Gdzie macie wlew gazu ?
Napisany 01 października 2006 - 20:38
W poprzednim aucie uadło się zamontować pod klapką (obok wlewu paliwa), mam nadzieje, że w Omie też się tak uda... ale jeśli nie, to może macie jakieś fajne "patenty" ?
Dominik Idziak
Napisany 01 października 2006 - 20:44

Napisany 01 października 2006 - 20:49
Elo
W poprzednim aucie uadło się zamontować pod klapką (obok wlewu paliwa), mam nadzieje, że w Omie też się tak uda... ale jeśli nie, to może macie jakieś fajne "patenty" ?
Sedan
Ja mam w zderzaku, na samym dole z prawej stronie. Praktycznie nie widac, ale jakos specjalnie sie z tym, ze mam LPG nie chowam. Nie montowałem pod zaślepką od ucha do holowania, bo prędzej czy później ta klapka sie urwie. Zamykanie i otwieranie jej wcale nie jest takie hop siup .. niby łatwe, ale zawsze mnie jakos tro wkurzało. Mogłem zamontowac pod klapką wlewu Pb .. jest mało miejsca, wiec robi sie rurke z gwintem i wkręca sie uchwyt do pistoletu ... ale to też zbyt skomplikowane.
Nie widze powodu, zeby wlew chowac.
Napisany 01 października 2006 - 20:51
ja mam pod tą klapką w zderzaku co przykrywa hol i miodzio,wogóle nie widać że w aucie jest lpg
To jest mój typ "nr 2" jak by się nie udało pod klapką, boje sie tylko, że te plastikowe zaczepy (przy klapce od holu) prędzej, czy później się wyrobią/połamią i nie za bordzo się ona będzie chciała trzymać

Długo już "jej używasz"

Dominik Idziak
Napisany 01 października 2006 - 20:59
Mogłem zamontowac pod klapką wlewu Pb .. jest mało miejsca, wiec robi sie rurke z gwintem i wkręca sie uchwyt do pistoletu ... ale to też zbyt skomplikowane.
Ze jak ??? Przy kazdym tankowaniu Pb sie cos wkreca, czy na stale jest jakis uchwyt wkrecony, bo nie bardzo czaje o co kaman...
Wydaje mi sie, ze dalo by rade zamontowac wlew LPG od gory, nad wlewem Pb i wtedy powinno wszystko byc OK, ale to sie okaze dopiero w praniu...
Ja niby tez nie... ale pod klapka bylo jakos tak COOL :mrgreen:Nie widze powodu, zeby wlew chowac.
Dominik Idziak
Napisany 01 października 2006 - 21:04
Ze jak ??? Przy kazdym tankowaniu Pb sie cos wkreca, czy na stale jest jakis uchwyt wkrecony, bo nie bardzo czaje o co kaman...[/quote]
Trzeba wkręcac, bo gniazdo sie nie zmieści.
Pogadaj z kolegą egon20041 On tak ma, moze zrobi Ci zdjęcie.
[quote name='Dicer']
Wydaje mi sie, ze dalo by rade zamontowac wlew LPG od gory, nad wlewem Pb i wtedy powinno wszystko byc OK, ale to sie okaze dopiero w praniu...[/quote]
Nie zmieści sie.
[quote name='cita']Nie widze powodu, zeby wlew chowac.[/quote]
Ja niby tez nie... ale pod klapka bylo jakos tak COOL :mrgreen:[/quote]
Patrz wyżej ... egon20041 ma ten patent u siebie .. w caravanie
ps. naprawde nie polecam montażu pod pokrywką od ucha do holowania ...
Napisany 01 października 2006 - 21:07
trzeba przedłużkę dokręcać za kazdym razem bo nie dojdziesz pistoletem,a co do uchwytów klapki w zderzaku to dawno mam pourywane i zamiast nich mam klapke na tych opaskach jednorazowych plastikowych i trzyma git,zresztą to tylko zabezpieczenie żeby klapki nie zgubić po drodze bo ona i tak sie trzyma na własnych zatrzaskachZe jak ??? Przy kazdym tankowaniu Pb sie cos wkreca, czy na stale jest jakis uchwyt wkrecony, bo nie bardzo czaje o co kaman...
Napisany 02 października 2006 - 17:02
Widziałem to na jakimś forum, chyba calibry.
Wlew gazu montujemy w zderzaku tylnim, w miejscu tablicy.
oczywiście delikatnie wpuszczony, nie odstający.
Na wierzch idzie tablica, która jest na zawiasach u dołu i magnesach u góry, lub na odwrót, jeśli ktoś się boi, że będzie się otwierać od wstrząsów, ale nie będzie jeśli zrobi się to dobrze. Lepiej zawiasy na dole bo nie trzeba trzymać tablicy podczas zapinania pistoletu.
Łatwe i tanie w wykonaniu, no i patent też chyba nie zły.
Napisany 02 października 2006 - 17:43
i nie widac ze oma LPG-iem zbeszczeszczona.................
pozdro :bmw:
:tere-fere:
Napisany 02 października 2006 - 18:20
Napisany 02 października 2006 - 18:47
Mogłem zamontowac pod klapką wlewu Pb .. jest mało miejsca, wiec robi sie rurke z gwintem i wkręca sie uchwyt do pistoletu ... ale to też zbyt skomplikowane.
ja tak mam jutro moge zapodac fotke jak ktoś chce zobaczyć, czasem niezłe jaja są jak sie tankuje LPG, podjeżdżam jest gostek, wysiadam niema go, podchodze a on leży pod autem i szuka wlewu:)

Pozdrawiam Piotrek
Napisany 02 października 2006 - 21:16

wqza troche to ciągłe wkręcanie ale można się do tego przyzwyczaić
:drink: :driver:

jak chcecie to jutro zapodam fotki :bmw:
Napisany 02 października 2006 - 21:42

Napisany 03 października 2006 - 06:56
No ale czy ktoś ma jakieś ciekawe rozwiązanie do kombika ??????
Mam założony pod klapką wlewu Pb. Jak wrócę z pracy to wrzucę fotke.
Ale nieraz można się uśmiać jak na stacji szukają wlewu gazu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Napisany 03 października 2006 - 07:42
Estetyczny, acz nieporęczny przy tankowaniu

Napisany 03 października 2006 - 08:09
Ja mam tu (czerwona strzałka)
Estetyczny, acz nieporęczny przy tankowaniu
tradycyjnie - większość właśnie tak ma.

Napisany 03 października 2006 - 10:05

Napisany 03 października 2006 - 11:13
Wstydzić się nie ma czego ale sam wlew nie należy do zbyt ładnych...
Food&Fire Manager
Napisany 03 października 2006 - 11:19
Ja znam idealne rozwiązanie, ale tylko dla wersji sedan.
Widziałem to na jakimś forum, chyba calibry.
Wlew gazu montujemy w zderzaku tylnim, w miejscu tablicy.
oczywiście delikatnie wpuszczony, nie odstający.
Na wierzch idzie tablica, która jest na zawiasach u dołu i magnesach u góry, lub na odwrót, jeśli ktoś się boi, że będzie się otwierać od wstrząsów, ale nie będzie jeśli zrobi się to dobrze. Lepiej zawiasy na dole bo nie trzeba trzymać tablicy podczas zapinania pistoletu.
Łatwe i tanie w wykonaniu, no i patent też chyba nie zły.
ja mam taki patent zrobiony w seju. W omedze mam na dole zderzaka z prawej strony tak ze prawie tego nie widac