o kotrym pisze kolega mam po 315 zl
[B]
Napisany 04 kwietnia 2008 - 21:50

Napisany 11 maja 2008 - 11:24
Odkręcamy mocowanie sworznia (śruba) po czym wahacz opada i teraz możemy odkręcać śruby wahacza - 2 klucze nasadowe najlepiej.
A co zrobić jak po odkręceniu mocowania sworznia wahacz nie chce opaść? Sworzeń jest zapieczony? Mordowałem sie wczoraj dłuższy czas z tym i nie dałem rady. Jakiś pomysł co zrobić w takim przypadku? Poniżej zdjątko.
Pozdrawiam.

Napisany 11 maja 2008 - 11:47
p.s. Czesiek. masz nr do mnie czego nie dzwoniles podczas jak naprawiales....... u mnie czesci kosztuja ale porada jest za darmo (jesli oczywiscie wiem o co chodzi)
Napisany 11 maja 2008 - 19:54
W weekendy staram się nikomu nie zawracać d... Ale będę pamiętał jakby co

Pozdrawiam.
Napisany 17 sierpnia 2018 - 20:26
Panowie mam problem z wyjęciem wahacza, wszystkie śruby poluzowane, sworzeń z trudem ale wyszedł, a wahacz nie chce za bardzo się poddać. Śruba od małej tulei mimo odkręcenia nakrętki, siedzi tak sztywno, że obawiam się czy dam radę w ogóle ją wyciągnąć. Czy trzeba do tego zdejmować tarczę hamulcową, czy odkręcać końcówki drążka? W poradach napisano, że wystarczy wyciągnąć wahacz ze sworznia i lekko wychodzi, ale nie u mnie. Macie jakieś patenty?
Napisany 19 sierpnia 2018 - 13:44
Napisany 19 sierpnia 2018 - 19:32
6 godzin walki z wymianą 2 wahaczy - bez dostępu do kanału w moim przypadku raczej niewykonalne. Nie wiem jak Wam może udać się zmienić wahacz w godzinę. Może jak wahacze wymieniano pół roku wcześniej to tak. Nie w przypadku kilkunastoletnich śrub i sworzni. U mnie była walka z każdą śrubą, z wyjęciem sworznia po pół godziny walki z młotkiem i przecinakiem. Bez odkręcenia końcówek drążka raczej nie dałoby się włożyć wahacza tak by mała tuleja była w pozycji umożliwiającej przełożenie śruby itp. itd. Nie wiem jak u Was ale u mnie raczej nie da się podejść do śruby mocującej sworzeń, bez odkręcenia zacisku hamulcowego. Bo do tej śruby nie można podejść na odczepnego, musiałem tam zmieścić zdrowy klucz z metrową dźwignią aby to w ogóle ruszyć. Tak, że szacunek jeśli ktoś to robi w godzinę. P.S. Dziś walczyłem w wymianą końcówek drążka. 3 końcówki udało się zdjąć po ciężkich bojach z użyciem ściągacza własnej roboty. Czwarta końcówka kosztowała ponad 3 godziny walki, 2 zniszczone ściągacze (zerwany gwint na śrubie 16mm!!). Dopiero trzeci ściągacz Hand Made z płyty stalowej 6mm grubości po tuningu dał radę. Końcówki zakładane jakieś półtora roku wcześniej! Gdyby końcówki miały kilkanaście lat musiałbym chyba wymienić cały wózek, bo nic by tego nie ruszyło?!
Napisany 25 sierpnia 2018 - 02:28
Jak się dopier**la śruby/nakrętki aż sok puszczą a nie z odpowiednim momentem to nic dziwnego że się nie chcą potem odkręcać albo ściągacze pękają na końcówkach lub sworzniach... Najlepiej skręcać pneumatem i bez smarowania śrub smarem to na pewno się będzie dobrze potem rozbierać